sorok között

Én így győztem a nikotint

2013. május 21. - Politikai Ateista
Kedves Politikai Ateista!

Most olvastam az alábbi bejegyzését (http://index.hu/bloghu/sorkoz/2013/05/19/az_uj_magyar_elit_korrupt_es_kocsog) és az ebben lévő felhívásra reagálnék, vagyis szeretném megosztani Önnel, hogy én, hogyan győztem le a nikotint.
 
Kezdem az elején: soha nem dohányoztam. A középiskolai próbálkozásokat leszámítva, soha nem dohányoztam rendszeresen. Nem fogott meg a dolog lényege, már ha van egyáltalán. Éltem tovább az életem, gondolván, hogy oké, nekem ez nem jön be, büdös, drága, stb. Aztán elvégeztem a főiskolát, és egy olyan munkakörbe és munkahelyre kerültem, ami örökre nyomot hagyott bennem. (Ennél jobban nem szeretném pontosítani a foglalkozásomat, illetve a munkahelyemet, mert szerintem nem ez a lényeg.)
Valamiért a sors egy olyan helyre vezérelt engem, ahol nap, mint nap láthatom ahogyan emberek halnak bele a tüdőrákba. Olyan emberek, mint bárki más. Olyan emberek, akiknek családjuk van, unokái, munkája, kutyája, hobbija, kedvenc étele, barna szeme, göndör haja, doktori címe stb... Szóval ugyanolyan emberek, mint én vagy Ön. Több, mint 90%-uk azonban egy, de csupán egyetlen egy valamiben mégis különbözik tőlem. Mégpedig abban, hogy évekig, sőt évtizedekig mérhetetlen szenvedéllyel dohányoztak. Az emberek még mindig nem hiszik el, hogy a tüdőrákban szenvedő betegek több, mint 90%-a a dohányosok közül kerül ki. Nem hiszik el, hogy a tüdőrákba bele lehet halni, nem hiszik el, hogy meg lehet fulladni a saját bűzölgő, zöldes váladékunkba forgolódva, nem hiszik el, hogy a tüdőrák nincs tekintettel az életkorra, a családra, az unokákra, a munkára, a hobbira, a politikai nézetekre, egyszerűen semmire. Miért nem hiszik el??? Nem tudom. Én elhiszem, mert láttam. Sajnos nem is egyszer, nem is kétszer. Láttam a szenvedést, hallottam a hörgést, éreztem a bűzt, ahogyan rohad a tüdő... Nem kívánom senkinek! De tényleg senkinek! Ezek az "élmények" segítettek hozzá ahhoz, hogy örökre legyőzzem a nikotint, bár hangsúlyozom még egyszer, sosem dohányoztam rendszeresen, de rohadjon is le a kezem, ha megpróbálom még egyszer valaha.
A dohányzás nem menő, nem oldja a feszültséget, nem ad jobb ízt a kávénak. A cigi csak egy dolgot tud, megbetegíteni, szerencsétlenebb esetben megölni. Ennyi a nagy tudománya. Szenvedés és halál.
26 éves vagyok, és sok olyat láttam, amit soha nem szerettem volna, de "muszáj" volt. Én megtanultam, hogy a dohányzás öl, bár nem voltam rá kíváncsi. Próbálom másokkal is megértetni a kockázatokat, de nem hisznek nekem, inkább úgy tesznek, mint, akik nem is hallják, amit mondok. Köztük diplomások, tanárok, orvosok, fiatalok, idősek. Pedig a bölcs ember más hibájából tanul, nem?
Köszönöm a lehetőséget, hogy kiírhattam ezeket a gondolatokat magamból! Bár a leszokáshoz ennek a pár sornak nem sok köze van, max annyi, hogy én a sokk terápiában hiszek, és igenis tegyenek rohadó tüdőket a cigis dobozokra, mert ez a valóság!

Dohányfüst mentes szép napot!

Mindenkinek szeretném megköszönni a leveleket. Azok akik a későbbiekben szeretnék beküldeni a tapasztalataikat, kérem írják meg, hogy kívánják-e vállalni a nevüket. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr225311595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

braue 2013.05.22. 04:27:30

Én nem cigizek, de az a nem menő a dohányzás rettentően óvodás duma. A magas ár, az egyetlen ami visszatart a cigizéstől, de ezek a nevelő célzatú, átlátszó ostobaságok, biztosan nem.

Taprobane 2013.05.22. 05:48:10

Én dohányoztam, de leszoktam, így ismerem azt az érzést, hogy milyen jó dolog rágyújtani. Olyankor úgysem gondolsz a tüdőrákra. Ha meg mégis eszedbe jut és ideges leszel, akkor nyugtatásként gyorsan rágyújtasz :)

A dohányzás önmagában nem oldja a feszültséget. Csak azt a feszültséget szünteti meg, amit a nikotin hiánya okoz a szervezetnek, ha függő vagy.
A cigi egyik nagy csábítása a szocializáció. A legfrissebb híreket a dohányzóban tudja meg az ember. Cigivel könnyebb ismerkedni. Ha cigizel, akkor tagja vagy a klubnak. Ismerem az érzést.

Meg azt is, hogy mikor cigiztem, akkor 10 perc futás is a tüdőm köptem ki, ma meg egy órát is tudok futni.

Ettől függetlenül én nem ítélem el a dohányosokat. Mindenkinek a saját döntése ez. Hülyeségnek tartom, hogy ez vágja haza a TB-t, ne vicceljünk már. Ilyen alapon sok más tevékenységet is tiltani lehetne, pl a stresszt okozó kapitalista munkatempót itt a gyarmatokon egy erősebb multinál... :)

Az alkoholra lehet hivatkozni, hogy az is káros (ha túlzásba viszed), de ettől még a cigi ártani fog neked.

Szóval káros a cigi az egészségre, meg büdös, meg drága, de néha még mindig elfog a dejó lenne rágyújtani érzés... de amiért nem teszem, az a saját egészségem, hogy vigyázzak magamra, hogy tovább legyek a szeretteim körében, hogy tudjak sportolni. Nem pedig az, hogy a TB-nek jobb legyen, vagy a trafikmutyinak rosszabb.

BA2017 2013.05.22. 05:50:17

@Kiszámoló: A dohányos a saját 7,2 évét adja a szenvedélyéért, nem a tiédet, tehát semmi közöd hozzá. Van még valami, amit más életében szabályozni szeretnél? tuti, hogy a tiéd a jó? Nem vagyok benne biztos. Akinek jó az élete az nem akar a másikéba beleszólni...ideje önvizsgálatot tartanod a hülye poszterrel közösen mondjuk.

BA2017 2013.05.22. 05:55:59

@nedohanyozz: 46 éves vagyok, és szeretném, ha tesztelhetnénk a fizikai állapotomat az arcodon te szellemi nyomorék. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 06:03:53

@Taprobane:

"Én dohányoztam, de leszoktam"

Őszintén gratulálok; ez az igazi teljesítmény.

nu pagagyí 2013.05.22. 06:11:55

A dohányzás egy szenvedély. Jól esik. Ezért cigizik, aki a jól fizetett kampányok ellenére továbbra is szívja.

Mellesleg láttam már én is olyat, aki életében nem szívott el egy cigit és ennek ellenére csúnya betegségekben szenvedett. Némileg eltúlozzák a dohányzás ártalmait. A dohányfüstnél többet árt a vegyszerekkel kezelt élelmiszer, a környezetszennyezés, a kipufogókból levegőbe került káros anyag, a hülye emberek miatti stressz.

A dohányosok elleni hajsza legundorítóbb vonatkozása az, hogy gyakorlatilag szeméttel tömik tele a nálunk árult cigiket. Manapság egy 800 forintos cigiből 120 forint az alapanyag (ebben a munkadíj és a rezsiköltség is benne van), a többi adó. Így nem marad pénze a cégnek innovációra, ezért egyre károsabb termékekkel bombázzák a nagyérdeműt. A nyugati országokban 500 forint az anyag és kevesebb az adó. Én, a magam részéről csak végszükségben veszek itt árusított cigit, inkább olyan helyről szerzem be, ahol még dohányt is tesznek bele.

Aki nem cigizik, ne tegye. De jó lenne, ha nem pofázna bele abba, hogy én mire költöm a saját munkámmal megszerzett pénzemet. Engem sem érdekel, hogy milyen ostobaságra szórja el egy nem dohányos saját keresményét. Költse amire akarja. Azt viszont elvárnám, hogy ne velem finanszíroztassák a mindenhonnan áradó hülyeséget.

nu pagagyí 2013.05.22. 06:36:26

Örömmel látom, hogy egyre többen teszik le a dohányosok elleni intolerancia vizsgát. Az ország jövője biztosítva van. Az olcsóbérű rabszolgákat úgy lehet előállítani, ha minden luxusról leszoktatjuk őket. Nincs már félkarú rabló, nem zabálnak chipszet az emberek, már marhahús sincs, csak húspép. Ha csak a vegetáláshoz szükséges dolgokat kell fedeznie a munkabérnek szuper versenyképesek leszünk. Zokni nagyhatalom! Szebb jövőt!

Bretschneider detektív 2013.05.22. 06:37:58

@Rwindx: Kurt Vonnegut beperelte a Philip Morrist nyolcvan-valahány évesen, mert 15 éves kora óta napi több doboz mezítlábas Pall Mall-t szívott és semmi baja nem volt tőle, pedig ugyebár megígérték.

Faludy Gyuri bácsit volt szerencsém személyesen is ismerni, 86 éves korától, akkor már túl volt egy gégerákon. Szálról szálra gyújtott, bár előtte sokat "játszott" a meggyújtatlan cigivel az ujjai közt.

Mindketten matuzsálemi kort értek meg.

Én az életben egy slukkot nem szívtam, de tavaly rosszindulatú hólyagdaganattal műtöttek, s ez elsősorban az erős dohányosoknál alakul ki. Orvosaim csudálkoztak is rendesen, mert se életkorban, se életmódban nem passzoltam a profilba.

Ennyit szerettem volna mondani.

Idéfix 2013.05.22. 06:50:39

A dohányzás veszélyes, ez nem vitás.

Ugyanakkor magánügy, amihez az államnak nincs köze.

Hogy miért?

Mert az átlagos dohányos több adót fizet, de kevesebb nyugdíjat kap. Vagyis rendezi a társadalom felé fennálló tartozását.

Ugyanúgy kórházban hal meg, mint az, aki sosem dohányzott. Csak fiatalabban. Így az állam átlagosan tíz évnyi nyugdíjköltséget takarít meg rajta.

Paradox és abszurd, de társadalmi szempontból az lenne a helyes, ha a dohányzást MINDENKI számára kötelezővé tenné. Megnőnének az adóbevételek és csökkennének a nyugdíjkiadások.

Az tehát nem érv, hogy a társadalomnak pluszköltséget okoz a dohányos.

(És akkor arról még nem beszéltünk, hogy a saját teste fölött mindenki maga rendelkezik.)

szajberpiraty 2013.05.22. 07:17:43

@Idéfix: Baromság amit írsz.

A dohányzás többe kerül az államnak, mint amennyi a cigin bejön adóként.

Forrás:
www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/dohanyzas_tarsadalmi_terhei_magyarorszagon/192469/

Egyetértek, legyen a dohányzás magánügy! Így a dohányzással kapcsolatos betegségek kezelését legyen szíves majd 100%-ban a dohányos állni!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 07:32:53

@szajberpiraty:

"A dohányzás többe kerül az államnak, mint amennyi a cigin bejön adóként."

Az hogy honnét állt össze a 441 milliárd Ft közvetlen és közvetett költség, nem részletezték. Azt sem, hogy "a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek" milyen mértékben fordulnak elő a _nemdohányzók_ között. Ha egy dohányosnak szív- vagy keringési betegsége támad, az a "a dohányzással összefüggésbe hozható betegség"; de az nem értelemszerű hogy ugyanezek a problémák nem léptek volna fel a személynél ha nem dohányzik -- esetleg később.

nu pagagyí 2013.05.22. 07:42:09

@szajberpiraty: OK. de akkor én speciel nem leszek hajlandó semmilyen adót befizetni, hogy mások költségeit finanszírozzam. Aztán majd meglátjuk, mit kezdesz a saját nyavalyáiddal. Mindenki fizesse a maga baját!

nu pagagyí 2013.05.22. 08:03:49

@nedohanyozz: Szépen felsoroltad az összes érvet, amelyet a szádba rágtak. De azért lenne egy észrevételem.

A társdadalmi hasznosságot/kárt közelítsük meg máshonnan. Én nem tudok arról, hogy a dohányzás gátja lett volna bármilyen felfedezésnek, Nobel-díjnak, művészeti alkotásnak. Arról viszont lenne egy sejtésem, hogy a szűklátókörűség, a mások életében való beteges turkálás több kárt okoz a társadalomnak, mint amennyi hasznot hajt.

Lajosforras 2013.05.22. 08:04:01

4 évre eldobtam a cigit. normálisan kajáltam (ugyanúgy, mint előtte). nem zabáltam, nem tömtem pótcselekvésként magamba nasihegyeket, ugyanúgy megmaradt a napi két-háromszori kaja. mégis 4 év alatt, változatlan életmód mellett felszaladt 34 kiló leadhatatlanul, pedig sokmindent megpróbáltam az orvos által javasolt diétán át az önsanyargatásig. ezzel jöttek az elhízással járó problémák is: magas vérnyomás, emésztési rendellenességek és izületi problémák, alvászavar és az azzal járó gondok, kezdve az állandó fáradtságérzettől a kialvatlanság okozta stresszig. nekem nem jött be annyira a nemdohányzás.

Void Bunkoid 2013.05.22. 08:07:21

@Martian: "Mondjuk beérném azzal, ha 60 fölött még hetente többször körbefutom a Margitszigetet"

De könyörgöm, mi a francért akarsz te futkározni 60 évesen, ha amúgy nem sietsz sehova, és nem kergetnek? Ennyire unod magad, vagy ennyi felesleges energiád van? Akkor gyere át, és kapáld már fel a kertet, az is mozgás, meg égeti a kalóriát, és még hasznos is (pl nem veri fel utána a gaz a kertet, nem tüsszögnek a nagyon egészséges, de pont emiatt a steril életmódjuk miatt a világon mindenre allergiás sorstársaid, valamint én megnézhetem a BL-döntőt ahelyett, hogy kint kapálok).

Lajosforras 2013.05.22. 08:11:19

@nedohanyozz: az ilyesfajta isten-komplexussal súlyosbított korlátoltság pusztítóbb mindenfajta dohány- és drogfüggőségnál együttvéve.

alessandri 2013.05.22. 08:15:45

Hagyjátok már békén szegény dohányosokat! Nem szabad emberek. Életüket ritmusát néhány gramm dohány irányítja. Rabszolgasors és ezt ők tudják a legjobban. Van ennél szörnyűbb......

Void Bunkoid 2013.05.22. 08:17:45

Csak megjegyzem, amúgy a fittség nem közvetlenül a hosszú élet titka. A mai, elgépiesített-elkényelmesített világban, ahol ha már 200 méternél messzebb van a villamosmegálló, akkor már pottyan az ingatlan értéke a kútba, az ember az egykori rohanós-vadászós-veszélyes, mozgással teli élete pótlására találta ki a sportolást meg a szabadidős mozgásformákat.

De ne feledjük, hogy annak idején az ember a TÚLÉLÉSÉRT volt fitt.

A gepárdok karcsúk, piszokgyorsak, iszonyú fittek és sportosak. Átlagosan 10-12 évig élnek (már amelyiket nem puffantja le valaki vagy nem kaszálja el egy gnúcsorda).

A házimacskák jelentős része dagadt, k*rva lusta, egész nap csak alszik, már _nincs_ szüksége a fittségre, mert napi szinten kapja a kaját. És jóval tovább (akár 3-4-5 évvel) élnek, mint a fitt rokonaik.

shitgun 2013.05.22. 08:21:30

Ez már az ezredik ilyen poszt, a tök szokásos mellédumálással, félrebeszéléssel, vagdalkozással, ferdítésekkel (poszt és kommentek egyaránt). Arról bazdmeg sose olvasni, hogy hogyan lehet leszokni. Én dohányzom, és szeretnék leszokni. Többször próbáltam csak úgy natúrba letenni, de nem ment, akaratgyenge vagyok, mittomén, nem ment. Arról írjon már valami okos (sőt, szülessen erről rengeteg írás), hogy lehet leszokni eredményesen, és ne jöjjön nekem azzal a sok faszkalap, hogy akaraterő, meg gondolj a jövődre, meg hasonlók, mert ez nem megy, ez függőség. Szóval szívesen olvasnék bevált módszerekről, tapasztalatokról, szerekről, metódusokról, amik másokon már segítettek. Mert a "dohányosok a sátán küldöttei" típusú eszmefuttatások lószarra se valók. Tehát most bárki megteheti az első értelmes lépést, ajánljon nekem valami tutit a leszokáshoz, mert szabadulnék a cigitől, de magamtól nem megy.

Lajosforras 2013.05.22. 08:29:46

@shitgun: faszság ide vagy oda (amúgy is általában leszarom,mit mondanak,magam szeretek tapasztalni) nekem ez a mágnesterápiás leszoktató cucc bevált. igaz,másként nem is próbáltam leszokni. eldöntöttem, hogy leszokok,tehát odamentem, köptem, rezonáltam, ittam a vizet, mint a hétszentség. másfél-két órával a rezonálás után ugyanazt a bűzt éreztem a dohányosok vagy egy hamutartó környékén,mint aki soha az életben rá nem gyújtott. tudom,sokaknak nem jött be,de ne kérdezd, gőzöm sincs,mi a különbség két kezelés közt, mert tudom,sokaknak nem használt semmit. akinél én voltam,az úgy látszik,jól csinálta.

shitgun 2013.05.22. 08:34:26

@Lajosforras: kösz az értelmes választ, erről hallottam, sőt anyám barátnője, meg egy haverom is volt ilyenen, nekik nem jött be. Ha jól tudom, egy ötös körüli összegbe fáj, annyit próbaképp megérne, de azt hiszem, az ilyen módszer alapja a módszerbe vetett hit, én meg nehezen tudom elhinni az ilyen rezonanciás izéket, tudtommal nulla tudományos alapjuk van. Amilyen makacs köcsög vagyok, valszeg csakazértis megpróbálnám bebizonyítani, hogy sarlatánság, és rágyújtanék utána. De D tervnek elteszem.

Lajosforras 2013.05.22. 08:39:58

@shitgun: az igaz, hogy elsősorban elszántság kérdése,de mi már eleve úgy mentünk oda, hogy le akarunk szokni.5-25 között mozog,én 4.000/főért rezonáltam a nejemmel együtt 4 ismerős ajánlása alapján. azóta mindenki újra dohányzik, de legkevesebb 1.5 évig füstmentes volt a leggyengébb láncszem is.

rushman 2013.05.22. 08:41:37

Minden potencialis tomeggyilkosnak szivbol kivanom, hogy minel elobb forduljon fel. Semmi szemelyes, ugyis jo uton haladnak. Sajnos tul lassu a folyamat.
Es kozben remelem, hogy szuleimnel az erkelyen fustolgo barmokat eri el eloszor. Nekik koszonhetoen nincs olyan idopont egy nap, amikor akar egy percre is szelloztetni lehetne. Mindegy, hogy del, ejfel, vagy hajnali 3... omlik be az ablakon a gusztustalan buz.
Es a legszomorubb, hogy keptelen felfogni, hogy a fustot viszi a szel (a huzat miatt befele a szomszed lakasokba), es nem szunik meg letezni, miutan kifujja.

Amugy erdekes, hogy amint egy dohanyos megtudja a hirt, hogy rakja van, maris hipphopp kepes leszokni... csak akkor mar keso. Inkabb akkor szenved a leszokas miatt, amikor a rak miatt is. Tenyleg, igy sokkal elvezetesebb. Idiota akaratgyenge ember mind. Kar, hogy a cigi csak lassan ol.
Akit hozzaszolasom esetleg felzaklatna, gyorsan gyujtson ra egyet egy elszigetelt helyen. Sot legyen ketto vagy harom, az hatasosabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 08:42:23

@shitgun:

Én "leszoktam" vagy két évtizeddel ezelőtt -- kilenc hónapig. Egyszerűen nem gyújtottam rá. Három-négy napig nagyon rossz volt, izzadtam, remegtem... aztán az elmúlt. Ami nem, az a "megszokás"; hogy szerettem volna rágyújtani. Aztán ismét elkezdtem.

Ezért szeretném kipróbálni az e-cigarettát; de nikotinnal, nem csak azokkal az illatos akármikkel amik itt helyben engedélyezve vannak. Talán az segítene abban hogy ne a valódít szívjam... és esetleg hogy leálljak.

Azt hiszem megpróbálok majd a Neten rendelni, ha találok olyat aki ide hajlandó szállítani és meg is érkezik a küldemény.

Van, aki tapaszozik; van aki nikotinos rágózik; nem tudom milyen sikerük van vele.

nu pagagyí 2013.05.22. 08:42:50

@Grrr: Az alkohol ellen is ideje fellépni. Egy jól szervezett kampánnyal két év alatt taccsra vághatjuk például a 4000 éves borkultúrát. Minek is az?

rushman 2013.05.22. 08:46:00

@shitgun: Neked szivesen segitek. Nagyon egyszeru. Az kell hozza, hogy egy orvos atnyujtson neked egy papirfecnit, amire az van irva: hasnyalmirigyrakod van (tetszes szerint valaszthatsz masfajta raktipust is).
Ennyi. 99%-os hatekonysag. A hulyeken persze ez nem segit, mert ok szivjak tovabb.

Lajosforras 2013.05.22. 08:46:08

@rushman: így is lehet élni,de minek...?

alessandri 2013.05.22. 08:47:12

@shitgun: Barátaim közt több sikeresen leszokott is van. Mindegyik más módszerrel szokott le. Amiben egyezett mindegyikük története, hogy a "fokozatosan", egyre kevesebbet szívni módszer egyiknek sem jött be. Csak a radikális abbahagyás lett eredményes.

nu pagagyí 2013.05.22. 08:49:11

@alessandri: Szerintem a dohányosok és a nemdohányosok nagy része is szabad ember. Azok nem szabadok, akik mások gondolatait nyekergik vég nélkül. És sajnos egyre több ilyen van. Rendszerünk tenyészti ki nagy ütemben őket.

nnnnnnnn 2013.05.22. 08:54:27

@shitgun: nagyon egyszerű leszokni. eldöntöd hogy nem fogsz dohányozni. amíg ezt nem sikerült eldöntened, addig sose fogsz leszokni. azt kell érezned hogy nemdohányzó akarsz lenni és sose gyújtasz többet rá. ha meghozod ezt a döntést akkor simán abba lehet hagyni. csak az a baj, hogy ezt a döntést nehéz meghozni, mert aki cigizik annak nem öröm belegondolni abba hogy többé nem gyújt rá. én így tettem le és semmi különösebb nehézséget nem jelentett a leszokás. úgy döntöttem nem fogok cigizni, egészségesen fogok élni mer az jó. ennyi az egész. nikotintapaszt nem árt alkalmazni az első 5 napban, mert az igencsak lecsökkenti a rágyújtási késztetést.

2013.05.22. 08:58:44

A dohányosokkal valójában nem az a baj, hogy van egy rossz szokásuk - kinek nincs. Engem az sem érdekel, ha valaki olyan hatásokért, amelyek olcsóbban és egészségkárosodás nélkül is elérhetőek, hajlandó jó sok pénzt kiadni és egy büdös, szánalmas-nevetségesen függő droiddá válni.
A baj az, hogy a dohányosok döntő többsége bunkó és az idegesítő módon kényszeríti a környezetét, hogy elviselje az idióta hóbortját. Kocsiból csikkhajigálás a dohányosok 90%-nál alap, nem lehet velük utazni, mert óránként meg kell állni cigizni (és/vagy kávézni), buszon, villamoson az ember képébe lihellik az ocsmány bűzt (elismerem: az alap büdös pofa sem jobb), álljunk meg cigit venni, jaj hol lehet itt cigit venni, kínlódás stb. Kiállnak a lépcsőházba, erkélyre, földszinti ablakok alá, mert a lakására kényes, de persze a szomszéd szíjja csak a füstöt, ettől függetlenül büdös a szájuk, büdös a ruhájuk, büdös a lakásuk, redvásak a falak - igaz, ez inkább az ő bajuk, másokat csak közvetlenül érint.
Felfoghatatlan, hogy egyébként sokszor intelligens, tanult emberek élnek azzal a szenvedéllyel, amely már régen csak a leglecsúszottabbaknak, legtanulatlanabbaknak lehetne a sajátja.
Picsába a dohányosokkal!

alessandri 2013.05.22. 09:01:49

Ez, itt ugyan off de ha mindenáron politizálni akarsz......Az, hogy nekünk, magyaroknak megint nem sikerült egy szabad országot csinálnunk és egy ilyen etikátlan, kisöblű figura, ilyen könnyen gyűrte maga alá az országot, valószínűleg tényleg génjeinkben lehet. Én, már nem sajnálom, föladtam, otthagytam.

nnnnnnnn 2013.05.22. 09:03:59

@nu pagagyí: szerintem a dohányosok nem szabad emberek. függenek a cigitől.

braue 2013.05.22. 09:09:23

@Brother Love: Szerintem extrém érzékeny vagy. Én nem dohányzom, de nem érzem az ilyesmit, vagy mondhatom nem zavar. Nem érzem bűznek egy dohányzó ember szagát, sokkal inkább egy hajléktalanét, ha nem is cigizik. Csak szólok, neked is van szagod, ami lehet másnak nem tetszik.

braue 2013.05.22. 09:10:38

@alessandri: Mennyivel jobb volt a szabad országot csináló bolsik alatt. Akkor nem mentél. Most meg nem köpködj hátra, hazátlan!

2013.05.22. 09:16:13

@braue: Lehet, hogy igazad van, mindenesetre engem valóban meglehetősen irritálnak a fenti dolgok.
A dohányosok fegyelmezetlen horda. Nálunk - helyesen - kipaterolták őket a függőfolyosókra, ott legalább egymás fejére hamuznak -, persze ha hideg van, akkor már beszivárognak a lépcsőházba és ott fújják boldog-boldogtalanra.
Hajléktalan lényegsen kevesebb akad a környezetemben, mint dohányos.
Amúgy viccesek. A szomszédom kora tavasztól minden reggelét azzal kezdi, hogy a teraszon 10-15 percen át fuldokló, sípoló, harákoló köhögéssel, köpködéssel indítja a napot. Ezután elszív 2 cigarettát. De természetesen nem elmebeteg, függő barom. Gratulálok.

Terézágyú 2013.05.22. 09:21:47

@braue:
"Szerintem extrém érzékeny vagy. Én nem dohányzom, de nem érzem az ilyesmit, vagy mondhatom nem zavar."
És leszarod, hogy mást meg zavar.
No, majd eljön az idő, amikor téged fog valami zavarni, de akkor remélem majd neked mondják, hogy "esztrém érzékeny vagy! engem nem zavar!... szokjá hozzá"

hatmandu 2013.05.22. 09:23:54

@wmіkі: BHÁHHÁHÁHÁHÁ! Ez meg mi az isten, wmiki? Ne csigázz minket, mostmár el kell mesélned.

2013.05.22. 09:36:11

Egyébként meggyőződésem: az igaz dohányos nem csak testileg függő, de sajnos mentálisan is súlyosan sérült. Két példa a környezetemből, amelyekről első kézből értesültem.
1. Erős dohányos tüdején gyanús elváltozást találtak. Igen nagy műtéttel eltávolították (a tüdő egy jó részével együtt), majd szerencsére megállapították, hogy nem rosszindulatú volt. Ezek után megnyugodva folytatja a dohányzást, immár kb. 60%-nyi tüdővel, viszonylag fiatalon.
2. Idősebb házaspár nyugdíjba vonul és eladja a szép családi házukat, kisebbre cserélve. A fő ok nem az, hogy már nagy nekik, nem szükséges, stb. (nagyon sajnálják, hogy lakásba kell költözni annyi év után). A legfőbb érv: nyugdíjasként kevesebb pénzünk lesz, de a cigiről nem akarunk lemondani.
Ez igen!

szanalmas 2013.05.22. 09:38:19

Megkérném, hogy a kedves nemdohányzókat és a dohányzás ellenes fanatikus aktivistákat ne akarjanak engem megmenteni a haláltól, foglalkozzanak inkább a saját beteges fanatizmusuk legyőzésével vagy a világbékével! Köszönet!

Rwindx 2013.05.22. 10:09:03

@Bretschneider detektív:
Én már temettem, te meg faszságogat dumálsz, hogy nyugtasd magad. Tőlem abba halsz bele amibe akarsz, leszarom.

Wayne McLaren, alias Marlboroman kis "nyomozás" a gugliban, csak hogy a rózsaszín füstfelhődet megkavarjam.

nedohanyozz 2013.05.22. 10:20:19

@neoteny: számold bele az egészségügyi kiadásokat mellett a kiesett munkanapokat, a kisesett munkaidőt (ami láncdohányosoknál a munka 10% minimum), az emberek által magánzsebből importgyógyszerre költött összegeket, a környezeti kárt, és ha ezt mind fedezi a cigaretta adóevétele, akkor szerintem a képzetes számok dimenziójában vagyunk....

És még ha fedezné is az adóbevétel, akkor is butaság azt gondolni, hogy miat az adóbevétel fedez az nem kár - a fentiek igenis károk, ha nem következnének be, akkor mindazt a pénzt másra költhetné az ország, mindegy, hogy az állam zsebéből vagy máséból. Az adóbevétel dolog csak arra jó, hogy elterejék szót a dohánycégek, és cinkoskodjanak a kormányokkal, persze ezt kevesen értik.

nedohanyozz 2013.05.22. 10:24:45

@Capr: értem, hogy megsértődtél, de egyetlen érved sem áll meg. Aki passzióból rombolja mások és a saját egészségét, az nem érdemel egészségügyi ellátást mások nehezen félretett pénzéből. ás ezt a kérdést szerintem nyugodtan bocsásd népszavazásra.

nedohanyozz 2013.05.22. 10:27:38

@nu pagagyí: nem, te és a hozzád hasonló bagósok sorolják a dohánycégek marketingszövegeit, szinte az összes olvasható fentebb. szellemi szolgaság, kognitív disszonancia, örök emberi gyengeségek.

nedohanyozz 2013.05.22. 10:30:01

@Lajosforras: tipikus magyar komment, jobb illeszkedni a tömegbbe, mint véleményt alkotni.

Értem, hogy mentálisan nehéz, ha valaki kritikát kap, de ha még ilyenkor sincsenek érveid, csak anyázásra vagy képes, akkor sajnos te az ösztönlények közé vagy sorolható.

nedohanyozz 2013.05.22. 10:37:40

Örökzöld baramság még a fórumon, hogy a dohánytermesztésből élőkkel jaj mi lesz.

Remek. Van mondjuk 20 ezer ember (a pontos számot nem tudom, de a nagyságrend ez), aki dohánytermesztésből él.

Magyarországon évente több tízezren halnak meg a dohányzás miatt.

Tehát ha feltételezzük, hogy saját piacra termelünk (ami jó közelítés), akkor ezek szerint ezen emberek rendes évi megélhetése legalább 1 emberéletbe kerül fejenként.

Én azt mondom, hogy erre az iparágra ennek az országnak nincs szüksége. Jobban megéri, ha az összes dohánytermelőt állami pénzen ellátják valami versenyképes külföldi diplomával.

ggaborx 2013.05.22. 10:41:23

Én is próbáltam leszokni és végül arra jöttem rá, hogy nem maga a cigi hiányzik, csak az a pár perc szünet amit cigi nélkül csak bután magam elé nézve tudtam eltölteni. Nyilván hülye vagyok, de a cigiszünet alatt "csinálok valamit" ami nekem azért fontos, mert sosem tudok nyugton maradni.

Néztem az e-cigiket is de nagy csalódás volt mikor rájöttem, hogy az nem úgy van, hogy fogom és "rágyújtok", hanem kell hozzá ilyen-olyan bizbasz, többféle és lehet vele pepecselni. Na ezt nem. Ráadásul hatóságilag betiltották a nikotin tartalmú cuccot hozzá, így kb. a magyar állam az ami lehetetlenné teszi az átszokást egy ártalmatlan alternatívára. Innentől kezdve baromság azt hangoztatni, hogy az államnak milyen kiadást jelent a dohányosok gyógykezelése.

Elijah_Baley 2013.05.22. 11:05:50

én is meg úgy győztem le a nikotint, hogy nem tetszett különösebben, így nem is szoktam rá.
ettől azért még nem szeretném másnak előírni micsináljon.
vagy pont ezért
ki tudja
mindenestre vérgáz, ahogy a sok hülye itt egymást tanítja arra, hogy köll élni a másiknak

braue 2013.05.22. 11:07:03

@Terézágyú: Le. Hiszterikus vagy hiszterizált emberek mindig voltak és lesznek, akkor is ha semmi zavaró dolog nem létezne az életbe. Pedig az élet az nem olyan és soha nem is lesz olyan.

Elijah_Baley 2013.05.22. 11:10:20

@ggaborx: ami azért is hülye lépés volt a kormánytól, mert nincs olyan dohányos a földön, aki önszántából ecigire cserélte volna a rendes cigit :)

Zincsilla 2013.05.22. 11:15:04

@shitgun: Ezt a konyvet ajanlom, nekem nagyon sokat segitettt: Allen Carr Leszoknek A Dohanyzasrol De Nem Tudok

10 evig dohanyoztam, napi egy dobozzal. Az elhatarozasom megvolt, mint neked, csak kellett egy lokes. Ez a konyv volt az. Nem hasznaltam segedeszkozoket, gyogyszereket, a konyv eleg volt.

Ez kb. 2 eve volt ez azota sem vagom a dohanyzasra. Egy gusztustalan es karos szokas.

ggaborx 2013.05.22. 11:15:08

@De gustibusaut bene, aut nihil: Ebben szerintem tévedsz, mert itt vagyok például én.

Grrr 2013.05.22. 11:37:58

@nu pagagyí: Nem kell, de én úgy érzékelem, efelé halad a fejlett világ.

Vérmókus,Maghrebi Spirituszos Rezsóvégfelhasználó 2013.05.22. 11:39:55

@zobod: tököm teli az álságos dumákkal az orvosi kezeléseket illetően. 1 doboz cigaretta adótartalma 78%. Egy faszkalap bagós, mire eljut a kemoterápáig, a többszörösét leadózta a kezelési költségeinek, a kb 7 évvel kevesebb életével pedig a nembagózó echte egészséges, deliriumos alkoholista nyugdíjasokat támogatja. Elég lesz már lassan a páriázásból. Lassan már csak a csatornafedél alatt éjszaka, elemlámpával lehet egy rohadt cigit elszívni... hol élünk?

Rohamkukac85 · http://blog.hu/liliansol 2013.05.22. 11:43:00

Tök érdekes, hogy a pia miatt nem megy ez a nagy ész-osztás, pedig az alkohol jóval több problémát okoz. Cigi miatt még nem láttam családokat széthullani, házasságokat tönkremenni, de a pia miatt már nem egyet.
Aki most azzal jön, hogy "dehátapiávalcsakmagamnakártok", az gondoljon bele, hogy hány gyerek szenved, mert anyuka/apuka hazajön atomrészegen és végigveri a családot? Hány gyerek élhet alkoholista szülők mellett? Nagyon sok, sajnos! Menekültél már télen, mezítláb, éjszaka a részeg apád elől? Milyen érzés látni egy családtagod, aki haldoklik az alkoholizmusa miatt, darabokban hányja ki a szétrohadt máját három liter vér kíséretében, nem tud magáról és pelenkázni kell? Én láttam ilyet. Nem volt szép látvány.
És végül: hányan ülnek ittasan a volán mögé és okoznak tragikus baleseteket?
Valaki írta, hogy baromi álszent húzás volt a cigis dobozokra mindenféle tüdő-és gégerákos betegek és hullák képeit nyomtatni. Egyetértek. Mivel a pia is káros, ezzel az erővel az üvegekre is lehetne rothadó májat, vesét, agyat vagy agyonvert nőket tenni.

Vérmókus,Maghrebi Spirituszos Rezsóvégfelhasználó 2013.05.22. 11:44:07

@Don CoélhoVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője: ja és természetesen az egészségterrorista faszkalapok is elhúzhatnak a bánatos picsába...

Vérmókus,Maghrebi Spirituszos Rezsóvégfelhasználó 2013.05.22. 11:55:24

Ha majd cr.csipa gábor kórházfőigazgató pereputtya nem üzemeltet 5 Nemzeti Trafikot, mint fő egészségőr, akkor ugasson mindenki. Ez az az ember, aki úgy tiltakozott a vizitdíj ellen, hogy a féllábú cukorbetegeknek, a veszélyeztetett terhes nőknek, az érszűkületes dohányos brigantiknak 600 méteres egészségügyi sétát kellett megtenni az automatától a rendelőig, mert egy pavilonos rendszerű kórházban csak a főépületben volt hely a gépnek. Szarházi mocskos ember, az orvostársadalom szégyene.

Vérmókus,Maghrebi Spirituszos Rezsóvégfelhasználó 2013.05.22. 12:00:08

természetesen a kemoterápiára érkező daganatosoknak, a vesebetegeknek is. Szerencse, hogy a kórház letávolabbi sarkában lévő proszekturára már nem kellett vizitjegy... halálkufár...

Elijah_Baley 2013.05.22. 12:02:17

@ggaborx:
érdekes, ismerőseim közt nincs senki, aki áttért volna, bár a legtöbben kipróbálták a játékcigit épp csak nem tetszett senkinek.
én történetesen nem dohányzom, de nekem se tűnt alternatívának a dolog :)

2013.05.22. 12:15:22

@De gustibusaut bene, aut nihil: körülöttem meg több kőkemény dohányos (napi 1,5 vagy akár 2 doboz) is sikerrel "áttért", egy-egy ilyen ágyú méretű kütyüvel a nyakukban járnak budira is, de örülnek, mint majom a farkának.
Megdöbbentő tapasztalatokról számolnak be: újra éreznek ízeket, szagokat és nem költenek havonta súlyos tízezreket arra a szar cigarettára.

spinneli 2013.05.22. 12:31:13

A poszt író nem győzött le semmit, mert nem is volt benne soha.
Az elrettentés függő embereknél egyáltalán nem hatásos, maximum azoknál, akik soha nem bonyolódtak bele semmilyen káros szenvedélybe.
A dohányosok egyébként tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy mi a cigizés következménye, és mennyire értelmetlen cselekvés, viszont a függőség tipikusan az a betegség, amelyet önmagában józan, racionális érvekkel nem lehet legyőzni. Ezernyi más dolog is kell hozzá-bár ezt a laikusok nem igazán látják, ezért hiszik sokan, hogy alkoholistának, drogfüggőnek lenni, pusztán akarat kérdése semmi másé.
A hangsúly a semmi más-on van.

Virt02 2013.05.22. 12:35:18

@spinneli:
"Ezernyi más dolog is kell hozzá-bár ezt a laikusok nem igazán látják, ezért hiszik sokan, hogy alkoholistának, drogfüggőnek lenni, pusztán akarat kérdése semmi másé."

Na igen, de akkor senki ne változzon meg, mert tévedés az, hogy "pusztán akarat kérdése semmi másé."

Elsősorban akarat kell.

spinneli 2013.05.22. 12:41:25

Az erős akarat az egyik része a leszokásnak,természetesen nagyon fontos része, de mint írtam sok más dolog is kell hozzá, kezdve pl. olyan banális dolgokkal, mint érdemi szabadidő eltöltés, vagy relaxációs technikák elsajátítása-tényleg nagyon sok összetevős a leszokás.
Többnyire ezért nem működik sokaknál, hogy csak az akaraterejükre támaszkodnak, és nulla lelki felkészültséggel egyik napról a másikra akarják elhagyni azt a dolgot, ami több évtizede az életük része volt.

Egy példa: Gondolom mindenkinek van valamilyen reggeli rutinja mielőtt elindul dolgozni. Fogmosás, kávézás stb.
Próbáljátok, ki, hogy valamelyiket kiiktatjátok, másképpen csináljátok, garantálom, hogy fezsültek lesztek.

Képzeljétek el egy olyan rutin kiiktatását az életetekből, ami még addiktív is-nem egyszerű, fel kell rá készülni.

Jesus on the cross 2013.05.22. 12:56:40

Oszd meg és uralkodj :)))))))))Istenem mennyire szeretem a fórumokat olvasgatni.Pro és kontra vélemények:) Na és a sok nagyokos.Magyarország én így szeretlek......Ha megengedtek egy véleményt.Mindenkinek igaza van és senkinek nincs igaza ebben a témában.De ez szerintem nektek semmit nem mond,hisz itt ahogy olvastam mindenki ledoktorált ebből -abból....Ha esetleg jobban után járna pár szószátjárt emberke, hogy valójában mióta is ütötte fel a fejét maga a rák,mint betegség,mikor regisztrálták az első eseteket és miért "nem gyógyítható"......Talán még érdekes dolgok is kiderülnének számukra. De nevetséges ez a bagós kontra nem bagós vitatkozás....Konkrétan semmi értelme. Apropó még valami...Az egyed nem attól függően,vagy függetlenül paraszt,vagy retardált,hogy dohányzik e,vagy sem...És egyik "kedvenc"politikusomat idézve...."Ha a nemdohányosnak joga van adott helyen nem dohányozni,akkor a dohányosnak is joga van azon az adott helyen dohányozni" Ha ezt valaki megérti,akkor esélyes lesz arra,hogy megértse mennyire csak eszköz az átlag ember a politika számára....És most megyek elszívok egy cigit.A saját üzletemben .ITT.Ahol nekem senki nem ugat!

Vérmókus,Maghrebi Spirituszos Rezsóvégfelhasználó 2013.05.22. 13:50:21

@Jesus on the cross: Hehhe igazad vagyon:-) Üzeneted a leginkább valszeg a tolarenciabajnokot "Boher Lovettát illetendő:-)

Elijah_Baley 2013.05.22. 14:42:17

@Brother Love: nálunk elég hamar elfoglalta helyét a többi felesleges úesbé kütyü mellett :)

Elijah_Baley 2013.05.22. 14:47:42

amúgy asse vágom, miféle provokáció az, ahol a poszter azzal kezdi, h ő úgy szokott le, h életében egy cigit se szívott el, de látott olyat, aki dohányzik...
ennyi erővel mondhatnám, én direkt környezetvédelmi okokból nem járok autóval, bár se jogsim, se pénzem rá, de láttam ahogy az autó kipufogógáza rákot meg globális felmelegedést okoz.

Jesus on the cross 2013.05.22. 15:00:04

@Don CoélhoVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője: Bohernek (mint oly sokaknak) üres,tartalom és jövőkép nélküli az élete,de meggyőződésük,hogy a médiából szerzett információkat tekintve hatalmas tudás birtokában vannak,holott ez koránt sem igaz..sőt....!!!Ugyanakkor az ilyen emberek egyfajta késztetést éreznek,hogy "tudásukkal" "magasan kvalifikált jellemükkel" vélt (vagy valós) intelligenciájukkal kérkedjenek bizonyos fórumokon,de arra már nem vennék a fáradtságot,hogy mélyebb a dolgok mögé nézzenek. Nekik elég a tv-ben látott maszlag és a szent meggyőződés az önimádat "igazuk" igazolására és mindenki ellenség,aki nem szolidalit velük és/vagy a világról alkotott nézeteikről.Az a baj az ilyen emberekkel,hogy meg sem fordul a fejükben,az ok okozati tényező,vagy hogy ki mit és miért csinál,vagy nem csinál.Számukra csak a saját nézőpont a szent és sérthetetlen.Egyszóval az egyetlen.És aki ezzel nem tud,vagy nem akar azonosulni,az ellenség,vagy simán csak egy szarházi,büdös bagós és sorolhatnám. Vitathatatlan,sőt megfellebbezhetetlen tény,hogy a cigi egyfajta "luxuscikk" bár nézőpont kérdése. De azért ha javasolhatnám a sok "szakavatott" kommentelőnek,akik mesterei a rák kialakulásának megmondásában,akik tájékoztatják itt a nagyérdeműt,hogy aki cigizik az bizony tüdőrákban meg is hal stb...stb...Nos ezeknek az embereknek,ha van kedvük nézzenek már utána,hogy mi is az az emberi immunrendszer. Mi a feladata a szervezeten belül,hogyan működik,bizonyos külső hatásokra hogyan reagál,és miért gyengíti szándékosan a gyógyszeripar ezt a csodálatos ajándékot,ami születésünktől fogva velünk van és aki szerencsés azt az élete végéig elkíséri és igyekszik megmenteni a szervezetét.Aztán ha ez megvan,akkor jöhetnek az élelmiszerek,mi miből készül,hogyan,hol stb.És végül ha még nem unja,akkor járjon utána,hogy miért haldoklik a magyar egészségügy,és hová tűnnek a százmilliárdok.Persze ezeket kideríteni nem lesz gyerekjáték,mert mint fentebb említettem aki a sajtóból,vagy a médiából táplálkozik,az sajnos hülyén hal meg...Tehát én inkább bagózok,meg nem bántva senkit,tekintettel dohányos és nemdohányos társaimra,a közegre,a társadalomra,és utána járok a dolgoknak...Lehet tüdőrákban halok meg,lehet elüt egy dinnyefán a 6-os metró.....nem tudhatom...De azt tudom(bizonyítani is) hogy a tüdőrákban elhunyt dohányosok 90%-a nem a cigizéstől kap tüdőrákot!!! De a vitát inkább meghagyom továbbra is a nagyérdeműnek...Én rágyújtok és élvezem...Ahogy az életet is.Ui: Nem kell mindent elhinni,még akkor sem,ha azt esetleg az országos tiszti főorvos fő fő fő fő fődezinformátor is mondja. Végezetül mindenki melegítsen be,mert hamarosan jön az újabb balhé,amin aztán egymás torkának lehet ugrani...Oltassunk,vagy ne oltassunk....(?!)
Információim szerint a parlament fog szavazni arról,hogy legyen e kötelező influenza elleni "védőoltás"...Na de addig is mindenki adjon bele mindent és oktassa egymást.Hisz erre vannak a fórumok.

HaNS 2013.05.22. 15:24:05

A bejegyzés szerzője azt állítja, hogy sohasem dohányzott. Így viszont hiteltelenné válik, ha másokat próbál okítani a bagózásról. Én évekig cigiztem, sikerült letennem. Kicsit kutatgattam a téma iránt, és azért sok mindent megértettem, amit szerintem csak nagyon kevesen tudnak. Hozzáteszem, hogy Allen Carr könyve nagy hatással volt rám, hogy a következő gondolataimat megfogalmazzam.

"A dohányzás nem menő, nem oldja a feszültséget, nem ad jobb ízt a kávénak. A cigi csak egy dolgot tud, megbetegíteni, szerencsétlenebb esetben megölni." - ez az egyetlen, amiben egyetértek, de a legfontosabb észervétel kimaradt: valahogy mindenki elsiklik afölött, hogy a cigaretta lelki betegséget okoz, mely szinte egyenes következménye a dohányipar hatékony propagandájának: a dohányzás menő, jól esik, élvezetes, megnyugtat, és még sorolhatnám, miket találtak még ki. Nagyon profi agymosás, mely sajnos nemcsak a buta, hanem az intelligens embereken is működött.

Amikor az ember eldönti, hogy leszokik, akkor érvként ott van a pénz, az egészség, a kellemetlen lehellet, ugyanakkor nagyon erősek a fenti "ellenérvek", és ezért olyan nehéz leszokni, annak, aki a mechanizmust nem érti meg, és nem veszi észre, hogy ezek csak illúziók.

Senki nem akart rászokni a cigire, ez egyedül a dohányiparnak volt érdeke. Aki rászokott, az nem a saját önálló döntése volt. Persze erre lehet mondani, hogy az első szál elszívása saját döntés következménye. Csakhogy az első szálat még szinte gyerekként szívjuk el. Egy gyerek pont azért gyerek, mert még nem tud felelősségteljes döntést hozni, és sokkal inkább a kíváncsiság hajtja. A dohányosok nem hibáztathatóak azért, mert dohányoznak, sőt sokkal inkább segíteni kell rajtuk.

"Nem hiszik el, hogy a tüdőrákba bele lehet halni, nem hiszik el, hogy meg lehet fulladni a saját bűzölgő, zöldes váladékunkba forgolódva, nem hiszik el, hogy a tüdőrák nincs tekintettel az életkorra, a családra, az unokákra, a munkára, a hobbira, a politikai nézetekre, egyszerűen semmire. Miért nem hiszik el??? " - Ez nem igaz. Tudják, tisztában vannak vele, elhiszik. Az "ellenérvek" azonban felülbírálják ezt a tényt. Ugyanis a cigaretta legkárosabb hatása az, hogy torz pszichét alakít ki. Ezt egy nemdohányos nem érti, és nem is értheti meg. A nemdohányosok éppen ezért támadják állandóan a dohányosokat.

Nagyjából ennyi. Szóval ne dohányosok ellen legyünk, hanem dohányiparral kell szembemenni, ugyanis ők mindennek az okozói.

Végül egy nagyon jó film a témáról:

1. www.youtube.com/watch?v=iVxXNHI1xz4
2. www.youtube.com/watch?v=y-rqhwN996g
3. www.youtube.com/watch?v=KYlgbh5Rp58

vasgyuszi 2013.05.22. 15:50:52

@wmіkі: Ne aggódj, nem csalódtam/-tunk ;)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 16:25:59

@nedohanyozz:

"számold bele az egészségügyi kiadásokat mellett"

Ezt írtad:

"a cigaretta adóbevételeit 2-3szorosan haladják meg a kár elhárítását finanszírozó egészségügyi kiadások"

Ennyit a hitelességedről.

Lajosforras 2013.05.22. 16:44:08

@$$$=$$$: ná já,csak szabad akaratukból teszik. ha megválaszthatod, mitől függsz,akkor már nincs is akkora baj.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 17:37:45

@Rwindx:

Ezt már linkelték feljebb (és az a cikk valamivel többet is írt a témáról, habár még mindig eléggé hiányosan, ld: @neoteny: ).

dukeekud 2013.05.22. 17:47:26

Azert az evi 80 milliard az nem keves, egy ev alatt kilehetne fizetni a bkv adosagat.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 18:02:28

@dukeekud:

Ez feltételezi hogy az évi 440 milliárd közvetlen és "közvetett" (ez mit jelent?) költség a valós érték.

Az állam (a mindenkori kormányzat) még a 360+ milliárd cigarettából származó adóbevételt sem költi az EÜ-re; teljesen fölösleges számolgatni hogy mire költené a (feltételezett) megtakarításokat ha senki sem dohányozna.

Egyébként is, ha senki sem dohányozna az nem jelenti azt hogy a felnőtt népesség kb. 1/3-át most kitevő dohányosokra nem lenne semmi EÜ vagy TB költség; viszont a cigarettából származó adóbevételek biztosan nem lennének.

Persze a kollektivista/etatista meggyőződésűek számára az a nyilvánvaló hogy az állam a legbölcsebb, és ha hatalma lenne arra hogy megszervezze mindenki életét az a lehető legjobb világ lenne. Ehhez a hitükhöz ragaszkodnak a számos gyakorlati demonstráció ellenére miszerint minden, az állam által egy problémára adott "megoldás" további problémákat vet fel később, amire ismét talál az állam egy "megoldást", ami később további problémákhoz vezet...

nedohanyozz 2013.05.22. 18:31:21

@neoteny: akkor ezt még úgy látszik nem érted

nedohanyozz 2013.05.22. 18:34:06

@neoteny: keress rá a neten mit neveznek explicit és implicit költségnek, hátha megvilágosodsz

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 18:38:37

@nedohanyozz:

Dehogynem értem: lököd a hazug propagandát, aztán visszafelé pedálozol amikor rámutatnak.

nedohanyozz 2013.05.22. 18:38:56

@neoteny: ha pont 400 milliárd egészségügyi kiadást okoz a cigaretta évente, és pont 400 milliárd az állam adóbevétele, akkor sem igaz, hogy nincs kár, hiszen mik az alternatívák?

1. nem cigiznek, nincs 400 milliárd kár, és nem fizet be senki 400 milliárd adót, hanem ezt az összeget MÁSRA költi, vagy félreteszi.

2. vagy nem cigiznek, de befizetnek 400 milliárdot adóbevételnek más címen, és ezt az összeget az állam másra költi (pl. óvodát üzemeltet, adósságot törlesz, stb).

és í]y tovább. akárhogy adózunk vagy nem, a dohányzás mindig csak kárt okoz.

Tehát a 400 milliárd az 400 milliárd kár tisztán, akár van adóbevétel, akár nincs. Az adóbevétel lényegtelen, a kár mindig fennáll.

Az adóbevétel duma csak a dohánycégek marketingfogása. Én mellesleg már olyan "elemzést" is olvastam dohánycégtől, hogy a cigarettázás javítha az államháztartási egyenleget, mert korábban halnak az emberek, és keveseb nyugdíjat kell fizetni. No comment.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 18:40:40

@nedohanyozz:

Ha a "megvilágosodás" azt jelenti hogy egy hozzád hasonló frusztrált erkölcsi vállalkozóvá válik az ember, akkor inkább nem kívánok "megvilágosodni".

nedohanyozz 2013.05.22. 18:42:09

@neoteny: mondom, inkább nézz utána

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 18:45:58

@nedohanyozz:

"hanem ezt az összeget MÁSRA költi, vagy félreteszi"

És neked mi közöd ahhoz hogy mire költi valaki a saját pénzét?

"de befizetnek 400 milliárdot adóbevételnek más címen"

Úgy érted elrabol az állam az emberektől még 400 milliárdot más "jogalappal".

"Az adóbevétel lényegtelen"

Akkor miért szedi be az állam a cigaretta árának legalább 3/4-ét kitevő adókat?

"mert korábban halnak az emberek, és keveseb nyugdíjat kell fizetni"

Miért, nem így van?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 18:50:21

@nedohanyozz:

Hé, te sem vagy hajlandó figyelembe venni a "közvetett megtakarításokat" amikor a rövidebb ideig élő dohányosnak kevesebb nyugdíjat, EÜ-t meg egyéb kedvezményeket kell fizetni; akkor miért kellene más "közvetett" költségeket figyelembe venni?

Az állam -- elvileg -- nem birtokolja a polgárait; ennek megfelelően semmi köze ahhoz hogy azok milyen törvényes választásokat tesznek, akármik is azoknak a "költségkihatásai".

nedohanyozz 2013.05.22. 19:05:33

@neoteny: ha mindenki a saját kárára dohányozna, akkor igazad lenne, hogy hadd csinálja, akinek kedve tartja.

Sajnos azonban a dohányzás mások kárát jelenti, akár a saját egészségedet rombolod vele, akár másokét,

Ha magadat tetted tönkre, akkor a gyógyellátásodat fogják mások a befizetett adódhoz képest töbszörösen megfizetni - a nem dohányzók, nem beszélve arról, hogy milyen mérhetetlen szenvedést okoznak a családon belül a betegségek, halálesetek (lásd a cikket).

Ha más egészségét károsítottad meg s füstöddel, akkor valaki ártatlanül szenved - és fizet - miattad, és te ezt a kárt soha sem fogod még részben sem megtéríteni.

Ezt úgy hívják a közgazdaságtanban, hogy negatív externália, és jól dokumentált irodalma van, hogy hogyan kell fellépni ellene. De fel kell lépni!

A tb megtakarítás pedig azért bullshit, mert nem csak nyugdíasokat vesz ki az élők köréből a dohányzás, hanem dolgozókat is, továbbá növeli a betegek arányát, tehát a nap végén semmilyen megtakarításról szó sincs.

Emberek halálát haszonnak beállítani pedig sajátos erkölcsi megközelítést jelent (lásd nácizmus).

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 19:22:34

@nedohanyozz:

"milyen mérhetetlen szenvedést okoznak a családon belül a betegségek"

Az élet egy szexuális úton terjedő betegség aminek a prognózisa 100%-osan rossz.

"Emberek halálát haszonnak beállítani pedig sajátos erkölcsi megközelítést jelent (lásd nácizmus)."

Örülök hogy előhoztad a témát: így rámutathatok arra hogy az első össztársadalmi dohányzásellenes kampányt a náci Németországban csinálták.

en.wikipedia.org/wiki/Anti-tobacco_movement_in_Nazi_Germany

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 19:28:49

@nedohanyozz:

"A tb megtakarítás pedig azért bullshit, mert nem csak nyugdíasokat vesz ki az élők köréből a dohányzás, hanem dolgozókat is, továbbá növeli a betegek arányát, tehát a nap végén semmilyen megtakarításról szó sincs."

Ez olyan számolás eredménye mint az hogy a cigarettából beszedett adókat 2-3-szorosan haladja meg a dohányzás által okozott kár enyhítésére tett EÜ kiadások?

nedohanyozz 2013.05.22. 20:28:15

jó. csak akkor válaszolok, ha észérveket írsz, addig az számomra az érvényes amit már levezettem. Üdv

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.22. 20:47:51

@nedohanyozz:

Az összes "észérveid" -- politikai propagandád, személyeskedéseid és a seggedből kihúzogatott "számok" -- megválaszolásra kerültek, többek által is. Még mindig csak egy frusztrált erkölcsi vállalkozó vagy aki kattog amiatt hogy nem képes a saját preferenciáit kényszeríteni az összes embertársára.

rushman 2013.05.23. 08:42:34

@neoteny: Arrol mi a velemenyed, hogy a dohanyosok kepesek ra, es meg is teszik? Vagy az szamodra teljesen elfogadott, ha a dohanyos miatt a kornyezete nem kap levegot. Le van szarva a masik, igaz? Es ha felemeli a szavat, akkor ra lehet fogni, hogy mar megint a politikai propagandat szajkozza. Aaa, meg veletlenul sem tisztabb levegon szeretne elni.

Fogd fel, hogy a nemdohanyzok marhara nem akarjak szivni a te szarodat. Ennyi. Nem kell mogottes tartalmat belekepzelni.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.23. 09:06:35

@rushman:

Te már elmondtad, hogy mit kívánsz "a potenciális tömeggyilkosoknak": hogy forduljanak fel. Meg fogják tenni: de ki kell várnod.

nedohanyozz 2013.05.23. 13:19:22

@neoteny: szerintem pont olyan vagy, mint a dohányosok, moondanak neked valamit, nem tudod feldolgozni, beidegesedsz, és elpattan a húr,
jól demonstráltad.

belekotty 2013.05.23. 14:26:29

@wmіkі: Te hülye vagy. Ez kész, már mindent értek.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.23. 16:24:16

@nedohanyozz:

"moondanak neked valamit"

Ez így nagyon szégyenlős. Nevezzük nevén a "valamit": hazugságok, gyűlölködés és progresszív propaganda.