sorok között

Kiket bombáz Putyin és miért?

2015. október 03. - Politikai Ateista

 

Oroszország szeptember 30-án felhatalmazta magát a hadsereg külföldi bevetésére.

 

Nem szarakodtak sokáig. Kabooom!

aftermath.jpg

 

Nyugaton nem fogadták kitörő lelkesedéssel a bombahírt, mivel bizonyos források szerint az oroszok nem az Iszlám Állam állásait támadják.

A Reuters egy névtelen francia diplomáciai forrásra is hivatkozik, amely szerint Moszkva Aszad ellenzékét, a Szabad Szíriai Hadsereg erőit támadja. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont kiállt amellett, hogy a támadások az IS állásait érik. - Index

Hogy kiket is támadnak pontosan, arról eltérnek vélemények. A nyugati narratíva szerint a bombázott területeken nincs jelen az ISIS. Hogy kit támadnak az attól is függ, hogy kit kérdezel. A Szabad Szíriai Hadsereget, a mérsékelt lázadókat, John McCain szerint CIA által támogatott felkelőket, a Washington Post szerint viszonylag mérsékelt lázadókat, és az Ahrar al-Sham, illetve az al-Nuszra iszlamista csoportokat, az Al Jazeera szerint a nyugat által támagatott lázadók területén élő civileket.

Az oroszok eleinte ragaszkodtak ahhoz, hogy ő csak az Iszlám Államot bombázzák, de most már az az álláspont, hogy bárkit, aki Aszad szerint terrorista.

De végülis mindegy, hogy ki mit mond, mindjárt meglátod miért. Nem az a lényeg, hogy kikre hullanak a bombák, hanem az, hogy hova.

 

Az ISIS ellenes küzdelem kereti belül Oroszország és az Egyesült Államok is elsősorban a saját érdekeit helyezi előtérbe. (Micsoda meglepetés)

Oroszország Aszad eltávolítását szeretné akadályozni. Eközben a harc az ISIS ellen természetesen jól jön, mivel a szír kormányerők egyik legveszedelmesebb ellenfele az ISIS.

Washingtonnak viszont Aszad eltávolítása a fő cél. És miért is akarnák elpusztítani, vagy jelentősen gyengíteni Aszad legütőképesebb ellenségét az ISIS-t?

Ameriakai szempontból addig biztosan hülyeség lenne amíg Aszad el nem bukik.

(Sőt, vannak akik szerint az USA hozta létre, vagy finanszírozza az Iszlám Államot, de ebbe most ne másszunk bele.)

Véleményem szerint az USA Iszlám Állam ellenes hadviselése inkább PR mint valódi, elkötelezett küzdelem.

Egy oroszokkal koordinált művelet ezért is elég kényelmetlen lett volna.

 

Azok, akik Aszad távozását szeretnék látni, most meg vannak sértődve, mert Putyin a becsszava ellenére mégsem az ISIS-t löveti.

Persze, hogy nem.

Ha ránézel a térképre, a légicsapások helyszíneire, érthetőbb lesz.

A helyzet általában:

185857399_syria_control_map_624_v6.png

Orosz légitámadások október 1-ig:

85881226_russian_airstrikes_syria_624_v8.png

Ugyan néhány mondattal korábban azt írtam, hogy az ISIS Aszad legütőképesebb ellenfele, azonban per pillanat közvetlenebb veszélyt jelentenek a birodalom szívéhez közelebb elhelyezkedő mérsékelt lázadók, mérsékelt terroristák, vagy nevezd őket aminek akarod.

Ha azt gondolod az oroszok vaktában, cél nélkül lövöldöznek civilekre, vagy azért bombázzák a CIA lázadóit, hogy borsot törjenek McCain orra alá, akkor naív vagy.

Ezek a légitámadások szárazföldi offenzívákat készítenek elő ott, ahol ez a leglogikusabbnak tűnik.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr517872914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaja 2015.10.03. 02:26:02

Mint kiderült, az oroszok még 2012-ben felajánlották, hogy békés, tárgyalásos úton léphessen le Aszad. Nem ellenezték kategorikusan. Az USA elvetette, hitték, megy ez önerőből is. Azóta eltelt 3 év, láthattuk mi történt. De nem csak ott, hanem Líbiában is. Az oroszok leszűrték a következtetéseket. ha engedik bukni Aszadot, nem csak egyetlen Földközi-tengeri támaszpontjuk bukó, hanem olyan horderejű erőket kell megmozgatni egy esetleges "rendteremtéshez", ami kétségessé teszi az egész akció sikerét. Azaz az egész ország totális káoszba fulladt volna - akárcsak Líbiában. Ezért számukra Aszad pozíciója nem kérdés - amiből még csúnya perpatvar lehet.
Másrészt, ha valóban komoly eredményeket érnek el az IS, ISIS, és mittudomén még hány szervezet ellen, vagy kifejezetten sikerülne marginális erővé bombázni-lőni őket, akkor a most formálódó iráni-iraki-szíriai tengely nagyon komoly szövetségi rendszert jelentene Oroszország számára a régióban. De, ez már egy másik történet.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.03. 06:58:42

Oroszország nem szeretné a csak az IÁ elleni támadásokkal segíteni a nyugatpárti terroristákat, így kénytelen mindkét terrorcsoportot támadni. Ez a helyzet kulcsa.

A százazföldi támadást pedig a szír hadsereg fogja végezni, ezért számár a légi segítség.

különvélemény2 2015.10.03. 20:52:50

Tök mindegy kit kérdezel mindenki hazudik.

Ami a lényeg, hogy a világtörténelemben még nem döntött meg úgy külső hatalom diktatúrát, hogy az jobb lett volna, mint ha maradt volna a diktatúra.
És Assad egy mérsékelt diktátor.
Az USA által megdöntött diktatúrák háborús áldozatainak száma eléri a félmilliót, és ebbe nem számoltam bele az utána maradt káosz általi haláleseteket, ráadásul teljesen kihagytam Vietnamot.

odamondó 2015.10.03. 21:35:56

Már vártam a nyugati lazító hazugságokat...

2015.10.03. 21:45:13

Elképesztően rosszul írsz. Ez olyan kocsmapolitizálás, borzalmas nyelvezettel, gyermetegen amatőr érveléssel. Ezzel a cuccal nem leszel véleményvezért. A helyedben más hobbit választanék, pl. virágkötésben még lehetsz kiemelkedő.

Punxsutawney Mormota 2015.10.03. 22:38:13

Miért is lőnék az IS-t? Ők fegyverezték fel őket... Csak kissé túllőttek a srácok a célon.

GépBalta 2015.10.03. 23:29:26

Vladislav
Baby don't hurt me
Don't hurt me
No more