sorok között

sorok között

Megint egy kicsit veszélyesebb lett a világ

2015. november 24. - Politikai Ateista

A Törökök lelőttek egy orosz Szu-24-est. Eddig nagyjából ez az ami biztos, amikor ezt írom.

Az már kérdéses, hogy hol. A törökök szerint az orosz gép megsértette a légterüket, tízszer figyelmeztettek, mielőtt megnyomták a gombot.

turkish.png

A törökök által nyilvánosságra hozott térkép a Szu-24 állítólagos útvonaláról

 

A légtérsértés állítólag öt percig tartott, ám a török hírügynökségek által közölt képeken nem világos, hogy az alig két kilométeres szakaszon hogyan tartott öt percig a légtérsértés. - Index

Az orosz fél szerint a gép Szíria légterében tartózkodott, amit szerintük bizonyítani is tudnak. Azonban az a helyzet, hogy nem tudok elképzelni olyan bizonyítékot, ami teljes mértékben meggyőzné a közvéleményt. Persze egy olyan térképet mint a törökök ők is tudnak rajzolni, de mindenki a saját világnézete szerint fogja eldönteni, hogy melyiket tartja valódinak, és a média véleményformálói is ez alapján fogják értékelni az információkat.

A gép és a pilóták Szíria területén értek földet, de ez sem jelent feltétlenül sokat, hiszen akár ez akár a törökök verziója szerint is megtörténhetett, bár mindenképpen meggyőzőbb lenne, ha a roncsok és a pilóták Törökországban lennének.

 

Súlyos előzmények

 

A szír hadsereg röviddel az oroszok belépését követően hadműveletekbe kezdett Latakia tartomány északi részén, a török határ közelében, az úgynevezett mérsékelt lázadók ellen.

Az offenzíva célja a Törökországból irányából érkező utánpótlás elvágása.

A kormányerők előrenyomulása elérte a szíriai türkmén kissebbség településeit, akik a mérsékelt lefejezőket támogatják Aszad ellen.  Az orosz légierő légitámogatást nyújtott Aszad csapatainak, és ez annyira nem tetszett a törököknek, hogy az orosz nagykövettel is elbeszélgettek november 19-én.

Tanju Bilgiç külügyminiszter figyelmeztette az oroszokat, hogy a türkmén területek bombázásának súlyos következményei lesznek.

 

Októberben az orosz légierő Szíriában operáló gépei két esetben megsértették Törökország légterét, illetve a törökök lelőttek egy állítólag orosz drónt.

 

Furcsa háború az Iszlám Állam ellen

 

erdo.jpg

Törökország és Oroszország is elkötelezett az Iszlám Állam ellen, azonban a törökök  az ISIS helyett a kurdokat bombázzák, a határaikon keresztül pedig zavartalanul áramlik a dzsihád-utánpótlás, és az olaj.

Az oroszok az elmúlt napokban ugyan fokozták a támadásaikat az Iszlám Állam ellen, de a csapásaik elsősorban az Aszad kormány támogatását szolgálják.

Úgy tűnhet, hogy Putyin és Erdogan egy lövészárokban ül, azonban a geopolitikai szempontból legfontosabb szíriai kérdésben nem is állhatna távolabb az álláspontjuk.

Törökország elsődleges célja Aszad elmozdítása. Gondolom mert Erdogan a szaúdiakkal együtt szabad és demokratikus Szíriáról álmodozik.

 

Kérdőjelek

 

Tegyük fel, hogy az ígéretük ellenére az oroszok gépe tényleg megsértette a török légteret.

Elképzelhető, hogy az oroszok szándékosan repültek át Törökországba, és ha igen, akkor mi lehetett, vagy mi lett volna az akció célja?

A NATO főtitkára korábban megjegyezte, hogy az orosz légtérsértések nem véletlenül történnek, de nem fejtette ki mire gondol pontosan.

Oroszország megtámadta volna Törökországot és a NATO-t, és egy árva Szu-24-es biztosította volna az első csapás stratégiai előnyét?

Lehet, hogy csak provokálni akartak?

Ebben az esetben talán egy olyan repülőgépet kellet volna küldeni, amivel a török légierő vagy légvédelem nehezebben bírkózik meg, és képes gyorsan lelépni a provokáció után.

Ha az orosz gép tényleg megsértette a légterüket, a törökök akkor is minimum túlreagálták a dolgot.

Az orosz beavatkozás kezdetén nem alaptalan aggodalomra adott okot, hogy külöböző országok légiereje dolgozik a szír légtérben, ami könnyen akaratlanul is incidensekhez vezethet. Nehézkesen ugyan, de végül sikerült lefektetni az együtműködés alapjait az Egyesült Államok légierejével.

Nem tudok róla, hogy hasonló megegyezés született volna Törökország és Oroszország között, pedig a korábbi légtérsértések is indokolták volna.

 

Mi lesz most?

 

Putyint nem könnyű kibillenteni az egyesúlyából, viszont a nyilatkozata alapján ez most sikerült.

Az orosz elnök - sok más vezetővel együtt - régóta tisztában volt az ISIS és Törökország érdekes kapcsolatával, de eddig Putyin tartózkodott, hogy nyilvánosság előtt rámutasson a dologra. Eddig.

Ennek ellenére nem hinném, hogy elhamarkodott cselekedetekre ragadtatná el magát, viszont azt sem, hogy az incidens miatt feladná a szíriai terveit. 

A NATO rendkívüli tanácskozást hívott össze ami 5-kor kezdődik, és egyáltalán nem mindegy hogyan foglalnak majd állást a kérdésben.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr508105038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaja 2015.11.24. 23:07:09

A képlet viszonylag tiszta. Az oroszok beleköptek a törökök levesébe, amikor az ISIS bevételi forrásainak szétbombázásához hozzákezdtek. Ez volt Ankara "eddig és ne tovább" figyelmeztetése, ami elég szerencsétlen, finoman szólva. Viszont, azt hiszem, az oroszok beleállnak a dologba. A bombázások folytatódnak, azonos intenzitással. Ugye, most már kapnak vadászfedezetet a bombázók, plusz a légvédelmi ernyőjüket jobban kiterjesztik az oroszok. Meglátjuk, mi jön ki belőle.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.11.25. 08:33:47

@Shaja: Nem is tudom, a törökök az elejétől fogva hevesen ellenezték az orosz beavatkozást. Az olajinfrastruktúra és a türkmének bombázása nagyon nem tetszik nekik, de ami a legjobban fáj Erdogannak szerintem, hogy az oroszok az egész Aszad-ellenes vállalkozás sikerét fenyegetik.

Ad Dio 2015.11.25. 13:41:58

Szerintem ezzel Erdogán a nyakába vette a kötelet. Mind a nyugat mind az oroszok szemében nem kívánatossá vált. Elvetette azt a bizonyos sulykot.

Balt 2015.11.25. 13:52:51

Látom, ez még tegnapi poszt, csak most került ki a ketrecbe, de azóta meg vannak fejlemények - amelyek mellesleg pontosan erősítik a véleményt, amelyet magam is osztok.

"Persze egy olyan térképet mint a törökök ők is tudnak rajzolni"

Itt az oroszok térképe:
lifenews.ru/news/171620

Itt meg egy a fentinél talán kevésbé távolságtartó, de attól tartok elég pontos vélemény:
bekialtas.blog.hu/2015/11/24/orosz_celkeresztben_erdogan#c28659392

Az azért meglepő, hogy a többnyire erősen elfogult Index is "galamb" a kérdésben, egyelőre tárgyilagosnak tűnik az események (és következmények) követésében:
index.hu/kulfold/2015/11/25/torokorszag_tullott_a_celon_a_szu-24-gyel

Balt 2015.11.25. 13:54:32

@Ad Dio: Talán nem függetlenül attól, hogy valamelyest meglepő fölénnyel nyert a pártja alig egy hónapja. Abban egészen biztos vagyok, hogy ez a sztori nemcsak az ő "érdeme", elég feltenni a cui prodest kérdést.

Ad Dio 2015.11.25. 14:13:19

@Balt:

Pici figura vagyok, így nagy találgatásokba nem mennék bele, de szerintem ez a törököknek egy olyan magánszáma volt, amit egyetlen kormány sem támogatott. Más kérdés, hogy egyes érdekcsoportok mit vagy mit nem tettek.

Valójában ilyen nevetségesen agresszív provokációt senki nem kockáztatna, akinek nem érdeke egy háború. Az meg pillanatnyilag van már minimum egy arrafelé.

Ad Dio 2015.11.25. 14:15:25

@Balt:

"Az azért meglepő, hogy a többnyire erősen elfogult Index is "galamb" a kérdésben, egyelőre tárgyilagosnak tűnik az események (és következmények) követésében:"

Többek közt ebből is gondolom, hogy az USA-t és a liberális világot meglepte a fejlemény. Ha nem így lenne, már régen zakatolna a media gépezet.

♔bаtyu♔ 2015.11.25. 14:25:53

@Ad Dio: Az USA szerint a Szíriai területen lőtték le a gépet. Ez a szervilis "hazai" balliberális médiát is "eligazítja".

Balt 2015.11.25. 14:55:21

@Ad Dio: Van benne valami. Azt viszont megírta az Index is, hogy nagy valószínűséggel előre készültek rá a törökök, az első adandó alkalommal lőnek egy madarat. Egyelőre az amcsik is inkább oltanák a tüzet, ami meglepő ennek fényében:
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/van_uj_javaslat_a_bevandorlas_megallitasara.603131.html

(Ha úgy tetszik, rögeszmém: egy amerikai közgazdász pontosan leírja a mindenkori amerikai attitűdöt a térséghez ill. a ruszkikhoz mellékesen a migránskrízis adalékaként. Azaz okaként.)

kvadrillio 2015.11.25. 15:28:30

Kíváncsi arra, hogy ki keresi a legtöbbet az Iszlám Államon?
FÚJJJJ !!!AMERIKA GYILKOLÁSZÁSBÓL ÉL ????? !!! EZ AZ A NAGY KAPITALISTA TELJESÍTMÉN MEG VERSENYKÉPESSÉG ??? :o))) HAHAHA.....BASSZA MEG !
Tóth Gergely
Tóth Gergely követés
2015.11.25. 14:49
Előzmény (3)

Hosszú háború közepébe készülnek a magyar katonák
Az USA gyorsan pótolja azokat a bombákat, melyeket a szaúdi légierő jemeni civilekre szórt
Csak kitöltöm ezt a lapot, és annyi rakéta jön, amennyit akarok!

Ha minden egyes háború és terrortámadás mögött a fegyverlobbit sejti, akkor gyorsan kezdjen gyanakodni: Az Egyesült Államok hadiipara ugyanis 36 százalékkal többet keresett külföldi fegyvereladásokon a 2015-ös költségvetési évben (ami október 1-től október 1-ig tart), mint az azt megelőzőben. Joe Rixey altengernagy, a Pentagon fegyverkereskedelmet koordináló ügynökségének (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) vezetője a Reutersnek az évi bevételt 46,6 milliárd dollárra teszi.

A DSCA összesítése alapján az egész világon megnőtt a kereslet a fegyverek iránt, de érezhető a változás; ahogy a reguláris háborúk átadják helyüket a gerillaháborúknak és terrorizmusnak, a méregdrága vadászgépek helyett például egyre több helikoptert vesznek a világ országai. Azért ahogy arról írtunk, a Közel-Kelet fegyvervásárlásai azt mutatják, hogy
Hosszú háború közepébe készülnek a magyar katonák
A Közel-Keleten brutális fegyverkezési verseny indult be, a fegyvervásárlások azt mutatják, már nem az Iszlám Állam, hanem egymás ellen készülnek az országok.Tovább
a vezetők elhúzódó, véres háborúkra számítanak.
Amerikai F/A 18-as vadászbombázó a Ronald Reagan anyahajó fedélzetén
Amerikai F/A 18-as vadászbombázó a Ronald Reagan anyahajó fedélzetén
Fotó: Kim Hong-Ji

Ennek megfelelően Kuvait és az Emírségek nem csak kézifegyverekre ruháztak be, hanem F/A 18-as, illetve F-15-ös vadászbombázókra is. A három milliárd dolláros üzletek azonban nem mentek át olyan egyszerűen az amerikai döntéshozókon, mint mondjuk a szaúdiaknak eladott, de a szíriai ellenzéknek szánt TOW-rakéták vagy a szintén szaúdiaknak eladott, de a jemeni felkelőknek szánt bombák.
Az USA gyorsan pótolja azokat a bombákat, melyeket a szaúdi légierő jemeni civilekre szórt
Az Egyesült Államok 1,3 milliárd dollárért tölti fel a Jemenben kiürült szaúdi bombaraktárakat.Tovább

A fokozódó fegyverkezés azért is aggasztó, mert azt jelzi, hogy

Ahogy arról írtunk, az USA külügyminisztériuma nemrégiben bólintott rá egy üzletre, ami 1,3 milliárd értékben
süti beállítások módosítása