sorok között

Törökország és az USA nem az Iszlám Állam elleni háborúra készül

2015. augusztus 08. - Politikai Ateista

Az már széleskörben ismert, hogy a terror ellenes műveletek keretein belül a török vezetés az ISIS helyett elsősorban kurdokat támadja - a NATO áldásával.

 

Az előző bejegyzésben már idéztem ezt a néhány sort:

És ez nagyrészt Erdogan hibája, aki 2012 után csúnyán eltaktikázta magát. Úgy gondolta, a szunnita terrorszervezetek amolyan hasznos idiótaként használhatók fel Aszad megdöntéséhez és Irán kordában tartásához.

Az illiberális állam magára húzta az Iszlám Államot - Index

 

A "hasznos idióták" nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Azon kívül, hogy a kurdok egyre összeszedettebbek, Asszad sem dőlt még be.

 

Természetesen elismerést vált ki a világ közvéleményéből, ha valaki a terrorizmus ellen száll harcba. Még azt is hajlandó elnézni, hogy a Törökország eddig gyakorlatilag az ISIS egyik hátországaként üzemelt.

Törökország (és az Egyesült Államok ) valójában a szíriai kormányerők bombázását készíti elő. Az Iszlám Állam támadása a világ közvéleményének szóló PR.

Talán még emlékszel rá, hogy korábban már napirenden volt a Asszad csapatainak bombázása.

Most az ISIS ellenes harc zászlaja alatt erre is lehetőség nyílhat.

Mint általában, az ördög a részletekben rejlik:

 Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy engedélyezi a légicsapásokat az általa kiképzett szír felkelők megvédelmezésére, legyen szó bármely támadóról, akár a szír kormányerőkről is - közölték amerikai tisztségviselők vasárnap. - Index

 

A közvetlen beavatkozás lehetősége hasonló utat jelent, mint amit a NATO választott Líbiában 2011-ben, amikor lényegében a Moammar Kadhafi rezsimje ellen felkelők védelmében vetette be légerejét, hivatalosan abból a célból, hogy a diktátor légierejét fölre kényszerítve repüléstilalmi zónát hozzon létre és biztosítsa annak fenntartását. - Index

 

 Mert a felkelők védelme sok mindent jelenthet. Az úgynevezett mérsékelt lázadók nem csak az ISIS ellen harcolnak, hanem a kormányerők ellen is. Mi van akkor például, ha az USA által támogatott lázadók offenzívát indítanak?

A kormányerők értelemszerűen vissza fognak lőni.

Akkor is fenntartja magának a jogot Törökország és az USA a beavatkozásra, a mérsékeltek védelmében?

 

Ez csak magánvélemény, de a legújabb török-amerikai összefogás az ISIS ellen, elsősorban előjáték az Asszaddal való leszámoláshoz.

 

Hamarosan kiderül.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr1007685084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.09. 07:21:07

Attól félek, ebben benne van Oroszország is.

Egyes orosz médiák azt mondogatják hónapok óta: az USA felajánlotta Ukrajnát Putyinnak, ha nem "akadékoskodik" Szíria ügyében.

Shaja 2015.08.09. 12:55:34

A helyzet úgy néz ki jelnleg, hogy az oroszok (sem) mennek el szó nélkül a dolog mellett. Lesz ebből még kalamajka.

toyoda 2015.08.10. 17:22:18

Szerintem Iránról szól itt minden, csak hát a "demokrácia" elakadt Szíriánál. Azon sem csodálkoznék, hogyha az ISIS végcélja a "gonosz Irán" lenne. Persze azt tudni kell h. Iráné a 2. legnagyobb földgáz-, és a 4. legnagyobb kőolaj készlet.

Shaja 2015.08.12. 18:11:13

@toyoda: Pontosan. A végcél mindig is Irán volt. Ezzel mindenki tisztában van. A szaúdi külügyér a nagy orosz-szaúdi közeledés jegyében látogatást tett Moszkvában, ahol a tárgyalások végeztével a sajtókonferencián a szaúdi külügyminiszter Asszad eltávolításának szükségességéről értekezett. Mindezt hallgatta Lavrov is, aki nem tűrtöztette magát, és kiszaladt egy szócska a száján: barom.
Azt hiszem, ez igazi "őszinte" - és annál egyértelműbb diplomácia.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.09.10. 20:54:06

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Én meg úgy hallottam, hogy az egész ukrán balhét azért kezdték, hogy az oroszokat leszereljék Szíriáról.
Nem igazán hiszek ebben sem, mindenesetre elképzelhető, hogy az ukránok új offenzívát indítanak hamarosan.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.11. 05:44:41

@Politikai Ateista:

Igen, van ilyen elmélet. Csak Putyin nem ugrott bele a csapdába, nem kezdett háborút Ukrajnában. Azaz túljárt Washington eszén.

Viszont azt is hallottam nemrég, hogy Washington felajánlotta Moszkvábak. ha Putyin hagyja veszni Szíriát, akkor a nyugat békén hagyja Ukrajnát cserébe.