sorok között

sorok között

És akkor jöjjön a fekete leves

2013. április 04. - Politikai Ateista

A ciprusi válságkezeléssel kapcsolatban érthető módon elsősorban a mentőcsomagok történetében még újdonságnak számító betétsarcolás foglalkoztatja a közvéleményt. Ez azonban csak az egyik eleme a troika mentési feltételeinek.


Korábban már hivatkoztam Schauble, és Van Rompuy nyilatkozataira, amelyekben mindketten hangsúlyozták, hogy senki nem várhatja el, hogy mindig az adófizetők mentsék meg a bankokat, ezért volt szükség a betétesek bevonására. Az adófizetők érdekei felett érzett aggodalom számomra szintén az újdonság erejével hat. Szar duma.

Arra is utaltam egy bejegyzésben, hogy az első verzióban lebegtetett, biztosított betétekre kirótt illeték tekintetében sokkal inkább az elv a probléma, nem pedig az x százalék, néhány száz, vagy ezer euró. Ennyit ugyanis a megszorító intézkedések hatásai miatt úgy is el fognak veszíteni a vagyonukból a ciprusi adófizetők.

Minden egyes ciprusi lakos vállára 12 500 eurónyi adósságteher kerül a mentőcsomag következtében.

Ez természetesen csak a közvetlen teher, a gazdasági visszaesésből származó közvetett veszteségek megbecsülésével, egyelőre még kísérletezni sem érdemes.

A program második pillére egy ambiciózus költségvetési kiigazítási pálya, ami a rövidtávú és hosszútávú fenntarthatósági problémákat hivatott kezelni. A már meglévő, a GDP nagyjából 5%-át kitevő kiigazítás mellé további a GDP 2%-át kitevő intézkedés jön. Ezek eleme a társasági adó emelése 10%-ról 12,5%-ra, illetve a kamatjövedelmek adójában 15%-ról 30%-ra emelése. Középtávon további a GDP 4,5%-ára rúgó intézkedésre lesz szükség ahhoz, hogy 2018-ra a költségvetés elsődleges (kamatfizetések nélküli) egyenlege 4%-os többletet mutasson, ami pedig ahhoz szükséges, hogy az államadósságpálya határozottan csökkenő pályára álljon. - Duplájára emelik a kamatadót Cipruson - Portfolió

Néhány érdekesség a kamatadó duplázásán kívül:

- A közalkalmazotti nyugdíjak befagyasztása

- Nyugdíjkorhatár emelése 2 évvel

- A közalkalmazottak egyes csoportjainak - rendőrség, tűzoltóság, hadsereg - kedvezményeinek elvonása

- Áfaemelés

- Az energiahordozók, üzemanyagok fogyasztási adójának emelése

- A közszolgáltatásokkal összefüggő illetékek minimum 17%-os emelése

- Az ingatlanadó növelése

- Meghatározott ütemű elbocsátások a közszférában

- Szociális juttatások nyirbálása, különös tekintettel a családi, és oktatási támogatásokra

- Gépjárművek átíratásával, és üzemeltetésével kapcsolatos adóbevételek növelése

- 20%-os adó bevezetése az 5000 eurót meghaladó, szerencsejátékokból származó nyereményekre

A teljes tervezeten itt lehet elborzadni.

Viszont itt van valaki, aki szerint ez a csomag még korántsem lesz elég Ciprus "megmentéséhez":

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr585188596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.04.04. 20:09:11

Két krokdilkönnycsepp közé egy kis tényanyag!

Titkos dokumentumgyűjtemény szivárgott ki az offshore világuralmáról
"A korrupció-ellenes szervezetek rendre felhívják a figyelmet arra, hogy az offshore iparág aláássa a jogrendet, a korrupció melegágya és nem utolsósorban magasabb adókat eredményez a tisztességesen adózó átlagemberek számára. A Világbank és az ENSZ közös programjának (Stolen Asset Recovery Initiative), becslése szerint a fehérgalléros bűncselekmények következményeként évente 1000-1600 milliárd dollár tűnik el az offshore-süllyesztőkben.
"
atlatszo.hu/2013/04/04/titkos-dokumentumgyujtemeny-az-offshore-vilaguralmarol/

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.04.04. 20:11:34

Ugyanonnan:

"Offshore robbanás

Az offshore vállalkozások névtelenséget biztosítanak, így rendkívül nehéz végigkövetni a pénz útját. A McKinsey & Company korábbi főközgazdásza, James S. Henry tanulmánya szerint az elmúlt évtizedekben 21 ezer és 32 ezer milliárd dollár körüli összeget nyeltek el az offshore paradicsomok, ami nagyjából az amerikai és a japán gazdaság együttes teljesítménye. Ez az iparág még a világgazdasági válság idején is képes volt növekedést produkálni – mondta Henry, aki egyben a Tax Justice Network, egy nemzetközi korrupció ellenes szervezet igazgatósági tagja. A szakember kimutatásai szerint a világ ötven legnagyobb privátbankja – amelyek előszeretettel használják ki az offshore előnyeit – által kezelt vagyon 5,4 ezer milliárd dollárról 12 ezer milliárd dollárra emelkedett 2005 és 2010 között."

Lajosforras 2013.04.04. 23:50:14

nem olyan bonyolult. csak a korrupciót emelik feljebb egy szinttel. aki a körön belül van,azt úgyse vizsgálja senki az égvilágon,aki kívül rekedt,az meg adja csak oda a pénzét. amúgy sem az adóbevételek miatt fáj ezeknek a feje,hanem mert ha ekkora összegek elkezdenek állami és/vagy banki felügyelet nélkül vándorolni,az komoly pusztítást tud csinálni bármelyik tőzsdén vagy ne adj' isten országban. és főleg,mert a névtelenül vagy strómanok mögé dugott tranzakciókkal szemben tehetetlenek. ha ezek az összegek pár ismeretlen által kézben tartott befektetési alapba keverednek,azzal komolyan veszélyeztethetik azt a monopóliumot,amit szeretnek a fősodrú médiák gazdasági egyensúlynak nevezni.

miért 2013.04.05. 00:07:46

Nocsak! Kedvenc vezerunk modszereit veszik at Aphrodité szigetén is?

béla a görög (törölt) 2013.04.05. 01:15:18

Irigylem a ciprusiakat.
Amelett, hogy jobb idő van még mindig kevesebbe került nekik a kormányuk mint nekem az enyém.

Niebur 2013.04.05. 05:24:07

Egyszer azért olyan cikket is lehetne írni, hogy miért is kerültek bajba a ciprusiak, a görögök, az olaszok, stb. Olyan egyoldalúnak tűnik ez az egész: Azok a csúnya bankok! Sokkal kevesebb szó esik az ottani termelés mennyisége és színvonala, valamint a bérek és juttatások színvonala közötti összefüggésekről. Csak emlékeztetőül, ugye volt pluszfizetés a pontos beérkezés, a kézmosás stb. miatt. A napokban olvastam egy anyuka dicsekvését, hogy a lánya Olaszországban 2-3 hónapi munkanélküliségre mekkora összeget kapott. Azért nem kellene elfelejteni, hogy a csődök egyik oka éppen a lakosság indokolatlan, a gazdaság által meg nem termelt jóléte volt.

Kivancsi 2013.04.05. 06:54:29

@Niebur: irigy diszno vagy...
a munkanelkuli segelyhez evekig befizetonek kell lenni! az igy visszakapott segely csak toredeke az eveken kersztul befezetett jarulekoknak adonak....

Kivancsi 2013.04.05. 06:54:29

@Niebur: irigy diszno vagy...
a munkanelkuli segelyhez evekig befizetonek kell lenni! az igy visszakapott segely csak toredeke az eveken kersztul befezetett jarulekoknak adonak....

Niebur 2013.04.05. 07:34:19

@Kivancsi: Mint írtam egy hölgy dicsekedett ezzel valamelyik fórumon. Évekről nem volt szó...
süti beállítások módosítása