sorok között

sorok között

Miből finanszírozza Obama a legújabb háborút?

2013. szeptember 08. - Politikai Ateista

A háború nem olcsó mulatság.

 

Adósságplafon:

Az Egyesült Államok kincstára október közepére elérheti az adósságplafont - hívta fel a figyelmet a közelgő veszélyre Jack Lew amerikai pénzügyminiszter. Minderre azért kell figyelni, mert az ország törvényei szerint az adósságplafon elérése után  a kincstár nem bocsáthat ki további kötvényeket. Amennyiben tehát nem születik megállapodás az adósságplafon emeléséről, az USA  technikai csődbe mehet.

Mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy például a nyugdíjak, a katonai és az egészségügyi bérek kifizetését fel kellene függeszteni. -  Csődbe mehet az USA - Hír24

Mondjuk ez a legkevesebb. Megint megemelik és kész.

De az időzítés kényes. A kiadáscsökkentési viták közben nehezen lesz védhető a szíriai intervenció, és az azzal kapcsolatos extra kiadások.


Ez már komolyabb probléma lehet.  Az állampapírok hozamemelkedése:

Tegnap megütötte a lélektani 3 százalékos szintet az amerikai 10 éves államkötvényhozam, ezzel pedig több mint két éve nem látott magasságokba ért. Ráadásul a rövidebb lejáratú papírokban is nagyobb emelkedést láthatunk. Az idei májusi mélypont óta már több mint 1 százalékkal emelkedett a tízéves hozam, miután a Fed meglebegtette, hogy hamarosan mérsékelheti monetáris stimulusát. - Veszélyes mozgások Amerikában - Investor

A cikk elsősorban azzal foglalkozik, hogy az amerikai hozamemelkedés kockázatot jelent a fejlődő országok kötvénypiacaira nézve.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hozamemelkedés az amerikai államadósság finanszírozását is jelentősen drágítja majd.

 

usapub.jpg

 

Az sem elhanyagolható mellékkörülmény, hogy ha a FED valóban mérsékli a monetáris stimulust - amire mondjuk én nem vennék mérget - akkor mesterséges állampapír kereslet mérséklődése további hozamemelkedéshez vezet.

 

A szír bili borulása esetén az is előfordulhat, hogy jelentős hitelezők esetleg felfüggesztik az amerikai állampapírok vásárlását. Például Oroszország, vagy Kína.

Talán túlzásnak tűnik a tervek szerinti "precíziós" légicsapás sorozat miatt siratni az Egyesült Államok gazdaságát, de tegye fel a kezét aki elhiszi, hogy a szíriai kormánycsapatok elleni akciók tényleg csak 48 órán keresztül fognak tartani, és korlátozottak lesznek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr985498758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2013.09.08. 19:12:51

Mivel az usa állampapírok 40%-a fed-nél van, annak a finanszírozása semmibe sem kerül. További 20% hazai befektetőknél, ennek a költsége országon belül marad, pörgeti a gazdaságot. A külföldiektől pedig a market/fx manipulásával veszik el a hozamot.
Az ami államadósság finanszírozása egy centbe sem kerül, sőt százmilliárdos hasznot hoz a belső körhöz tartozó bankok és a fed közös akciói révén.

Ébresztő.

vomit 2013.09.08. 23:08:36

@mrZ: azt felejted ki, hogy a fed nem allami intezmeny, hanem maganbankok kartellje. egyetlen feladata a rejtozo tulajdonosok erdekeinek vedelme. nem ingyen lehet eladosodni nala, hanem minden forgalomban levo cent utan folyamatosan kamatot szed. ha felvasarolja az adossagot, nem szeretetbol csinalja, hanem keresletet szimulal, es az osszeomlast keslelteti.

Congressman McFadden's Speech
On the Federal Reserve Corporation
hiwaay.net/~becraft/mcfadden.html
"The whole scheme of the Fed with its commercial paper is an impractical, cumbersome machinery- is simply a cover to secure the privilege of issuing money, and to evade payment of as much tax upon circulation as possible and then control the issue and maintain, instead of reducing interest rates. It will prove to the advantage of the few and the detriment of the people. It will mean continued shortage of actual money and further extension of credits, for when there is a shortage of money people have to borrow to their cost."

mrZ (törölt) 2013.09.09. 08:05:15

@vomit:
A federal reserve teljes és abszolút szövetségi politikai kontroll alatt van. A nyeresége a "rész" leadása után az usa költségvetésébe kerül.

A központi banki rendszer és a központilag kibocsátott pénz, /a hozzátartozó "erőszak"szervezetekkel/, lehetővé teszi a vidék távolból irányítását, a helyi igények elfojtását, az árak eltorzítását, a pénzemberek hatalmát. A fenti képviselő ez ellen a zsdó uralom ellen lázadt, átlátta a rendszert még a teljes kiépülése előtt. Viszont nem tudhatta hogy a bürokrácia be fogja olvasztani a bankokat az államba, és szalonképessé teszi a zsiványokat.

R.T. Flakfizer 2013.09.09. 09:33:41

az nem lehet, hogy Obama csak a felszínen erőlteti a bombázást, de a háttérben már levajazta a kongresszus ellenállását ami az egészet majd meghiúsítja? a nemzetközi összefogást már bukja még szövetséges oldalról is, ami azért meglepő - ha valamit nagyon akarnak, akkor azért erősebb a lobbi... Obama nem akar beavatkozni, de a szerep az övé, ha kell, ha nem - hát ráfogja majd a kongresszusra, meg a nemzetközi összefogás hiányára, miért nem tesz semmit, pedig ő nagyon akart. mindenki jól jár. az egyszerű szíreket kivéve (a helyzet továbbra is marad a háborús szinten, semmi nem változik).

2013.09.09. 10:53:32

Szerintem ebből, egy a szíriai lázadókból formált gerillahadsereget a háttérből támogató akció lesz, ahogy tették ezt anno amikor a komik lerohanták afganisztánt. Lévén hogy a II. vh. óta, az ÖSSZES háborút az oroszok és az amerikaiak vívták egymás ellen (hol az egyik, hol a másik fél bújt álcába, like vietkong vietnámban, vagy a mudzsahedinek afganisztánban), és mivel azt már elég rég tudjuk, hogy Putyin temérdek fegyvert szállít szíriának - ez most sem lesz másképp.

vomit 2013.09.09. 23:05:08

seggszaj:
White House presses for strike against Syria despite possible surrender of chemical weapons
rt.com/usa/carney-strike-congress-syria-627/

vomit 2013.09.16. 14:06:48

@mrZ: ugye nem arra goldolsz teljes politikai felugyelet alatt, hogy kerdezgethetik a szakallas bohocot a kepviselok, es NEM valaszol nekik?
www.youtube.com/watch?v=dX2qvbznGKM

csereld le inkabb az informacioid forrasat, mert tevesek lesznek a kovetkezteteseid
theeconomiccollapseblog.com/archives/25-fast-facts-about-the-federal-reserve-please-share-with-everyone-you-know
süti beállítások módosítása