sorok között

A fél világ készül egymás nyakának ugrani Szíriában - Mi bajunk lehet?

2015. október 05. - Politikai Ateista

Az utolsó bejegyzést időhiány miatt egy kicsit összecsaptam. Ezért néhány gondolat erejéig visszatérnék a bombázásokhoz, és hogy miért is gondolom azt, hogy ez csak a bemelegítése egy szárazföldi offenzívának.

syria2.jpg

Az Aszad bukásában érdekelt hatalmak médiája a kezdetük óta 24 órában igen keményen kritizálja az szíriai orosz légitámadásokat.

Olyan retorikai horrorral bombázva a közvéleményt, hogy az orosz beavatkozás erősíti az Iszlám Államot, és tovább destabilizálja a térséget.

Végülis ez most nem is fontos. Ami a nyilatkozatokból világos, hogy az USA, Törökország, Szaúd Arábia, (valaha) Nagy Britannia, és bizonyos mértékben a nyugat-európai országok, és Izrael igencsak úgy érzi, hogy velük most nagyon kibasztak.

Úgy viselkednek mint a hisztis gyerek, aki a beígért Legó-űrbázis helyett, macis sálat kapott karácsonyra. (Ismerem az érzést.)

Van erre egy jó angol kifejezés:butthurt.

Persze érthető, hiszen éveken keresztül pénzt, fegyvert, és kiképzőket nem sajnálva dolgoztak a szír demokrácia, szabadság, béke és stabilitás megteremtésén, és amikor ez már majdnem sikerült, megjöttek az oroszok, és szétbombázták az erőfeszítéseiket.

A reakciók alapján Putyin sikert könyvelhet el, a saját szemszögéből legalábbis.

Ez a "siker" azonban nem az orosz haderő hatékonységának, vagy erejének köszönhető. 50 repülő, amelyek nagyrészét még időszámításunk előtt kezdték fejleszteni, áll majdnem szemtől-szemben a világ legerősebb - vagy minimum legdrágább - hadseregével, és katonailag szintén potens szövetségeseivel.

 

Putyin eddigi sikerének titka, ugyanaz volt mint a Krím megszállásakor:

 

 

 

 

 

 

 

surprise.jpg

 

 

A meglepetés.

 

A pillanatok alatt felhúzott légibázis, a legális formaságok letudását követő azonnali akció, a célpontokat övező zavar.

Egy korábbi bejegyzésben belinkeltem egy videót, ahol George Friedman az amerikai stratégiáról beszél, aminek része, hogy a szembenálló hatalmat kibillentik az egyensúlyából. Úgy látszik az oroszok ezt a trükköt eltanulták.

Viszont a meglepetésnek lassan vége, és biztos lehetsz abban, hogy a korábban felsorolt ISIS Aszad ellenes koalíció országaiban lázasan dolgoznak a Putyinnak adandó válaszon.

Lehetséges, hogy a "viszonylag mérsékelt" felkelők hamarosan új légvédelmi eszközöket kapnak.

A Guardian cikke szerint, azok a regionális hatalmak - Szaúd Arábia, Katar, Törökország - amelyek sokat fektettek Aszad elmozdításába, nem fogják ölbetett kézzel nézni, ahogy az eddigi erőfeszítéseik a egymás után levegőbe repülnek.

Hogy meddig hajlandók elmenni, arról egyelőre csak spekulálni lehet, a szakértők szerint egyelőre a legvalószinűbb, hogy fokozottabban támogatják majd a "lázadókat".

 

Az Iszlám Állammal kapcsolatban számos szakértő megjegyezte, hogy kizárólag légicsapásokkal nem lehet megsemmisíteni.

Ugyanez valószínűleg igaz akkor is, ha nem az ISIS-ről, hanem csak úgy általában az Aszad ellenes felkelőkről beszélünk.

A meglepetésszerű orosz légitámadások csak akkor biztosítanak hosszútávú előnyt a rezsimnek, ha kihasználják a momentumot, és szárazföldi haderővel is támadást indítanak.

Nézz rá a térképre amit beszúrtam, (Most vettem észre, hogy a New York Times a térképén már egyáltalán nem tesz különbséget az al-Nuszra, és az állítólag mérsékeltek területei között.) vagy keress másikat a neten. Az oroszok Aszad bukását akarják akadályozni. Rövid távon sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek a felkelők Aszadnak mint az ISIS, stratégiailag ésszerűbb döntésnek tűnik a felkelők bombázása, különösen akkor ha azt egy szárazföldi offenzíva követi.

A bombázások koncentrációja árulkodó lehet egy szárazföldi támadás lehetséges helyszíneiről.

Az akcióban állítólag majd komoly szerepet vállal magára az iráni hadsereg is.

A Zerohedge információi szerint már több tízezer iráni katona, milicista, önkéntes áll készenlétben Szíriában, és az akció előkészítése legalább július óta zajlik.

 

A következő videón pedig állítólag szórólapokkal bombáz a szír légierő, amelyeken a lázadókat megadásra szólítják fel, a lakosságot pedig figyelmeztetik egy közelgő támadásra, Hama tartományban.

 

 

 

Szóval a kérdés szerintem most már csak az: mikor?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr747893708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fran7 2015.10.05. 19:16:41

Keresztényként az Armagedón jut eszembe a népek csatája az utolsó időkben. Csak reménykedni tudok, hogy nem az jön. Esély nagy van rá. Ki lesz annyira okos, hogy visszakozik. ISIS a mohamedán világvége várakozásra alapozik ideológialag. Tehát az utolsó időkre készülnek. Ezért nehéz ellenük a harc. A többiek remélem még szeretnének élni.

Shaja 2015.10.06. 09:03:27

Putyin, számára a legjobbkor "köpött bele a levesbe". Ugyanis igen közel volt már a közös szaúdi-török-jordán légtér lezárás (természetesen Izrael és USA hathatós támogatásával). Ez esetben marha nehéz lett volna mindezt kivitelezni.
"Ez a "siker" azonban nem az orosz haderő hatékonységának, vagy erejének köszönhető" -ezzel egy kicsit vitatkoznék. Egyrészt önmagában igen hatékonynak mondható, ha egy haderő a legkisebb energia befektetéssel a legnagyobb meglepetést, zűrzavart tudja okozni, mindezt úgy - nekem a posztból ez jön le - hogy az akció szervezése már hónapok óta zajlik. Másrészt, ha más nem, bizony komoly légelhárító technikák (Sz-300, Sz-400-as ütegek) állnak készenlétben, ha valaki Putyin után is a levesbe "köpködne".

toyoda 2015.10.06. 11:39:54

Én is úgy gondolom h. ez az orosz haditechnikai megítélés nem helytálló. Az amerikai haditechnikai propagandának nem kell bedőlni. Nem véletlen nevezik Nógrádiék törperős NATO-nak a katonai tömörülést.
Fel is teszik a kérdést a videóban: eltörpül e a NATO egy orosz-kínai katonai összefogás mellett.
www.youtube.com/watch?v=l8m7-2cUMvM
Érdemes utánajárni ki a Szenes Zoltán.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.10.07. 10:27:24

@Shaja: Az orosz haderő hatékonyságára és erejére vonatkozó megjegyzésem arra vonatkozott, hogy nem az volt az igazi tényező a kezdeti "sikerben". (Illetve arra, hogy a szembenálló felek erőforrásai között óriási a különbség) Fogalmam sincs, hogy mennyire hatékony az orosz haderő, azt hiszem most lesz alkalmunk bepillantást nyerni. A befektetésre és káoszra vonatkozó megjegyzéseddel teljesen egyettértek. Nem mindegy, hogy amid van, azt hogy használod.
Az SZ 300 ról már sokat hallottam, de nem tudom, hogy élesben bizonyított-e. Mondjuk az USA nagyon nem akarja, hogy Irán, vagy Szíria kapjon belőlük ez biztos.
Figyelj tudsz ajénlani esetleg valami jó német nyelvű oldalakat, vagy blogokat amiket érdemes olvasgatni?

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.10.07. 10:28:21

@fran7: Hát egyelőre nem látom melyik fél lenne jhajlandó visszafogni magát.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.10.07. 10:33:49

@toyoda: A videót már megnéztem, a múltkor amikor belinkelted. Ami a haditechnikai különbségeket illeti, lehet, hogy tévedek.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.10.07. 10:42:23

@Shaja: Ami a hónapok óta tartó szervezést illeti, csak nemrég olvastam, hogy Qasem Soleimani állítólag Moszkvában járt júliusban, ebből vonták le egyesek azt a következtetést, hogy már hónapok óta tart a szervezés. Én inkább hajlok azt elhinni, hogy egy esetleges légtérzár híre, illetve az új török-amerikai ISIS ellenes (igazából Aszad és kurd ellenes) összeborulás váltotta ki az orosz reakciót, de lehet, hogy tévedek.

Shaja 2015.10.07. 22:51:38

@Politikai Ateista: Részben el kell, hogy szomorítsalak, mivel magam sem vagyok időmilliomos, sajna, nem érek rá elmélyedni. Amit rendszeresen szemlézek (napi szinten), az: deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/ Ha, még nem ismernéd, jó szívvel ajánlom, nem a mainstream média visszhangzik soraiban, de nem is a földtől elrugaszkodott. Cikkeikben rendkívül sok hivatkozási link van, amit szintén segíthet a tájékozódásban.