sorok között

sorok között

Aszadnak mennie kell, de pontosan miért is?

2015. december 05. - Politikai Ateista

Júliusban a szaúdi királyi család kedvéért lezárták volna francia Riviéra egy részét. Hollande talán még a seggét is kinyalná a szaúdi diktátor királyi méltóságnak.

De nem tetszett a lakosságnak:

„Felszólítjuk az állami intézményeket, biztosítsák, hogy az emberek törvény előtti egyenlőségének alapelve érvényesülhessen."

Vallauris polgármestere levelet írt Francois Hollande köztársasági elnöknek és tiltakozott az ingatlanon kívül, engedély nélkül végzett tevékenység miatt. - Figyelő

 

 David Cameron Szíria-stratégiájáról már írtam itt, az "akcióterv" hetedik pontja mégegyszer:

 

"Szoros együttműködés a közel-keleti szövetségesekkel az Iszlám Állam befolyásának csökkentésében."

 

Néhány vélemény a nagyszerű közel-keleti szövetségesekről:

 

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke, aki szerint a szaúdiak, katariak, és a törökök bárkit hajlandóak támogatni aki fegyvert fog Aszad ellen...

 

 

Az alelnök nehezményezte, hogy az általa "nagyszerű barátoknak" nevezett törökök, szaúdiak és az egyesült emírségbeliek alapvetően őket helyettesítő erőkkel kihelyezett szunnita-síita háborút (proxy war) vívnak Szíriában.

Joe Biden szerint az általa említett országok "több százmillió dollárt és több ezer tonna fegyvert adtak" minden olyan erőnek, amely hajlandó volt Aszad ellen harcolni, köztük az al-Núszrának és az al-Kaidának, és a világ más részeiből érkező dzsihadistáknak. - HVG

 

Martin Dempsey tábornok, aki meg tudna nevezni olyan fontos arab szövetségeseket, amelyek anyagilag támogatják az Iszlám Államot...

 

 

 

 

Wesley Clark tábornok, aki szerint az ISIS az USA közel-keleti szövetségeseinek támogatásával jött létre

 

 

 

Törökország, az öböl-mentiek, és a Nyugat sokkal inkább közös nevezőn van Aszad eltávolításának szükségességében, mint az ISIS elleni harcban. Aszad eltüntetése a közös pont, amiért még az ISIS támogatását is elnézik a fontos arab szövetségeseiknek.

A világos számomra, hogy a Nyugat miért akar leszámolni Aszaddal. A demokráciát, és szabadságot szeretnék elvinni a szíriaiaknak, és megszabadítani őket egy gonosz diktátortól. Persze ez egy nyilvánvaló hülyeség, de jól hangzik, magasztos, és ezt mondják.

A korábbi hasonló kísérletek csúfos kudarccal végződtek. Mármint, a diktátor eltávolításáig minden rendben volt, de ami utána jött, az magáért beszél.

Ami nem teljesen tiszta, hogy a mi például a szaúdiak, és a törökök erőlködésének az oka.

Demokráciát akarnak Szíriában, el akarják űzni a diktátort?

Ez még viccnek is rossz.

Emberi jogok érvényesítése, sajtószabadság?

He-he.

Nem bírják nézni, ahogy Aszad bombázza a civileket?

Jemen.

Szekuláris társadalmi berendezkedést?

Persze.

Szegény szunnitákat akarják megmenteni az alavita terrortól?

Erről itt.

A globális mumus irániak befolyásának a növekedésétől tartottak?

Most már iráni katonák is vannak Szíriában, szóval ha ez volt a terv, akkor nagyon rosszul sült el. Irán és Szíria korábban is jól megvoltak, de a szövetség a "polgárháború" kezdete óta erősebb lett.

 

Korábban már írtam a Katar- Törökország - Európa között tervezett gázvezetékről, ami Szírián keresztül futott volna, de Aszad nemet mondott rá, mert sértette volna a szövetségesei, az oroszok érdekeit.

 

The proposed gas pipeline from Qatar via Saudi Arabia, Jordan, Syria and Turkey to Europe.

 

 

Még kevés háború kezdődött gazdasági indokok nélkül.

 

Ez elég elfogadható magyarázatnak tűnik, de annyi pénzből amennyibe ez a háború került, már simán építhettek volna egy vezetéket a Holdig.

 

Akinek van ötlete, ne habozzon, komment.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr298130054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twentydigitcombination · http://yellowandgreen.blog.hu 2015.12.07. 11:55:30

Szerintem leginkább futnak a pénzük után a szövetségesek, Líbia után nem gondolták, hogy Asszad 5 év után is kitart majd. Visszakozni meg mindezek után már nehéz, még ha sokba került is... Mindamellett nem is biztos, hogy annyira nagyon sokba, elvégre igazán high-tech fegyverek most kezdtek csak ott megjelenni az elmúlt negyedévben, zsoldosokat, kézifegyvereket és Toyotákat meg könnyű pótolni. Emellett Szíria maga is rejt ígéretes olaj- és gázlelőhelyeket, ami iránt a nyugati cégek is nagyon érdeklődnek: medium.com/insurge-intelligence/western-firms-plan-to-cash-in-on-syria-s-oil-and-gas-frontier-6c5fa4a72a92#.z2tl4sweu (ez egyébként szerintem az egyik legszínvonalasabb összegzés a háborúról, amit az elmúlt időszakban olvastam.)

OpenMind 2015.12.07. 19:51:19

Vannak egyetemes dolgok mint például az adó. Mivel azonban az adó nem egy természeti/fizikai törvény, elméletileg lehetséges lenne kibújni alóla. A gyakorlatban viszont ha megpróbálod, olyat kapsz az orrodra, hogy attól koldulsz. Akár embert is ölhetsz, de ha adót csalsz, vagy az államrenddel szórakozol, sokszorosát kapod a büntetésnek.
Lehet sok pénzed, de ha megbontod a rendszer egyensúlyát, akkor kihúzod a gyufát. Mivel jelenleg a dollár az az eszköz, amin a világ megadóztatása alapul, ha a dollárt fenyegeted, megkapod a magadét. Mivel a dollár mögött nincs semmi, csupán a hit és a kereslet, aminek pedig a kőolaj az alapja (a kőolajkereskedelem dolláralapú), aki az olajjal játszik, a legmagasabb büntetést kapja. Szaddam élelmiszerért és euróért akart olajat adni, Kadhafi aranypénz bevezetését tervezte, és olajat csak aranyért akart eladni - volt is neki jó sok, de arról nem tudok hova lett a megbuktatása után. Egy akkora vagyonnak nyomának kéne lennie, ha Libiában marad. Ha valaki tudja, irja meg.
Asszad is valami ilyesmibe keveredett valószinűleg. Ha valaki tud többet is, irja meg, mert az ilyen jellegű konfliktusok alkalmából minden félnek vannak támogatói, de ha az egyik nagyhatalmú támogató fél egyértelműen kinyilvánitja, hogy kész a végsőkig elmenni, akkor a másik általában visszavonul, esetleg tessék-lásség szinpadias akciók közepette. Itt azonban egyre másra kontráznak a felek, ami azt jelzi, hogy itt bizony globális jellegű a kérdés. Ott pedig egy-két olajmező nem igazán számit érdekesnek.
Szerintem tehát Asszad valamilyen szinten veszélyt jelent az elit gazdasági érdekeire, amik elsődlegesen financiális, vagypontosabban monetáris jellegűek kell hogy legyenek emiatt.
Magyarázat: a világgazdaság pénzügyi folyamatai nagyon koncentráltak, ezek irányitóit nevezem elitnek.

emzperx 2016.04.01. 00:55:37

Az a csővezeték mehetne Izraelen vagy Egyiptomon keresztül át a földközi tengeren simán kikerülve Szíriát. Nem látom ezt olyan komoly indoknak.
süti beállítások módosítása