sorok között

sorok között

Az osztrákok Lehman pillanata?

2015. március 06. - Politikai Ateista

 

Miközben gazdasági tekintetben a görögök alkudozása volt az aktuális topic a hétvégén, - itthon a Buda-Cash - váratlan pénzügyi fekete lyuk bukkant fel ott, ahol talán soha nem gondoltad volna - Ausztriában.

Nem nagy dolog, csak egy laza 7.6 milliárd euró:

Felfüggesztette a 2009-ben államosított Hypo Alpe-Adria-Bank több mint 11 milliárd eurós adósságának fizetését az osztrák kormány - jelentette be vasárnap a pénzügyminiszter. Az osztrák kormány megelégelte, hogy lassan halad a társaság rossz bankjának leépítése, és az eddigi 5,55 milliárd euró után további 7,6 milliárd eurónyi finanszírozási szükségletet jelentett be.

A Hypo Alpe-Adria-Bank rossz eszközeiből létrehozott Heta Asset Resolution jelezte, hogy a Hypónak korábban adott 5,55 milliárd eurón túl további 7,6 milliárd euróra lenne szüksége. A banknál elvégzett eszközminőségi vizsgálat 5,1-8,7 milliárd eurónyi átértékelési igényt jelzett. - 

Majdnem csődöt jelentettek az egyik osztrák nagybanknál - Portfolio

 

A "majdnem csődbe mentnél" kicsit erősebben fogalmaztak a Haszon magazin hírlevelében:

 

Az osztrák Hypo Bank gyakorlatilag csődben van. A pénzügyminiszter bejelentette, hogy az állam a korábbi 5,5 milliárdos segítség után már nem pumpál több adófizetői pénzt a pénzintézetbe. Az óvatos becslések szerint a banknál 4-7,5 milliárd euróra tehető összeget játszottak el. A pénzintézet veszteségeinek jelentős része Horvátországban keletkezett, ahol kétes üzleteket finanszírozott és a devizahitelekkel is nagyot bukott. - Haszon

Ami azt illeti, a bank elvileg és gyakorlatilag is csődbe ment már évekkel ezelőtt.
Azonban korunk "modern" pénzügyi gyakorlatának megfelelően a pénzügyi szektorban keletkezett veszteséget egyszerűen ráterhelték az oszták adófizetők számlájára.

 

Egyelőre az osztrák kormány illetékesei úgy nyilatkoznak, hogy a rossz bank nem számíthat további adófizetői támogatásra. Meglátjuk.

 

Veszteségekre ezúttal úgy látszik, hogy a hitelezőknek és a kötvényeseknek kell felkészülni. Ha neked most dagadt, szivarozó pénzemberek jelentek meg a lelki szemeid előtt, akkor csalódás fog érni.
A bajor Landesbank 2,5 milliárdot veszít, nyugdíjalapok és osztrák pénzintézetek is vannak a károsultak között. - Haszon

A Hypo kötvényesei közé tartozik egyébként a Világbank is.

Azonban az igazi fejfájást az okozhatja, hogy a bank kötvényeinek egy részét Karintia tartomány elvileg garantálja, viszont valószinűtlen, hogy az 560000 lelket számláló tartomány képes lenne eleget tenni a kötelezettségeinek.

Heinz Mayer alkotmányjogász nyilatkozata szerint ha a bank fizetésképtelenné válik, akkor Karintia tartomány egy éven belül csődbe megy.

Egyelőre mérsékelt figyelem övezi az osztrák történéseket, pedig ha a kötvényeket nem is, de azt garantálhatom neked, hogy a Hypo-ból kifolyólag lesznek még komoly problémák a szomszédban.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr277235533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2015.03.06. 19:30:03

"""""Orbán szerint az az igazi rendszerváltás, hogy a cigányok már nem segélyért, hanem közmunkáért tüntetnek a polgármesteri hivatal előtt."""""""

NEM VIKTOR !!! AZ IGAZI RENCERVÁLTOZÁS AZ LESZ, HA TE ÉS A ROKONAID, HAVERJAID ELTAKARODIK A PICSÁBA EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL AZ ÖSSZES PEREPUTTYÁVAL EGYÜTT ÉS VÉGLET !!!!!
ÉS AKKOR A TE ÉS A HOZZÁD KAPCSOLHATÓK "SZOCIALIZMUSÁNAK" IS VÉGE LESZ !!!!!!!

ÉS VÉGE LESZ ENNEK A KÍVÜL-BELÜL ROHADT RABSZOLGATARTÓ MEGALOMÁNIÁNAK IS, AMINEK ZÁSZLÓVIVŐJE TE VAGY VIKTORKA !!!!!!!!!

kvadrillio 2015.03.06. 22:00:25

...jönnek az európai BANKBEDŐLÉSEK ????? JÓ LESZ A PÉNZEKET IDEJÉBEN KIMENTENI ! AMÍG LEHET....:)

kvadrillio 2015.03.06. 23:01:34

HUNGÁRIA ÉRTÉKPAPPER UTÁN A HUNGÁRIA DIAMOND GYÉMÁNT PIRAMISJÁTÉK BIZNISZ IS BEDŐL ! :)))
süti beállítások módosítása