sorok között

Hogyan válaszolhat Amerika Putyinnak?

2015. október 13. - Politikai Ateista

Az Egyesült Államok minden lehetőséget megragad a rosszallásának kifejezésére a szíriai orosz beavatkozással kapcsolatban, és nyilvánvalóan nem is hagyják majd annyiban a dolgot. Hogyan válaszolhat Amerika Putyinnak?

Első körben 50 tonna lőszert dobtak le kedden Haszaka tartományban amit az USA által támogatott lázadóknaknak szántak. 

Szaud Arábia közben 500 TOW tankelhárító rakétát juttatott el a "mérsékelteknek".

Eddig ezek a hivatalosan is megerősített szállítmányok.

Korábban a hasonló ajándékok jelentős része a kevésbé mérsékelt terroristák kezére jutott, - egyszerűen átadták nekik a mérsékeltek, vagy elvették tőlük -  úgy látszik, az Asszad megdöntésére pályázó koalíció ezúttal biztos abban, hogy ez nem történik meg.

Pontosabban, leszarják.

 

A segghülye John McCain új Afganisztánt kreálna Szíriában, az orosz légierőt fenyegető Stinger rakéták szállításával. Ezt nem tartják jü ötletnek az amerikai vezetők, mert rossz kezekbe kerülve ezek a rakétákkal utasszállító gépeket is le lehet lőni.

A kezdeti meglepetés utáni, hirtelen, szinte magától értetődő ellenlépések.

 

Viszont lázasan dolgoznak a kifinomultabb válaszokon.

 

A washingtoni székhelyű agytröszt, a Brookings Institution írása szerint az Egyesült Államoknak nem szabad túlreagálni az oroszok húzásait, mert a szíriai beavatkozásuk kudarcra van ítélve a haderejük korlátai miatt.

Mindenesetre addig is jó ötletnek tartanák, ha a lázadók "Katyusákkal" lőnék a zsúfolt orosz légibázist, és az Egyesült Államok bombázná a Hezbollah szíriai állásait.

 

No Fly Zone by Hillary Clinton:

Csütörtökön Hillary Clinton már nyíltan kritizálta Putyint az orosz elnök által űzött „veszélyes játékért”. A jövő évi elnökválasztásra a demokraták lehetséges elnökjelöltje szerint repülési tilalmat kellene életbe léptetni Szíria felett, és humanitárius folyosót létrehozni. Nem világos azonban, honnan hova vezetne a humanitárius folyosó. - Index

A Líbiában már "bevált" repülési tilalom nem új ötlet, a korábban említett Brookings Institution is foglalkozott a lehetőséggel, de így, hogy az oroszok már ott vannak, elég nehéz lenne kivitelezni.

 

Október 8-án az Egyesült Államok szenátusának katonai bizottsága meghallgatást tartott az orosz stratégiával, és az arra adandó válaszokkal kapcsolatban.

Ott hangzott el többek között (szíriai repterek bombázása, Aszad légierejének levadászása) egy szíriai biztonsági zóna kialakításának a terve.

Ez ismerős lehet, korábban Törökország szorgalmazta az ötletet, ami körülbelül így nézett volna ki a térképen:

 

freezones.jpg

 

 

Törökország nem zárja ki lehetőségét annak, hogy szárazföldi csapatokkal is bevonul Szíriába, s nem csak a levegőből támadja a dzsihadista Iszlám Állam (IS) állásait, de ezt nem várják el Ankarától szövetségesei, mondta Ahmet Davutoglu miniszterelnök a BBC-nek.

A török kormányfő kifejtette, Törökország és az Egyesült Államok közös célja a biztonsági zóna kialakítása Szíria északi részén, ahol nem lehetnének dzsihadista harcosok. Ide visszatérhetne annak az 1,8 millió szíriai menekültnek bizonyos hányada, akik Törökországban leltek menedékre.

- Forrás

 

 

 

A felújított változat szerint biztonsági zónát hoznának létre Szíriában a mérsékelt lázadók számára. A zónában biztonságban tartózkodhatnának, illetve itt zajlana a kiképzésük is.

Egyúttal itt hoznának létre menekülttáborokat is, így ha ezeken a területeken támadnák a lázadókat az orosz légierő gépei és a kormány csapatai, akkor lehetne mutogatni rájuk, hogy civileket mészárolnak, és hozzájárulnak a menekültválság fokozódásához, maguk ellen fordítva a világ közvéleményét.

Jól érted, az ötletgazda, John Keane, az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott tábornoka élő pajzsként használná fel a menekülteket.

 

A júliusi suruci merényletet ürügyként használta fel Törökország a hivatalosan az ISIS, valójában a kurdok ellen indított támadásaihoz. Elképzelhető, hogy az ankarai robbantásra hivatkozva Erdogan újabb műveletekbe kezd. Hivatalosan az ISIS ellen, gyakorlatilag a biztonsági zónák kialakítása érdekében, akár török katonákat is küldhet Szíriába.

Természetesen az USA és a NATO áldásával, esetleg közreműködésével.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr837964154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2015.10.14. 05:48:36

Tök jó ötleteik vannak az usa-nak! Eddig mindenütt káoszt hagytak maguk után. Nincs nagy joguk az oroszokat kritizálni. Az oroszok legalább nem fegyverzik fel az iszlám államot.

szobatars 2015.10.14. 07:14:31

Az oroszok "hivatalosan" Asszad megsegitesere vannak ott. Ki kell loni Asszadot es ezzel ez az ok megszunik...

alfacharlybravo 2015.10.14. 07:32:54

@szobatars: Meg még megölni azt 8 millió szírt aki még viszonylag boldogságban él az Asszad uralta területeken. Ja, meg kelet Ukrajnában kiirtani az orosz lakosságot. Oroszországot demokratizálni vagyis polgárháborút kirobbantani a így ugyan nem sikerül a természeti kincseit megszerezni, de megint egyedüli nagy hatalomnak lenni milyen nagyszerű dolog, nem de? Ja közben Iránt Izrael már visszabombázta a középkorba.

alfacharlybravo 2015.10.14. 07:49:28

Putyin feltette a kérdést:

“[Western countries] say we are bombing false targets. On Sunday US air forces targeted a power station and a transformer in Aleppo. Why did they do it? Whom did they punish? What was the sense? That is unclear,” Russian President Vladimir Putin said on Tuesday.

Miért bombáz a nyugat Szíriában civil célpontokat, erőműveket és transzformátor állomásokat Aleppóban?

fran7 2015.10.14. 08:17:16

@alfacharlybravo: A helyes válasz miért ne? Most már legalább nem kórházakat, esküvőket bombáznak. Mert nekik vannak precíziós fegyvereik.

alfacharlybravo 2015.10.14. 08:34:16

Az őrült majmoknak küldtek egy csomó fegyvert és utánpótlást a drága USA szövetségeseink, lesz mit lebombázni az oroszoknak. Pont most jelent meg az Index cikke, hogy 2011 előtt micsoda élhető gyorsan fejlődő ország volt Szíria. Gratulálhatunk magunknak a NATO ba belépéshez, igazi derék becsületes barátaink lettek, ehhez képest a szovjetek?

Alick 2015.10.14. 08:47:48

Hmmm... vajon tényleg ennyire elmebetegek a jenki birodalom vezetői vagy az USA egyszerűen csak "lator államnak" tekinthető..?

nikk rivers 2015.10.14. 09:09:28

remek manupilatív írás az egybites nagyközönség megtévesztésére, grat! :-)

chrisred 2015.10.14. 09:31:26

@szobatars: Nekik nem Asszad személye fontos, hanem a szíriai befolyás. Simán lemondatnák Asszadot, ha helyére rakhatnàk a klónját.

chrisred 2015.10.14. 09:34:10

@Alick: Amíg az új elnök hivatalba nem lép, ezt a kitérő játékot folytatják, és addig Szíria az IS, Putyin és Erdogan homokozója lesz.

Balt 2015.10.14. 12:09:25

"Nem világos azonban, honnan hova vezetne a humanitárius folyosó."

Hova, hova? Hát Európába, hogy a Soros által elvárt évi egymillió muszlim be tudjon rajta menekülni.