sorok között

sorok között

Kinek tartoznak valójában a görögök, és kit mentett meg a mentőcsomag?

2015. március 08. - Politikai Ateista

Úgy néz ki, hogy a görög szabadságharc már véget is ért. Az új, gyakran radikálisnak bélyegzett Sziriza vezetésű kormány képtelen volt említésre méltó engedményeket elérni a trojkával folytatott alkudozásai során.

De talán érdemes egy pillantást vetni a görögök adósságállományára, amely az összeg tekintetében ugyan nem változott jelentősen, más szempontból azonban igen.

 

Az alábbi illusztráció Görögország hitelezőinek a jelenlegi (2015) megoszlását szemlélteti, azt, hogy kinek mennyivel tartoznak mostanában a görögök.

 

greekdebtchart2015.jpgForrás: Open Europe, CNN Money

 

Ami első pillantásra nyilvánvaló, hogy a görögök legnagyobb hitelezője a trojka (ECB, IMF, és az EU).

Én viszont most nem a legnagyobbra, hanem az ábrán szereplő legkisebb hitelezőre szeretném felhívni inkább a figyelmet.

Külföldi bankok (foreign banks) 2.4 milliárd euró.

Ez annyit jelent, hogy a külföldi pénzintézeteknek kábé 2.4 milliárd eurónyi görög államkötvény van a birtokában, ekkora a kitettségük egy esetleges görög államcsőddel szemben.

Nem tudom emlékszel-e még rá, amikor annak idején kitört a görög pánik, a politikai és pénzügyi vezetők legnagyobb aggodalma az európai pénzügyi szektor kitettsége volt, egy görög államcsőd esetén.

 

Ez az infografika - amivel könnyen találkozhattál akkoriban - pontosan ezt hivatott szemléltetni:

bankexposuregreece2.png

Forrás:Bank of International Settlements, ABC news (2011)

 

Ezen az ábrán ugyan dollárban vannak feltüntetve az adatok, de azért jól látszik, hogy a mentőcsomag előtt csak az osztrák bankok több görög államadósságon ültek, mint most az összes külföldi pénzintézet együttvéve.

Ami pedig Görögország 2011 előtti legnagyobb hitelezői, a német és a francia bankszektor görög adósággal kapcsolatos kockázatainak változását illeti,

német bankok követelései a görög állammal szemben:

german_claims.png

 

Francia bankok követelései a görög állammal szemben:

 

french_claims.pngForrás:The exposure of European countries to Greece

 

Persze te ebből olyan következtetést vonsz le magadnak amilyet akarsz, de véleményem szerint kitűnően szemlélteti azt a ritkán hangoztatott tényt, hogy az úgynevezett görög mentőcsomag még véletlenül sem Görögországot hivatott megmenteni, hanem az európai pénzügyi szektort, úgy hogy a görög államcsőd jelentette kockázatot a bankoktól az európai adófizetőkre terhelték át.

A trojka által utalt forrásokat a görög kormány a saját bankjai feltőkésítésére, illetve a külföldi bankokkal szembeni kötelezettségeinek kiegyenlítésére fordította, a görög mentőcsomag pedig valójában nem más, mint egy ügyesen álcázott óriási bankmentő-művelet.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr627251139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2015.03.09. 23:19:05

"de véleményem szerint kitűnően szemlélteti azt a ritkán hangoztatott tényt, hogy az úgynevezett görög mentőcsomag még véletlenül sem Görögországot hivatott megmenteni, hanem az európai pénzügyi szektort, úgy hogy a görög államcsőd jelentette kockázatot a bankoktól az európai adófizetőkre terhelték át"

azaz a 2010es gorogmentes volt az europai bankrendszer megmentese?
igen ez igy volt, pontosan

a bankok mar csak ilyenek, ha bedolnek akkor nagyon sok mindenkinek fognak artani, igy legalabb a grexit vagy graccident nem fogja lepadloztatni a nemet es francia bankokat

Józsi01 2015.03.10. 08:03:29

Persze-persze a bankokat meg kell menteni, de a vállalkozásokat és legfőképp az embereket nem. Mert a BANK mindennél fontosabb.

Izlandon is hagyták bedőlni őket. Majd az állam kreált újakat és kész. Inkább egy tiszta lappal induló új (fedezet nélküli inkább ide jöjjön, mint a régi tolvajokhoz) pénzzel feltöltve.

Gratulálok azok szellemi színvonalához, akik ennek még tapsolnak is.

031052 2015.03.10. 08:11:21

@Józsi01: ha bedőlnek a bankok, bedőlnek a vállalkozások is

2015.03.10. 08:47:53

@Arcade Macho: @Józsi01: @031052: Felhívnám a figyelmeteket erre a Wikipédia szócikkre.
en.wikipedia.org/wiki/Greek_government-debt_crisis
Ami a bankokkal kapcsolatos kritikát illeti (Józsi01!), egy fél mondat a fenti szócikkből: [...] "while all private creditors holding Greek government bonds were required at the same time to sign a deal accepting extended maturities, lower interest rates, and a 53.5% face value loss." Vagyis a trojka szétterítette a hitelzési vesztetéget a kötvénytulajdonosok (bankok) és az EU adófizetők között. Ha nem így teszi, akkor az esetlegesen bekövetkező bankcsődök miatt ugyancsak az adófizetők kellett volna helytálljanak (betétbiztosítási alap), és a bennragadt vállalati folyószámlák illetve hitelezés visszaszorulása miatt a reálgazdaság is megszívta volna.

2015.03.10. 09:22:26

@pityókabor sommelier: Mindazonáltal az ilyen bank- illetve vállalatmentéseket csak addig a mértékig tartom elfogadhatóank, amig az a vétlen betétesek, beszállítók, munkavállalók veszteségeinek mérséklésére szolgál. A részvényesek, vezetők viseljék tetteik, mulasztásaik következményeit.

vargánya 2015.03.10. 09:37:23

@031052: " ha bedőlnek a bankok, bedőlnek a vállalkozások is". Miért is?

Arcade Macho 2015.03.10. 09:41:12

@pityókabor sommelier: eloszor is nagyon jo ez a cikk hogy igy leirta osszefoglalva a 2010es tortenest
igen volt egy adossagleiras es bevallom oszinten en nekiugrottam tobbszor hogy raguglizzak mennyi volt az annyi de csak a GDP aranyaban lattam a leirast, es a gorog GDP meg szinten lepadlozott vagy 30% -al
tehat jo lenne valahol egybe latni hogy mennyi penzt ontottek a gorog nyugdijasok zsebebe

Arcade Macho 2015.03.10. 09:43:29

@vargánya: lasd a ciprusi krizist
ott nagyon faintosan a 30 milka feletti penzeknek vettek el a valamekkora szazalekat, na most ha egy vallalat eppen kapott egy kifizetest azt fogtak es teszem azt pl. a teljes nyeresegnek megfelelo osszeget elvettek!!!
egyeb kerdes?

2015.03.10. 10:10:00

@vargánya: Ki vezeti ezen vállalkozások folyószámláját, Egy bizonyos méret felett már lehetetlen mindent a hasitasiból fizetni.

2015.03.10. 10:12:42

@Arcade Macho: Nagyságrendeket lehetne becsülni. Az is lehet, hogy nem is lett volna annyira eltúlzott az a nyugdíjkifizetés, ha a másik oldalon nem lett volna helyi olimpiai (ha már Görögország) sportág az adócsalás.
süti beállítások módosítása