sorok között

sorok között

Most már légierővel is rendelkezik az Iszlám Állam?

2015. december 07. - Politikai Ateista

Szír katonákat bombáztak vasárnap éjjel az Egyesült államok vezette "ISIS ellenes" koalíció gépei:

 

A Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet hétfői közlése szerint a támadás a nagyrészt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport által ellenőrzött Deir-ez-Zór tartományban történt, a Szaika szíriai katonai táborban, Ajjas település közelében. Ez volt az első alkalom, hogy a koalíció gépei a szíriai kormányerőkre mértek csapást. - Index

 

 

Deir Ezzor tartomány, illetve a székhelyének jelentős része az Iszlám Állam kezén van.

 

syriamap1.png

 

"Mérsékelt" lázadók a környéken sincsenek, Aszad csapatai kizárólag az Iszlám Állam ellen harcolnak, már több éve.

 

A koalíció szóvivője szerint ilyesmi bombázás nem történt, de megigérték, hogy utánanéznek. Azt mondják 55 kilométerrel arrébb támadták az ISIS-t.

 

Nemrégiben Oroszország állítólag S-300-as légvédelmi rendszert szállított Szíriába, és a szír kezelőszemélyzet kiképzése is megtörtént.

Nem tudom, hogy ez a cucc képes lenne-e leszedni egy koalíciós gépet.

Ha igen, valószínüleg akkor sem fog megtörténni, még abban az esetben sem, ha a kormánycsapatok elleni légitámadás esetleg megismétlődik.

 

Egy szír csapatokat támadó koalíciós bombázó megsemmisítése ugyanis kitűnő alkalmat biztosítana arra, hogy az Iszlám Állam elleni háborút hivatalosan is kiterjesszék a szír kormányerőkre.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr118145388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaja 2015.12.07. 14:01:42

Kérdés: ha ezek mind szándékos provokációk, meddig nézhetik az oroszok tétlenül? Az még rendben, hogy az izraeliek bombázzák a Heszbollahot, viszont az orosz gép leszedése, a törökök iraki bemasírozása, plusz most az amerikai bombázás egyre veszélyesebb elegyet teremt.

Agent J 2015.12.08. 07:33:21

@Shaja: meglepődnél ha kiderülne, hogy orosz gépek bombáztak!

midnight coder 2015.12.08. 07:42:47

@Agent J: Nekik aztán kurva sok okuk van az oroszbarát Aszad bombázására.

2015.12.08. 08:50:35

@midnight coder: Ha sok nem is, de gyanúba keverni a koalíciót éppen elég ok lehet. Persze ez ugyanolyan konspirációs elmélet, mint az, hogy koalíciós gépek bombáztak. Bizonyíték nélkül a messziről jött ember azt mond, amit akar. MIgráns jpgvédők Szíria közepén, ahol az IS az úr? Ugyan már.

@Shaja: A Szu-24 pilótája arrogáns idióta volt, szándékosan provokált, csak magának köszönheti, hogy leszedték.

OkoskaTo:rp 2015.12.08. 09:07:49

Azóta kiderült, hogy ezt bizony az orosz elvtársak nézték el, és szórták meg a haveri szír csapatokat.

@Ylim: Abban vastagon benne volt Erdogan is, aki példát akart statuálni. Papírforma szerint valóban átrepült az a pár km-es csücsök felett az orosz gép, viszont még Szíria felett volt, amikor kiadták a tűzparancsot, és már Szíria felett volt, amikor eltalálták.
Ha valamivel türelmesebbek, lett volna még bőven olyan orosz berepülés, amikor sokkal tisztábban szedhették volna le.
(Hozzátéve, hogy a hangsebesség környékén 3 másodperc alatt megtesz 1 km-t a repülő. Szóval nem úgy van az, hogy itt a határ, hopp, megfordulok.)

Megjegyzem, a délszláv háború alatt a szerbek is rendszeresen berepültek a magyar légtérbe a fordulók alatt. Meg ugyebár Barcsnál el is pottyantottak némi hadianyagot. Vérmérséklet dolga, hogy a magyar légvédelem nem állt neki ugyanígy rálőni ezekre a gépekre.

Netuddki. 2015.12.08. 09:24:06

@OkoskaTo:rp: Felszólították, nem válaszolt, leszedték. Egyéb kérdés?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.08. 11:49:40

@Ylim:

"A Szu-24 pilótája arrogáns idióta volt, szándékosan provokált, csak magának köszönheti, hogy leszedték."

Gondolom, híreket nem olvasol.

1) A pilóta parancsra repült, nem ő határozta meg az útvonalat. Jó eséllyel azt sem tudta, hogy berepült a török légtérbe.

2) A törökök nem tartották be az ilyenkor elvárt protokollt. Ha megteszik, a gép bőven elhagyja a török légteret, mire egyáltalán eljutnak addig, hogy kiadják a lőparancsot. Másrészt egy légtérsértő gépet sem szükséges lelőni, ha nem jelent fenyegetést. Az orosz gép útvonalából pedig látható volt, hogy nem jelent veszélyt a törökökre.

De mindezt már sokszor és sokan kifejtették. Még az oroszbarátsággal csöppet sem gyanúsítható index is arra jutott, hogy a gép lelövése provokáció volt: már szír légtérben volt, amikor kilőtték rá a rakétát és ott is zuhant le.

cardiobascuralis 2 2015.12.08. 14:09:43

Ahogy látom, a cikkíró nem olvasta/nem látta A 22-es csapdáját. Sürgősen pótolja, és akkor nem fog ezen meglepődni.

@Ylim:
Az a max. 15 másodperc, amíg a gép török légtérben tartózkodott, nagyjából egy nagyobb sugarú forduló végrehajtására elég. Ott bizony ok nélkül lőttek a törökök.

@OkoskaTo:rp:
Nem vérmérséklet dolga, ha a magyarok rájuk lőnek, akkor simán megbombázták volna Magyarországot. Akkor ugye a Varsói Szerződés már nem volt, a NATO tagjai még nem voltunk, és a szerb hadsereg kb. 2 nap alatt gyűrte volna le a magyart. A szerbek ugyanis nem operetthadseregnek tekintették a katonásdit, mint a magyarok már a 80-as évek elejétől.
süti beállítások módosítása