sorok között

Az Iszlám Állam elpusztíthatatlan olajüzlete

2015. november 19. - Politikai Ateista

Október közepén jelent meg egy írás a Financial Times oldalán az Iszlám Állam olajbizniszével kapcsolatban.

Ha nem beszélsz angolul nem probléma, a cikket többek között magyarosította a HVG, a 444, és a Privátbankár is.

Ha engem kérdezel, egy gyenge propagandaanyagról van szó, ami azt próbálja elhitetni a közvéleménnyel, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció több mint egy éve tartó bombázása képtelen volt különösebben megzavarni az Iszlám Állam olajvállalkozását.

A lapnak nyilatkozó nyugati hírszerzési források szerint a terrorszervezetnek az állásai ellen egy év alatt végrehajtott több mint tízezer légitámadás sem okozott olyan mértékű anyagi kárt, amely érdemben akadályozná tevékenységét. - Privátbankár

Tízezer légitámadás nem képes akadályozni az ISIS olajkiternelő és finomító tevékenységét?

Például képzeljük el, hogy Irán háborúba keveredik az egész világgal, és nem rendelkezik légvédelemmel. Egy év folyamatos bombázás nem akadályozná érdemben az Irán olajüzletét?

Vagy bármelyik országét?

 

A szervezet ellen harcoló, amerikai vezetésű koalíció illetékesei a brit lapnak elmondták, hogy az Iszlám Állam "hozzáigazította" tevékenységét a légitámadások teremtette körülményekhez, és következmények nélkül működteti milliókat jövedelmező olajkereskedelmi hálózatát, gyakorlatilag ugyanúgy, mint egy olajipari vállalat. - Privátbankár

 

Hozzáigazította, tényleg?

 

Helyi források szerint az olajat a szervezet most már több száz hevenyészett, kisebb finomítóban dolgozza fel. Egy európai illetékes szerint ez lehetővé teszi, hogy az Iszlám Állam "mindent kijavítson, amit eltalálunk". A riport szerint a dzsihadista szervezet mérnököket és olajipari szakmunkásokat toboroz kitermelési és finomítási tevékenységéhez. - Privátbankár

Nem vagyok járatos az olajkitermelés és feldolgozás rejtelmeiben, de ezt mégis hogyan képzelük el?

A szétbombázott finomítók helyére mondjuk fából építenek egy hevenyészett finomítót, esetleg sátrakat húznak fel? Toyota Hilux alkatrészekkel pótolják a megsérült berendezéseket?

Mindezt úgy, hogy a kitermelés-finomítás hatékonysága nem is csökken?

Ha ez igaz, szerintem az ISIS komoly pénzt kereshetne azzal, ha szabadalmaztatná a hevenyészett technológiáját, mert erre biztosan akadnának érdeklődők.

Engedd meg, hogy most ne egy feltételezéssel, hanem egy való példával szolgáljak.

Irak olajexportja 1980 és 2012 között:

iraq-oil-exports-450x337.jpg

Iraknak a 2003-as "felszabadítás" után 8 évre volt szüksége, hogy elérje az olajexport amerikai invázió előtti szintjét.

Nem is beszélve az Öböl-háború okozta kiesésről.

Várj csak, de ahhoz az embargó is hozzájárult.

Na ez az.

Érdekes módon az Iszlám Államnak, annak ellenére, hogy elvileg az egész világgal hadban áll, nem okoz problémát az olaj értékesítése.

A Financial Times megszólaltatott olyan szíriai ellenzéki parancsnokokat is, akiknek csoportjai az Iszlám Államtól szerzik be az üzemanyagot, jóllehet a hadszíntéren a dzsihadista szervezet ellen harcolnak. Az egyik parancsnok elmondta, hogy nincs más választásuk, mivel senki mástól nem tudnak üzemanyagot venni. - Privátbankár

Ja persze, a kormányellenes lázadók vásárolnak olajat évi félmilliárd dollár értékben, gondolhattam volna.

Pedig könnyű lenne megtalálni a többi vevőt is, elég lenne a teherautó-konvojok  útvonalát megfigyelni.

Vagy egyszerűen szétbombázni őket.

Ja, azt nem lehet:

 

Az olajat teherautó-konvojok szállítják, amelyeket látni ugyan a levegőből, de gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek az egyéb teherforgalomtól, és a sofőrök sem feltétlenül az Iszlám Állam emberei. Egy magas rangú nyugati diplomata azt mondta a Financial Timesnak, hogy a konvojokat elsősorban ezért nem lehet támadni. "Ha megölsz egy sofőrt, máris teremtettél egy dzsihadista családot" – fogalmazott a diplomata. A konvojok elleni légitámadások a lakosság radikalizálódásának kockázatával járnának. - HVG

Az Egyesült Államokat hirtelen érdekelni kezdte a sofőrök testi épsége, akiket a korábbi bomba és dróntámadások után csak úgy neveztek, hogy collateral damage.

 

Az eredeti FT cikk azt is megemlíti hogy esetenként 6 kilométer hosszú teherautó-konvojok várakoznak a feltöltésre, akár hetekig is.

Ezeknél jobb célpontot nehéz elképzelni.

 

Szarakodhatnék még ezzel  a cikkel egy darabig, de szerintem a Financial Times által felvázolt verziónak kevesebb köze van a valósághoz mint a Csillagok Háborújának.

Az, hogy az Iszlám Állam, az USA által vezetett szövetség 1 éve tartó bombázása ellenére zavartalanul tudta folytatni az olajkitermelő-finomító tevékenységet, csak egy módon lehetséges.

Ha az USA által vezetett koalíció egyáltalán nem támadja az ISIS olajtermelő infrastruktúráját.

 

Talán megfordult a fejedben, hogy miért most veszem elő ezt a több mint egy hónapos cikket.

 

Azért mert az oroszok rámozdultak az ISIS olajbizniszére.

 

És fel is töltötték a Youtube-ra a tüzijátékot:

 

 

 

Annyit mindenképpen hozzáfűznék, hogy az ISIS finomítók egyáltalán nem tűnnek "hevenyészettnek" ezeken a felvételeken.

Az Iszlám Állam szponzorait valószínűleg nagyon felidegesítik ezek a fejlemények, nem lepődnék meg, ha holnapra azzal lenne tele a sajtó, hogy az oroszok kórházakat bombáztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr38090094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2015.11.19. 17:04:22

Az első értelmes cikk ebben a témában. Valahogy kiderült, amit senki sem értett, csak sejtett, az USA-nak (és partnereinek pl. a franciáknak) eszük ágában sem volt bombázni az IA-t. Miért is? Mert így az IA nem annyira tudna harcolni Szíria(de inkább Asszad) ellen - aki az utolsó nem megvett politikus a Közel-Keleten - ami vizsont nagyon útjában van Izraelnek (és talán az USA-nak is, neki olaj ügyekből kifolyólag). Holland vizsont azt csinálja, amit az USA kér tőle, mint eklődje Sarko, aki Líbia szétbombázásával elindította ezt az egész őrületet, arab tavasznak álcázva, USA(izraeli) megrendelésre. Miért is? Mert Izraelnek kellett maga körül egy hatalmi vákum, hogy nekimehessen Iránnak, ha akar. Irán közben megszelidült (lásd atom egyezmény). Nem baj, így Izrael menő a térségben (Egyiptomot is leamortizálták - Irakot legelőször). Maradt azért Irán, akit kissé nehezebb lesz lenyomni... Közben a palesztíneknek csak a kések maradtak. Izrael azt csinál a térségben, meg a palesztínekkel, amit akar... (amúgy ügyesen lapít).
Csakhogy szőr ment a köszörűbe, kiszabadult a szellem a palackból (mint az Al Kaida Afganisztánban) és szétlőtték fél Párizst (de a francia bombázók még mindig nem az olajkutakat, szállítást bombázzák..., hanem vmi látszat tevékenységet mímelnek...).
Látható, az oroszok komolyabban gondolják, ez tényleg fáj is az IA-nak (meg a mögőtte álló titokzatos erőknek - Szaudi Arabok, öböl államok, tán a törökök, no meg a drukker Izrael).
Szóval már rég eltüntethették volna az IA-t, ha az USA(és Izrael) tényleg akarja.
Majd az oroszok (ha csak meg nem egyeznek velük - az egyezség tárgya Ukrajna lesz, és a kereskedelmi bojkott lesz...).
Putyin ügyes, és bombázni is tud, úgy, hogy tényleg fájjon...

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.11.19. 17:28:26

@apro_marosan_petergabor: Az persze eszedbe sem jut hogy Putyin azért bombázza az olajukat, hogy felverje az olaj árát.

balfaszcsaszar 2015.11.19. 17:50:50

hiánypótlónak nem mondanám ezt a cikket.

a fontos dolgokról mikor lesz szó???

exopolitikamo.wordpress.com/2015/08/04/titkos-urprogramok-corey/

itt élnek közöttünk!

csak egy néző 2015.11.19. 19:23:37

@balfaszcsaszar:
Waoooh nem semmi.
Itt van a magyar kollégája.DDD

youtu.be/LaTIa1vwfQM

jágör68 2015.11.19. 20:43:46

magyaridok.hu/kulfold/valaki-tudja-mely-orszagok-penzelik-a-muszlim-terroristakat-156301/

Van pár probléma a hivatalos sztorival
1) Miért visz magával útlevelet a tenorista?
2) Az útlevél sértetlenül ússza meg a lövöldözést/ robbantást
3) Ugyanez az útlevél felbukkant Szerbiában másnap
4) halott szír katonáé a hamis útlevél

444.hu/2015/11/17/honapok-ota-halott-szir-katona-nevere-kiallitott-utlevel-volt-az-ami-a-merenyletek-utan-kerult-elo

5) Brüsszel- a NATO- főhadiszállása!!!- tele van iszlámista terroristával… Ezt hogy?
index.hu/kulfold/2015/11/16/parizsi_meszarlas_belgium_brusszel_terrorizmus_iszlam_allam_molenbeek/

Kulcsszavak: NATO, Gladio- hadművelet

www.amazon.com/Gladio-Natos-Dagger-Heart-Europe/dp/1615776885

wideshut.co.uk/gladio-b-the-origins-of-natos-secret-islamic-terrorist-proxies/

csak egy néző 2015.11.19. 20:54:54

@jágör68:
Nem unod még baromarcú, semmi új nóvum?

2015.11.19. 21:05:35

Pár megjegyzés, csak hogy megzavarjam a szerző sziklaszilárd logikáját:
1. Olajexporthoz nem kell finomító. A finomítóban feldlgozzák az olajat és olyasmiket állítanak elő belőle, mint a benya, amit a szerző a kopott NagyMagyarország-matricás szutyukijába tölt.
2. Mivel nem kell finomító, így a támadandó célpont a kút, amiból pl Irakban több ezer van, és sokszor az sem teljesen egyértelmű, hogy éppen ki birtokolja, üzemelteti. Az is előfordul, hogy a jó fiúk kezén van, de néhanapján befordul az IS tartálykocsi és - kvázi védelmi pénzként - elsvisz egy rakományt.
3. Egyes források szerint az IS leginkább lopott olaj(termék)et "forgalmaz".
4. Nehogy azt higgye valaki, hogy az IS tartálykocsik szép rendezett sorban, céges jelvénnyel ékesítve grasszálnak a sivatagban. Ellenkezőleg, bevegyülnek a "civil" kamionosok közé, azokat használják élő pajzsnak, sőt meg sem lehet mondani, hogy közük van az IS-hez (papírt könnyű gyártani, ld, hamis szír útlevél).
5. A legfontosabb: az IS által eladott mennyiségnek kb akkora hatása van a világpiaci árra, mint nekem: semmi! A tartálykocsi, bármennyire sok is legyen belőle, nem tétel ezen a piacon.

mortullus 2015.11.19. 21:15:08

@csak egy néző: A mocskos izráélita pofádat unjuk már, de nagyon.

csak egy néző 2015.11.19. 21:17:33

@mortullus:
Mi van pubika, ideges vagy. Csak nem te vagy ez a faszszopó jágör68 is.
Kinézem belőled.
Anyáddal vagy a nagyanyáddal beszéltél a származásodról mesüge?

PSX 2015.11.19. 21:46:08

@pityókabor sommelier: Minden szavad igaz. Csak néhány baromarcú nem érti. Valszeg elkötelezett a saját degenerált hülyeségéhez. Kár ezekkel szót váltani.

Nagycsuri · https:/blog.hu/ 2015.11.19. 21:51:48

Aktiváld kérlek a FaceBook komment-modult! Köszönöm!

fran7 2015.11.19. 21:58:09

@pityókabor sommelier: A lényeg, ha valóban az Iszlám Állam felszámolása lenne a cél, akkor az olajüzletüket meg lehetne akadályozni, ahogy a műkereskedést. Miért nem sikerül? Mert nem akarják igazán. Magyarázatot, mint a tiedet, lehet találni, csak . Nézd, amikor a magyar állam kérte, hogy harcolni lehessen a cukor áfacsalás ellen és letettek valamit az EU asztalára, akkor azt mondták nem lehet, mert már régóta megy ez a csalás sorozat így nem lehet ad hoc intézkedésekkel harcolni ellene. Vajon miért nem? Kinek az érdeke?

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.11.20. 01:29:42

@pityókabor sommelier:
Oké, tehát a világ legnagyobb, legerősebb, legdrágább hadserege által vezetett koalíció képtelen megzavarni az ISIS olajvállalkozását. Meggyőztél. Ja, nem.
Nincs Suzukim. Toyotát vezetek. Hilux.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.11.20. 01:31:14

@balfaszcsaszar: Ha megkérhetlek ne reklámozd az oldalad a hozzászólások között. Kösz.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.11.20. 05:34:37

@mortullus: A mocskos náci pofádat unjuk már, de nagyon.

2015.11.20. 09:20:53

@PSX: Tudom. Csak nem bírom nézni, ahogy a honfitársaim lelkét mérgezik.

2015.11.20. 09:23:29

@fran7: Gyorsan mondasz itéletet. A cukros példával kapcsolatban: miért van, hogy az ÁFA-csalások itt vannak, és nem pl Svédorszgban? Ott hogy-hogy fel tudnak lépni ellene? Szóval kinek az érdeke?

2015.11.20. 09:33:50

@Politikai Ateista: No ezért és is fújok rájuk. Másrészt úgy gondolom, hogy ez sokkal inkább a lehetőségeiken, beleértve a hazai táradalni és a nemzetközi politikai támogatottságon múlik, és ez mostanában eléggé ingadozik.
Egyébként a Toyota jó, feleség imádja, én is.

apro_marosan_petergabor 2015.11.20. 09:46:24

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:
Nem. Mert ez a mennyiség nem számít. Az amerikaiak pedig azért nem, mert alacsonyan akarják tartani a saját palaolajukkal szemben? Vicceske.
Nem, az USa nem akarja leverni az IA-t, az oroszok viszont igen.

fran7 2015.11.20. 17:19:34

@pityókabor sommelier: Terelsz. Vannak dolgok, amit meg lehetne akadályozni, de nem is próbálják. Mi kivülállók csak találgatunk miért.. A válasz egyszerű valakinek megéri.

Húsleves 2015.11.20. 18:20:30

Már november 3.-a óta próbálkozik az amerikai propagandaosztály az állítólag civilek ellen irányuló orosz bombázásokkal, és már nem csak a bizonyítékot nem hajlandók megmutatni az újságírók kérésére, hanem még azt sem, hogy mik azok az állítólagos civil célpontok amiket szerintük az oroszok bombáztak.
www.youtube.com/watch?v=-iPGwac2h18&t=180
Magyarul sajnos nincs meg, aki tud angolul nézze meg, szánalmas.