sorok között

sorok között

Terror Párizsban, és a következő lépések

2015. november 15. - Politikai Ateista

A francia kormány a nyugati, illetve öböl-menti szövetségeseivel együtt bárkinek örömmel adott fegyvert a kezébe, aki hajlandó volt Aszad ellen harcolni. (Ez most is így van.)

És a szíriai vérzivatar-káosz megszülte az Iszlám Államot.

cnn_screenshot_johnmccain_speaking_with_isis_chief_abu_bakr_al-baghdadi.jpg

John McCain és az akkoriban még mérsékelt ellenzékinek számító ISIS vezér, Abu Bakr Al Baghdadi 

 

 

Azt az Iszlám Államot, amely a döbbenetesre koreografált lefejezős videóival sokkolta a világ közvéleményét.

De voltak akik nem rémültek meg, sőt, bizonyos titkosszolgálati körökben egyenesen előnyösnek tartották az über-terrorállam színrelépését.

 

Az US Department of Defense (DoD) 2012-es keltezésű helyzetértékelésében például többek között azt írta, (5. oldal) hogy a szír kormány csapatainak a visszavonulása az iraki határról "megteremtheti a lehetőséget az ellenzék számára egy deklarált, vagy nem deklarált szalafista állam létrehozására Szíria keleti részén (Hasaka és Der Ezor), és pontosan ez az, amit a támogató erők szeretnének annak érdekében, hogy a síita expanzió stratégia mélységének tekinthető szír kormányt elszigeteljék." (Iraktól és Irántól)

 

( A támogató erőket is pontosan megnevezi a dokumentum: A Nyugat, az Öböl-menti országok, és Törökország.)

 

A francia kormány - a többi nyugati ország kormányával együtt - azt is ölbe tett kézzel nézte, ahogy az Iszlám Állammal szimpatizáló állampolgáraik komolyabb retorziók kockázata nélkül ki-be utazgatnak Szíriába.

Talán olvastad az ISIS-ből kilépett belga pék történetét:

Amikor az egykori ISIS fegyveres visszatért Belgiumba, akkor őrizetbe vették. A két hónapos előzetes után, három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert nem lehetett bebizonyítani, hogy elkövetett volna valamilyen bűncselekményt Szíriában. - Hir.ma

A francia kormány az ellen sem emelt szót soha, hogy a NATO szövetséges Törökország határain keresztül akadálytalanul áramlik az utánpótlás az Iszlám Állam területére.

 

Olvastam ma egy elemzést, ahol azt írták, hogy a párizsi eseméynek hatására Franciaország és a NATO talán félreteszi az olyan másodlagos célkitűzéseket, mint például Aszad megbuktatása, és inkább az Iszlám Állam elpusztítására fognak koncentrálni.

A szerző abban téved, hogy Aszad eltávolítását másodlagos célnak tekinti.

Aszad eltávolítása az elsődleges cél.

Esetleg emlékszel rá, amikor a menekültválság igazán beindult, a legtöbb nyugati vezető a szíriai problémák első számú forrásának Aszadot jelölte meg.

Korábban Obama azt nyilatkozta, hogy az Iszlám Államot nem lehet legyőzni addig amíg Aszad hatalmon van.

 

Ma azon gondolkodtam, hogy a Nyugat vezetői vajon hogyan fogják Aszad ellen felhasználni a párizsi terrortámadásokat.

Persze lehet, hogy én tévedek, de szerintem valahogy így:

Megállapítják, hogy az ISIS-t nem lehet legyőzni kizárólag légitámadásokkal, és szárazföldi csapatokat kell küldeni Szíriába.

Ha ezek a csapatok már ott vannak, akkor miért ne állomásozhatnának akár a szíriai "mérsékelt" ellenzék által ellenőrzött területeken. Így egyúttal létrejönnek a régóta áhított biztonsági zónák is.

Ha legyőzik az Iszlám Államot, akár ott is maradhatnak még a szír civilek biztonsága érdekében.

De még le sem kell győzni őket, egy ilyen helyzetben bármikor előfordulhat, hogy a szír kormányerők provokatív támadást indítanak a NATO csapatok ellen.

Persze bonyolítja a helyzetet Oroszország jelenléte, és tekintve, hogy Putyin képes meglepetéseket okozni, elég nehéz hosszú távú jóslatokba bocsátkozni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr98078920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a gonnok én vagyok 2015.11.15. 06:19:37

Tisztelt Politikai Ateista!

Nagy rajongója vagyok a blognak, osztom is rendesen, de az utolsó (Terror Párizsban...) bejegyzés fotóját nem értem.
Azon mintha Mouaz Moustafa lenne bekarikázva, és nem Abu Bakr al-Baghdadi.
Vagy a két ember ugyanaz lenne? Mert erre vonatkozólag nem találtam semmit.
Szóval?

a gonnok én vagyok 2015.11.15. 16:25:41

Elnézést kérek, vissza az egész.
A képen a háttal ülő fehér pólós Mouaz Moustafa.
(Ezért nem kell hajnalban irogatni. :) )
Nincs kérdésem.

Shaja 2015.11.17. 02:50:14

Nos, az biztos, hogy a szaúdiak szívesen elvégzik a tétemelést ebben a pókerjátszmában, főleg, hogy amerikai fegyvereket kapnak( most éppen intelligens bombákat). A törökök is nyakig benne vannak a pókerben, kérdés meddig nézik visszafogottan pátyolgatottaik szarrábombázását az oroszok által, illetve meddig nézik ölbe tett kézzel a kurd offenzívát.
Olyan érzésem van, mintha egy óriási lőporos hordó körül ülnének a résztvevők és meggyújtott gyufával dobálnák azt. Kérdés, kinek a gyufájánál fog mindent szétvetni. Az több, mint hatalmasat fog szólni.

a gonnok én vagyok 2015.11.17. 03:46:32

@Shaja: Szerintem nem lesz az olyan látványos. Csak apránként lesz egyre nagyobb gáz.
süti beállítások módosítása