sorok között

sorok között

A fiatal milliomos bukása és a kettős mérce

2014. január 28. - Politikai Ateista

Biztosan vannak akiknek Charlie Shrem neve nem sokat mond. Elöljáróban annyit, hogy a Bitcoin tette dollármilliomossá, még a 24. születésnapja előtt. Most úgy néz ki, hogy a 25. születésnapja előtt véget ér a szárnyaló karrier.


Charlie Shrem-et közelebbről a 444 jóvoltából ismerhettük meg, még december elején:

Hogy pontosan mennyi pénze van, azt nem árulja el. “Egy bitcoinos sem fogja neked elárulni, hogy mennyi Bitcoinja van”. Maradjunk annyiban, hogy sok. 2011-ben, amikor még pár centen állt a Bitcoin árfolyama, vett “több ezret”. Most éppen 1130 dollárért kereskednek a Bitcoinnal. Ha csak ezret vett, akkor is egymillió dollárnál többet keresett az üzleten. A valóságban ennek a többszörösét. - Az ember, aki hülyeségnek tartotta ezt az egész Bitcoin-dolgot, mégis multimilliomos lett belőle - 444

A hatóságok vasárnap tartóztatták le a Bitcoin milliomost:

Charlie Shremet és egyik társát, Robert Faiellat mintegy 1 millió dollárnyi készpénz tisztára mosásával vádolják. Shrem a vád szerint 1 millió dollár értékben adott el Bitcoint Robert Faiellanak, aki nem engedélyezett Bitcoin kereskedést folytatott az illegális online piactéren, a Silk Roadon. A vád szerint Shrem amellett, hogy tisztában volt Faiella tevékenységével, jómaga is használta az online piacteret, hogy drogot vásároljon. - Pénzmosáson kapták az egyik Bitcoin-tőzsde vezérét - Portfolio

A vád szerint Shrem, és a társa Robert Faiella 1 millió dollárt próbált tisztára mosni. Ezért akár 20 évet is kaphatnak. Továbbá Schremet azzal is gyanúsítják, hogy - megsértve az ide vonatkozó törvényeket - szándékosan nem tájékoztatta a hatóságokat a gyanús tranzakciókról. Ez plusz 5 év.

"A számítógépeik mögé rejtőzve a vádlottak tudatosan hozzájárultak, és megkönnyítették a bizonyos drogüzletek lebonyolítását, miközben komoly összegeket zsebeltek be" - nyilatkozta a DEA (Drug Enforcement Administration) ügynöke, James Hunt.


Az igazságszolgáltatás ebben az esetben gyors volt és hatékony.

Néhány dolgot azonban kiemelnék a történetből.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium az USA szenátusa novemberben tartott bizottsági meghallgatáson tárgyalta a virtuális pénzek problémakörét.

A megbeszélés eredményeiről megoszlottak a vélemények, volt aki szerint az USA kormánya pozitívan áll a kérdéshez.

Na erről ennyit. Szerintem a Shrem és társa elleni eljárás gyorsasága kifejezetten negatív hozzáállásról tanúskodik.

A Bitcoin potenciális konkurenciát, vagy alternatívát jelenthet a jelenlegi pénzügyi rendszer meghatározó intézményei számára. Ezt nem szeretnék.

justice4all.jpg

Más.

Talán még emlékszik valaki a "drogbárók kedvenc bankjára", az HSBC-re kiszabott 1.9 milliárdos rekordbírságra.

Az HSBC nagy tételben tette lehetővé a pénzmosást drogkartellek számára. 2006 és 2010 között a mexikói Sinaloa kartell és a kolumbiai Norte del Valle Cartel több mint 881 millió dollárt mozgatott meg az HSBC amerikai egységén keresztül - nyilatkozta Lanny Breuer, az amerikai igazságügyi minisztérium ügyészének képviselője. Hétfőn jelentették be, hogy a bank 1,9 milliárd dolláros bírság megfizetésébe egyezett bele a vádak miatt. - Most derült csak ki: drogkereskedők vertek tanyát bankfiókokban - Index

Az HSBC bankárai gyakorlatilag ugyanazokat a bűncselekményeket követték el mint amivel Shremet vádolják. Pénzmosás, és a gyanús tranzakciók jelentésének elmaradása.

Még a DEA ügynökének a megállapításai is maximálisan helytállóak:

"A számítógépeik mögé rejtőzve a vádlottak tudatosan hozzájárultak, és megkönnyítették a bizonyos drogüzletek lebonyolítását, miközben komoly összegeket zsebeltek be" - nyilatkozta a DEA (Drug Enforcement Administration) ügynöke, James Hunt.


A egyik lényeges különbség az arányokban van. Azt ugyan nehéz pontosan megállapítani, hogy mennyi pénzt mostak a drogkartellek az HSBC-n keresztül, - a hírek 881 millióról szólnak - de a bírság mértékéből óvatos következtetéseket azért le lehet vonni. 

A másik különbség, hogy senki sem kapott 20 évet.

A rekordbírság összege nagyjából másfél havi profitjuknak felelt meg.

 

 

Egy érdekes mellékszála a történetnek, hogy miközben az HSBC látszólag elég lazán kezeli a drogbárók gyanús tranzakcióit, a lakosság "gyanús" tranzakcióira azért figyel keményen. Ahogy a napokban írtam, ha valamelyik nagyobb készpénzfelvételt szokatlannak találták, akkor írásos bizonyíték hiányában megtagadták az ügyfeleiktől, hogy a saját pénzükhöz hozzáférjenek. Nevetni fogsz, a pénzmosás ellenes törvényekre hivatkozva.

Ezzel kapcsolatban az új fejlemény annyi, hogy az országos felháborodást követően az HSBC elnézést kért, és biztosította az ügyfeleit, hogy változtatnak a gyakorlaton.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr465786376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása