sorok között

sorok között

Addig örülj az olcsó benzinnek amíg lehet

2014. december 12. - Politikai Ateista

Az olajárzuhanásnak olyan beláthatatlan gazdasági és politikai következményei lehetnek, amelyekkel csak hetek, vagy hónapok múlva fogsz szembesülni. Fekete hattyú.

 

Az amerikai palaolaj-forradalomra gyakran gazdasági csodaként hivatkoztak, ami elhozza az USA-nak az energiafüggetlenséget, sőt, akár az exportőrséget is.

 

fracturing-333330_640.jpg

 

Palaolaj-forradalom azonban csak bizonyos árszint felett működik:

Részben éppen a magas olajárak miatt indult be a palagáz-forradalom, ami miatt újra nagyok lettek a termelésben. Csak ez a technológia igen drága, főleg a sivatagi, nullához közelítő termelési költségekhez képest. Az új technológiával kitermelhető helyeknél ezért van egy árpadló, ami alatt le kell állni a költséges projektekkel. Egyes elemzők szerint épp az amerikaiakat és a sarkköri lelőhelyeket kiaknázókat akarják ellehetetleníteni a szaúdiak az alacsony olajárral. - 444

 

A Reuters szerint novemberben az előző hónaphoz képest 40%-kal kevesebb engedélyt adtak ki új fúrótornyok felállítására az Egyesült Államokban.

 

Na és, pihennek egy kicsit, csökken a termelés, és ha újra felfelé lendül az olajár majd folytatják a fúrásokat - mondhatnád.

 

Azonban ezek a cégek komoly finanszírozási kihívásokkal küzdenek.

 

Michael Cohen arról mesél az Economist egyik cikkében, hogy a kitermelésben résztvevő cégek több pénzt fektetnek be, mint amennyit kivesznek. A veszteséget kötvénykibocsátásokkal fedezik. A palaforradalmárok adósságállománya 2009 óta megduplázódott. 

 

Nagy veszély leselkedhet az amerikai bóvli kötvényekre, a piac ugyanis jelentős finanszírozási forrást biztosított az utóbbi években az amerikai palaolaj kitermelés felfuttatásához. Október végéig csaknem 40 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők az amerikai bóvli kötvény alapokból, még az OPEC november végi ülését megelőzően - írja a Financial Times. - Ezek a kötvények már most becsődölhetnek - Portfolio

 

A Bloomberg tegnap már hitelpiaci buborékról írt, a cikk szerint az érintett energiacégek 550 milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket, illetve vettek fel hiteleket 2010-óta.

 

És ebben a írásban még bele sem másztak a származékos ügyletekbe.

 

Ajánlom még a Tőzsdefórum cikkét, amely olyan másodlagos hatásokról is értekezik, mint például a defláció, és az olajdollárok visszaáramlásának várható elmaradása az értékpapír-piacokra.

 

 

Economist, Bloomberg, Portfolio, 444, Tőzsdefórum nyomán

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr316966505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 11:35:20

A palagáz egy oroszellenes fegyver. Ez az egyetlen oka. Egyébként súlyosan könyezetszennyező és gazdaságtalan.
süti beállítások módosítása