sorok között

sorok között

Kamuterroristák vagy kamumenekültek?

2015. szeptember 09. - Politikai Ateista

Tegnap néhány fotó alaposan felkavarta a menekültekkel kapcsolatos érzelmeket.

ref1.jpg

ref2.jpg

ref3.jpg

 

A menekültekké vedlett állítólagos terroristák képei eljutottak az M1 híradójáig is, néhányan viszont úgy érezték, hogy gyorsan le kell leplezniük az úgynevezett kamufotókat. (Comment.com, 444)

Ami abból a szempontból helyes, hogy nincs szükség a menekültek körüli - egyébként is túlfűtött - indulatok alaptalan felkorbácsolására, azonban néhány dolog zavar a leleplezések körül. Úgy éreztem, hogy a szerzők sietve, és mindenáron be akarták bizonyítania az olvasóiknak, hogy csak kamufotókról van szó.

 

 

Többes szám, feltételes mód

 

Kamufotókról írnak többes számban, viszont a három általam ismert fénykép közül, összesen egyet lepleztek le, de azt is csak majdnem.

A másik kettőről a szerző mindössze feltételezi, hogy "minimális az igazságtartalmuk":

A fotók általában rossz minőségűek, és feltehetőleg minimális igazságtartalmuk van – teljesen ismeretlen, hogy a képek hol készültek, mikor, milyen körülmények között, és az sem teljesen biztos, hogy ugyanazt az embert ábrázolják. - Comment.com

Ami körülbelül annyi, mintha valaki azt feltételezné, hogy a fotóknak maximális az igazságtartalmuk.

A hiányzó kontextus

 

Mindkét cikk hiányolja a kontextust. És valóban, egy, a kontextusából kiragadott képpel szinte lehetetlen akármit is bizonyítani. Viszont pusztán a kontextus hiánya egy állítás ellenkezőjét sem igazolja, esetünkben azt, hogy kamufotókról van szó.

 

A forrás

 

A képek forrása a  This is Christian Syria elnevezésű Facebook-csoport. Ami a Comment.com szerint bizonytalan, a 444 szerint hiteltelen, mert csak egy Facebook-csoport, ráadásul Asszad-barát.

Azt most hagyjuk, hogy a  444 is előszeretettel csinál kritika nélkül szenzációt olyan információkból, amelyek bizonytalan forrásból, vagy valamilyen közösségi oldalról származnak.

Szerencsére kerítettek egy megkérdőjelezhetetlen, és hiteles forrást, ami cáfolja a szír keresztények képeinek valódiságát. Associated Press.

Erre mindjárt visszatérek.

 

Thank you Free Syrian Army

 

Kiderült, hogy terroristának bélyegzett zöld pólós srác nem az ISIS egykori tagja, hanem az FSA, a Szíriai Szabad Hadsereg egyik vezetője volt, szóval nem lehet terrorista, sőt, a terroristák ellen harcolt.

Aki valamennyire követi a szíriai eseményeket, azt tudja, hogy ez azért nem ennyire egyszerű. A FSA gyakran együttműködik a különböző iszlamista terrorszervezetekkel.

Itt van egy polkorrekt összefoglaló az FSA tevékenységéről, és itt egy kevésbé polkorrekt.

De végülis ez nem is annyira lényeges.

 

Laisz al-Száleh

 

Ez a neve a zöld pólós srácnak, aki nem az ISIS mellett, hanem ellene harcolt, ahogy ezt korábban megírta AP hírügynökség is, ami hiteles forrás a 444 szerint, és semmi okod kételkedni.

De vajon honnan vette az információt az AP?

Ha Szaleh-re gondoltált, nyertél.

Ő maga mesélte el, hogy mi történt vele, és hogy kicsoda ő valójában.

Meglepne, ha egy ISIS harcos elvagánykodna egy riporternek a terrorista múltjával a menekülttáborban.

 

Ez nem jelenti azt, hogy nem kamufotókról van szó, fogalmam sincs, hogy a képeken valóban terroristák parádéznak-e.

 

Viszont veszélyes, ha polkorrektségből megpróbálunk nem tudomást venni arról a lehetőségről, hogy az Iszlám Állam, vagy egyéb Közel-Keleten tevékenykedő terrorszervezet, a menekültválságot kihasználva megpróbálhatja a zsoldosait nagy tömegben Európába juttatni.

A menekültek jelentős része bármiféle bizonyíthatóan hiteles személyazonosság nélkül, bemondásra lépik át Magyarország, és az Európai Unió határait.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr337772708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaja 2015.09.10. 02:33:33

Tisztelt Politikai Ateista,

Örülök, hogy megint életjelet adtál magadról. Gondolom, sok elfoglaltságod van, hogy ritkán írsz. Pedig téma az van bőven. Ha időd engedi, egyszer írhatnál a kínai tőzsdekrachról, és a jüan-dollár vetélkedésről, fejtágítóként. Addig is minden jót,
S.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.10. 05:39:10

"Kiderült, hogy terroristának bélyegzett zöld pólós srác nem az ISIS egykori tagja, hanem az FSA, a Szíriai Szabad Hadsereg egyik vezetője volt, szóval nem lehet terrorista, sőt, a terroristák ellen harcolt."

Az FSA az egyik terrorista csoport.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.09.10. 20:58:38

@Shaja: Köszönöm, és igyekszem. Téma az tényleg van bőven.
süti beállítások módosítása