sorok között

Lóhúsos szendvics

2013. február 12. - Politikai Ateista

Szépen dagad a Nagy-Britanniában kirobbant, marhahúsnak álcázott darált pacikkal kapcsolatos botrány:

Európai méreteket öltött szombaton a Nagy-Britanniában kirobban lóhúsbotrány, miután a marhahúsos készítményként árusított, ám nagy mennyiségű lóhúst tartalmazó élelmiszerféleségeket Nagy-Britanniában forgalmazó svéd vállalat francia beszállítója Párizsban feljelentést tesz a romániai vágóhidakról származó hús miatt - adta hírül az MTI. - Tovább dagad a botrány a román lóhús körül - Portfolio

Valaki tegnap megkérdezte, hogy miért ilyen finnyásak az angolok?

Nos, ha valamire az van írva, hogy 100% marhahús, akkor azért annyi talán elvárható, hogy ne 100% lóhúst rejtsen az ízléses csomagolás. Mondjuk a dobozokban mostanában egyre kevésbé lehet megbízni.

Másodszor pedig, az Egyesült Királyságban - ellentétben néhány másik országgal - tabu a lóhúsevés. Az angolok inkább fogadnak a lovakra ahelyett, hogy elfogyasztanák őket. Ezek már csak ilyenek. Ínséges időkben persze más a helyzet, a háború alatt előfordult, hogy néhány versenyló a spájzban találta magát. Franciaországban - ahol szintén nem divat a lóevés - a nagy francia forradalom idején jelképes értéke is volt, amikor az arisztokrácia nagy becsben tartott paripáiból az éhező proletárok csináltak tízórait.

horseburg.jpg

A BBC híradójában megszólalt a brit környezetvédelmi miniszter, aki szerint tévedés, (Kíváncsi lennék rá, hogy melyik hentes téveszt össze egy lovat egy marhával.) vagy pedig bűnszervezetek konspirációja állhat a Rárógate hátterében.

A kedvenc gazdasági megmondóemberem, Max Keiser sokkal pontosabban megfogalmazta a probléma lényegét. Szerinte a lopakodó infláció egyik nemkívánatos megnyilvánulásával van dolgunk, amikor az áremelkedést a termékek "vizezésével" próbálják lassítani az egymással versengő élelmiszeripari cégek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr35074450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2013.02.12. 05:30:03

Nem a lóhús a baj! Lópestis miatti kényszervágás maradéka! Emberre nem terjed át, de a moslékba kerülve állatokat tovább fertőz!

SzerződésSertés 2013.02.12. 05:58:58

Ez már kezd érdekes lenni... tegnapelőtti hír, hogy Franciaországban is, a Findus fagyasztott lasagnékban lóhúst találtak. Elöntötték Európát a döglött lovaikkal, nagyszerű.

esefe 2013.02.12. 11:31:19

A lókolbász nagyon finom. De én sem szertném marha helyett megvenni, mert az háromszor drágább.

mrZ (törölt) 2013.02.12. 12:07:42

2007-től tilos Romanoában főútvonalon lovazni, az a kb 1millió paci fele végezte az elmúlt években a vágóhídon.
Az angol azért nem eszik lóhúst mert náluk túlgyógyszerezett-tápos-doppingolt a teljes ló populáció.

Lópestis európában jelentéktelen.

Hogy miért lett betiltva a roma('n) lovaskocsi, az megér egy cikket.

gromit 2013.02.12. 13:10:29

tan nincs egy hete, hogy a malacon (malackaraj) volt errol egy cikk. allitolag a magyar piacokon is sok romaniabol szarmazo marhanak eladott lohus van.

agi02 2013.02.12. 13:14:11

Nekem más tűnt fel.
Nagy-Brittaniában forgalmazott, svéd cég, francia beszállítója, romániában vásárolt húsból.

Hány kézen-közön ment át az a szerencsétlen hús?
Mennyi felesleges szállítási és egyéb költség rakódott rá?
Mennyi profitott kell ráraknia ennyi cégnek,hogy mindegyiket el tudja tartani?
Ez az igazi botrány szerintem.

dr. mesterséges színezék 2013.02.12. 13:41:04

Az állatkínzást rühellem, a húsfogyasztásom messze az európai átlag alatti (nem vagyok vega, csak tudom értékelni a flórát), és a nemzeti érzés is szoros pórázra van fogva bennem -- ezzel együtt Énkét az ő igazságérzete aljas gúnykacajra készteti: "ha nektek Négy Mancs kellett, és a tömött liba mája nem elég jó, akkor jó étvágyat ahhoz, ami jut - és ne nézzétek a fogát!

vomit 2013.02.12. 13:53:08

@mrZ: kozben tovabb is van, szamar- es oszverhus is az a lohus, mert azt is betiltottak a csokkereknek.
www.china.org.cn/world/Off_the_Wire/2013-02/12/content_27941082.htm

vomit 2013.02.12. 14:03:48

@agi02: papiron cipruson is jart

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.12. 14:08:38

divat vagy nem divat a lényeg amit a posztoló is ír, ha marhát vettem azért, mert marhát akarok enni.

Ha lovat ennék lovat vennék.

Pierr Kardán 2013.02.12. 14:45:40

Lókolbász a jókolbász. :-)

Szelid sunmalac 2013.02.12. 14:46:11

Ne bazmeg, itt ehsegmenet van, ott meg fel vannak haborodva a lohuson.

_wood_ 2013.02.12. 14:49:47

ne hisztizzen aki angolnás pitét eszik...

Messzi Vetek 2013.02.12. 15:16:58

melyik az a "néhány másik ország", ahol nem tabu a lóhús fogyasztás?

Elijah_Baley 2013.02.12. 15:49:09

@Messzi Vetek: pl, magyarországon... mifelénk a piacon van jóféle lókolbi, bár, lehet azt meg marhahússal hamisítják :)

dr. mesterséges színezék 2013.02.12. 16:00:17

@De gustibusaut bene, aut nihil: ... mármint festett disznóhúsból készült marhahússal hamisitják a jóféle jókolbászt a disznók (vagy marhák, esetleg lovak).

Elijah_Baley 2013.02.12. 16:13:33

@dr. mesterseges szinezek:ha a disznók csinálják, akkor a disznóhúst csirkebőr, növényi zsiradék és nátrium glutamát felhasználásával hamisítják:)

dr. mesterséges színezék 2013.02.12. 16:53:58

@De gustibusaut bene, aut nihil: Mellékesen a tabukajákhoz:
Gyerekkoromban a falu határában, sőt azon belül is bőven előforduló bozótos réteken a szomszéd cigányok rengeteg éti csigát szedtek össze és adtak el. A falu "mindentudó" vénjei - cigányok és nemcigányok egyaránt - biztos forrásból tudták, hogy a csigák sorsa az, hogy a májkrém (igen, az az akkoriban 4 forint 80 filléres) alapanyagául szolgáljanak, ezért aztán kerülték az árut a bótban, mint ördög a tömjénfüstöt. Számukra a csiga volt az idáig-és-ne-tovább.
Valószínűleg a francba küldenének el a hantámmal, ha elmondanám neki, hogy 6 darab csigát adnak étlap szerint egy adag borjú bécsi vagy szűzérme áráért. Arra meg gondolni se merek, mi volna a szívükkel, ha egyszer elolvasnák a májkrém oldalán, hogy csaknem mindaz, ami abban van, megegyezik a disznóvágáson oly nagy becsben tartott disznósajt tartalmával - csak a szőr van kevésbé undorító állapotra pépesítve.

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2013.02.12. 17:11:36

Nutria hús is adalék sok felvágottban.
Bár az egyik legtisztábban tartott állat.

mrZ (törölt) 2013.02.12. 17:52:23

@dr. mesterseges szinezek:
Csigafelvásárló: a gyűjtési idő lejárta után néhány nappal még mindig hozzák a csigákat. Nem akar agyonverődni, inkább átveszi.
Nagyon finom füstölt kolbászt árult.

vomit 2013.02.19. 15:13:27

tenyleg ki fog derulni, hogy a vilagon mindenkinek jutott a lohusbol

Horsemeat Scandal Goes Global As World's Largest Food Maker Pulls Tainted Pasta From Spain And Italy
www.zerohedge.com/news/2013-02-18/horsemeat-scandal-goes-global-worlds-largest-food-maker-pulls-tainted-pasta-spain-an