sorok között

Az ingyenes készpénzfelvétel veszélyes a társadalomra - most megtudhatod miért

2014. január 12. - Politikai Ateista

Hátborzongató következményei lehetnek, ha a saját pénzedhez ingyen juthatsz hozzá a bankautomatákból. Gyengébb idegzetűek ne olvassanak tovább.

Ugyanis erről beszél a K&H munkatársa ezen a videón:

Ha esetleg nincs kedved meghallgatni, hogy mit hord össze a kékmellű lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettes, itt a lényeg:

 

Az ingyenes készpénzfelvétel a feketegazdaságot erősíti !!!!

 

 

 

Abban a formában, ahogy a kormány ráerőszakolta a havi 2 ingyenességet a pénzintézetekre, valóban háttérbe szorul a bankkártyás fizetés. De a bankárok sem a feketegazdaság, vagy a pénzügyi kultúránk visszafejlődése miatt aggódnak. Egyszerűen nem tetszik nekik, hogy a kormány most vissza akarja hárítani rájuk a korábban a lakosságra hárított bank illetve tranzakciós adók egy részét.

 

De ami az ingyenes készpénzfelvételt általánosságban illeti:

 

Ausztriában osztrák Maestro kártyával ingyenes a készpénzfelvétel.

Finnországban bármilyen finn bankkártyával ingyenes a készpénzfelvétel.

Németországban a számlavezető bank ATM-jéből ingyenes a készpénzfelvétel.

Norvégiában általában ingyenes a készpénz, de havi, vagy éves díj ellenében biztosan.

Írországban a nemzeti bank megtiltja bármiféle készpénzfelvételi díj alkalmazását.

Az Egyesült Királyságban a készpénzfelvételek 97 százalékát ingyenes bankautomatákon keresztül bonyolítják.

Hollandiában bármilyen holland bankkártyával ingyenes a készpénzfelvétel.

Portugáliában a 27 pénzintézetet tömörítő Multinbanco hálózat automatáiból ingyenes a készpénzfelvétel.

Svédországban az éves, vagy havi kártyadíj ellenében ingyenes a készpénzfelvétel az országon, és az eurozónán belül.

Svájcban a számlavezető bank automatáiból ingyenes a készpénzfelvétel. Az UBS ügyfelei más bankok ATM-jeit is ingyen használhatják. A legtöbb bank Maestro kártyát biztosít az ügyfeleinek, ezzel körülbelül 40 svájci frankos éves díj ellenében az országon belül bármely ATM-ből ingyenes a készpénzfelvétel.

 

A fekete gazdaság mérete 31 európai országban, a GDP százalékában - 2012:

 

EU-Shadow-Economy.png

Nekem nem úgy tűnik, hogy összefüggés lenne az ingyenes készpénzfelvétel és a feketegazdaság mérete között.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr985752066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-dr. vuk 2014.01.12. 19:58:39

@nick papagiorgo: elegge nonszensznek tartok penzt kerni atutalasert...
erdekes, nyugatabbra ez szinte sehol nem divat (pl. mert a bankokat nem engedik kartellezni).
Angliaban pl. nincs kartyadij, szamlavezetesi dij, kp-felvet dij, atutalasi dij, semmi sehol... Hogy lehet ez? Nem hiszem, hogy a bankok ez mellett nyomorognanak.

gtri 2014.01.12. 20:02:16

@nick papagiorgo
"@Zedder: jelzem, a banki költségek megrdágulásáért nem elsősorban a fideszkomcsik a felelősek, hanem maguk a bankok, mert felelőtlenül hiteleztek, a hitelek meg bedőltek.

Itt egy elemzés erről:
index.hu/gazdasag/penzbeszel/2014/01/10/tenyleg_eluldozik_a_bankokat_magyarorszagrol/"
----------------------------------
A hülye hitelezési politikának iskolapéldája a Raiffeisen. A hitelezést hirdető reklámjuk a híres pá-pá-pá-pá-pá-pá reklám volt.
"Gyere csak hozzánk hitelért, ha feketén keresel is, mi bármilyen alacsony bejelentett jövedelemre adunk hitelt". Ez volt az üzenet. Gratulálok a "felelős" banki szakembereknek ezért a "hosszútávú, felelősségteljes, a bank érdekeit messzmenően figyelembe vevő" hitelezési elgondolásért.

Íme a hitelezéspolitikai gyöngyszem:

www.youtube.com/watch?v=jfaj0CEoa3s

ProsTata 2014.01.12. 20:06:53

@Zedder:
Sokféle van. Mindenkinek a saját szokásaihoz kell igazítani. Nekem Citi és Erste kombó (két hitelkártya). Az egyiknél 3%-ot adnak vissza a hipermarketek után havi 100 ezer forintig és korlátlanul a Lidl-ben. A másikkal meg tankolok és ruhát veszek 4%-os visszatérítésekért. Ami ezeken felül van (közüzemi számla ill. bármilyen egyéb kértyahasználat) egyre megy, 1%-ot juttat vissza. Ezeket kellett szembeállítani a kártyadíjakkal. A kettőre összesen évi 10 ezer forint kb.
Én kiszámoltam az összes scenáriót, így jobb volt, mint a Budapest, vagy Raffi.

Önteltségnek és demagógiának tűnik, ha azt mondom, hogy ez a fajta pénzügyi tudatosság hiányzik az átlag magyarból és kormányunk éppen ezt lovagolja, erősíti?

mrZ (törölt) 2014.01.12. 20:08:35

@ProsTata:
A banki működéskor csak a cash flow számít(fizetőképesség), ez pedig nem mérleg max egyenleg.

>>Az biztos, hogy nem lehet többet kihelyezni.
>>Ha nem így lenne, akkor a forint
>>összeomlana, mert akkora infláció lenne.
- Nincs kereslet a fölös hitelre.
- Az 50szeres eszközök/forrás arány egész normális, 8x-ig még tartalékot sem kell képezni rá.
- a túlhitelezést az mnb szabályozza le.

>>Fedezet nélküli pénzkiáramlás történne,...
A forint mögött SEMMILYEN fedezet nincs.

>> Ne terjesszetek hülyeségeket.
Neked lehet?

nick papagiorgo 2014.01.12. 20:17:55

@ProsTata: a pénzügyi tudatosság tényleg hiányzik, az más kérdés, hogy a kormány ezt erősítené. Pl. a devizahitelek felvétele idején sem tett semmit az akkor regnáló kormány, hogy az emberek tudatosan vegyék fel a hiteleket :)

Nem kormányfüggő ez szerintem. Maguk az emberek túl lusták hozzá, és irigyek az olyan emberekre, mint te, mert te nem szívod meg :) Pl. a devizahitelesek se tülekednek az árfolyamgátba, pedig jól járnának vele. Inkább várják a sültgalambot.

nincs1itt 2014.01.12. 20:20:40

@ProsTata: Pl. az én bankomnál működik, gyakorlatilag minden INGYEN van, kivéve az idegen automatából való pénzfelvételt, ja és az egész eurózónában INGYEN fizetek a kártyámmal. Csak egy "feltétel" van, hogy havonta egy bizonyos összeg érkezzen a számlára. Nem irreálisan nagy.
Igaz nem "magyar" a bank, nem is Mo.-on élek. Szóval, lehet löketni a süketet tata, csak itt fel tudok sorolni még 4 bankot, aki hasonló kondíciókkal dolgozik.

ProsTata 2014.01.12. 20:22:43

@mrZ:
A kihelyezés mértékét a forrás határozza meg.
Az hogy a banknak mennyi saját eszköze van, ebben a formában valóban nem számít. Ha egy bank az említett 8x-os (ennek nem néztem utána, de elhiszem az arányt) aránynak fölé megy, az önmagában a bankra nézve jelent kockázatot. Pont úgy mint amikor a kétes kinnlevőségek miatt kell kötelező tartalékot képeznie.
A túlhitelezést valóban az MNB szabályozza le és ez pont azért van, amit írtam. A készpénz és számlapénz összegét az MNB szigorúan felügyeli. Ha nem így lenne, akkor a forint infláció elszabadulna.
A fedezet nélküli pénz csak a laikusok számára jelent aranyfedezetet. Nem, valóban nem aranyfedezete van a forintnak. elég régen így van, de mégsem fedezet nélküli. Fedezete a nemzetgazdaság.
Nem terjesztek hülyeségeket és azt továbbra is fenntartom, a bank csak a források erejéig hitelezhet.

HUN_Sector 2014.01.12. 20:22:53

Lehet elhangzott már, de nyugaton a készpénzfelvételi díj a saját országod számlavezető bankjából szinte ismeretlen fogalom, a számlavezetési díj meg pitiáner összeg...

ProsTata 2014.01.12. 20:24:05

@nick papagiorgo:
A kormány(ok) azért nem tettek a devizahitelezés ellen, mert ez képezte a GDP emelkedés alapját. Ha nem engedték volna, akkor a növekedés 0, vagy minusz szám lett volna.

ProsTata 2014.01.12. 20:29:34

@nincs_itt:
Ezzel mit akartál mondani. Tök ilyen konstrukcióm volt nekem is és Magyarországon. Fingod sincs miről beszélünk, nem is itt élsz. Talán a személyeskedés helyett próbálj meg ilyen számlát nyitni MOST és MAGYARORSZÁGON. Mert most csak úgy lehet pl. a Citibanknál, hogy ha a számládra leparkolsz (lekötsz) fixen 2 millió forintot. Magánszemélyként ez nagyon ritkán éri meg, mert az átlagnak nincs akkora számlaforgalma, ami miatt megérné a megtakarítás. Egyszerűbb a hitelkártyás játék, ami még jövedelmez is valamennyit.

ProsTata 2014.01.12. 20:32:15

@nincs_itt:
Ja és egyenlőre a hitelkártyámmal én is INGYEN fizetek én is, mert a bankom lenyeli a költségeket, kiemelt régi ügyfelek esetében EGYENLŐRE így tesz. A Bankkártyámmal INGYEN vehetek fel BÁRMELYIK magyar automatából pénzt, CSAK a tranzakciós adót terhelik rám. Nálatok van tranzakciós adó? Na ugye! Akkor most mit akartál mondani?

nick papagiorgo 2014.01.12. 20:36:49

@ProsTata: ez így van. Egészenpontosan nem is a GDP volt itt a lényeg, hanem az, hogy a hitelfelvétel miatt az emberek úgy érezték, hogy gazdagodnak, amikor közbe nem is :)

nick papagiorgo 2014.01.12. 20:39:26

@HUN_Sector: hát igen, ott nem lehet bohócot csinálni az emberekből, nem úgy, mint nálunk:)

Cirmos Cica 2014.01.12. 20:45:44

@dekol84: Egyetértésem jeléül:

Újra történelmi csúcson az államadósság
2013.07.24. 07:59 Ténytár

Az akk.hu legfrissebb adatai szerint ismét történelmi csúcsra ért a központi költségvetés bruttó adóssága. Mintegy 22 238 milliárd forintra. Mivel ez a szám adja az oroszlánrészét az ún. „maastrichti adósságunknak”, ezért ennek változása pontosan jelzi előre a nagyjából egy hónap múlva esedékes, Magyar Nemzeti Bank által publikálandó adatot is.

Kijelenthető tehát, hogy az Orbán-kormány továbbra is képtelen legyőzni a fő ellenséget, az államadósságot. Még akkor sem, ha ennek szöges ellentétét hazudja állítja a miniszterelnök a Wall Street Journalban. A kormányváltáskori 82 százalékot ezzel az Orbán-kormány messze lekörözte, hiszen nemcsak rontott a helyzetünkön, de elherdálták 13 év megtakarításait is a semmibe, miközben nulla GDP-növekedést sikerült felmutatniuk. Valóban unortodox gazdasági teljesítmény úgy elverni 3000 milliárd forintot, hogy közben „nem csináltak semmit”.

nick papagiorgo 2014.01.12. 20:51:41

@Cirmos Cica: most muszáj fél éves cikkekkel jönni, aminknek ráadásul semmi közük a témához?
Azóta egyébként is lement 79,7-re :)

ProsTata 2014.01.12. 20:57:41

@nick papagiorgo:
Naja, de az emberek közérzete és a GDP szorosan összefügg. A belső fogyasztás az összekötő kapocs. A közérzetet a felpörgő belső fogyasztás javította. Pont úgy, ahogy a GDP-t is. Nem lehet ezt külön választani.
A baj ismét csak a pénzügyi kultúra hiányára volt visszavezethető.
A hitel az halasztott fizetés, tehát vissza kell fizetni. Senki nem volt tisztában a visszafizetés kockázataival, "ha a szomszéd felvette, akkor én is" öngerjesztő jelenség... A bankok és a kormányok szerepét nem kérdőjelezem meg, de ehhez az átlag magyar volt a legjobb táptalaj.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.12. 20:58:05

@ProsTata:

"Az 1 ft betétből 8 ft hitelt ad ki, az meg urbánus baromság. Ilyen bank nincs. Ilyen legenda van."

Annyira nem baromság. Etruszk linkjéből (kiszamolo.hu/a-bankok-maguk-teremtik-a-penzt/) ugyan csak 5-szörös arány derül ki, de nagyságrendileg nem tévedtem nagyot.

Ugyanis a betétek után a bank minimális kamatot fizet, míg a hitelek után vastagon kaszál. Ha ugyanazt a pénzt 5-ször teszik be ugyanannál vagy különböző banknál, akkor 5-ször fizetnek minimális betéti kamatot, míg ugyanúgy 5-ször kasszírozzák a magas hitelkamatot.

Vagyis végeredményben 1 Ft eredeti betét után (amire 5-ször fizetnek minimális kamatot) 5 Ft után szedik be a hitelkamatot (ha nem is mindig ugyanaz a bank). Tehát nem írtam hülyeséget, de kérlek, cáfold meg, ha mégis.

ProsTata 2014.01.12. 20:59:09

@nick papagiorgo:
Sajnos jóformán attól függ, mennyire erősödik, vagy gyengül a forint. Az tény, hogy nagyon nem így kellene lennie...

Cirmos Cica 2014.01.12. 20:59:14

@nick papagiorgo: Ugyan nem neked írtam, hanem egy olyan blogolónak aki az impotens Fidesz gazdaságpolitikáról írt, hogy minden elbaltáztak.

De nem hagy békén a kérdés: téged miért irritálnak, ha a Fidesz dilettáns gazdaságpolitikájáról teszek közé tényeket? Egyébként ha féléves a cikk akkor is igazak, főleg a benne lévő megállapítások, csak fuss neki még egyszer, menni fog.

ProsTata 2014.01.12. 21:00:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ha ugyanazt a pénzt 5-ször teszik be ugyanannál vagy különböző banknál, akkor 5-ször fizetnek minimális betéti kamatot, míg ugyanúgy 5-ször kasszírozzák a magas hitelkamatot."

Nem vennélek fel főkönyvelőnek...

ProsTata 2014.01.12. 21:02:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Bár ettől még pénzügyminiszter vagy lehetsz. Ennél a kormánynál... :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.12. 21:04:28

@ProsTata:

Cáfolni is tudod, vagy csak személyeskedésre futja tőled?

nick papagiorgo 2014.01.12. 21:04:42

@ProsTata: Ebben teljesen egyetértünk. Mondjuk a bankokat tartom fő problémaforrásnak, akik - a kormány asszisztálásával - nyakra-főre adták a devizahiteleket, a lakosság minimális felvilágosítására meg sz*rtak. Önerő nélkül hitelt ígérgetni, nem is tudom, ezt hogy lehetett engedni....

nick papagiorgo 2014.01.12. 21:07:09

@Cirmos Cica: miért irritál? Nem irritál, de nem ez a téma. Paprikáskrumpli reccepteket nem akarsz közzétenni? Esetleg 1923-as Borsszem Jankó vicceket, amik még ma is igazak stb? :)

Cirmos Cica 2014.01.12. 21:23:51

@nick papagiorgo: Még egyszer nem neked írtam és az ő témájához kapcsolódott. De a válaszodból az is kiderül hogy téged irritál: tanácsolom ne olvasd el, mert nem neked írtam. Az el nem olvasáshoz is van jogod és azt hiszem nekem is, ahhoz, hogy valakinek válaszoljak, aki nem te vagy.

Keress magadnak más csontot!

emzéperiksz 2014.01.12. 21:24:43

A KH-nál szinte minden számlacsomagban van ingyenes készpénzfelvétel, havonta több is. Amúgy tényleg káros a készpénzhasználatra ösztönzés a készpénzmentes megoldások támogatása helyett.

zotyesz11 2014.01.12. 21:30:49

@apanna: www.youtube.com/watch?v=-DT7bX-B1Mg
And its gone!

@Pszt!: Ja, félig-meddig az.
A baj csak az, hogy az Eu-ban másutt az "ingyenes" készpénzfelvétel alap, létező dolog.
Ezt a fekete gazdaság maszlagot gondolom annyira nem kajálják ott, mint itt.

ProsTata 2014.01.12. 21:31:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nem kívántam személyeskedni, a személyeskedés szerintem nem itt kezdődik. Ennyi irónia a vitában még megengedett.

A lényeg, hogy ha Te 20 bankban elhelyezed ugyanazt a pénzt minimális betéti kamatra, akkor az 20 banknál hoz nyereséget a marzson keresztül. 20x betéti kamat. Eddig egyet értünk?

DE hogy csinálod meg ugyanazzal a pénzzel egy időben egyszerre 20 helyen? Na itt kezdődik némi ellentmondás az életszerűséggel.
Azzal, hoyg a banknál egy hónapra lekötöttél 1000 forintot, az nem jelenti azt, hogy onnantól egész évre kiadja a az 1000 forintodnak megfelelő hitelt. Merthogy amikor Te kiveszed egy hónap múlva az 1000 forintodat, akkor neki forráshiánya lesz, amit kénytelen újabb betétekkel (vagy akár kamatemeléssel becsábított újabb betétekkel), végső esetben hitelfelvétellel pótolni.
Összességében a banknál egyensúlynak kell lennie. A bank nem "gyárt" pénzt. Pénzt az MNB "gyárt", ami alatta történik, az az újraelosztás.
Gondold végig...!

Cirmos Cica 2014.01.12. 21:32:13

@ProsTata: Egyébként az írásaiddal nagyjából egyetértek, de ezzel különösen, valóban a forint árfolyama a lényeg.

Például Lengyelországban is van devizahitelezés és miután nem csökkent annyit Złotyi árfolyam -mint a forinté- ott gyakorlatig nincs devizahitelezés probléma.

alfax 2014.01.12. 21:32:42

Észtországban is ingyenes a készpénzfelvétel, ennek ellenére alacsony a készpénzhasználat és a korrupció.

Nem attól fognak sokan bankkártyát használni, hogy drága a kp felvétel, hanem attól, hogy jó a kátyás szolgáltatás...

A magyarországi bankok meg tényleg a legalja...

emzéperiksz 2014.01.12. 21:33:09

Amúgy a poszternek üzenem, hogy a kormány 6 ezrelékes illetéket vetett ki a készpénzfelvételre. A fizetés felvételére is! Ezért Magyarországon NEM LEHET INGYENES A KÉSZPÉNZFELVÉTEL!!!!

Ja, hogy azt a kormányzati PR szerint nem a fogyasztó, hanem a bank fizeti! Aki ezt elhiszi, az gondolom, azt a sódert is beszopja, hogy a Brókernet ügynök jutalékát nem ő, hanem a biztosító/bank/Fundamenta meg a nyugdíjpénztár fizeti. Arról meg már megerőltető lenne gondolkozni, hogy ugyan vajon mi a fészkes fenéből fizetik ki neki? Segítek: abból a díjból, amit az ügyféltől beszednek. Kedves poszter, hidd el, a kormány is csak egy mocskos kis hazudozós brokinetes ügynök, akinek a jutalékát (tranzakciós illeték, bankadó stb.) mindenképpen az ügyféltől beszedett lóvéból utalják át.

ProsTata 2014.01.12. 21:34:52

@emzéperiksz:
Ez az ingyenes készpénzfelvétel a törvényileg kötelező két alkalom feletti?
Mert ugye enélkül... pofon a xarnak, ügyes reklámfogás...

alfax 2014.01.12. 21:36:38

@ProsTata:
" A bank nem "gyárt" pénzt. Pénzt az MNB "gyárt", ami alatta történik, az az újraelosztás."

Nem akarok lekezelő lenni, de ideje frissíteni tdásunkat és megismerni a "Hitelpénz" fogalmát.

en.wikipedia.org/wiki/Money_creation#Money_creation_through_the_fractional_reserve_system

There are two types of money in a fractional-reserve banking system: currency originally issued by the central bank, and bank deposits at commercial banks:

- central bank money (all money created by the central bank regardless of its form, e.g. banknotes, coins, electronic money)
commercial bank money (money created in the banking system through borrowing and lending)

When a commercial bank loan is extended, new commercial bank money is created."

Mondhatnám: Jó Reggelt, a bankok "gyártják" a forgalomban lévő pénz 90%-át.

emzéperiksz 2014.01.12. 21:37:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hogy tudna már egy bank több hitelt kihelyezni, mint a forrása mínusz jegybanki tartalékráta? Kevered a szavatolótőkét a forrással, mert annyira h... 3,14... vagy, hogy egy mérleget sem tudsz értelmezni, de azért osztod itt az észt. Tudod, a te fajtád a legkárosabb, nálad ugyanis az ostobaság a jelek szerint szorgalommal párosult, azért terjed még mindig ez a baromság a neten.

emzéperiksz 2014.01.12. 21:39:09

@ProsTata: Mi a picsának neked a törvényileg kötelező kettő maximum 150 ezerért, ha pl. kaphatsz a banktól havi 5-öt korlátlan összeghatár mellett?

ProsTata 2014.01.12. 21:41:22

@Cirmos Cica:
Van Lengyelországban is probléma. Csak nem akkora. Ebben a devizaárfolyam csak az egyik tényező. Ugyanakkor az ország kockázata soha nem süllyedt (utolsó 10 év) olyan mélyre, mint Magyarországé, ami a devizahitelek problémáját jelentősen növelte esetünkben. Tehát a gazdasági környezet is vastagon benne volt.

emzéperiksz 2014.01.12. 21:41:40

@ProsTata: Vagy hát persze, megcsinálhatod, hogy az egyik banktól kikéred a törvényi 150 ezreset, a KH-nál meg belépsz olyan csomagba, ahol jár több ingyenes kp-felvétel.

ProsTata 2014.01.12. 21:43:42

@alfax:
Kik írják a wikipédiát?

Akkor minek nyomta a japán jegybank, meg a FED (stb-stb.) a rengeteg pénzt az eszközvásárlással a világgazdaságba, ha ezt a kereskedelmi bankok is elvégzik?

ProsTata 2014.01.12. 21:46:29

@emzéperiksz:
Ez igaz, de milyen feltételekkel? Mennyit kell havonta a számlára utalnod, vagy lekötnöd? Ebben az értelemben visszakanyarodtunk oda, hogy ez sincs ingyen.

nincs1itt 2014.01.12. 21:49:27

@ProsTata: Ne idegeskedj! Arra a kérdésedre írtam , hogy az ingyenességtől bármi is működik...
Igen itt működik, de lécci olyasvalaki ne oktasson, aki egy hsz-ben keveri a bankkártya és hitelkártya fogalmakat.
Szóval, azért mert most (hál' Istennek jó ideje) nem élek ott, azért még ismerhetem a helyi szokásokat.
Ott sosem volt "ingyen", legalább kártya díj volt, ami esetenként nem 100 ft/hó volt...

ProsTata 2014.01.12. 21:50:05

@emzéperiksz:
Nem azt írtam, hogy nem lehetséges. Inkább az a kérdés, hogy a K&H milyen feltétellel adja?
Ráadásul ahhoz, hogy az első banknál felvedd azt a pénzt a kormány által adott "ingyen", oda kell utalnod (tranzakciós adóval). Vagy egyszerre két bankba utalják a munkabéredet?

kvadrillio 2014.01.12. 21:51:17

HMMMMM.....EZEK A HARÁCSOLÓS BANKOK !!!!! EZEK FOGJÁK A SÍRBA VINNI A ZEMBERISÉGET !
..hacsak.....nem jönnek a földön kívűliek és el nem tüntetik őket a földről ! :)

nick papagiorgo 2014.01.12. 21:52:00

@emzéperiksz: az a gond, hogy te a készpénzfelvételed után nem hat ezreléket fizetsz, hanem hat százalékot, ami kb 10x annyi.....

emzéperiksz 2014.01.12. 21:53:33

@ProsTata: A KH holnapján fent van a hirdetmények között. Sejtésem szerint oda kell utalni meghatározott összeget rendszeresen, kell tranzaktálni (vásárlás, csoportos stb.), esetleg hitellel vagy megtakarítással rendelkezni. Ennek megfelelően sorolnak be az egyes csoportokba, amelyeknek más és más számú ingyenes tranzakció jár.

ProsTata 2014.01.12. 21:57:38

@nincs_itt:
Nem keverem a bank és hitelkártya fogalmakat...
Mindkettőt keményen használom. Ennyit erről.

A másik, hogy el kell keserítenem Téged, még nálatok sincs semmi ingyen. Ugyanúgy ahogy nálunk. Csak tranzakciós adót nem fizetsz.

A költségeket a bank kétféle módon terhelheti Rád: közvetlenül és közvetve. Ha közvetve teszi, akkor egy bizonyos típusú tranzakcióját "ingyen adja".
Az is lehet, hogy valóban ennyivel olcsóbb annak a bizonyos banknak a szolgáltatása. Ebben az esetben üzletileg jobb fogás, ha a szem előtt levőket "ingyen adja", nem pedig mindent 10%-al olcsóbban.

Bírom, hogy ha valaki "nyugati" felsőbbrendűséggel jön nekem. És még hülyeséget is beszél...
Gondolkodjál már el, már Moszkvában is tudják, hogy ingyen az van, aminek nincs költsége. Szóval a Te pénzfelvételednek, vagy vásárlásodnak van költsége, vagy nincs költsége? Függetlenül attól, hogy Te mennyit fizetsz. Ugye van? Akkor most "ingyen van"?

emzéperiksz 2014.01.12. 21:58:17

@nick papagiorgo: Hát, én annyit nem fizetek, ha te annyit fizetsz, akkor meg is érdemled. Át kell gondolni, milyen számlacsomagot válassz, hogy ne kerüljön ilyen sokba.

ProsTata 2014.01.12. 22:00:10

@emzéperiksz:
Igen, erre gondoltam. Ha minden feltételt betartasz, akkor a mérleg bármerre billenhetsz. Én a Citét ismerem jobban, ott 2 millát le kell kötnöd hozzá, hogy ne kelljen fizetni a tranzakciós adót. Ettől függetlenül még azt is írtam, hogy a régi jó hitelkártyásoknak szintén nem kell fizetni... egyenlőre...

emzéperiksz 2014.01.12. 22:01:46

@ProsTata: A Citi elég alattomosan szedi össze a pénzt, pl. a devizamarzsa horrorisztikusan magas, el kezdesz költeni a hitelkártyájával külföldön vagy a neten, és 3-4 százalékkal drágább minden, mint egy OTP-ssel. Amúgy 2 misit nem éri meg ott parkoltatni, mert annyira nem jók a befektetései. Én pl. OTP-s vagyok, mert ott elég jók a befektetési alapok, azt a pár ezrest, amit esetleg a számlavezetésen bukhatnék, a jobb hozamokon sokszorosan megnyerem.

emzéperiksz 2014.01.12. 22:07:33

@ProsTata: Nem szeretem a Citit, fentebb írtam, hogy miért. Pl. egy OTP Optima alap (tőkegarantált, bankgaranciás) az elmúlt egy évben 6,3 százalékot hozott, és még likvid is. A Citinél nem nagyon volt ehhez hasonló betét. 2 misinél 1 százalékpont hozam egy év alatt 20 ezer forint, 2 százalékpont 40 ezer. Na, én kb. 20 ezret fizethetek ki az OTP-nél számlavezetésre évente maximum.

alfax 2014.01.12. 22:12:00

@ProsTata: nem tudom, talán a bankok nem hitleztek - fogyott el a pénz a gazdaságból?

Circus 2014.01.12. 22:16:14

@hamisnero: nekem is 4 ingyenes volt, annál a szar szemét népnyúzó otp-nél. Nem a reklám miatt, csak ugye divat őket szidni...

ProsTata 2014.01.12. 22:17:09

@emzéperiksz:
Ugyanazt fújjuk, a szolgáltatás ár-értek aránya dönt.
Egyébként arra kel odafigyelni külföldön, hogy milyen elszámolású a bank? Pl. a Citi USD elszámolású, az Erste meg EUR. Ha Ausztriába megyek, akkor az utóbbit használom. Olcsóbb, mintha készpénzzel fizetnék. Ha a Citi-t használom EUR országban, akkor a kettős konverzió miatt drága mulatság lesz.
Ha Londonba megyek, akkor a Citi-t használom.

alfax 2014.01.12. 22:17:31

@ProsTata: a wikpédiát bárki írhatja, de nem mindenki javíthatja, és nem minden kerül fel, csak amit jóváhagynak a már sok cikket írók.

ez a pont ugyanakkor nem áll viták kereszttüzében és nagyon régóta szilárdan ott van, senki sem vitatja.

A népesség 99%-a (kb) ugyanakkor nem tud a hitelpénz mibenlétéről sokat és amikor megtudja sem igazán tudja elhinni...

érdekes. a pénz körül forog a világunk de 17 év oktatás során egy betűt nem tanultam róla. és 99%-unk (kb) szintén nem tanult.

emzéperiksz 2014.01.12. 22:18:28

@alfax:
A baj az volt, hogy a bankok korábban túl sokat hiteleztek. Amúgy persze fogyott el pénz, rengeteg országban volt recesszió.

ProsTata 2014.01.12. 22:22:02

@emzéperiksz:
Ha bankban tartod a pénzed, meg is érdemled! :-)
Évi 10-15% nettó hozamra hajtok, és nem forintban. Csak annyi van a bankban, ami feltétlenül szükséges a hitelképességem fenntartásához, napi szükségleteimhez. Ebben az országban, ahol Matolcsy felelős pozicióban van, az árfolyamot lázárok és kósák kényükre-kedvükre lengetik, magyar bankban és forintban megtakarítást nem tartok... De nem akarok tovább offolni...

nincs1itt 2014.01.12. 22:25:00

@ProsTata: Sötét vagy... Ez abból is látszik, hogy hitelkártyát használsz! Ugyanis annál még a hitel is olcsóbb!
Nem jövök semmiféle "felsőbbrendűséggel", csak elmondtam, hogy nem csak tranzakciós adót nem fizetek, de más egyebet sem költség címén, ennek annyi az "ára"(csak hogy neked is legyen igazad, tehát nincs ingyen),hogy minden hónapban adott összegnek kell érkeznie a számlára. Semmi több, sőt van egy "keret" is amit igen kedvezményes feltételekkel használhatok, ha szükséges. Továbbá bármikor(mondom akár most is) beballaghatok a bankfiókba és szépen papíron is kinyomtathatom magamnak a számlakivonatomat, mert éppen kifogyott a nyomtatóm. Ezt is INGYEN!!!
A baj az, hogy egy pénzügyi analfabétába oltott, retardált, aki évi 1-2-3% visszatérítéstől okosnak gondolja magát, miközben hitelkártyát használ... Az NE oktasson senkit a bankok szokásairól...

ProsTata 2014.01.12. 22:26:46

@alfax:
Részben. Az akció lényege, hogy az államkötvényeket kezdték visszavásárolni a másodlagos piacon. Vagyis ezzel pénzt pumpáltak a gazdaságba. Szabad pénz (mintha készpénz lenne) vásárlóerőt teremt. Vásárlóerő = fogyasztás. Fogyasztás = gazdasági növekedés. Gazdasági növekedés = részvény árfolyamok megugrása + több munkahely.
Látjuk, hogy eredményes is volt...

emzéperiksz 2014.01.12. 22:28:47

@ProsTata: Sehol ne használd a citis kártyádat külföldön, több mint 6,2 százalékos a devizavételi és eladási között a marzsa. Ez független a kártyatársaságok konverziós díjától, ezt a bank nyúlja le. A kártyatársaságok konverziós költsége amúgy elenyésző.
Persze az Erste sem szarral gurigázik, de 4 százalék körüli marzzsal beéri, de az OTP-nél pl. csak 2 százalékos a marzs.

Szóval egy 100 forintos akármi a citis kártyával 103,1 forint, az erstéssel 102 forint, az OTP-ssel 101 forint külföldön.

emzéperiksz 2014.01.12. 22:33:31

@nincs_itt: Ha értelmesen használod a hitelkártyádat, akkor az igen is olcsó. Precízen vissza kell fizetni az elköltött pénzt határidőre, készpénzt felvenni vele tilos, és ha olyan a kártya, akkor még 1-3 százalékos visszatérítés is van, cobrandednél akár 10 százalékos is lehet bizonyos termékekre, pl. Shell kártyánál benzinre.
Annyit kell megjegyezni, hogy csak vásárolni szabad vele, és fizetni kell rendesen a tartozást határidőre, ahogy a telefonszámlánál is időre meg kell fizetni a díjat. Ha késel, akkor bünti van, ha részletfizetést kérsz, akkor meg magas kamat. Pont mint a telefonszámlánál meg a többi közüzeminél.

ProsTata 2014.01.12. 22:36:26

@nincs_itt:
Ha a hangnemen nem változtatsz, minimum szalonképesre, saját primitívségedet mutatja.

Most azonban meginogtam, Te tényleg akárhol élsz, pénzügyi analfabéta vagy.

Utoljára leírom, de látom Nálad a bevésődés sem működik... Ugyanolyan bankszámlám van mint Neked!!! Mégsem ingyenes, mert valahol valaki kifizeti. Pl. azzal én is, hogy (szintén zenész) a jövedelmemet erre a számlámra utaltatom. Nem keveset! Ezzel pedig, hogy innen költöm el, a bank jutalékot kap a költéseim után. Ebből visszaad valamit. Pl. azzal, hogy nem kell fizetnem egyes szolgáltatásokért.
És persze megint és utoljára leírom, engem részben már terhel a Matolcsy féle tranzakciós adó.

Ha meg nem érted a hitelkártya használat lényegét, akkor az a Te bajod. Vagy menj be a (ottani) bankodba és járj utána! Okos használattal komoly megtakarításod lehet belőle. Ha attól vagyok szerinted retardált, hogy a visszatérítéseket szedek össze hitelkártyával, az Téged minősít és én büszkén vállalom egy ilyen "okos" minősítését.

ProsTata 2014.01.12. 22:39:59

@emzéperiksz:
Erste kártyával: 2013. december 27., Bécs

Vásárlásaimat 297,40 Ft/EUR árfolyamon konvertálták. A váltóknál ugyanekkor 300 volt a legolcsóbb. És nem kellett filleérekkel bajlódnom, beválthatatlan EURcentekkel hazajönnöm.

Londonban 2011-ben hasonlóan jó volt a Citi kártya.

ProsTata 2014.01.12. 22:41:12

@emzéperiksz:
Ja és az Erste-s kártyámra kaptam a 4% visszatérítést, amit szintén elbukok, ha kp fizetek! Nem tudom, Te hogyan számolsz?

ProsTata 2014.01.12. 22:42:24

@emzéperiksz:
Úgysem érti, ő "nyugati". :-)

emzéperiksz 2014.01.12. 22:44:00

@ProsTata: Csak a devizamarzsokat néztem az egyes bankoknál, hogy hány százalék a különbség. A citinél nagyon magas. Persze, ha van visszatérítés, akkor jó lehet az is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.12. 22:45:52

@ProsTata:

"Nem kívántam személyeskedni, a személyeskedés szerintem nem itt kezdődik. Ennyi irónia a vitában még megengedett."

Konkrétan az én személyemet gúnyoltad ki ("Bár ettől még pénzügyminiszter vagy lehetsz. Ennél a kormánynál... :-)") ahelyett, hogy az érveimet cáfoltad volna. Ez bizony személyeskedés par excellence.

"Azzal, hoyg a banknál egy hónapra lekötöttél 1000 forintot, az nem jelenti azt, hogy onnantól egész évre kiadja a az 1000 forintodnak megfelelő hitelt."

Hol a fészkes fenében írtam arról, hogy egy hónapra betett betét után egy évre adja ki a pénzt? Mondhatnám, hogy viccelsz, de ez sajnos a jól ismert strawman argument kiváló példája: olyan állításomat cáfolsz diadalmasan, amit soha nem tettem. :(

Innentől a további fejtegetésed null und nichtig.

Amiről szó van: Beteszek 100 Ft-ot egy évre. Erre kapok 1 Ft kamatot, ám a bank ezt a 100 forintot kiadja hitelbe 20% kamatra. A hitelfelvevő a hitelből kifizeti az asztalost, aki a pénzt beteszi a bankba egy évre 1% kamatra. A bank ezt a betétet újra kiadja hitelbe 20% kamatra. A hitelfelvevő ebből kifizeti az autószerelőt, aki stb... Ha ez ötször megtörténik (a belinkelt cikk szerint kb. ekkora a pénzmultiplikátor-hatás), akkor a bank (ami lehet akár ugyanaz a bank is) egy év alatt kifizet 5 forint kamatot, és beszed 95 forint kamatot. Mindezt az én kezdeti 100 forintom után.

(És nem mellesleg az éb 100 forintomból 500 forint kerül a gazdaságba, tehát 400 forint plusz pénz képződött. Ez valóságos pénz, mert ha pl. a mesteremberek becsületesen adóznának, akkor 500 forint után fizetnének adót.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.12. 22:46:51

@emzéperiksz:

"Hogy tudna már egy bank több hitelt kihelyezni, mint a forrása mínusz jegybanki tartalékráta? Kevered a szavatolótőkét a forrással, mert annyira h... 3,14... vagy, hogy egy mérleget sem tudsz értelmezni, de azért osztod itt az észt. Tudod, a te fajtád a legkárosabb, nálad ugyanis az ostobaság a jelek szerint szorgalommal párosult, azért terjed még mindig ez a baromság a neten."

:)

nincs1itt 2014.01.12. 22:56:35

@ProsTata:@emzéperiksz: Ok! Igazatok van!!! Természetesen a hitelkártyánál nincs is ésszerűbb módszer...
Sőt, mint az köztudott, gyakorlatilag az egyik legjobb befektetési forma, a megtakarításokról nem is beszélve!
Bizony, én ezt nem érthetem. Bunkó vagyok, aki csak azzal törődik, hogy elbukhassa a pénzét.
Értelek, tehát nem ingyenes neked, mert "valaki, valahol" kifizeti. Vagyis számodra az a "valaki, valahol" kiszámlázza? Ja, nem. Igazad van. Ismét.
Képzeld, nekem még a forint árfolyammal sem kell törődnöm, mert ÉN "nyugati" vagyok... Azon sem bukok. Persze Te/Ti azon is csak nyertek, mert jól átvertétek a bankot, a híres "magyar furmányossággal". Tudjátok mennyire szánalmas ezt olvasni? Ti is tudjátok, hogy nem mondtok igazat. Mert elegánsan elfeledkeztek azokról a díjakról, amit nekem nem számolnak fel, nektek viszont igen. De tudjátok mit! Leírom ismét: IGAZATOK VAN!
Tényleg életem legjobb döntése volt, hogy elhagytam Háccsó Hátasztánt. De azért van egy angoloknak tulajdonított mondás: "Igen közeli és meghitt barátságban kell lenned egy gentlemannal, hogy elárulja: korrodál a Rolls Royce-a!"
Jó éjszakát, nektek balkániaknak, akik természetesen sokat keresnek és bátran használják a hitelkártyájukat, mert ha jól keresel akkor nagy szükség is van rá!

emzéperiksz 2014.01.12. 23:00:31

A bank a 100 forintból betesz 4-et az MNB-be kötelező tartalékrátaként. Optimális esetben kihelyez maximum 96 forintot hitelbe 20 százalékos kamatra. Ennek a hitelnek a tizede általában be is dől, a maradék fizet, visszajön tehát a banknak 103,68 forintja, amiből ki kell fizetnie a betétest, és meg kell élnie. Ez így reális.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.12. 23:00:50

@ProsTata:

"Ha a hangnemen nem változtatsz, minimum szalonképesre, saját primitívségedet mutatja."

Vicces, hogy mást a hangneme miatt kioktatsz, miközben velem gúnyolódtál és fölényeskedtél.

Most nem személyeskedek veled, hanem az eddig itt tanúsított viselkedésed alapján ítéllek meg: egy önkritika nélküli, beképzelt és fölényeskedő bunkó vagy.

ProsTata 2014.01.12. 23:05:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ha személyeskedésnek vetted, akkor olvasd el, mit kapok én a "Nincs_ITT" kollégától. De ok, elnézést kérek!
De a bizonyításod nagy butaság. Matematikával a matematika ellen?

Beteszed a bankba a 100 forintodat. +100 forint.
A bank hitelezi a pénzt. -100 forint
Az asztalos berakja a pénzt a bankba. +100 forint.
Ismét pluszban van a bank, tehát megint kihitelezi és így tovább...

Tehát ugyanaz a tőke után nyer mondjuk 5% kamatmarzs után n x 5%-ot.

Eddig az elmélet. És ebben nem is vitatkozom.

Csakhogy ugyanaz a pénz nem tud visszakerülni, mert eleve mindenhol adózik, pl. 27% ÁFA-t. Gazdasági értelemben nem tudja ugyanazt a pénzt visszatenni, hiszen az a pénz az asztalos munkájának költségeit is tartalmazta, a munkabért, a rezsianyagot, a gépköltséget stb... A banknak vannak költségei, amelyeket minden alkalommal beterhel. A hitelállomány után tartalékképzési kötelezettsége van. Ha a pénz a gazdaságon keresztül megy, akkor már ugyanaz a pénz nem tud visszajönni.
Az hogy a bank 15-20% kamatmarzsot kaszál látszólag a Te 100 forintodon, az egyszerűen nem igaz. Az nem ugyanaz a pénz.

ProsTata 2014.01.12. 23:07:15

@nincs_itt:
Na ilyenekért nem kár, ha mennek, csak ne jöjjenek! :-)

Zedder 2014.01.12. 23:08:48

@nincs_itt: "Ez abból is látszik, hogy hitelkártyát használsz! Ugyanis annál még a hitel is olcsóbb!"

Általában jókat írsz, de ezt most kurvára benézted.

A hitelkártyának ugyanis csak akkor van (mellesleg DURVA) költsége, ha nem fizeted vissza időre az elhasznált pénzt. Minden ellenkező esetben ingyen használod a bank pénzét 10-20-30-40 napig, attól függően mikor történt meg a költés. Illetve odahaza vannak bankok, amelyek visszatérítést adnak a költéseid, csoportos beszedéseid után - én a kiköltözés előtt simán összeszedtem évi 100-150 ezer HUF-ot csak a visszatérítésekből. Emellett valahogy nem tudott izgatni, hogy a kártyának volt egy egyszeri éves 4 ezres (?) díja...

Szóval hátrébb az agarakkal. Inkább azt kellene megkérdezned, hogy szeretett választott hazádban miért nem nyújtanak ilyet a bankok? Nyugi, ott élek én is, annyira nem rózsás a helyzet, mint ahogy leírod... Pl. próbálj meg eurózónán kívül fizetni a bankkártyáddal, ugye tudod mi történik akkor? Persze erre is vannak trükkök, de a német bankok 99%-a megbasz érte némi kezelési költséggel.

Zedder 2014.01.12. 23:10:32

@nincs_itt: "sokat keresnek és bátran használják a hitelkártyájukat, mert ha jól keresel akkor nagy szükség is van rá! "

Na ezt később olvastam, de szépen feltetted az I-re a pontot. Tényleg nem érted, hogy hogyan működik, de nincs ezzel baj, az emberek jelentős része nem képes a pénzügyekkel megbirkózni. Majd egyszer megérted.

ProsTata 2014.01.12. 23:11:37

@Zedder:
Hagyd, rászólt a főnöke: ne cseteljen, lemaradt a mosogatással! :-)

ProsTata 2014.01.12. 23:19:37

@Zedder:
Minden országban van ilyen lehetőség, ott is. Csak ő nem tudja. Tök igazad van, ha túlköltöd magad, akkor fizetheted a brutál kamatot visszamenőleg a vásárlás napjától.
Az tud élni vele, aki kellően tudatos kártyahasználó.
Én max. csak annyit költök, amennyi a párhuzamos folyószámlá(i)mon van. Ez alaptörvény. ha egyszer mínuszba csúsznék, minimum fél éves visszatérítéseim nagyságrendje bánna.

Zedder 2014.01.12. 23:25:47

@ProsTata: nem kell személyeskedni, tudtommal nem mosogat.:)

Viszont komolyan érdekelne, ha tudsz ilyen visszatérítéses mókáról német banknál, én mennék át hozzájuk. Sokat kutattam, kérdeztem a helyieket, de úgy néztek rám, mintha földönkívüli lennék.

ProsTata 2014.01.12. 23:41:05

Már megint személyeskedtem?! Javíthatatlan vagyok! :-)

Hát, most lehet, hogy megfogtál, A német területet nem ismerem, inkább az angoszász viszonyokat. Ott ez természetes. Amerikában valóságos betegség a creditcard, egy másik véglet.

Kezd összeesküvés elméletem támadni, hogy a hideg kiszámító és alapos németeknél nem működne a szisztéma, mert nem lenne, aki késik a visszatérítéssel és kamatot fizetne. :-) Enélkül meg nem lehet finanszírozni a mi nyerészkedő fajtánkat. :-)

besztercei 2014.01.13. 00:42:30

Az ingyenes felvétel fizetős kártyás fizetés miatt kezdek visszatérni a készpénzes fizetésre és több pénzt is fogok otthon tartani. Ha más is így tesz, akkor több pénznek kell forgalomban lennie, ami pluszköltség (gyártás, tárolás, szállítás stb.), ráadásul a kártyás fizetésnél mindenképpen be kellett ütni a vásárlást a gépbe, így meg nem feltétlenül, úgyhogy lehet a riogatásban valami. Na, persze a bankoknak jelen esetben az az érdeke, hogy eltúlozzák a veszélyeket. ;)

Amikor 8 éve számlát KELLETT nyitnom, akkor 0 Ft-ba fájt nekem havonta (+ évi 250 Ft a kártya) és volt 2 ingyenes készpénzfelvételem. Később bevezették, hogy a biztonsági SMS-ekért 23 Ft-ot kell fizetni (átalány) és ez évekig így is volt. Rossz kamatok (kivéve, ha lekötöttem), de alacsony költségek.
Jött az előző bandánál a kamatadó: morogtam, de még mindig +-ban voltam. Jött ez a társaság, hogy jó Robin Hoodként megadóztatják a bankokat. Ja, hogy a bankoknak tőlük van pénzük és nem jótékonysági szervezetek? Azt már nem mondták... Az adó következtében a banki költségeim havi 44 Ft-ról kb. 1800 Ft-ra nőttek, de újra lesz két ingyenes készpénzfelvételem. Két lépés hátra, egy előre.

ProsTata 2014.01.13. 00:52:00

@besztercei:
Nem akarsz pártot alapítani? Már többet értesz a pénzügyekhez, mint a jelenlegi brancs...

lüke 2014.01.13. 05:01:11

igen,morálisan is borzasztó!
egy nyugger egy ezrest perkál az OTP-nek az ablaknál, míg a CA Bécsben egy eurót kér ,ha felveszel,benn az ablaknál;
az utcán az automatából 0,2 -t
a hitelkártya bankbiznisz:
1) fizetsz éves díjat
2) az eladó fizet minden vásárlásnál
3) ahogy a tulajdonosa is
tehát 3x fizetteti meg a bank

Patrick Bateman 2014.01.13. 07:58:01

@Zedder: Tegyük hozzá, hogy pl. az USA-ban egyre nagyobb divat, hogy külön díjat számítanak föl az időben fizető freeloadereknek, sőt, nem egy esetben a hitelkártyaszerződésket is felmondják.

www.dailykos.com/story/2009/05/19/733132/-Credit-Card-companies-targeting-deadbeats

bkkzol 2014.01.13. 08:10:02

Van az a penz amennyiert en is elhiszem , hogy a bankok veszteseget termelnek. Nezzen mar korbe valaki a Deak teren azutan a KAlvin teren. Mindenutt veszeseges bankfiok. 1 km-en belul.
Pont az a parszazezer ember erositi a fekete gazdasagot aki kotelezoleg kartyara kapja a fizeteset (100-200 ezer forintot). A bankok a legnagyobb penzmosodak aranyos toluk, hogy ok aggodnak a feketegazadasagert.

Exploiter 2014.01.13. 08:13:46

A postolónak:
Ha a kártyás vásárlás nem ingyenes, az utalás nem ingyenes, de a kp felvétel ingyenes, akkor nyilván mindenki kpban fizet majd.
Akár hiszed, akár nem, a feketegazdaság és a kp összefügg.
Szóval nem tudom, hol itt a csúsztatás.
Esetleg el lehetne törölni a tranzakciós adót és minden mehetne a régiben, a teljesen 0-ás szamlámmal.

Zedder 2014.01.13. 08:29:54

@bkkzol: " Pont az a parszazezer ember erositi a fekete gazdasagot aki kotelezoleg kartyara kapja a fizeteset (100-200 ezer forintot). "

Téged sem az eszedért tartanak, ugye?:)

Akik számlára kapják a fizetésüket, az 100%-osan biztosan le van adózva, járulék és közterhek befizetve. Ezzel szemben onnantól kezdve, hogy egy munkáltató zsebbe fizet, teljesen eltűnik minden az állambácsi szeme elől. Ehhez azért nem kell PHD, hogy megértse az ember az összefüggéseket...

Zedder 2014.01.13. 08:30:47

@Patrick Bateman: Köszi, bár van vagy 5 éves a hír.:) Majd érdekelni fog, ha az USA-ba költözöm, egyelőre a helyi, európai viszonyok aktuálisabbak.:)

ProsTata 2014.01.13. 09:46:04

@bkkzol:
Mennyi? Pár százezer? Nagyságrendi tévedés...

Amíg van készpénz, addig van feketegazdaság. Ha csak plasztikpénz lesz egyszer, akkor vége... 100% transzparencia... Még a sarki qrva is kénytelen lesz számlát adni, ahogy a körúti drogárus...
Persze fizethetsz természetben is, pl. a fél veséddel... :-)

Kormányunk lépett, ugye jól gondolom, hogy nem ebbe az irányba? A készpénzforgalom pedig = feketegazdaság.

ProsTata 2014.01.13. 09:55:31

@lüke:
"a hitelkártya bankbiznisz:
1) fizetsz éves díjat
2) az eladó fizet minden vásárlásnál
3) ahogy a tulajdonosa is
tehát 3x fizetteti meg a bank "

Ezzel mit akartál mondani? Mondta valaki, hogy ingyen van? Azt mondtuk, hogy lehet ezt úgy csinálni ésszel, hogy nyerjél rajta. Mondtuk azt, hogy a bank veszít? Nem, azt mondtuk, hogy a bank nyereségének egy részét visszakapjuk. Ez a mi "nyereségünk".

Lefordítva:
Ha csak bankkártyát használok, akkor lesz pl. 100 Ft költségem a tranzakciós adón, a kártyadíjon stb...
Ha okosan használom a hitelkártyát, akkor a 100 forint költségem ugyanúgy megvan, de kapok a banktól visszatérítést 120 forintot.
Innentől nem nehéz kiszámolni, hogy pontosan 20 forinttal többet költhetek a következő vásárláskor.

ProsTata 2014.01.13. 09:57:28

@ProsTata:
Hülyeséget írtam, a kormányunk ebbe az irányba lépett, már ha a fél vesénk áruba bocsátására értjük... :-)

vomit 2014.01.13. 10:52:58

@ProsTata: bar nagyon szeretned, de elobb lesz barter meg cigarettapenz, mint hogy a zsak krumpliert, a kurvaert meg a kiskert felasasaert tucatnyi orszagban rogzitett es kiertekelt elektronikus lehuzassal fizessenek az emberek.

ProsTata 2014.01.13. 11:01:52

@vomit:
Nem mondtam, hogy szeretném, nekem is drágább lesz az élet, hiszen kimondom, ebben az országban kicsit mindenki sáros, vagy nagyon.

Ugyanakkor ez a jövő útja, szerintem már nem is a távoli jövő.
Ennek jelenlegi legfőbb akadálya eddig a hardverben volt, ami lényegében elhárult. Ma már bárhol, bármikor lehet hálózatba csatlakoztatni bármilyen eszközt. Csak akarat és elszántság kérdése.

Patrick Bateman 2014.01.13. 11:34:46

@ProsTata: Ezt mindaddig nem lépik meg, amíg a gazdaságban jelen lévő likvid pénzforrások 20-25 százaléka közvetlenül a bűnözésből származik. A dílerek nem fogadnak el kártyát, a bevétel tisztára mosása pedig a pénzügyi szolgáltatók haszna. Amit pedig nem lehet tisztára mosni, az luxusfogyasztásra fordítódik.

Void Bunkoid 2014.01.13. 13:16:27

Nem kell ezen annyit agyalni. Erre megy a világ.

Régen, amikor csak készpénz/nemesfém meg barter alapú kereskedelem volt, az tök jól működött, mert igazából

a) szinte mindenkinek volt munkahelye (mert kevesen voltunk, és nem voltak gépek, akik helyettünk dolgozzanak)

b) a munkahelyek zöme (talán több, mint 80-85 százaléka) a termelő szektorban helyezkedett el. Az emberek jelentős része valamit előállított, és nem csak kereskedett vele, vagy karbantartotta-javította - sőt, a "szerviz", eleve maga a szó a szolgáltatásra utal (ugye a latin eredetije) mint olyan, gyakorlatilag nem nagyon létezett, szolgáltatás jellegű dolgot egyedül a könnyű/ruhaiparban lehetett találni a különböző szabók-suszterek-ilyesmik képében (de még őket is "javítás" céljából nagyon kevesen vették igénybe), majdnem mindenki maga javította és tartotta karban a termelőeszközeit, s ráadásul csak akkor vettek újat, ha azok végleg tönkrementek. Ekkor jöhetett képbe a készpénz, de még meglepően sokáig még a fejlett Nyugaton is a nagy-nagy-nagy üzletek kivételével simán lehetett ekevasat venni a kovácstól akár két süldő malacért is...

Ellenben jelenleg...

a) a kitolódó életkorral, ezzel felnőtté válással és nyugdíjas inaktivitással, valamint a technika fejlődésével az emberi munkát kiváltó gépesítéssel az következett be, hogy NEMCSAK nálunk, hanem gyakorlatilag világszerte a munkaképes korú lakosság JÓVAL kisebb része dolgozik, mint aki nem dolgozik. Tök egyszerű, marha sokan vagyunk, és nincs más szükség annyi munkáskézre.
Régen 100 m út felépítéséhez kellett 150 kubikos, meg a hozzátartozó járulékos dolgok (kajapia, szállítás, szállás, akármi), és egy hétig tartott a munka. Ma ugyanezt (ideális esetben persze) KÉT NAP alatt elintézi tíz melós munkagépekkel, váltott műszakban, két műszakvezetővel meg két billencssofőrrel, esetleg ha utaztani kell őket, egy buszsofőrrel.

b) a dolgozó emberek ma már szerintem többsége NEM termel, hanem szolgáltat, tehát gyakorlatilag nem állít elő semmit, amit pénzzé lehet tenni, az ő drága idejét és erőfeszítését, amit helyetted csinál, hogy ne neked kelljen foltozni a bakancsod meg megjavítani a tévédet (utóbbihoz még tanulni is kellene némi elektronikát) fizeted meg.

De az idő és erőfeszítés egyrészt elvont fogalom, nem lehet megenni, házat építeni belőle, felvenni, elfűteni, satöbbi, másrészt a termelő munkás is időt és erőfeszítést feccöl bele a termelésbe, viszont annak kézzelfogható, eladható és használható eredménye van. A szolgáltatásnak "csak" az, hogy nem magadnak kellett megcsinálni.

c) ezen dolgok felmerültével (már az ipari forradalom idején) az államok rájöttek, hogy a gépesítéssel meg nagyipari termeléssel párhuzamosan megjelenő munkanélküliség baj, és úgy próbálják megoldani, egyre erőszakosabb módon, hogy mivel humánus kort élünk, megpróbálják eltartani-etetni a dologtalanokat.

Ehhez tőke szükséges, ezt pedig úgy próbálják megteremteni, hogy MINDENKIRŐL, aki pénzt keres és netán hasznot termel, megpróbálnak valamit lehúzni. Legyen az magánszemély, cég, bank, akármi.

Az már a dolog ronda oldala, hogy az ilyenformán mindenkinek csökken a nyeresége, és egyesek megtehetik, hogy ezt áthárítják másra, azok is másra, meg még másra - és végén TERMÉSZETESEN a lánc legvégén, az egyszeri melóson csattan az ostor. MINDIG.

Ezt nem lehet kikerülni. Egyedül úgy lehet kikerülni, hogy szándékosan visszafejlesztjük magunkat technológiailag ÉS drasztikusan csökkentjük a népességet annyira, hogy igazából egy késő viktoriánus állapotra essen vissza mindkettő, amikor még virágzott a világ :P, de ezt sajnos sikeresen csak baromi ronda eszközökkel lehet véghezvinni (pl háborúkkal, jó nagyokkal és nukleárisakkal).

Esetleg a másik alternatíva az egyre hangosabban követelt "alapjövedelem", meg javak elosztása, meg hasonlók, de ezzel csak egyetlen baj van.

Az, hogy egy kib*szott nagy utópia, és megvalósíthatatlan. Az ember irigy, és nem akar egyenlő lenni, meg osztozni. Mindig is az volt, gyakorlatilag mindenféle gazdasági-technológiai fejlődésnek ez is volt az alapja.

kvadrillio 2014.01.13. 18:02:00

@Void Bunkoid: edgy faszt volt ez az alapja !
nem osztozni nem akarnak, hanem minél nagyobbat szakítani a másik bőrére ! eltorzultan nyerészkedő világ alakult ki, az egyre kapzsibb emberek révén....., akik rizslisztet tesznek a tejfölbe, krumplit a gesztenye helyett a masszába...stb ..., hogy csalásokkal még és még több profitot zsebeljenek be !!!
NU, EZ AZ, AMI MÁR BETEGSÉG ! A MAI ROTHADÓ KAPITALIZMUS CSINÁLÓINAK ROTHADT BETEGSÉGE !!+!+

bkkzol 2014.01.14. 14:25:20

@Zedder: null
Téged valószínű az eszedért tartanak ha még nem halottál olynról, hogy a legális fizetés utalva a közttes meg zsebből. Végre fel tudtam nyitni aszemét egy nagy bölcsnek!

bkkzol 2014.01.14. 14:30:46

@ProsTata: null
A feketegazdaság nagyságrendekkel + csillió, a bankok pénzmosásából adódik ,nem a melósok fizetéséből. Miért nem tud elszámoln Pl. a vatikáni bank? Nem a pébánosok kártyás fizetés miatt! Amés milliárdos cégek körbe utaltatják a Kajmán-szigeteki számlájukkar Szigapúron keresztül a monacoi fiókba akkor nem érdmes a saki k..va szálázását firtatni. Nagyobb k..vák keverik a lapokat.

vomit 2014.01.14. 19:26:16

ha itthon is ilyen perek indulnak vegre, akkor lesz valodi a homlokok hullamzasa.
habar szakertokkel erosen fel kell szerelkezni, mert az elcseszett magyar birok nem ertik a kulonbseget a szamlapenz es a torvenyes fizetoeszkoz kozott.

www.civilkontroll.com/osztrak-precedens-hitel-ugyben-avagy-a-virtualis-penz/

"az ügyfél megtagadta a hitel visszafizetését a bank felé azzal az indoklással, hogy a bank nem adott neki pénzt. Ha a bank nem adott pénzt, akkor ugye követelése sem lehet. A sarkalatos pont tehát, honnan szerezte a bank azt a "pénzt", amit hitelként nyújt?
Vagyis ennél a pernél a téma a pénz teremtés gyakorlata és hogy ebböl kiindulva a banknak nincs vesztesége, ha az ügyfél nem törleszti a hitelt."

vomit 2014.01.14. 22:07:15

az eredeti temahoz meg annyit, a lopott ido c. filmben egeszen szemleletesen mutatjak meg, milyen volna a keszpenz nelkuli vilag, ahol valakik eldontik, kinek mennyi penze lehet, es a semmibol keletkezett penzre, aminek ok az egyeduli forrasai, meg kamatot is fizethetsz (pont ahogy most, egyebkent)
watch?v=G9IH-XKQpOI