sorok között

sorok között

Putyin megint a levesbe köp - bonyolódik a helyzet Szíriában

2015. szeptember 10. - Politikai Ateista

Pedig eddig sem volt egyszerű.

Egy korábbi bejegyzésben írtam, hogy véleményem szerint az Iszlám Állam ellenes új török-amerikai összefogás csak fedősztori, és persze jut majd néhány bomba az ISIS-nek is a CNN nézői kedvéért, de a törökök a kurdokra az amerikaiak pedig Asszadra fenik igazából a fogukat.

 

Az orosz reakció alapján, talán Moszkvában is erre a következtetésre jutottak:

Orosz repülők támadják az Iszlám Államot a Bassár el-Aszad szíriai elnök kezén lévő Damaszkuszhoz közeli légibázisokról - írja az Ynet. Az izraeli lap nyugati diplomatákra hivatkozva arról ír, hogy egy orosz kontingens már meg is érkezett a bázisra: harci helikopterekkel és vadászgépekkel támadják majd az Iszlám Államot és a felkelőket.- Mandiner

 

Eleinte cáfolgatták, nem erősítették meg, majd nem kommentálták, de most már úgy néz ki mennek, vagy már ott is vannak, nagyon készülnek valamire, állítólag az ISIS ellen.

Ráadásul - Ukrajnával ellentétben - azt sem bánják ha a világ tud róla.

 

Amerika nem örül, ami nem is csoda. Az Iszlám Államot, mint alibit a szíriai beavatkozásra, úgy látszik az oroszok is fel fogják használni a saját érdekeik érvényesítése érdekében.

 

Ez minimum pimaszság.

 

John Kerry a Szíriában megnövekedett orosz katonai aktivitás hírére fel is hívta Lavrovot.

John Kerry figyelmeztette az orosz diplomáciai vezetőjét, hogy ha a jelentések megalapozottak, akkor az orosz fegyveres erők szíriai fellépése a konfliktus eszkalálódásához, a civil áldozatok számának növekedéséhez, a menekültáradat további növekedéséhez vezethet. - Kárpátinfo

lavrov-kerry-geneva-sept-2013-press-tv.jpg 

És az USA nem maradt meg a telefonos figyelmeztetések szintjén.

A bolgár és a görög kormányt is megkérték, hogy ne engedjen át a légterén szíriába tartó orosz "humanitárius segélyt szállító" repülőgépeket:

Ezt azért tartotta fontosnak bejelenteni a görög kormány, mert korábban az Egyesült Államok kifejezetten kérte őket, hogy ha az oroszok légtérhasználati engedélyt kérnének tőlük erre a célra, tagadják meg a kérést. Éppen az amerikai nyomás miatt jegyezhette meg a bolgár külügyminisztériumi szóvivő is, hogy a kérés megtagadása önálló döntés volt. - Index

Gondolom, hogy a bolgár kormány döntése legalább annyira önálló volt a légtérhasználattal kapcsolatban, mint a Déli Áramlat építésének leállítása. Bulgária elesett ugyan a tranziddíjaktól, de legalább senki nem baszogatja őket a kerítésük miatt.

Nem kellene Washingtonnak örülni, hogy az oroszok is beszállnak az ISIS ellen?

Örülhetnének, ha valóban az ISIS lenne a fő célpont.

Persze Oroszország is csal. Természetesen az oroszok érdeke is a terrorizmus elleni fellépés, tekintettel az Iszlám Állam növekvő kaukázusi jelenlétére.

Viszont ez egyelőre másodlagos kérdés, Moszkva elsősorban Asszad seggét szeretné megmenteni.

Valószínűleg mindenki emlékszik még rá, amikor 2013-ban az USA a ghoutai gáztámadás miatt bombázni szerette volna a szír kormánycsapatokat. Putyin akkor mindent megtett, hogy ez ne következzen be, és végül diplomáciai, és politikai manőverezessel sikerrel járt.

A nem is annyira tagadott, és nyilvánvalóan növekvő orosz katonai segítség és jelenlét Szíriában több okból is dilemmát jelent azoknak, akik az Asszad kormány bukását szeretnék látni.

Nagyon kockázatossá teszi a kormánycsapatok elleni esetleges NATO vagy amerikai légicsapásokat.

Putyin jelzi, hogy nagyon messzire hajlandó elmenni az Asszad-rezsim hatalmának bitosítása érdekében.

Nyilván nem jó hír a lázadóknak sem.

 

A Brookings Institution egy 2012-es keltezésű jelentésében 6 opciót sorol fel, hogy hogyan tudná az Egyesült Államok megdönteni az Asszad-kormányt.

1. Diplomácia úton elmozditani

2. Szankciókkal és diplomáciai elszigeteléssel kényszeríteni Asszadot a lemondásra

3. Felfegyverezni az ellenzéket

4. Líbiai-stílusú légitámadásokkal győzelemre segíteni az ellenzéki haderőt

5. Amerikai csapatokkal bevonulni Szíriába és megdönteni a kormányt

6. Nemzetközi összefogással, a NATO vezetésével bevonulni Szíriába, legyőzni a Asszadot, és újjáépíteni Szíriát

 

Ha megnézed, a hat opcióból a harmadik megvalósult, az utolsó hármat viszont, az orosz csapatok aktív közreműködése ha nem is lehetetlenné, de nagyon kockázatossá teszi.

Pedig a menekültkrízis megoldásának kényszere nagyszerű lehetőséget biztosíthatott volna az Egyesült Államoknak, hogy komolyabb európai támogatást szerezzen a Szíria-probléma "megoldásához", egy kicsit az ISIS, és többnyire Asszad csapatainak bombázásához.

Vannak akik szerint nincsenek véletlenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr137773702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaja 2015.09.11. 02:20:01

"Persze Oroszország is csal." -hát szerintem, ez esetben, talán csak egy kicsit. Minden jel szerint eddig a hazai iszlamistákat sikeresen kordában tartották. Most, hogy Asszad körül elkezdett fogyni a levegő, ők is emelik a tétet. Ahogy a bejegyzésben áll, 2013-ban már nyilvánvalóvá tették, hogy bármilyen rezsimváltás az orosz érdekek súlyos megsértése lenne Szíriában. És ebből nem engednek. Hozzáteszem, ez még mindig egy vállalhatóbb formája a támogatásnak, mint az USA különböző beavatkozás-szcenáriói, amelyek mérhetetlen szenvedést, káoszt és menekültáradatot okoznak. Mindezek után pedig úgy tesz, mint akinek csak "közvetve" lenne köze a dolgokhoz, a "világ rendőreként". Kíváncsi vagyok az amerikai reakciókra - lehet, hogy Ukrajnában lesz?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.11. 05:59:16

Az orosz megoldás az igazi: segítnei a legitím kormánynak leverni a terroristákat.

kissiú 2015.09.11. 14:25:39

A Birca megoldás az igazi: minden poszt alatt az első három hozzászóláson belül megmondani, mi az igazi. Ami mindíg egybeesik a putyini politika irányvonalával. Vannak, akik szerint nincsenek véletlenek.

Tranquillius 2015.09.11. 14:50:17

Érdemes lett volna a cikkben néhány sort vesztegetni a latakiai orosz bázisra, amely a legnagyobb ilyen létesítmény oroszországon kívül...

csak egy néző 2015.09.11. 14:57:24

Valahogy pedig egy totális légi, tengeri, szárazföldi blokáddal rá kellene venni a kőgazdag muzulmán fajtársaikat Szaud Arábia, Omán, Emírségek, hogy amíg nem vállalnak részt a menekültek fogadásában, addig se ki, se be nekik.
Ilyen klímás táborok állnak üresen.

a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2Fhw.infowars.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F09%2F100915photo2.jpg&key=KzD-8fW8Uw7yivqUSWOQLA

szvsz 2015.09.11. 15:02:52

Micsoda torzító, undorítóan hazug, uszító cikk. Okádék.

2015.09.11. 15:15:59

@csak egy néző: Ez Mina, Mekka mellett. Ha telepakolják menekültekkel, akkor hova teszik a több millió zarándokot? Egyébként Szaúd-Arábiában nagyjából 500000 szíriai menekült él.

steery 2015.09.11. 16:05:17

Valahogy a sok elemzés közben sehol nem esett szó arról, hogy Törökország pont Oroszország és Szíria közt bújik meg. Így ha komolyra fordulnak a dolgok és a ruszkik összecsapnak az amcsikkal és az eu haderővel Szíriában, akkor azt jelentős részben a törökön keresztül teszik meg, mire az oroszok hátba támadják őket. A törökök ekkor lezárják a Boszporuszt. Az orosz flotta vagy erővel áttöri vagy marad a Kaukázuson és Iránon keresztüli utánpótlás szállítás. Az Északi-tenger felől túl nagy lenne nekik a kerülő Gibraltáron át. Ha egyik fél sem fog engedni, ebből még simán lehet világháború, atomháború. És mivel mi is NATO tag vagyunk, küldhetjük oda a háborúfenntartó csapataink, miközben itthon a menekültáradattal hadakozunk a határon. Aztán ha az oroszoknak van egy deka eszük, Ukrajnán (és a balti államokon) keresztül hátba támadják a NATO-t, hogy elvonják a figyelmünket és az erőinket Szíriáról és a szitu máris átláthatatlanná válik. Ha pedig az irániak is beszállnak a buliba és csapatokat küldenek Irakon át a sűrűjébe, már csak egy lökés, hogy Izrael is benne legyen. Szóval 2016-ban jó esetben atomháború és világvége jöhet.

Mérnork 2015.09.11. 16:24:30

Amcsiknak muszáj még egy közel-keleti országban megdönteni azt a vezetést, amelyik képes rendet tartani az egymás között marakodó primitív barmok közt, csak mer az nem hajlandó a seggüket nyalni...
Irakban is mennyivel jobb lett az élet, miután Szaddamot kirúgták....

kvadrillio 2015.09.11. 17:07:27

2015. 09. 11. 16:32
Szíria
menekültek
Szaúd-Arábia
álszentség
3 millió ember befogadására képes tábort tartanak fenn a szaúdiak - de csak a zarándokoknak

Jó, itt a vége a szaúdiak önzéséről és részvétlenségéről szóló híreknek. Itt a bizonyíték rá, hogy az arab olajmonarchia nagyon is vendégszerető. Több, mint százezer légkondicionált sátorban várják muszlim testvéreiket - évente három napra, a mekkai zarándoklatra.
Mina Szaúd-Arábia nyugati részén helyezkedik el, mintegy 8 kilométerre Mekkától. Csendes kisváros - az év 360 napján. Ám a Hadzs, a muszlimok mekkai zarándoklatának idején hatalmas tömegek gyűlnek itt össze öt napra. Őket a település mellett felállított, több mint 100.000 sátorban helyezik el. A gigantikus táborban
mintegy 3 millió embert képesek elszállásolni.
nem is akármilyen körülmények között. A sátrak 8x8 méteresek,
teflonnal bevont üveggyapotból készülnek, amely rendkívül tűzálló. Mindegyik légkondicionált.
A táborban számtalan konyha és fürdő helyiség van. A zarándokok csomagjait szín- és számkóddal látják el, nehogy elvesszenek. A hatalmas létesítményt za után hozták létre,, hogy 1997-ben egy, a sátrak között kiütött tűzvész során közel 350 ember halt meg.

Ha a tábort a hazájukból elűzött szírek rendelkezésére bocsátanák,
a menekültek 75%-át képesek lennének befogadni.
Ha a 4 millió emberből 3 milliónak nem rettenetes körülmények között, megfelelő ivóvíz és élelem ellátás nélkül, télen sokszor fűtetlen sátrakban kellene vegetálnia, akkor minden bizonnyal Európába is sokkal kevesebben akarnának továbbmenni.

Szaúd-Arábiában jelenleg mintegy félmillió szíriai állampolgár él - ám ők nem menekültek. Egyrészt jó részük feltehetőleg már a háború előtt is ott dolgozott, másrészt az ország nem írta alá a genmfi menekültügyi egyezményt, így lényegében bárki, bármilyen okból is érkezik hozzájuk, annak nincsenek olyan jogai, mint egy menekültnek.

A dúsgazdag öböl-menti államok azzal szoktak védekezni, hogy embereket ugyan nem fogadnak be, ám komoly összegekkel támogatják a jordániai, törökországi és libanoni menekült táborok fenntartását. Ez igaz is. Ám az azért erősen árnyalja a képet, hogy
a minai luxustábor létesítése 204 milliárd rialba (54 milliárd dollárba) került, míg Törökországnak 50 millió dollárt adtak az ottani szír menekültek ellátására.
Kuvait, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar 2013-ban összesen dobtak össze 700 millió dollárt erre a célra.

Rijad legutóbbi nagylelkű felajánlása az volt, hogy ugyan továbbra sem fogadnak be egyetlen menekültet sem, de készek 200 mecsetet építeni azoknak, akik Németországban kötöttek ki. Ha emellé még odatesszük, hogy biztonságpolitikai körökben nagyjából evidenciának számít, hogy az Iszlám Állam és az al-Kaida Szaúd-Arábiából és Katarból kapja a legtöbb támogatást, akkor tényleg falhoz vágjuk a monitort.

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version

NUJ, ITT A MEGOLDÁS !!!!! :)

kvadrillio 2015.09.11. 17:09:43

AMÚÚÚÚGY---PUTYIN TUDOMÁSOM SZERINT NAGYON SOK HELYEN EGYÜTT HARCOL A ZUSÁVAL.....!:o) PL. AFGANISZTÁNIIIÁBAN IS...MEG.......

kvadrillio 2015.09.11. 17:10:48

.A SZAUDRÓL-CIKK..-ALFAHÍR.....:)

alfacharlybravo 2015.09.11. 17:20:53

@steery: Szerintem az Oroszoknak az általad leírtakhoz nincs elegendő erőforrásuk, pláne a nyugati embargó miatt. Szerintem csak egy kis segítséget tudnak nyújtani és a bázisukat megtartani. Iránnak kellene nagyobb erőkkel támogatni a Szíriai kormányt. Ha végignézel egykét videót hát óriási a különbség a kormányerők és a dühöngő állat dzsihádista felkelők között. Lövöldöznek mint az állat mindenre aknavetőből lőnek ki olajoshordókat tele TNT vel és vasdarabokkal, vegyi fegyvert használnak, tiszta állatok. Hát rohadt dolog ez a NATO a fenének kellett belépni. Rohadt gazember Amerika. Az általunk támogatott felkelők nem ejtenek foglyokat, nincsenek szabályok csak tiszta mészárlás, mindenki mindenkire lő. Allah Akbároznak kurva idegesítő.

Bicepsz Elek77 2015.09.11. 17:35:00

Ukrajna elterelo hadmuvelet volt Sziria miatt. LIBIA, EGYiptim stb. ez nem veletlen hanem osszejatszas!! Az USA emiatt a beavatkozashullam miatt megadta a jogot a muszlimoknak is a sajat politikai rendszeruk terjesztesere!!

toyoda 2015.09.11. 21:02:18

@steery: Volt egyszeregy előadás, ahol Nógrádi és Szenes (NATO logisztikai parancsnok) kifejtette hogy az orosz-kínai haderő mellet eltörpül a NATO. Címe az előadásnak: Törperős NATO. Gondolom, Szenes tudja mit beszél, amikor az orosz-kínai katonai potenciált elemzi. Ha ez így igaz, akkor nem hiszem, hogy a NATO felmerne vállalni egy katonai konfliktust. Szerintem ez történt 2013 szeptemberében is, amikor az amcsik támadni akartak.

toyoda 2015.09.11. 21:34:01

@alfacharlybravo: Felejtsétek már el ez a nyugati sajtós "oroszországtönkrement embargóembaegó"
Nincs az a termék amit az oroszok nem tudnának beszerezni máshonnan. Pénzük meg van, mert a kereskedelmi mérleg 10-12 mrd devizát termel havonta. Akinek igazán tragédia ez az embargó az pont mi vagyunk, ezért húzgáljuk a teheneket a villanyoszlopra Brüsszelben.

alfacharlybravo 2015.09.11. 22:02:56

@toyoda: Nincsenek megroggyanva az csak a libsik álma, de a hadseregük korszerűsítése csak 2020 ra lett ütemezve és nem hiszem, hogy pariban lennének a cionista nyugattal. Egy őrültség lenne háborút indítani a NATO ellen. Ez gerjesztett félelem propaganda az agresszív háborúzni vágyó oroszokról totál hülyeség.

steery 2015.09.12. 00:22:10

@toyoda: Ja. Eutropa nagyon elkényelmesedett és elpuhult. A társadalma elszokott a háborúzástól, kötelező katonáskodástól, halálbüntetéstől, tömeges terrortól és rettegéstől, kegyetlenkedéstől. Nem csoda, hogy most ilyen védtelen és az szopatja meg, aki akarja.

toyoda 2015.09.12. 06:40:42

14:33-tól (Szenes Zoltán Nemzetvédelmi Egyetem volt NATO AFSOUTH logisztikai főnöke): www.youtube.com/watch?v=l8m7-2cUMvM

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.09.29. 01:07:36

@Shaja: Elképzelhető, de kockázatos. Még egy sikertelen támadás a szeparatisták ellen, és az ukrán kormánynak vége.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.09.29. 01:12:14

@toyoda: Érdekes. Véleményem szerint a Moszkva-Peking tengely nem akar minden áron a NATO ellen menni. Egyszerűen a nyugatnak, különösen az Egyesült Államoknak bele kell törődnie, hogy az egypólusú világrendnek vége, és nem mindig az lesz amit ők szeretnének. Ha ez sikerül, szerintem elkerülhető a konfrontáció.
süti beállítások módosítása