sorok között

Egy hibás képlet miatt nem bombázta Obama az ISIS olajüzletét - és ez nem vicc

2015. november 20. - Politikai Ateista

Nem gondoltam, hogy mostanában megint az Iszlám Állam olajügyeivel fogok foglalkozni, de egy újabb magyarázat látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a világ legerősebb hadserege miért nem volt képes egy évnyi hardcore bombázás során megzavarni az ISIS olajbizniszét.

Ez tegnap jött a Bloomberg-től, és azért érdekes, mert egyáltalán nem egyezik a Financial Times-ben megjelent változattal, amiről legutóbb írtam.

Ha beszélsz angolul, mázlid van, mert nem kell tovább olvasnod. A Bloomberg egy videót is csinált, amin a szakértő elmeséli mi a helyzet.

 

 

 

Szóval a Bloomberg szerint, az ISIS azért pumpálja zavartalanul az olajat az amerikai bombázók árnyékában, mert az amerikai vezetés elszámolta magát.

És nem átvitt értelemben, hanem szó szerint elszámolták magukat: hibás matek.

Túlbecsülték a károkat amit a bombázásokkal okoztak, miközben alábecsülték az Iszlám Állam bevételeit.

Azt hitték, hogy mindössze 100 millió dollárt kaszálnak a dzsihadisták.

Úgy gondolták, hogy már az elején tönkrevágták az Iszlám Állam olajvállalkozását, és nem foglakoztak tovább a kérdéssel.

 

Ez ellent mond a Financial Times oknyomozásának, amely szerint folyamatosak voltak a légitámadások, azonban a terroristák képesek villámgyorsan helyreállítani a kitermelést.

Valamint a Kitekintő is úgy tudja, hogy "gőzerővel" támadták az ISIS olajinfrastruktúráját:

A G20-ak törökországi találkozóján a résztvevő államok egyetértettek abban, hogy az Iszlám Állam meggyengítésének kulcsfontosságú eszköze lehet a szervezet bevételi forrásainak, elsősorban az olajból származó források elvágása. Ennek érdekében az Egyesült Államok vezette koalíció eddig is, míg Oroszország az elmúlt napokban gőzerővel támadta a szélsőséges szervezet olajkútjait, finomítóit. - Kitekintő

 

Viszont májusban egy speciális amerikai kommandó rajtaütött, és megölte az ISIS Abu Sayyaf nevű "olaj emírjét" és megszerezték a felügyelete alá tartozó tartomány olajügyekkel kapcsolatos könyvelését.

Állítólag az új adatok segítségével átdolgozták a képleteiket, és akkor jöttek rá, hogy rosszul számoltak, az ISIS 400 millió dollárral többet kaszál az olajon mint gondolták.

Ez vezetett ahhoz, hogy november 16-án újrakezdték az olajüzletet bombázását, és a hírek szerint szétlőttek 116 olajszállító teherautót.

( Korábban azért nem támadták a szállítókat mert nem lett volna szép megölni a sofőröket. Ezúttal szórólapokkal tájékoztatták őket a közelgő támadásról.)

 

 

Egy alternatív legendája is van annak, hogy mi vezetett a november 16-án lezajlott amerikai tartálykocsi-mészárláshoz. A G20 találkozón Putyin azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy műholdfelvételeket mutatott Obamának a kilométeres sorokban kígyózó tartálykocsikról. Vannak akik szerint ennek hatására rendelték el az amerikai légitámadást, mert Putyin ráirányította a figyelmet az amerikaiak nemcselekvésére, ami elég szarul néz ki.

Na mindegy, ha a hibás képlet miatt az Iszlám Állam olajvállalkozását eddig nem is sikerült megzavarni, Obama azt a diadalt mindenképpen magáénak tudhatja, hogy sikerült stratégiai csapást mérniük a Jihadi John-ként ismert celebterroristára, aki majdnem biztosan meghalt. Tökéletes időzítés volt a G20-ra.

 

A Bloomberg cikk azonban nem ér véget ezzel, mint ahogy a videón magyarázó Cam Simpson sem áll le az olajnál, aki szerint az Iszlám Állam erőforrásai gyakorlatilag végtelenek az olajbevételek nélkül is.

Például a területeken élő 8 millió lakosból annyi pénzt szednek ki adók formájában, amennyit csak akarnak, akár többet is mint amennyit az olaj hoz - mondja Simpson.

Továbbá megemlíti a kirabolt bankokat, és azt, hogy a legjobb termőföldek is az ISIS fennhatósága alá kerültek.

Frankón, ha 8 millió lakos adóztatásából, gabonából, és 90 bank kirámolásából "végtelen" és "határtalan" erőforrásokra lehet szert tenni, akkor majd a börtönben alaposan ki kell faggatni az ISIS közgazdászait. Európának szüksége lehet még a szakértelmükre.

 

Egy újabb izzadságszagú magyarázat arra vonatkozóan, hogy az USA miért nem csapott oda ahol feltehetőleg a legjobban fáj, illetve hogy megpróbálják elmaszatolni azt a tényt, hogy az Iszlám Államnak bőkezű külföldi szponzorai is vannak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr858092796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2015.11.20. 16:18:27

Hehe, az remek! Alkalmasint arra is fény derülhetne, miképpen sikerült egy rajtaütéssel 2000 üzemképes Humveet zsákmányolnia az IÁ-nak az iraki hadseregtől. (Meg lennék lepve, ha az MN rendelkezésére állna mondjuk negyedannyi mezei terepjáró, a dekor G Merciket meg a még üzemképes UAZ-okat is beleérve.)

fehérfarkas 2015.11.20. 23:22:02

@Balt:

Azok még nem voltak az iraki hadseregé, és amcsi katonák őrizték azokat. Az iraki hadseregnek átadott (mindegy, hogy pénzért vásárolt, vagy politikai támogatásból "ingyen" adott) járművek mindegyikére felkerül az iraki hadsereg logója. Ezekről hiányzik az.
Ráadásul az amerikai hadsereg protokollja szerint meg kell semmisíteni minden olyan fegyvert, járművet és eszközt, aminek a védelmét nem tudják (vagy már tovább nem akarják) megoldani, nehogy az ellenség kezére kerüljenek. Vagyis ezeken a járműveken vagy ott kellene lennie az iraki hadsereg emblémájának, vagy az amcsiknak meg kellett volna semmisíteni őket a saját protokolljuk szerint.
Vagyis ez pont annyira "tiszta" és "átlátható" ügy, mint a 9/11.