sorok között

sorok között

Fukusima - pajzsmirigyrák és egyéb nyugtalanító jelenségek

2013. november 06. - Politikai Ateista

A mainstream médiát is kezdi foglalkoztatni Fukusima.

Az ABC News tegnap sugárzott egy programot egy "új és nyugtalanító jelenségről", a japán gyermekeket érintő pajzsmirigyrákos esetek megugrásáról.

Ha lehet, akkor még ennél is nyugtalanítóbb a japán szakértők álláspontja. Szerintük a pajzsmirigyrák előfordulás ijesztő növekedésének semmi köze a fukusimai nukleáris katasztrófához.

Azért nem, mert szerintük ezek a megbetegedések egyszerűen nem jelentkezhetnek ilyen rövid időn belül.

 

 

A Fox News arról számolt be november 1-én, hogy a fukusimai erőműből származó "enyhén" radioaktív víz 2014-ben fogja elérni az Egyesült Államok partjait.

 

A kanadai CBC főcíme szerint a japán sugárzás már megérkezett Alaszka partvidékére.

 

John Kelley, az University of Alaska professzora egyelőre nem biztos abban, hogy a szennyezettség elérheti-e az egészségre ártalmas szinteket, de a véleménye szerint a megfelelő adatok hiányában ezt senki sem tudhatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr335613945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pensive · http://ebbenmaradtunk.tumblr.com/ 2013.11.06. 08:14:17

Ha valóban előfordulnak pajzsmirigyrákos megbetegedések említésre méltó számban, akkor egyrészt a kioperált pajzsmirigyből (sőt, még előtte) remekül kimutatható a radioaktív izotóp, és így bebizonyítható, van e köze az erőmű balesetéhez. Ha van, amit kétlek, akkor a felelősök lámpavasról fognak lógni, tekintve, hogy kizárólag a pajzsmirigrák az egyetlen, ami egy nukleáris katasztrófát követően kivédhető (jódtabletták szedésével).

vomit 2013.11.06. 08:23:48

arat megfigyelni
Pre Fukushima Gyokuro Imperial Green Tea (Last in the World)
www.ebay.com/itm/231089061077

Pensive · http://ebbenmaradtunk.tumblr.com/ 2013.11.06. 08:45:02

Érdemes volna amúgy átértékelni a Fukusima kapcsán írottakat (magam is ezt teszem). Nem szégyen az, ha az ember felismeri, hogy ez egy lényegesen bonyolultabb téma, egyszerűen túl felszínes a tudásunk hogy megértsük.

Itt egy viszonylag friss videó, az erőműtől 10 km.-re mért értékekkel:

youtu.be/QZEOLWJny6w

Mellmagasságban 10 uSv/h, közvetlen az utca porában mérve 150 uSv/h.

Egy másik, a Brazil tengerparti homok radioaktivitásáról:

youtu.be/RvgAx1yIKjg

40-50 uSv/h. Napi 4 óra a tengerparton, és egy atomerőműben dolgozó szakember engedélyezettt éves dózisának a négyszeresét kapod egy év alatt. A csaj amúgy, erősen felszerelkezve műszerekkel eltöltött 2,5 napot Brazíliában, majd 2 napot Csernobilban. A gyűjtő dozimétere szerint, Brazíliában, ugyanannyi idő alatt, majd 2,5x akkora dózist kapott, mint Csernobilban.

vomit 2013.11.06. 08:57:39

@Pensive: durva ELE lesz meg ebbol

UC Berkeley Nuclear Professor: Radiation levels we had in California after 3/11 were higher than they are now in water by Fukushima plant, it was "interesting"
enenews.com/uc-berkeley-nuclear-professor-radiation-levels-we-had-in-california-after-311-were-higher-than-they-are-now-in-water-by-fukushima-plant-reactors-and-fuel-pools-still-pose-serious-threat

Pensive · http://ebbenmaradtunk.tumblr.com/ 2013.11.06. 09:19:25

@vomit: Te még kicsit nálam is sötétebben látod a világot. :)

Ami azt illeti, a sajtó nagy része csak dobálózik azzal, hogy a sugárzás mértéke nagy, meg nagyobb a megengedettnél, meg ennyi-annyiszorosa. Konkrét értékeket nem látsz sehol. Lévén azzal a jónép nem tud mit kezdeni. A fickó is csak azt mondja, hogy Kaliforniában magasabb radioaktivitást mértek a katasztrófa után, mint most a Japcsik a vízben mérnek. Hogy miben mérték, és mennyivel magasabbat?? Who knows...

Jelen pillanatban, mint azt látod, a Brazil tengerparton lenni veszélyesebb, mint a leolvadt, fukusimai erőműtől 10 km.-re, vagy utazni 10 órát repülővel. Egy közforgalmi pilóta, aki fordul naponta mondjuk négyet, nagyobb dózist kap egy év alatt, mint amennyit egy ny-európai atomerőműben dolgozó szakember.

vomit 2013.11.06. 09:56:29

@Pensive: nem veletlenul lesz 40-50 evesen vastagbelrakjuk

Pensive · http://ebbenmaradtunk.tumblr.com/ 2013.11.06. 10:13:28

@vomit: Könnyen lehet. Az sincs kizárva, hogy a radioaktivitástól. Vagy akár a heti rendszere barbecuek során elfogyasztott koromtól, vagy akár attól, ami a "szupertiszta" dízelek füstjében hemzseg. Vagy a benzoltól, vagy az azbeszttől, vagy a nikotintól, and so on.

A radioaktivitás teljesen ismeretlen a többség számára, ezért félik, és démonizálják. Jóllehet, ezer és egy, ettől veszélyesebb dolog része a mindennapjainknak.

vitalis06 2013.11.06. 11:32:07

Ma már a legtöbb orvos elismeri (felismeri), hogy az itthon csernobil után többszörösére megugrott fiatalkori pajzsmirigyráknak köze van csernobilhoz. Az értékek még ma is többszörösei a csernobil elöttinek, bár már tér vissza a "megszokott" számhoz.

Bolee 2013.11.06. 12:00:39

nem lehet arról szó, hogy több pajzsmirigy tumoros beteget találnak meg? történt egy incidens, aminek egyik (bio)markere a megnövekedett daganatos emberek száma

DE!

a baleset előtt ugyanennyi, ugyanilyen minőségű, stb. vizsgálatot végeztek el? nem lehet, hogy a mostani nagy vizsgálati dömpingben egyszerűen a több adatfelvétel miatt találnak több beteget?

ugyanilyen ha elkezdesz pénz, időt, energiát tolni a rendőrségbe, egyre több szabálytalanságot, bűnt találnak meg, mert egyáltalán eljutnak odáig, hogy bejelentik, lesz aki felderítse stb.

zazooo 2013.11.06. 12:02:37

@vitalis06: erről mutass már grafikonokat, vagy legalább konkrét számokat, mert ilyen melléknevekkel dobálózni én is tudok..

van egy fokozatosan növekvő tendencia az összes rákos megbetegedésben a 70-es évek óta (amióta figyelik), ebben semmilyen megugrás nem volt 86-ban és utána sem, magyarázat meg nemnagyon van azon kívül hogy amúgy is egyre több szar vesz minket körül. csernobilnak semmi köze hozzá, egyébként sem erre fújt a szél, erről már akkor is nagyon pontos adatok voltak.

Shonion 2013.11.06. 12:04:17

Nem fogják beismerni, ha bele döglenek akkor sem. Már a legelején is az volt, hogy tagadtak mindent, meg minden a határértéken belül van. Következő hír: az amerikai flotta kicsit odébb hajózott úgy 50-100km-t. Valószínűleg melegük lett...
Aztán beküldték az embereket javítani a hűtést és amikor elérték a benn tölthető határértéket, dózist, akkor megemelték a limitet... -.-
Aztán elkezdték tenger vízzel hűteni, ami persze folyamatosan folyt el meg engedtek vissza.

kanálwarrior 2013.11.06. 12:06:30

Az azért mókás hogy mindenféle további utánajárás nélkül hiszel azoknak a -talán nem is létező szakértőknek- akik azt állítják hogy nőtt a pjzsmirigyrák gyakorisága, de nem hiszel azoknak akik szerint nem a radioaktivitástól. Mert aki nekem tetsző dolgokat mond az jó szakértő, aki meg nem az biztos szándékosan hazudik.

A Fox News az meg kb. az amerikai HírTV, arra talán nem kéne hivatkozni (protip: az a radioaktív víz szépen felhígul mielőtt akár egy kilométert megtehetne, nemhogy elérnéz USA-t).

zazooo 2013.11.06. 12:06:34

@zazooo: nyilván nem azt mondom hogy lehetetelen hogy akadtak-akadnak esetek, de az évi 30ezer (!) rákos halálesetből kimutatni azt a 20-30at ami emiatt lehetett gyakorlatilag lehetetlen. + kicsit furcsa is hogy emiatt megy a pánikkeltés, a többi 29970 meg le van szarva

Morrancs 2013.11.06. 12:07:11

Ahol szintén komoly emelkedés volt ennek a betegségnek az előfordulásában, az Csernobil környéke. Ott is egyre több a pajzsmirigyrákos gyerek. DE persze ez is teljesen véletlen...

kanálwarrior 2013.11.06. 12:08:39

@zazooo: Azért valami magyarázatféle van: valamiben meg kell halni. Mindig amikor valamilyen betegséget visszaszorít a tudomány, valamelyik másik gyakoribb lesz. Mert valamiben muszáj meghalni. 200 éve ez a valami tipikusan tüdőgyulladás volt 30 évesen, ma meg rák, 80 évesen.

vitalis06 2013.11.06. 12:16:36

@zazooo: nézd meg a ksh Népességtudományi Kutatóintézetének éves jelentéseit a diagnosztizált betegségek éves alakulásáról.
Egyébként azért kezdett el érdekelni a téma, mert a kilencvenes évek végén, tinédzserként nálam is diagnosztizálták a pajzsmirigy rákot, meg is műtöttek, sugár...teljes program. Ott is valamennyi orvos mondta, hogy soha nem láttak ennyi fiatalt pajzsmirigy rákkal, akár még 10 évvel előtte sem. Érdekes módon az öregkori pajzsmirigy rák száma nem nőtt. Pár éve egy jóbarát lányát diagnosztizálták szintén pajzsmirigy rákkal, akkor beszélgettem onkológusokkal újra, mondták, hogy már megy vissza a fiatalkori pajzsmirigyrákok száma.

morron 2013.11.06. 12:24:00

az emberek hulyek , nyilvanvalo a radioaktivitas miatti veszely

_B_ 2013.11.06. 12:25:01

@kanálwarrior: Rák 80 évesen? Rák jellemzően inkább 40-50 évesen, nézz körül a családban, ismerősök körében.
A 80 már a végelgyengülés és az elbutulás korszaka, akkor már egy influenza is el tud vinni.
De az alap felvetéssel egyetértek. Egyrészt a régen gyakori halálos akut betegségek nagy része ma gyógyítható, oltással kivédhető. A fejlett orvostudománynak hála egyre több "selejtes" egyed marad életben, utódokat nemz, ha a pár biológiailag nem kompatibilis, akkor gyártat magának (lombik, később majd klónozás), amelyek nyilván nem lesznek jobb tulajdonsággal megáldva. Természettől totál elszakadva műanyagban élünk, műanyagot eszünk, dízel égésterméket lélegzünk, alig mozgunk. Az emberi szervezetet nem erre készítette fel az evolúció.

Rive 2013.11.06. 12:31:36

Má' megint a szokásos hülyeségáradat.

- a pajzsmirigyrákos esetek száma nem egyértelmű, hogy nőtt. Leginkább azért, mert szimplán nincs (!) megfelelő összehasonlitó ellenőrzéssorozat - a baleset előtt semmi olyan szűrőprogram nem volt, mint utána. Akkor meg - mihez képest?

- Már most primán lehet sejteni (részletes, alapos szimulációk), hogy a Csendes-óceán szennyezettsége a műszeresen még éppen kimutatható, a szokásos sugárzás mellett elenyésző töblettel járó tartományba fog esni.

torró 2013.11.06. 12:38:56

Annyit szeretnék hozzátenni, hogy a csernobili katasztrófa utáni 3-k napon, a megengedett érték sokszorosát mértük az akkor leesett csapadékból. Amit a hatóságok teljesen letagadtak.Mi akkor óránként adtunk le jelentést a fertőzés alakulásáról. Az osztrákok már akkor osztották a tablettákat a lakosságnak, nálunk mélyen hallgattak. Mi természetesen a rokonságot és az ismerősöket gyorsan kioktattuk mit tegyenek. Egyébként ennek a céziumnak 50 év a felezési ideje. Éppen nem rég volt a 30 éves évforduló, és a tv műsorban azt mondták." már több tízezer ember halt meg Csernobili katasztrófa miatt, és még több ezer ember halála várható."
Az a helyzet hogy a sugárzó anyag a légtérbe jutva és a felhőkkel keveredve, nem tudható hol ér földet. És ott bizony elég töményen terül szét.

vitalis06 2013.11.06. 12:54:28

@Rive: Ha egy gyerek, fiatal rákos lesz, akkor arra - mindenféle speciális szűrőprogram nélkül - rájöttek régen is és ma is. (főleg, hogy a fiatalkori pajzsmirigyrák csak végstádiumban képez áttéteket, tehát kicsi annak az esélye, hogy az áttétet nézik az eredeti betegségnek)
tehát a statisztikák alapján ez jól követhető.
Másodszor lehet, hogy a víz szennyezettsége elenyésző, de a halászatot Fukosima környékén a halak megengedett érték feletti tíz-húszszoros szennyezettsége miatt állították le....csak azok a fránya halak kétlem, hogy ott maradnának a környéken.....ezek a szemetek úszkálnak mindenfelé...ott pedig kifogják őket és megeszik

Rive 2013.11.06. 13:01:30

@vitalis06:
- nem ez a helyzet. Fukushima után a japán kormány összetett szűrőprogramot inditott. Ennek a szűrőprogramnak az előzetes eredményei (amik nem csak azokat a gyanús eseteket tartalmazzák, amiket 'amúgy is' észrevettek volna, sőt: nem is csak a rákként diagnosztizálható eseteket tartalmazzák) szolgálnak a klf. hiresztelések alapjául. Nem lehet egyenlőségjelet rakni.

Intő példa ide pl. a klf. emlőrák-szűrési programok sikertelensége: a 'kifogott' gyanús esetek ellenére a programok megelőző hatása ~ zérus, nincs koincidencia a későbbi rákos esetek és az előzetes gyanúk között.

- halak dolgában: Fuku közvetlen környékén kiugró Cs értékeket az aljzathoz közel/belőle élő illetve a dögevő halak produkálnak, de még azok is csak sporadikusan.
Ezek viszont biz' maradnak a 'seggükön'.

jet set 2013.11.06. 13:16:34

@Morrancs: Erre sem tudsz semmiféle bizonyítékot mutatni.

Boka1 2013.11.06. 13:41:56

Ha Fukusima nem is okoz rákot, de most olvastam a fészbúkon ( tehát igaz), hogy az izraeli légierő rézgálicot kever a kondenzcsíkba, hogy ne szaporodjunk túl.

Mészáros Laci 2013.11.06. 14:22:23

@vomit:

vastagbélrák speciel a vöröshús-fogyasztással korrelál igen jól. annyira, hogy Japánban a hagyományosan csirkét és halat evő vidékeken lényegében nincs, az amerikanizálódó (McDonalds, beefsteak) városokban viszont kezdi eléri az amerikai szinteket.

Mészáros Laci 2013.11.06. 14:24:23

@torró:

hol mértél te sugárzást 1986 április végén?

Mészáros Laci 2013.11.06. 14:25:07

@Morrancs:

"Ott is egyre több a pajzsmirigyrákos gyerek." - mármint nem most több, hanem 1990-1995 között volt több, erre gondolsz?

Pensive · http://ebbenmaradtunk.tumblr.com/ 2013.11.06. 14:28:23

@torró: Kérlek szépen áruld el minek a sokszorosát mértétek? Konkrét értekeket tudsz mondani? Valamint azt, hogy mi az a "fertőzés"?

Pensive · http://ebbenmaradtunk.tumblr.com/ 2013.11.06. 14:35:31

@torró: Arról nem is beszélve, hogy a harminc éves évforduló 2016-ban lesz...

Frank99 2013.11.06. 15:32:15

@Mészáros Laci:

pl. apám a keszthelyi tűzoltóság udvarán, sokszorosát mérték az eü hatáértéknek a fűban...

anyám meg polgári védelmis volt, és mi kaptunk is otthon az öcsémmel jódtablettát....

hitetlenek.... egyetlen radioaktív izotóp végigmegy sugározva az emésztőcsatornádban, szépen pittyeg.... aztán egyszer valahol elindul(hat) egy daganat.

nem olyan komolytalan ez a dolog, mint ahogy hiszik emberek...

Mészáros Laci 2013.11.06. 15:35:45

@Frank99:

De nem kaptatok túl sok jódtablettát, szerencsére. Ahhoz, hogy radioaktív jód ellen védelmet nyújtson, nagyon sok jódot kell enni, olyan sokat, aminek a mellékhatásai már súlyosak – például pajzsmirigy-elváltozás –, ezért csak akkor adnak jódot, ha BIZTOSAN kell.

(megjegyzés: a cézium felezési ideje 30 év, azért kérdeztem.)

flimo13 2013.11.06. 15:39:38

@zazooo: Szerintem simán csak az átlagéletkor nő, van "ideje" rákot kapni az embereknek.

GabikA 2013.11.06. 15:47:25

CS kovetkezteben kb. 4000 gyerek kapott pajzsmirigyrakot

remelhetoleg 20 ev mulva a tanulmanyok kisebb esetszamot fognak Fukushima kapcsan emlegetni

flimo13 2013.11.06. 15:48:29

@Frank99: Oszt megettétek a füvet? Alfát, bétát a cipőtalp is megfogja. Egyetlen izotoptól rák. Csak csernobili izotóptól? Van fogalmad egy banánban hány millió természetes radioaktív izotóp van? Hogy napi hány dns-sérülést javít ki a szervezeted mindenféle gond nélkül, mert erre lett tervezve?

Pensive · http://ebbenmaradtunk.tumblr.com/ 2013.11.06. 16:06:56

@Frank99: Könyörgöm, mennyit? Mennyi a határérték? Mivel mérte? Minek a sokszorosa?

GabikA 2013.11.06. 16:10:24

@Rive: OFF koszi a mai tepcos linket, ki vagyok tiltva, ezert itt

torró 2013.11.06. 16:52:33

@Mészáros Laci:
Olyan helyen ahol a lakossági szolgáltatás elengedhetetlen része a labor napi többszöri mérése. Érted?
@Pensive:
Vannak határértékek a háttér sugárzásra. Sugárfertőzés. Akkor is titkos volt!
Pensive:
Jó oké pontatlanul idéztem.Azt mondták, a közelgő 30 éves évforduló kapcsán".....

komplikato 2013.11.06. 17:02:14

@torró: Olyan szó nincs, hogy "sugárfertőzés", ezért kötöttek bele többek között, nem?

Pensive · http://ebbenmaradtunk.tumblr.com/ 2013.11.06. 17:51:14

@torró: Akkor elárulom:

"A csernobili baleset következményeként az átlag magyar lakos várhatóan egész élete során összesen 0.23 mSv külső és 0.09 mSv belső terhelésből származó effektív egyenértékdózist kap. Ez összesen 0.3-0.4 mSv-et jelent."

Vagyis a gyakorlatban jelentéktelen mennyiségű többletdózist.

"Hazánkban nem észlelték a daganatos megbetegedések számának a csernobili eredetű sugárterheléssel összefüggő növekedését. Nem mutatható ki sem a gyermekkori pajzsmirigy-rák, sem a gyermekkori leukémiás megbetegedések számának emiatti növekedése. A veleszületett rendellenességek gyakorisága sem emelkedett a csernobili baleset következtében. Jelenlegi tudásunk szerint tehát Magyarországon nem mutatható ki a csernobili atomerőműbaleset káros egészségügyi hatása."

chernobyl.mindenkilapja.hu/html/18441427/render/hatasok-hazankban

eßemfaßom meg áll 2013.11.06. 17:51:46

Nincs élvezetesebb mint a konkrétumok nélküli rémhírgyárosokat olvasni :)

Pensive · http://ebbenmaradtunk.tumblr.com/ 2013.11.06. 17:59:27

Itt egy remek térkép:

tekknorg.files.wordpress.com/2012/04/eu-map-chernobyl.jpg

Amin lehet tanulmányozni a radioaktív c-137 kihullását. Gyönyörűen látható, hogy a széliránynak köszönhetően, Ausztria több mint 2x annyit kapott belőle, mint mi.

vomit 2013.11.06. 21:37:56

@kanálwarrior: a felhigulasra nem jo eletfilozofiat epiteni
Previously-Secret 1955 Government Report Concluded that Ocean May Not Adequately Dilute Radiation from Nuclear Accidents
www.washingtonsblog.com/2012/06/why-the-ocean-may-not-adequately-dilute-the-radiation-from-fukushima.html
"dissipation of radioactive fall-out in ocean waters is not a gradual spreading out of the activity from the region with the highest concentration to uncontaminated regions, but that in all probability the process results in scattered pockets and streams of higher radioactive materials in the Pacific."

_B_ 2013.11.07. 12:22:58

@Mészáros Laci: "vastagbélrák speciel a vöröshús-fogyasztással korrelál igen jól. annyira, hogy Japánban a hagyományosan csirkét és halat evő vidékeken lényegében nincs, az amerikanizálódó (McDonalds, beefsteak) városokban viszont kezdi eléri az amerikai szinteket."
Persze brittudósok egy csoportja....
Ez kb olyan mintha azt mondanád, ha IKEÁ-s kanapétól nagyobb eséllyel leszel vastagbélrákos. Mert hát látod az amerikanizálódott, fejlettebb vidéken gyakoribb ez a betegség, ott többen veszik ikeában az ülőalkalmatosságot. Ugye milyen hülyén hangzik??
A rák a fejlett világ betegsége. A vastagbélrákhoz hogy emelheted ki a vöröshúst baszod? Nyilván ahol több a lóvé több jut vöröshúsra IS. Nem inkább a tunya életmód és a sok szintetikus étel-ital lehet az ok?

Mészáros Laci 2013.11.07. 13:13:04

@_B_:

Való igaz, az orvosok között nem ritka, hogy összekeverik az ok-okozati összefüggést meg a korrelációt. Van néhány rákfajta, amelynél azonban a valódi ok-okozati összefüggést sikerült feltárniuk.

A vöröshús és a vastagbélrák / végbélrák közötti kapcsolatot nagylétszámú vizsgálatok mutatták ki, úgy, hogy a többszázezres mintában nem volt életmód, anyagi helyzet, kulturális, rassz különbség, csak a vöröshúsok fogyasztása (napi 15 deka vöröshús a skála egyik végén, kizárólag csirke a skála másik végén).

Mészáros Laci 2013.11.07. 13:21:47

@vomit:

youtu.be/3l8TT1dv-PM

Szimuláció a cézium szétterjedéséről a csendes-óceán felszíni vizeiben. A tíz év múlva várható végállapot kb 100 ezerszeres hígulást jelent ahhoz képest, amit kezdetben az erőmű előtti öbölben mérhettek, vagyis az USA partjait 1-2 éven belül eléri a cézium (de még csak nagyon speciális laborműszerekkel kimutatható mennyiségben), 4-5 év múlva pedig beáll az 1-2 Bq/liter körüli állapot.

vomit 2013.11.12. 13:39:20

akkor mindjart visszajon valami internet bozo, es megmagyarazza, hogy a japan orvos lofaszt se tud, mert a sugarzas jot tesz.
Japan Physician: I hope adults will leave Tokyo, not just children — Strange things happening — Medications don’t seem to work — Rare diseases increasing dramatically
enenews.com/japan-physician-i-hope-adults-will-evacuate-tokyo-not-just-children-strange-things-happening-medications-dont-seem-to-work-rare-diseases-increasing-dramatically-video

vomit 2013.11.15. 10:41:53

Nuclear Exodus: Pandora's Promise Was A Lie
www.youtube.com/watch?v=JrZZNzC3f8g

vomit 2014.02.15. 12:45:24

ez is csak a sok szimulans miatt alakul igy
Japan Physician: Parents should evacuate children from Tokyo; Danger from Fukushima radiation — “The threat has seemed to be spreading” — “I’ve seen a lot of patients badly affected”
enenews.com/japan-physician-parents-should-evacuate-children-from-tokyo-danger-from-fukushima-radioactivity-the-threat-has-seemed-to-be-spreading-ive-seen-a-lot-of-patients-who-are-badly-af
süti beállítások módosítása