sorok között

sorok között

London ismét nekifut Szíriának - hosszú háború várható

2015. november 26. - Politikai Ateista

David Cameron nagyon meg akarja győzni a törvényhozás képviselőit az Iszlám Állam szíriai állásainak bombázásáról, amiről hamarosan szavaznak a brit parlamenteben.

Nincs kockázat és nemzeti érdek:

A brit miniszterelnök szerint a bombázások miatt nem nő a terrorkockázat az Egyesült Királyság területén. A szíriai beavatkozást az Egyesült Királyság nemzeti érdekének tartja.- Index

Már amúgy is célpontok vagyunk:

Cameron szerint a brit elhárító szolgálatok csak az elmúlt egy évben hét nagy-britanniai merénylettervet hiúsítottak meg, és ezek mindegyikét vagy közvetlenül az Iszlám Állam tervelte ki, vagy a terrorszervezet propagandájának hatására akarták elkövetni. - HVG

Ahogy az Index is megjegyzi, 2013-ban egyszer már leszavazták a szíriai bombázásokat:

Az Egyesült Királyság parlamentje 2013-ban már egyszer leszavazta, hogy a brit légierő is bombázzon Szíriában. Az Iszlám Állam iraki állásai ellen később jóváhagyták a műveleteket. - Index

 

A különbség csak az, hogy akkor nem az ISIS, hanem az Aszad kormány hadseregét bombázták volna.

 

Leszavazta a brit alsóház a szíriai katonai beavatkozást. A képviselők 13 szavazattal utasították el a kormány indítványát. Ezután kizárt, hogy Nagy-Britannia részt vesz a szíriai katonai akcióban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa továbbta sem tud határozatot hozni. Az Aszad-rezsim támogatói, Oroszország és Kína kitartóan ellenzik a katonai beavatkozást.

Az Egyesült Államok akár egyedül is hajlandó az Aszad-rezsim megregulázására. A haditengerészet folyamatosan növeli a jelenlétét a térségben. Robotrepülőgépekkel és rakétákkal terveznek csapást mérni a szíriai hadsereg infrastruktúrájára. - Euronews

 

De vajon tényleg változott valami 2013-óta?

 

Az angol miniszterelnök ma ismertette a szír akciótervét a képviselőkkel, amelynek célját 7 fő pontban foglalta össze.

  1. Megvédeni az Egyesült Kiráylság területét a robosztus terrorelhárítási képesség fenntartásával.
  2. Tárgyalások kezdeményezése a politikai megoldás elősegítése érdekében, közben védeni a mérsékelt  ellenzéket.
  3. Elősegíteni egy olyan kormány hatalomra kerülését, amely hitelesen tudja képviselni a szír társadalmat.
  4. Meggyengíteni és végül legyőzni az Iszlám Államot.
  5. Folytatni a vezető szerepet a humanitáriánus támogatások tekintetében, és megelőzni a további migrációs hullámok kialakulását Európa irányába.
  6. Támogatni az iraki stabilizációt és megtervezni a konfliktust követő rekonstrukciót Szíriában.
  7. Szoros együttműködés a közel-keleti szövetségesekkel az Iszlám Állam befolyásának csökkentésében.

 

Annyi biztosan, hogy ugyan az ISIS is bekerült a képbe, de az Aszaddal való leszámolás, a rezsimváltás ugyanúgy napirenden van, ami a saját véleményem szerint a fő cél.

A 7. pont pedig egy rossz viccnek is elmegy.

Az biztos, hogy most Cameronnak sokkal könnyebb dolga lesz, és  ezúttal szerintem zöld utat ad a parlament.

A franciaországi merényletek, az orosz utasszállító felrobbantása, az egész Európán uralkodó terrorpánik biztosítja majd a hátszelet a brit miniszterelnöknek. De ha ez mégsem lenne elég, akkor a hatóságok előrukkolhatnak valami ijesztő felfedezéssel az ISIS brit terjeszkedéséről, egy tervezett merényletről, a többit lehetőséget inkább a fantáziádra bízom.

Mondjuk 2013-ban is mindent megtett a beavatkozás megszavazása érdekében. Akkor a ghoutai gáztámadás szolgáktatta az indokot, aminek a kivizsgálásával az ENSZ még nem is végzett, - mondjuk egyébként is csak a gáztámadás tényének megállapítására volt mandátumuk - de a média a nyugati politikusok már megnevezték a bűnöst. Az ENSZ egyik ellenőre, Carla del Ponte szerint a mérsékeltek voltak.

A szavazás előestéjén a BBC Panorama levetítte a Saving Syrias Children című műsorát, ami az Aszad rezsim gáztámadásokkal kapcsolatos bűnösségét hivatott szemléltetni, de okozott némi felháborodást okozott amikor kiderült, hogy doktorálták a felvételeket, és számos jelenet megrendezett volt.

 

Ahmed_Darwish

 

Ahogy már többször megjegyeztem, az ISIS terroristái azon kívül hogy kegyetlenek, akárkinek alibit biztosítanak aki be akar avatkozni a térségben.

És ahogy ebben a bejegyzésben utaltam rá a párizsi terror másnapján, a francia mészárlás a közvélemény által is elfogadható alapot szolgáltathat az Iszlám Állammal szembeni fokozottabb fellépés érdekében, aminek azonban Aszad elmozdítása lesz a valódi célja.

Az eltökélt oroszok jelenlétében ez nem lesz egyszerű.

Ami pedig a széleskörű támogatottságra épülő demokratikus szír kormányt, és Szíria újjáépítésének terveit illeti, a hasonló terveket mostanában sohasem sikerült valóra váltani.

Közben pedig Európa stabilitását is sikerül egyre jobban aláásni.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr318116972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2015.11.26. 21:29:21

OROSZORSZÁG HAZAHÍVJA POLGÁRAIT TÖRÖKORSZÁGBÓL...MNO..CIKK (MTI..ALAPJÁN)
"...Nincs többé forródrót

Megszakították egymással minden együttműködési csatornájukat, így a két légierő szíriai tevékenységének koordinációjára szolgáló forródrótot is csütörtökön az orosz és török védelmi erők..."+

NAMOST, HA EDDIG A NAGYHATALMAK LEÜLTEK EGYMÁSSAL, HOGY KOORDINÁLJÁK A HADITECHNIKÁK MOZGÁSÁT, HOGY NE LEGYEN BAJ, ÜTKÖZÉS, AKKOR MI LESZ ENNEK A KÖVETKEZMÉNYEHHH ???

"Nincs többé forródrót

Megszakították egymással minden együttműködési csatornájukat, így a két légierő szíriai tevékenységének koordinációjára szolgáló forródrótot is csütörtökön az orosz és török védelmi erők – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Moszkva egyben visszahívta az orosz haditengerészet képviselőjét Törökországból, aki a fekete-tengeri flotta és a török haditengerészet közti koordinációért felelt.

„A nap folyamán, egy korábbi döntésnek megfelelően, megszakítottunk minden működő együttműködési kapcsolatot Oroszország és Törökország védelmi erői között, és ez nemcsak a forródrótot érinti, amelyet annak érdekében alakítottunk ki, hogy elkerülhessük az esetleges légi incidenseket a terrorista-infrastruktúra létesítményeinek megsemmisítése során Szíriában.”

Shaja 2015.11.27. 00:15:22

Eszkaláció! Eszkaláció! Ma egyet fizet tízet kap! Ne hagyja ki!

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.27. 05:44:10

Észre kell venni: az USA-nak nem elsőrendű érdeke az IÁ megsemmisítése. Ehhez igazodik Anglia is.

PSX 2015.11.27. 14:13:38

@maxval bircaman BircaHang
"Észre kell venni: az USA-nak nem elsőrendű érdeke az IÁ megsemmisítése."
Igen, mi is úgy hallottuk, Amerika ölben szereti babusgatni a terroristákat. Példátlanul degenerált fasz vagy

twentydigitcombination · http://yellowandgreen.blog.hu 2015.11.28. 22:28:30

Gusztustalan az egész és remélem, hogy Corbyn-ék mellé elég sokan állnak majd, hogy megakadályozzák.
Viszont a tippem (bár elismerem, lehet, hogy ez wishful thinking a részemről), hogy ez inkább a végjáték része, nem pedig a háború elhúzódása.
Aszad és a part menti vidék most már teljes orosz (lég)védelem alatt áll, közvetlen támadást indítani őrültség lenne, ennyit azért nem hiszem, hogy megér bárkinek is Szíria. Persze proxykon és az IÁ-n kersztül továbbra is lehet őket szorongatni és a kormányerők előrenyomulását fékezni. Az viszont szintúgy nem tűnik valószínűnek, hogy az ország nagyobb keleti területei felett visszaszerezzék a kontrollt.
Tehát Aszad kormánya (egyelőre) marad, ahogy maradnak az orosz bázisok és a stratégiai érdekeltségek is. Ha személyesen nem is marad később, az orosz befolyás fennáll. Részben megkapták, amit akartak.
A keleti országrészen az IÁ elpusztítható, ha valóban van rá politikai akarat. Létrejöhet valamiféle nyugat- és szaudi-barát terület, meg persze a kurdok is labdába rúghatnak, bár ehhez a törököknek is lesz szava. Viszont bármi is lesz ott, Aszad-fennhatóság már nem, így a Katar - KSA - Jordánia - (egykori) Szíria - Töröko. vonalon a gázvezeték megépíthető majd. Így a nyugat és az ő arab szövetségeseik is megkaphatják, amit akartak, legalább részben. Szóban persze nyilván nem fogják Aszadot elfogadni (bár Hollande esetében azért van valami elmozdulás), de ez lehet tárgyalási alap is a későbbiekben.
süti beállítások módosítása