sorok között

sorok között

A birodalom menekültjei

2015. szeptember 30. - Politikai Ateista

A következő videón George Friedman a STRATFOR alapítója válaszol néhány kérdésre a Chicago Council rendezvényén.

 

A lényeg nagyjából:

 

Az ISIS probléma az Egyesült Államok számára, de nem jelent egzisztenciális fenyegetést.

A térségben vannak egyéb, fontosabb érdekeltségei az Egyesült Államoknak.

Az USA legfontosabb külpolitikai érdeke - Friedmann szerint az első világháború óta - hogy Németország és Oroszország szövetségét megakadályozzák. A német anyagi és szellemi tőke az orosz nyersanyagkészletekkel kombinálva az egyetlen dolog ami fenyegetést jelenthet a birodalom számára.

A birodalom "empire" kifejezést ő használta.

Az Egyesült Államoknak Európa nem a szövetségese, mert nincs egységes Európa.

Lengyelország, a balti államok, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária amerikai szövetsége, illetve amerikai befolyás alatt tartása fontos, (akár katonák állomásoztatásával) mivel ezek az országok egy bufferzónát képeznek Oroszország és Németország között.

Németország Friedman szerint kiszámíthatatlan.

Ukrajnával kapcsolatban cinkos mosollyal jegyezte meg, hogy ugyan természetesen tagadják, de már régóta küld kiképzőket, tanácsadókat és fegyvereket az USA. (Mindezt a NATO megkerülésével.)

Azt is elmesélte, hogy az amerikai stratégia gyakorlatilag az oszd meg és uralkodj koncepciót követi. Bizonyos országokon, térségeken belüli csoportokat, vagy országokat támogatnak politikailag, anyagilag, vagy katonailag, esetenként szembenálló feleket is, így azok egymással vannak elfoglalva, és nem jelentenek veszélyt a birodalomra.

(Síita Szunnita konfliktus?)

Na, de nem akarom elszpojlerezni az egészet, jó szórakozást: (angolul, német felirattal )

 

 

 

Tudom, hogy rengeteg összeesküvés-elmélet kering már a menekültekkel kapcsolatban, és nem szeretném szaporítani őket, de kíváncsi lennék, elképzelhetőnek tartod-e, ( a videón elhangzottak alapján ) hogy Európa, és különösen Németország menekültekkel történő elárasztása esetleg szándékos, és Németország gyengítése, illetve a német társadalom megosztása a cél.

Közben valaki szólt - amit nagyon köszönök, - hogy van magyar változat is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr447864996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaja 2015.09.30. 02:36:12

Hogy szándékos-e? Hát, hogy brossúrákat kapnak, amiben gyakorlatilag kioktatják őket a lehetséges nehézségekről, hogy mi vár rájuk, hogyan lépjenek fel, stb. Miközben a többségük katonakorú fiatal férfi (a magyar statisztikák ezt támasztják alá), Folyamatosan informáltak, modern Iphone, tabletek, stb. rendelkeznek. És persze köpnek a törvényeinkre (regisztráció, ujjlenyomat), miközben határozott céljuk van - legtöbbször Németország - de már onnan is mennének jópáran Svédország felé. Számukra az EU országainak joghatóságai nem azok. Sokkal inkább az imám, esetleg más, törzsi vezetők.
Miközben Európa béna kacsa módjára képtelen kezelni a helyzetet. Ahol élek, Bajorországban nagyon keményvonalas fellépést terveznek, tartományi szinten valószínűleg meg is teszik. Másutt most kezdenek ébredezni a "WIllkomennskultur" bódulatából, és eszmélnek arra, hogy legalább "menekültek" ezrei (de inkább tízezrei) mindenfajta kontroll nélkül mászkálnak fel-alá Németországban. Egyszerűen elvesztek a hatóságok szemei elől. Persze, az alkotmányvédelmi hivatal papagájszerűen ismétli, hogy terrorveszély jelét nem látja. És a vége még, ki tudja, hol van. Miközben a német munkaügyi miniszter bejelenti, hogy az érkezők kb. 10%-a tud belépni a német munkaerőpiacra, a többieknek szakmát és /vagy nyelvet kell tanulniuk. És máris itt van az IFO (gazdaságkutató) ötlete, amelyet már vizsgál a szövetségi kormány, hogy lejjebb lehet vinni jóval a minimálbért, vagy el is lehetne törölni, ha már nem olyan rég fogadták el, hogy megfelelő bérezést kaphassanak az "új
emberek". Persze a munkaerőpiaci hatásairól nem beszélnek.
Számos, komoly szociális, etnikai, kultúrális feszültség szitására alkalmas a mostani helyzet - nem is kell szítani, jön az magától. (Menekült házak százainak felgyújtása)
Most már egyre nyíltabban lehet hallani, hogy mint Bajorországban, mint a szövetségi kormányon belül létezik az Oroszország elleni szankciók feloldását követelők. Akik nem akarják USA csatlósként benyelni az exportveszteséget. - lásd mostani autóipari botrány.
Az EU - és ezen belül Német- és Franciaország - vonakodik aláírni a TTIP-et, mely oly fontos az USA számára. Évek óta megy a herce-hurca.
Ha van az USA-nak geopolitikai félelme, akkor az Németország és Oroszország "egymásra találása". Ezt minden áron meg kell akadályozni. Akár háború árán is. De, nem "klasszikus" módon. Hibrid háborúval. Dezinformációval, elhallgatással, ellenségeskedés szításával, "forradalmakkal", terrorista sejtek elárasztásával, manipulációval, akár szociális ellátó rendszerek túlterhelésével, bárhogy. Csak megmaradjon az USA hegemóniája, a legfőbb fegyver, a petrodollár.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.30. 05:30:45

Amerika ügyesen saját maga ellen fordította az egészet,

fran7 2015.09.30. 07:32:17

Előző bejegyzés alatt épp a felvázolt lehetőséget gondoltam valószerűnek.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.09.30. 12:48:45

@Shaja: Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és leírtad a véleményed.
Egyébként érdekesnek találom a Volkswagen dolgot is. Érdekes, hogy éppen a Volkswagent találták meg. A legtöbb hasonló dieselmotornak nagyon hasonló a károsanyag kibocsátása a VW-hez.
A VW nagyon régóta foglalkozik dízelmotorokkal, és nem nagyon hiszem, hogy akár a német konkurrensek ennyivel lekőrözték volna őket. Ha máshogy nem is, de legalább ellophatták volna a technológiát.
Lehet, hogy csak egy figyelmeztetés volt?

fran7 2015.09.30. 13:11:04

@toyoda: Erős anyag. Bár néha szerintem a feliratozó nem tökéletesen értette a mondanivalót. Mondjuk kiváncsi lennék miképp jött fel a 700 éves magyar-horvát királyság, ami inkább 800.
A lényeg, hogy a maga szemszögéből teljesen igaza van. S ezért kellene felébredni, hogy az USA senkinek nem akar jót csak magának. Illetve európai közösség nincs. Mindenkinek külön kell tárgyalni velük. Illetve halkan jegyzem meg. Német állampolgár ismerőseim szerint sok orosz él Németországban. Majdnem a törökök nagyságrendjében.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.09.30. 13:14:25

@fran7: Én is azt tartom valószinűbbnek, hogy a menekültáradat elsősorban nyomásgyakorlás célját szolgálta volna arra, hogy az európai politikusok és a közvélemény támogasson egy Szíriai rendezésre (Aszad megbuktatására) irányuló katonai beavatkozást.

toyoda 2015.09.30. 20:27:44

@fran7: Véleményem szerint itt a pénzrendszerről van szó és a tartalékvaluta státuszról. Talán a legjobb pénzügyes könyv ami érinti a témát a Pénzügy(rendszer)tan (Vigvári). De talán itt fogalmazódik meg a legjobban: www.youtube.com/watch?v=EUIcApLGJbA

twentydigitcombination · http://yellowandgreen.blog.hu 2015.11.18. 22:07:00

A postod végén megfogalmazott kérdésre a válaszom: nem tudom. De most, anélkül, hogy bármit sugallni akarnék, meglepődve látom, hogy a témának komoly irodalma van: ez itt egy 2010-es könyv, a szerző egyetemi tanár a Harvardon többek között:
www.amazon.com/Weapons-Mass-Migration-Displacement-Coercion/dp/0801448719

jó a blogod amúgy!
süti beállítások módosítása