sorok között

sorok között

A NATO gratulált Törökországnak az orosz gép lelövéséhez

2015. november 25. - Politikai Ateista

Befutott a tegnap lelőtt Szu-24 útvonalának orosz verziója.

 

 

A török és orosz változat közti különbségeket a New York Times térképe szemlélteti:

 

És nyilvánosságra került a törökök levele amiben az eseményeket kommentálták az ENSZ-nek.

 

Ebben leírják, hogy hogy a kérdéses gép 1.15 mérföldet és 17 másodpercet töltött török légtérben.

Ezek szerint a levadászott Szu-24 243 mérföld/órával haladt (391 kmh) ami állítólag a gép átesési sebességének a határán van.

 

 

Nem mintha számítana.

A NATO tegnap szentesítette az események török elbeszélését, és tegnap is említettem, hogy a NATO nyilatkozatának jelentősége lehet.

Természetesen senki sem várta, hogy kirakják Törökországot a szövetségből.

 

A NATO szolidaritást vállal Törökországgal és kiáll az ország területi épsége mellett, egyúttal azonban arra szólítja fel az érintett feleket, hogy az orosz vadászbombázó Ankara általi lelövése teremtette "súlyos" helyzetben körültekintően járjanak el és csökkentsék a feszültségeket - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség keddi rendkívüli tanácskozása után. - Inforodio.hu

 

Viszont Stoltenberg gyakorlatilag megpaskolta Erdogan vállát, jóváhagyta a gép lelövését, ami abszolut nem segít, inkább tovább hergeli az oroszokat. Mondom, senki nem várt szigort Törökországgal szemben, de egy óvatos ejnyebejnye a nyilvánosság előtt sokat segíthetett volna a feszültségek csökkentésében.

Zárt ajtók mögött azután nyugodtan gratulálhattak volna a törököknek.

 

Zárójelben hozzátenném, hogy teljesen más volt a felek reakciója 2012-ben amikor egy török katonai gépet szedett le a szír légvédelem. Természetesen itt is vitatott volt a legtérsértés ténye, viszont az EU alapos vizsgálatott követelt:

 

Az EU szerint a történteket alaposan és gyorsan ki kell vizsgálni. A miniszterek felszólították Szíriát, hogy teljes mértékben működjön együtt Törökországgal a vizsgálat érdekében, és adjon meg ahhoz minden szükséges segítséget, illetve tegye lehetővé a nemzetközi közösség támogatását a vizsgálat lefolytatásához. - Kiakadtak az EU miniszterei a lelőtt török gép miatt - HVG

 

A török akció jóváhagyásával a NATO gyakorlatilag a jövőbeli légtérsértések kezelésének új módszerét vezette be, az oroszok ezek után akár le is lőhetnek egy véletlenül eltévedt NATO repülőt.

 

A francia fővárosban elkövetett merényletek után úgy nézett ki, hogy a Nyugat és Oroszország esetleg komolyabban együtt tud működni az Iszlám Állam ellen. Ha valóban volt is ilyen szándék, azt a törökök most lelőtték. Erre talán koccintottak is Rakkában az este.

 

Tegnap azt írtam nagy hirtelen, hogy nem várható elhamarkodott, reakcióból adott lépés Putyintól. A katonai válasz lehetőségét kizárták, és az eddig bejelentett intézkedések inkább csak szimbólikus jellegűek, illetve megerősítették a térségben operáló gépeik védelmét. Gondolom ezentúl óvatosabbak lesznek a török határ közelében.

Felmerült valahol a földgázfegyver bevetése, ami szerintem nem fog bekövetkezni, (a török földgázimport 57% Oroszországból érkezik) mivel az oroszoknak legalább annyira fontos a bevétel mint a törköknek a gáz.

A kurdok támogatását is bedobta valaki, azonban a kurd terroristák finanszírozása abba a szerepbe helyezné Moszkvát, amivel most például a töröket vádolják.

Hosszabb távon egy kurd állam létrehozásának támogatása esteleg elképzelhető, bár nem tudom, hogy a körülmények mikor válnak erre alkalmassá, ha egyáltalán alkalmassá válnak valaha.

 

Én ugyan a légtérsértés egyik változata mellett sem tudok egyértelműen állást foglalni, viszont érdemes eljátszani a gondolattal, hogy ha az oroszok állnának közelebb a valósághoz, akkor mi motiválhatta Ankarát, vagy mit szerettek volna elérni a törökök.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr578107384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toyoda 2015.11.25. 20:36:12

Aztán Erdogánt nehogy meglátogassa egy 50 mt-ás orosz Cár!

a gonnok én vagyok 2015.11.26. 04:41:22

Azt azért nem értem, hogyan lehet valakit 10szer figyelmeztetni 17 másodperc alatt.
' Figyelem! Ismeretlen repülőgép! Ön megsértette a Török Köztársaság légterét! Azonnal forduljon (mondjuk) balra, és haladéktalanul távozzon, ellenkező esetben tüzet nyitunk!"
Ezt elmondani is tovább tart, mint 17 másodperc.

twentydigitcombination · http://yellowandgreen.blog.hu 2015.11.26. 15:48:58

Legalább annyi jó hír van, hogy a nyugati mainstream kommentárok is viszonylag visszafogottak voltak a török álláspont propagálásában.
süti beállítások módosítása