sorok között

Magyar állampapír? Kitörölheted vele!

2012. szeptember 28. - Politikai Ateista

Amikor a magyar kormány a közelmúltban elkezdte népszerűsíteni a lakossági kötvényvásárlást, több bejegyzésben is a kétségeimnek adtam hangot. Nem szeretnék ellenkampányt indítani, csak felhívnám a figyelmet az apróbetűs részre.

A nemes cél ellenére azt gondolom, hogy nem árt óvatosnak lenni a hazai állampapírok vásárlásával, mert amíg a külföldi befektetők felé egyoldalúan bejelentett fizetésképtelenség általában államcsődöt von maga után, ez nem feltétlenül vonatkozik a magyar kötvények belföldi vásárlóira. Vagyis a kormány komolyabb következmények nélkül megtagadhatja, vagy késleltetheti a kifizetéseket a saját belátása szerint.

A Brezsnyev-kötvények esete megfelelően szemlélteti a problémát:

Továbbra is hiába várnak a pénzükre a "Brezsnyev-kötvények" tulajdonosai, ugyanis az ország gazdasági helyzetére hivatkozva Putyin ismételten befagyasztotta a kifizetéseket. A többnyire idős, 80-90 éves kötvénytulajdonosok állammal szembeni követelésének értéke megközelíti a 800 milliárd dollárt. Moszkva érezhető módon igen ízléstelen időhúzással igyekszik elkerülni a kifizetéseket. - Időhúzással úszná meg Moszkva a lejárt kötvények kifizetését? - Portfolio.hu

Természetesen lehet a vadkeleti állapotokra, és az orosz jogállamiság klasszikus hiányára hivatkozni, de ebben a történenetben is inkább a gazdasági szükségszerűség dominál, és ebből hazánkban sincs hiány, és várhatóan a későbbiekben sem lesz.

De akadnak egyéb nemzetközi felkiáltójelek is. A japán államadósság mértékével és a lakosság szerepvállalásával a közelmúltban az Index egyik cikke érintőlegesen foglalkozott:

Az adósságban világelső Japánban például a GDP majdnem 230 százaléka az államadósság és hiába van gyakorlatilag húsz éve stagflációban, idén is várhatóan két százalékkal növekszik a gazdasága. Annyival könnyebb a helyzetük, hogy az adósságuk nagy részét a japán állampolgárok vásárolták fel. - Ha nagy az adósság, vége mindennek? - Index

 A japán pénzügyminisztérium honlapja nem tartozik a leglátogatottabb weboldalak közé, azonban az államnak hitelező polgárokat komolyan foglalkoztatja, hogy mi történik a befektetéseikkel, ha beüt a krach. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a gyakori kérdések rovat különös népszerűségnek örvend, itt található ugyanis a hivatalos állásfoglalás azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a sorsa a belföldi államkötvényeseknek egy esetleges államcsőd esetén.

A válasz rövid, és nem sok konkrétumot tartalmaz:

Mindenki biztos lehet abban, hogy a japány kormány a felelősségteljesen fogja kiváltani a kötvényeket.

Talán nem véletlen, hogy a japán közvélemény egy rossz viccnek tartja a választ, még akkor is ha nem tudnak önfeledten kacagni a minisztérium poénján.

Biztos vagyok abban, hogy a magyar kormány is a felelőssége teljes tudatában fog eljárni a magyar lakossági befektetők esetében, de tekintettel a körülményekre én inkább tartanám a távolságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr534806681

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kádár frizsider-szocializmusától Varga Miska frizsider-kapitalizmusáig 2012.09.28. 12:53:55

A frizsider-szocializmus kifejezés a gulyáskommunizmus szinonimája volt. Arra utaltak vele, hogy a keleti blokk legvidámabb barakkjában nem utolsósorban éppen azért volt az élet csupa móka és kacagás, mert nem csak annak jutott rétes estére, aki egysze...

Trackback: Összeesküvés-elméletekkel mossa a Fidesz az egyszeri szimpatizánsok agyát 2012.09.28. 12:52:31

A fanatizált narancsdroidok hamarosan a gyilkolásra, netán a kollektív öngyilkosságra felszólító üzenetet is megkapják majd? Számos értekezés olvasható a neten a történelem nagy diktátorainak elmeállapotáról, a diktátori elme és a paranoia, valamint a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.09.28. 13:31:43

@igazi hős:
Faszikám, amit ott leírtál, azzal mindenki egyetért. Csak te megpróbálod eljátszani, hogy csak te értesz mindenhez.
Vidám perceket szerzel nekem . :)))

kifordított nagyanyó 2012.09.28. 13:32:57

Ááá,viktorék biztosan fizetnek.Ők ne fizetnének?
Uuugyan.:))
Na viszlát.

VT Man 2012.09.28. 13:34:30

A posztoló most a magán-nyugdíjpénztárak ellen érvelt, hiszen az MNYP vagyona legalább 50%-ban magyar állampapírban volt.

VT Man 2012.09.28. 13:35:01

@magyar ember teli szájjal:
"Aki a magyar államban bízik annak nincs ki a kétszoba-háromgyerek-négykerék, oszt jónapot. "

3 millió MNYP tag bízott ebben, még 3 évvel ezelőtt.

Rwindx 2012.09.28. 13:35:10

Ennek a posztnak se füle se farka. Milyen apróbetűs rész? Szívesen elolvastam volna, de valami teljesen másról van szó, japánokról, oroszokról.

Tudod, adok egy tanácsot a poszt analógiájában, mostantól ne nézegess 1-5 éves kisfiúkat és kislányokat és akkor senki nem fogja rólad gondolni hogy pedofil vagy.

Kb hasonló színvonalú a poszt.

g99 2012.09.28. 13:38:36

@igazi hős: Mondjuk a mezogazdasagban lehet hogy eleg jo aranyban forintosodik, mert ott ha jol tudom kevesebb a kulfoldi multi. De az ipari resz valoszinu nem nagyon forintosodik. Illetve hat ott vannak a devizahitelek visszafizetesei, mind allami, mind magan, mind vallalati oldalon. Valoszinu az is jo sok euro-t es chf-et felemeszt a tobbletbol.

KG2000 2012.09.28. 13:41:44

@Blogger Géza: Szerintem azt kell kimondani a magánnyugdíjakkal kapcsolatban, legalábbis azzal a módjával kapcsolatban, amely Magyarországon megvalósult, hogy amiatt az államnak hitelt kellett felvennie minden évben, ráadásul minden évben többet, hogy fizethesse az elmaradt nyugdíjjárulékok miatt a magánnyugdíjasok HELYETT a mindenkori már nyugdíjban levőket. Ez egy tipikus hólabda-effektus volt, avagy Amway-féle direkt-marketing típusú CSALÁS.

Akkor nem lett volna csalás, ha a magánnyugdíjpénztárak a MINDENKORI nyugdíjasoknak nyugdíjt fizettek volna, a tagjaik arányában, mert akkor megmaradt volna az egyensúly. Ebből nyilvánvaló, hogy a magánnyugdíjpnztárak VALÓDI hozama ERŐSEN NEGATÍV volt, TÁRSADALMI szempontból. TÉNY, hogy a magánnyugdíjak KIZÁRÓLAG az állam folyamatos és exponenciális eladósodása révén voltak képesek egyáltalán működni.

rushman 2012.09.28. 13:42:10

@g99: "De azert valoszinu van egy sorrend ami alapjan gaz eseten bedolnek a dolgok. Valoszinu elobb torlik el az ingyenes utazas lehetoseget mint ahogy kozszferaban bert csokkentenek, valoszinu csak ezek utan csokkentenek nyugdijat. Velemenyem szerint ha ezeket mar mind megtettek es akkor is keves a penz akkor johetnek csak az allami penzpiaci kotelezettsegek ujratargyalasai."

Ez akkor igaz, ha az állam működését racionálisnak tekintjük. Kismilliószor bebizonyította már nekünk, hogy az állam erre képtelen.
Nincs olyan, hogy közérdek. Legfeljebb közérdek álcája mögé bújtatott önérdek (hogy az az önérdek kenőpénzt jelent, vagy puszta lustaság, esetleg szavazatmaximalizálás, már irreleváns).

Innentől kezde semmi sem garantálja, hogy előbb szűnnek meg a kedvezmények, és csak azután lesz bércsökkentés, leépítés, nyugdíjcsökkentés, stb. Mennyivel egyszerűbb azt mondani a mélyen tisztelt belföldi kisbefektetőnek (a kisebbségnek), hogy "bocsi, most nincs rá pénz, próbálkozz a következő hónapban, hátha...", mint lenyomni a nyugdíjas szent tehenek (többség) torkán, hogy mostantól sajnos kevessebbet lehet a tejbe aprítani.

Lassan annyira bizalmatlanokká válnak az emberek (vajon alaptalanul?), hogy inkább bevállalják az 50 oldalas banki szerződést az egyoldalú szerződésmódosításával együtt, mintsem egy irracionálisan működő szervezetre (gyk.: állam) bízzák vagyonuk egy részét.

Persze ettől függetlenül lehet engem is hülyézni, az igazság mindig utólag derül ki.

rushman 2012.09.28. 13:44:01

@rushman: Ja ez csak úgy előjött belőlem, nem a posztra reagáltam. Az apróbetűs részre magam is kíváncsi lennék.

béla a görög (törölt) 2012.09.28. 13:47:55

@g99: félreértettél, nem félek, nem vagyok rá kíváncsi mit találnak ki 'nagyjaink'...
a pénzváltásokon meg máson már túl vagyok. a MANYUP buli után nem óhajtottam esélyt adni az államnak még egy rablásra.
ez nálam elvi kérdés még csak nem is anyagi.

tede 2012.09.28. 13:50:10

Tartsd a távolságot és vegyél részvényt vagy bankban kösd le minimális kamatra.

Akkor f..ok egyesek komolyan mondom. Én nyitottam az államkincstárnál számlát és amennyit meg tudok takarítani, annyit odautalok. Kedvező kamatot ad, banknál kevés a hasonló és ingyenes a számla. Interneten lehet kezelni, havi pár perc. Szüljenek sünt, akik állandóan kárognak és minden normális dologról le akarják beszélni az embert.

Aztán szerinted, ha állami krach van, akkor a bankbetéteket nem viszik el? Majd figyeld meg a Görögöket nemsokára vagy Argentínát tanulmányozd. Ennyi erővel vegyél aranyat, bár azt sem lehet megenni, vegyél egy tanyát meg egy csomó disznót, aztán tartsál távolságot mindentől, hogy bebiztosítsd magad.

I_Isti 2012.09.28. 13:50:19

@zsg?: +1: a számla azt jelenti, hogy a TE követelésed a bankkal/nyugdíjpénztárral szemben.

Az állami nyugdíj pedig egy bizonytalan lehetősége az államnak, hogy fizessen neked az adóbevételei terhére nyugdíjat.

Ha akar.

Ha nem akar, mert fontosabb dolgok is vannak mint a TE nyugdíjad - például a felcsúti fociakadémia - akkor nem fog fizetni.

Avatar 2012.09.28. 13:54:24

@KG2000: "2)Ez nyilvánvaló hisztériakeltés és közvetlen célja az, hogy az emberek gyorsan kivegyék a pénzüket. Közvetett célja az, hogy ezzel államcsődöt idézzen elő, és persze a kormány bukását."

Kivegyék a pénzüket? Miből, te nagyon okos? Állampapírból? Az nem egy bankszámla! Aki az állampapírt megvette, az az államtól csak a papír lejáratakor kapja vissza a pénzét, addig csak úgy szabadulhat meg tőle, ha valaki másnak eladja, ha talál rá megfelelő árfolyamon vevőt.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.09.28. 14:01:12

@Blogger Géza: Megint ez a panel jön be, te bértollnok. Dehogy nem volt az saját megtakarítás... tőled is elvették, tapsikolj csak.

Rwindx 2012.09.28. 14:11:12

@Avatar: Úgy hívják másodlagos állampapír piac.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.09.28. 14:12:30

A választók 80 %-a elutasítja a fidesz választási terveit. Ez nagyon nagy szám! Ha mindenki elmegy szavazni, szarrá verhető az orbáni diktatúra!

Kedves ellenzéki pártok és mozgalmak! Vegyétek észre a magas labdát! Semmi más feladatotok nincs, mint ráébreszteni a 80%-ot hogy ő a 80% !

Magyarország én nem így szeretlek!

lobaszopiatej 2012.09.28. 14:12:34

Sok pénzt soha ne tarts egy helyen, ennyi!

g99 2012.09.28. 14:16:32

@béla a görög: "félreértettél, nem félek, nem vagyok rá kíváncsi mit találnak ki 'nagyjaink'...
a pénzváltásokon meg máson már túl vagyok. a MANYUP buli után nem óhajtottam esélyt adni az államnak még egy rablásra.
ez nálam elvi kérdés még csak nem is anyagi."

Ez a jarhato ut. Az ember gondolja at a lehetosegeket es rizikokat es szemelyenek megfelelot valassza ki. Valakinek ez a penzatvaltas, valakinek az allampapir, valakinek a bankbetet valakinek a tozsde.A tudatossag nagyon fontos.

apanna 2012.09.28. 14:16:42

Annyira szar az állampapír, hogy az én cégem is abba fektetett bele. Kockázat nélkül.

Látom megindult a kampány, de figyeljetek, mert minél jobban lehúzzátok Orbánékat, annál népszerűbb lesz.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.09.28. 14:16:52

A választók 80 %-a elutasítja a fidesz választási terveit. Ez nagyon nagy szám! Ha mindenki elmegy szavazni, szarrá verhető az orbáni diktatúra!

Kedves ellenzéki pártok és mozgalmak! Vegyétek észre a magas labdát! Semmi más feladatotok nincs, mint ráébreszteni a 80%-ot hogy ő a 80% !

Magyarország én nem így szeretlek!

g99 2012.09.28. 14:22:28

@Már olimpiai bajnokok menekülnek el Orbánék miatt!: "A választók 80 %-a elutasítja a fidesz választási terveit. Ez nagyon nagy szám! Ha mindenki elmegy szavazni, szarrá verhető az orbáni diktatúra!"

Es pl a Jobbik, Mszp, Lmp terveit mennyien is tamogatjak? Szerintem nem eleg hogy a Fidesz-t nem szeretik, azert valami ertekelheto tervet az majd fel kell mutani, azon kivul hogy a Fidesz rossz.

naugye! 2012.09.28. 14:22:56

Aki ilyen irreálís kamatok mellett kínálja a papírjait(3 éves Prémium Magyar Államkötvény 9,5 %, jövőre ugyanez legalább 9,7 % lesz), az eleve nem gondol arra, hogy majd vissza is fizeti. Még magyarázkodnia sem kell nagyon ha nem fizet, hiszen már csak a KG2000-félék hisznek neki, ők meg úgyis mindent habonyságot beszopnak. Majd azt mondják, hogy aki ilyen irreális kamatért vett kötvényt, az nyilvánvalóan a magyar állam ellen spekulált, a spekulánsok pedig árulók, úgy kell nekik!

tede 2012.09.28. 14:25:04

@Már olimpiai bajnokok menekülnek el Orbánék miatt!: mutass valamit, amit magyarok többsége szeret, a sörön kívül

a politikus felhozatal persze elég gyenge, de azért akinek van szeme, látja, hogy melyik képes a kormányzásra és melyik az amelyik csak káoszt csinál maga körül és utána meg büszkén hirdeti, hogy hazudott reggel délben meg este

etruszk 2012.09.28. 14:25:58

@apanna: Légy szíves és árulj el annyit: hazai tulajdonú a cég?

igazi hős 2012.09.28. 14:26:30

@bankvezér: Szóval szerinted ez megállja a helyét: "Semmi alapja a fizetés megtagadásának. Forintot nyomtatni bármikor tud az állam."
Ha igen, akkor semmi probléma, nem vagy okosabb, mint aki ezt írta. Nyugodtan kapálódz még egy kicsit. Örömödre reagálva: "boldogok a lelki szegények".

Melee 2012.09.28. 14:27:35

A Fidesz csicskái azért nyomják le az MNB-seket kamatdöntéskor, hogy felpörgessék az inflációt, és ezzel részben elértéktelenítsék a forint alapú állampapírokat, így csökkentik az államadósságot. Ez egy abszolút ortodox módszer az államadósság csökkentésére a hitelezők megszivatásának árán. Ki fogják fizetni az állampapírokat, és azok negatív hozamot fognak termelni.

McDobbent 2012.09.28. 14:28:05

@Már olimpiai bajnokok menekülnek el Orbánék miatt!: Légyszíves hallgasd meg a hírt jobban. A 80% elutasítók jó része fideszes szavazó. Csak a regisztráció ellen vannak, nem a kormány előtt. Sztálini statisztikai módszerekkel operálsz. :-)

g99 2012.09.28. 14:28:53

@naugye!: "Aki ilyen irreálís kamatok mellett kínálja a papírjait(3 éves Prémium Magyar Államkötvény 9,5 %, jövőre ugyanez legalább 9,7 % lesz), az eleve nem gondol arra, hogy majd vissza is fizeti."

Erste, AXA, Magnet bank mind 9% folotti kamatot kinal. Akkor ok sem gondoljak komolyan a visszafizetest.

igazi hős 2012.09.28. 14:29:08

@Rwindx: Ha nagy baj lenne, akkor a másodlagos piac is beszakadna, mert mindenki csak eladni akarna. Szóval ha az állam belengeti az államcsődöt, akkor a másodlagos piacon sem megy el a papírod normális áron.

Melee 2012.09.28. 14:30:28

@tede: "a politikus felhozatal persze elég gyenge, de azért akinek van szeme, látja, hogy melyik képes a kormányzásra és melyik az amelyik csak káoszt csinál maga körül és utána meg büszkén hirdeti, hogy hazudott reggel délben meg este "

Egyetértek. Tisztán látható, hogy sem a jelenlegi vezér, sem a mostanit megelőző előtti, sem az annak helyébe lépett pártvezér bábjátékos nem alkalmas a kormányzásra.

naugye! 2012.09.28. 14:32:56

@g99: Ezek a bankok más termékeikkel közös akcióban kínálnak 9 % feletti kamatokat. Amit veszítenek a magas kamat miatt, visszaveszik az egyéb termékeik alacsonyabb jövedelmezőségén keresztül.

igazi hős 2012.09.28. 14:33:31

@naugye!: 96-ban 26-28%-os DKJ hozamok voltak, mégis mindent kifizettek. annyiban igazad van, hogy nem a fenntarthatóság a cél. Hanem a választások túlélése, hiszen 2015 még messze van, legyen a következő kormány gondja. (Ahogy 2017 is, amikor az árfolyamgátasok esnek vissza a valóságba.)

bankvezér 2012.09.28. 14:34:14

@g99: Csak a ballib média álmodozik. :DDD

igazi hős 2012.09.28. 14:35:13

@naugye!: Milyen más termékre gondolsz? Nekem az Erste sima éves lekötésre ad 9% felett. Ja bocs, kell hozzá egy bankszámla is, mint "termék".

s 2012.09.28. 14:35:18

Öreg harcos, nekem dumálsz itt arról, hogy ne vegyem meg ezt a szart? Tudod te azt, hogy kicsoda vagyok én egyáltalán? Bazdmeg, én papolok itt arról, hogy vedd ki a kibaszott pénzed a bankból, mert egy adott összeg felett, valamikor a közeli jövőben matolcsy apu abból fogja a faszán megpörgetni a magyar gazdaságot. Mert másból nem nagyon, az már világosa látszik. Persze ez egy lehetőség, hogy a hülye lakossági állampapír vásárlókat is átbasszák, mint szart a palánkon, de aki ekkora fasz, az dögöljön is meg (kb. mint az egyszeri devizahiteles). Itt most a normális, bankszámlát használó emberekről beszélek, akik kisebb-nagyobb vagyonokat tárolnak magyarországi kereskedelmi bankokban lévő számlákon (én már nem). Azoknak szólok. A pénzük nincsen biztonságban, mert jelenleg szociopaták által vezényelt eszetlen gazdasági ámokfutás idejét éljük. Akinek számít, hogy mi lesz a magánvagyonával, az lép. Ennyi.

naugye! 2012.09.28. 14:35:58

@g99: Ja, és persze könnyen előfordulhat, hogy ezek a bankok sem gondolják komolyan a visszafizetést.

naugye! 2012.09.28. 14:37:12

@igazi hős: Éves lekötésre, és 9 %, nem 3 éves lekötésre 9,5 százalék.

bankvezér 2012.09.28. 14:37:20

@igazi hős:
" (Ahogy 2017 is, amikor az árfolyamgátasok esnek vissza a valóságba.) "
Na végre beismerted, hogy amikor az árfolyamgát mellett agitáltál, akkor csak félre vezetted a a már eddig is becsapott embereket.

s 2012.09.28. 14:37:59

@igazi hős: Ez addig lesz, ameddig matolcsy apu gondol egy tajtékosat, és viszi amit lát. Ne legyenek illúzióid. Ami neked már fájna, az neki is pont jól jön.

g99 2012.09.28. 14:38:54

@naugye!: "Ezek a bankok más termékeikkel közös akcióban kínálnak 9 % feletti kamatokat."

Ez nem igaz. Altalaban csak az a feltetel hogy uj bankon kivuli forras legyen. De ezt minimalis munkaval lehet teljesiteni. Mondjuk amikor lejar a lekotesed egy masik bankba utalod at es ott kotod le uj forraskent. De azt is csinaltatod, hogy a parodnak is nyitsz szamlat es a ket szamla kozott pakolgatjatok (persze csak akkor ha kozos kasszan vagy paroddal). Utalas egy normalis szamlanal ingyenes, igy max az a macera hogy fizikailag el kell menned tobb bankba. De ha nem minimalis penzt fialtatsz, akkor megeri a faradtsagot.

dr Smittpálelnökúr 2012.09.28. 14:42:48

@KG2000: Te ne irogass inkább magánnyugdíjról, mert lövésed sincs róla. Akkora ökörséget írtál, hogy nem tudom röhögjek, vagy sírjak rajta.

Ha a manyupok nem pénztártagok számára fizettek volna nyugdíjat, akkor az a felosztó-kirovó rendszer lett/maradt volna.

Ami faszán be fog dőlni 10 éven belül.

Te marha.

antika890 2012.09.28. 14:43:57

Ha én veszek kötvényt, akkor befektetek. (Nem viccből csinálom) A befektetéseknek kockázata van, úgy tudom. Igen, olyan kockázat is van, hogy soha többet nem látom a pénzem. Akkor? Mi a kérdés?

g99 2012.09.28. 14:44:31

@naugye!: "Éves lekötésre, és 9 %, nem 3 éves lekötésre 9,5 százalék."

En szemelyes celjaim miatt csak 2 honap es 1 ev kozotti lekoteseket nezem. A 3 eves mar tul hosszu nekem. Oda lehet hogy a 9.5% szazalek tul keves, mert akkora idotavon meg valasztas is lesz es akkor lehet hogy fontebb is mehetnek a kamatok. Szoval a 3 ev mar olyan idotav ami nagy rizikot tartalmaz es hat nem a javulas es kamatcsokkenes fele.

Szenthomárság 2012.09.28. 14:45:35

@bankvezér: hát ha te mondod, már meg is nyugodtunk!
Jövő heti lottószámok esetleg?

s 2012.09.28. 14:46:02

@g99: Lófaszt. Új forrásként a bankok nem ismernek el olyan összeget, amit lekötési időkre viszel át másik számlára. Egy csomóan elég hosszú időszakokat kötnek ki, nem megy a tologatás.

naugye! 2012.09.28. 14:46:50

@g99: Előzőleg még azt írtad, hogy sima éves lekötésre kaptad a 9 feletti %-ot, új forrásról szó se volt.
De nem kötözködök, természetesen mindenki szabadon dönthet, hogy hol veszíti el a pénzét.

s 2012.09.28. 14:47:51

@antika890: Semmi. Vegyél görög államadósságot, azon magasabb a hozam. Hülyegyerek.

g99 2012.09.28. 14:49:18

@s: " Lófaszt. Új forrásként a bankok nem ismernek el olyan összeget, amit lekötési időkre viszel át másik számlára. Egy csomóan elég hosszú időszakokat kötnek ki, nem megy a tologatás."

Legyszi mielott hulyesegeket irsz olvass el egy ilyen ajanlatot!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.09.28. 14:49:33

"de tekintettel a körülményekre én inkább tartanám a távolságot."

Szerintem ez a legnagyobb gond, hogy hiteltelenné tette magát a kormányzat. Ha elkezdik cáfolni, hogy befagyasztják a bankbetéteket, akkor mindenki azonnal szaladna kiszedni a pénzét.

s 2012.09.28. 14:50:54

@bankvezér: Továbbá 10000 éve nem volt komolyabb meteorbecsapódás a Földon, tehát nem valószínű, hogy egyhamar lesz. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Exponenciális eloszlás emléke megvan még? Ne keseríts el, hogy anyád hiába költött az iskoláztatásodra.

s 2012.09.28. 14:51:24

@g99: Elolvastam többet is.

g99 2012.09.28. 14:52:07

@naugye!: "Előzőleg még azt írtad, hogy sima éves lekötésre kaptad a 9 feletti %-ot, új forrásról szó se volt.
De nem kötözködök, természetesen mindenki szabadon dönthet, hogy hol veszíti el a pénzét."

Az uj forras mondju azt jelenti hogy van lekotni valo penzed X bankban szabadon. Ekkor a maradek bank ajanlatait megnezed es ami a legjobb ot nyitsz szamalat el lekotod a penzed. Utanna ha ez is lejar akkor keresel egy masik bankot es oda viszed a penzed. Most jelenleg ha jol tudom legalabb 3 bank ad 9% folotti kakatot. Szoval gyakorlatilag nem jelent megszoritast az uj forras.

g99 2012.09.28. 14:54:59

@s: "Elolvastam többet is."

Akkor nem ertem mit nem ertesz? Pl ha nem az Erstenel van a penzed, akkor nyiss ott egy szamlat es kosd ott le. HA az Erstenel van akkor nyiss szamlat az AXA-nal. Ha valamiert a Magnet tetszik es nem ott van a penzed akkor kosd le ott. Pl ha eves lekoteseket hasznalsz akkor evente egyszer kell ezt a transzfert megtenned.

bankvezér 2012.09.28. 14:56:54

@s:
Nézd apafej, ha ennyire bizalmatlan vagy, mi a faszért élsz még Magyarországon? Hiszen, bármikor érted mehet a rohamkocsi az ápolónak álcázott kommandósokkal. Az, hogy eddig nem mentek érted, semmit nem jelent, hiszen az a múlt, - most pedig a jelenben vagyunk . :))

bankvezér 2012.09.28. 14:59:07

@s:
És ha anyád kilép az utcára, bármikor megdughatják. Ne tévessze meg az, hogy eddig még megúszta.
Szóval légy eszednél köcsög...

naugye! 2012.09.28. 15:12:58

@g99: Én ezt értem. De az ördög mindig a részletekben van, és eddig nem mentem bele. Röviden a Périum MÁK változó kamatozású: éves infláció + 4 %. Az állam azért ilyen nagylelkű, mert
1. Csökkenteni akarja az államadósság piaci kitettségét, ezért a devizaadósság terhére forintadósság arányát próbálja - egyébként sikerrel - növelni.
2. Mivel recesszióban a lakossági megtakarítások összességében nem vagy alig növekednek, máshonnan, pl. a bankbetétekből kell elszipkáznia a pénzt, tehát a banki kamatok fölé kell mennie.
3. Nem csak a nemzetközi, hanem a hazai befektetők körében is csökkent a bizalom az állam iránt, ezért a kötvények kamataiba itthon is egyfajta CDS-szerű felárat muszáj beépítenie.

igazi hős 2012.09.28. 15:17:26

@naugye!: Az Ersténél volt 3 éves 11%-os kötvény is, azt is visszafizették.

g99 2012.09.28. 15:19:58

@naugye!: Ha even tuli idotavon gondolkoznek, akkor en ilyen Premium MAK-ot vennek. Az meg hogy az allamnak vannak celjai es az pont passzolna az en penzugy celommal az meg egy jo dolog. Eves idotavon most a bankok jobb ajanlatokat adnak ezert most ott van a penzem.

mendson 2012.09.28. 15:21:02

@bankvezér: Akkor irom jó? A két háború hadikötvényeít nem fizették vissza.Aztán nem fizették vissza a békekölcsönt. Pontosabban ez utóbbit részben.

igazi hős 2012.09.28. 15:21:24

@bankvezér: Mutasd meg, hol agitáltam mellette. Már megint összekevered a valóságot és a hitvilágodat. Az meg különösen szép, hogy egyáltalán nem érted mit írok, de van benne egy szó, ami vörös posztó neked, tehát írnod kell valamit. Ha muszáj ilyeneket írnod, akkor írd le egy papírra, és dobd a papírt a kukába (illetve a hulladékgyűjtőbe). Mindketten jobban járunk, te nem égeted magad, én nem fárasztom magam.

béla a görög (törölt) 2012.09.28. 15:22:51

@g99: "De ha az allamkotvenytol valaki fel, akkor gondolom egy bankban meg kisebb hajlandosaggal teszi be a penzet."

Hát NEM!

"Szoval azert az allamok a legutolso dominokent szoktak bedolni."

Hát ismét csak NEM!

1) Nézd meg görögországot. - a népek kivették a pénzük.
2) Kapitalizmus van! Az állam tönkremehet! Azért nem megy tönkre mert államosit? És visszavágja a társadalmat a középkorba. Te meg dögölj meg? Hát kösz szépen, NEM.
Az állam nem egy mindenható valami, nem kell túlfetisizálni a szerepét. Annyi pénz mindig lesz, hogy adót hajtson be és egy erőszakszervezetet fenntartson a belső rend végett - egyébként meg minden mást lehet csinálni állam nélkül. Ha több pénz van akkor még elláthat további funkciókat, de egyébként el lehet lenni állam nélkül. Ennyit az államról.

s 2012.09.28. 15:22:58

@g99: Értek mindent, de nem találom olyan jó ajánlatnak, elmondom miért. Több banknál kell fenntartanom számlát, ami a legritkább esetben ingyenes (bár nekem most éppen az). A bankok általában kiszúrják, hogy ugyanazt az összeget utaztatom, és simán megtagadhatják a magasabb kamatra történő szerződést. Ha csak egyszer előfordul, már alig vagyok nyerésben. Azon kívül az utaztatásnak is megvannak a költségei (az utalások nem ingyenesek többnyire). Nem kötök le egy évre. A leghosszabb eddig 6 hónap volt, az is tele izgalommal a végén (ha érted, hogyan gondolom).

A másik, hogy most meg igazán nem jó ötlet sok pénzt számlán tartani. Van nekünk ugye ez a matolcsynk, ami egy elemi kárral azonos kategória az óvatos becsléseket alapul véve is. Tehát kimozdítottam a pénzeket a bankból, és más helyekre tettem át (zömében ingatlan). Én senkinek nem adok olyan tanácsot, amit én sem fogadnék meg. Ellenkezőleg, olyan tanácsot adok, amit magam is követek. Én most ezt tanácsolom nektek: ingatlan és arany. A pénzt vagy elveszik, vagy elinflálják, amivel a banki kamatok (a kihelyezhetetlen hitelek miatt) nem fognak tudni lépést tartani.

s 2012.09.28. 15:24:52

@bankvezér: Szeretem ezt az országot. A vezetőit nem szeretem. Ilyenkor nem nekem kell elmenni innen, hanem nekik. Legalábbis szerintem.

igazi hős 2012.09.28. 15:25:22

@mendson: "Pontosabban ez utóbbit részben. " ... és egy kis késéssel.
De ne zavard össze tényekkel az ifjú Matolcsyt.

Rive 2012.09.28. 15:27:49

"2. Mivel recesszióban a lakossági megtakarítások összességében nem vagy alig növekednek, máshonnan, pl. a bankbetétekből kell elszipkáznia a pénzt, tehát a banki kamatok fölé kell mennie."

Apró bibi, hogy ezzel a lépéssel persze egyszersmind konzerválja a recessziót: a kiszáritott bankrendszer a fennálló körülmények között nem, hogy a gazdaság pénzszükségletét nem képes biztositani, de idővel maga is feltőkésitésre szorul.

A likviditás növelésére tett próbálkozások (alapkamat csökkentése, valamint Simor után valszeg közvetlen/közvetett kötvényvásárlás) ráadásul csak súlyosbitják a helyzetet - az államnak lesz több pénze, nem a gazdaságnak -> infla -> még nagyobb finanszirozási igény -> még nagyobb kamatrés, körbe körbe.

s 2012.09.28. 15:29:01

@bankvezér: "És ha anyád kilép az utcára, bármikor megdughatják."

Szemben a te anyáddal, akivel ez pontosan igazolhatóan meg is történt. Látod, ez a különbség a valószínűség és a történelem között. (Anyám egyébként örülne, hogy még mindig jó nőnek tartod, de engedelmeddel ezt azért nem fogom megosztani vele.)

igazi hős 2012.09.28. 15:29:48

@s: Miért izgulsz egy féléves lekötés miatt? Mivel nem nő a pénzzel együtt a kamat, nekem 6 db éves lekötésem van, nagyjából kéthavonta járnak le, így mindig van a "közelben" pénz, ami nemsokára lejár (vagy rosszabb esetben olyan, ami nemrég lett lekötve, így nem veszíthetek sok kamatot).

g99 2012.09.28. 15:31:22

@s: Ha ezek a felemeid akkor ne tedd! Ezert mondom hogy mindeki merje fel az igenyeit es az alapjan dontson.

igazi hős 2012.09.28. 15:33:03

@Rive: Orbán érezhetően fel akarja tőkésíteni a bankrendszert, csak épp a saját módján: "legyen 50% magyar bank". Megvették a Takarékbankot, nemsokára tolnak bele pénzt, abból lehet hitelezni. Hogy kinek, azt jövőre meglátjuk.

g99 2012.09.28. 15:37:16

@s: "A bankok általában kiszúrják, hogy ugyanazt az összeget utaztatom, és simán megtagadhatják a magasabb kamatra történő szerződést. "

En ilyenrol meg nem hallottam. Szerintem van egy nyilvanos ajanlatuk feltetelekkel, szerintem nem tagadhatja meg a dolgot ha a felteteleket teljesited. De ha megtagadja akkor mesz masik bankba.

A hitelnel meg a betetnel azert nagyon mashogy allnak az ugyfelhez.

Rive 2012.09.28. 15:38:43

@igazi hős: az adott politikai/gazdasági körülmények között az effélét nem úgy szokás emlegetni, hogy a 'bankrendszer feltőkésitése'.

Amúgy az adott gazdasági/bizalmi környezetben még a bankrendszer rendes feltőkésitésének is kétséges lenne a várható hatásossága.

s 2012.09.28. 15:39:14

@igazi hős: Nem amiatt izgulok, hogy nincs éppen elég lóvém. Ezt könnyen meg lehet oldani, ha részletekben kötök le, mert akkor csak a feltört részért nem kapok kamatot. Nézd már meg kérlek a többi kommentemet is, abból kiderül, hogy miért izgulhatok. Nem írom ide sokszor, mert egy huszáros mozdulattal kimoderálnak (volt rá példa, ezért nem feszegetném ezt a húrt).

s 2012.09.28. 15:40:30

@g99: Így tettem. Remélem ti sem fogtok bánkódni.

jet set 2012.09.28. 15:45:12

Felesleges hisztériakeltés.

s 2012.09.28. 15:50:44

@g99:

www.azenpenzem.hu/cikkek/trukkok-az-akcios-kamatokkal/387/

"A hitelnel meg a betetnel azert nagyon mashogy allnak az ugyfelhez."

Persze, tudom. Jelenleg 0 forintos számlám van (nincs költsége), van kártyadíj, ennyi. Ezek egészen egyszerűen nem érik meg nekem, éppen úgy, mint a hitelkártya, amivel elvileg sokat lehet spórolni. Ebből senki nem fog meggazdagodni. Aki ezt hiszi, annak téveszméi vannak. Egyébként munkából sem fog senki meggazdagodni, de ezt talán tudjátok ti is. Abból legfeljebb megélni lehet, ha lehet egyáltalán. Egy tisztességes kis vagyont persze évtizedek becsületes munkájával össze lehet hozni, de itt szerintem az a fontos, hogy az ember jól tippelje meg a következő világállapotot. Én megtippeltem, és szerintem nem akarjátok tudni, hogy mi van ezen a tipplistán. Vigyázzatok arra, amitek van, mert it most unorthodox folyamatok (köznyelven nagy bazdmegek) jönnek.

teglagyar7 2012.09.28. 16:03:02

Magyarok!

Nagyon fontos dologban kérem a segítségeteket!
Az országra minden eddiginél nagyobb veszély leselkedik!
A MUNKANÉLKÜLI SZABADSZÁJÚ LIBERÁLIS BLOGGER RÓZSA MIHÁLY ISMÉT MEGPRÓBÁLJA MEGSZEREZNI A HATALMAT MAGYARORSZÁGON!!!
Az ellenség arca:
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg
Gondolom az szdsz 2002-2010 között tartó rémuralmára még mindenki emlékszik!!!
RÓZSA MIHÁLY MOST EZT PRÓBÁLJA MEG ÚJRA VISSZAHOZNI!!!

Tavasszal egy szdsz zászlóval jelent meg!!!!!!
Hogyhogy még mindig nem vetette ki az ország és a nép immunrendszere ezt a mocskot magából?!?!?!???

AMIÉRT PEDIG ÚGY DÖNTÖTTEM, HOGY EZT MEG KELL ÍRNOM A GYURCSÁNY FÉLE ÉHSÉGSZTRÁJK ALATT TÖRTÉNT!!!!!!!!

RÓZSA MIHÁLY A MUNKANÉLKÜLI SZABADSZÁJÚ LIBERÁLIS BLOGGER MEGJELENT A KOSSUTH TÉREN!!!!
kuruc.info/galeriaN/hir/ehesdk02.JPG
Nyilvánvaló, hogy itt akarja ÚJRA megalapítani a királyságát, és minden magyart elpusztítani!!!!!!!!!

Kicsit interneten utánaolvasva kiderül, hogy rózsa mihály a munkanélküli szabadszájú liberális blogger teljesen aktív és a hatalomba készül!!!!!

A leendő kabinet névsora is nyilvános már!
Demszky, retkes, magyar, kóka, fodor, ungár, horváth, mécs, tarján, kuncze!
Remélem ismerősen csengenek ezek a nevek!!

Ezért hívom most fel minden magyar figyelmét arra, hogy állítsatok meg rózsa mihályt a munkanélküli szabadszájú liberális bloggert!!!!!

Sokan kérditek, hogy hogyan?
Pusztítsátok a liberalizmust a mindennapjaitokban! Ne hagyjátok, hogy az emberek elfelejtsék rózsa mihály a munkanélküli szabadszájú liberális blogger 2002 és 2010 közötti ámokfutását!!!

Minden magyar fel a barikádokra, harcoljunk a liberálisok ellen!!!!!!!!!!!!!
Rózsa mihály a legveszélyesebb ember a Földön!

EMBEREK ÉBRESZTŐ!!!!!!!!

s 2012.09.28. 16:07:50

@teglagyar7: Faszomat, te már megint itt vagy? Ezek szerint nem fulladtál meg matolcsy végbelében, ahogy sokan számítottunk rá, te bazdmeg megcáfolva a biológia eddig ismert törvényeit valahogyan élve kiverekedted magad abból szarlávával súlyosbított metánviharból, és újjászületve itt baszod a rezet. Faszért nem takarítanak már le a netről, te baromarcú.

vomit 2012.09.28. 16:10:50

@nemsirunk: az "allam felel a penzteremtesert" cimu alapveto tevedes ellenszere erre talalhato:
How money is created and why the state has nothing to do with it
www.europacmetals.com/commentaries/newsid416/148/what-is-money.aspx

ier6w7i 2012.09.28. 17:04:19

@g99: Ingatlanalapok kifizetesenek felfuggesztese pont magan megtakaritas zarolasat jelentette

Itt azért azt hozzá kellene tenni, hogy a PSZÁF csak lehetőséget adott az Ingatlanalapoknak a kifizetések késleltetésére, nem kötelezte őket. Persze ők örömmel éltek vele!

Mondjuk aki ingatlanalapba fektet ami mögött ingatlanok vannak annak vhol reálisan látnia kell, hogy ha megrohanja mindenki az alapot, akkor összedől az egész, mert nem likvid eszközök állnak mögötte. És 2008 után nem igazán normál piaci körülmények voltak.

Mondom ezt én, akinek szinten ragadt be pénze ingatlanalapba 180 napra.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.28. 17:16:38

Én meg azt hittem, hogy a forint állampapír kockázatmentes befektetés...

Például a manyup portfólió legnagyobb része, tehát leendő magánnyugdíjunk is ebben pihent.

Most kinek higgyek?

vladimir964 2012.09.28. 18:14:26

Hát hiszen nálunk is volt/van ilyen! Idősebbek még emlékezhetnek a jó kis "békekölcsönre" amit a mai napig senkinek nem fizettek vissza!

vladimir964 2012.09.28. 18:28:50

@ccactus: Hát úgy, hogy a békekölcsönösök mind a mai napig egy kágyilló vasat sem láttak az "önként" jegyzett pénzükből. (a kamatokról nem is beszélve)

szgy 2012.09.28. 18:30:33

külföldi példák helyett jobb lett volna ha a magyar szabályozás apróbetűit is legalább linkeli vagy idézi az író, így ez csak egy homályos célozgatásra alapozott hangulatkeltés. sajnos végig kellett olvasni hogy ez kiderüljön.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.28. 18:32:10

@vladimir964:

Bizonytalan vagyok a témában. A wikipédia kicsit mást ír róla, mint te:
hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9kek%C3%B6lcs%C3%B6n

HomicideWatch (törölt) 2012.09.28. 19:17:31

De most komolyan, ha egy bank csődbe megy, szerinted ő egyből perkálni fog?
pl. a CIB bank anyabankja. Akkor mennyit fog késni a fizetés?

marco74 2012.09.28. 19:33:42

off, de kíváncsi vagyok a véleményetekre,
Tota W. vs. Orbán
Bolond vagy zseni?
orbanszerintavilag.blog.hu/2012/09/28/orban_bolond_vagy_zseni_riposzt_tota_w_irasaira

igazi hős 2012.09.28. 20:53:33

@HomicideWatch: "Akkor mennyit fog késni a fizetés? " 20 munkanapot, ennyit érdemes egy másik bankba tenni. Bár ha az OTP menne csődbe és a 2 millió ügyfélnek csak 1%-nál van valami hiba a nyilvántartásban, akkor náluk lehet csúszás.

Ha a bankod csődbe megy és nem elég az OBA, akkor nagyon irigyelünk téged. Pláne, ha több bankban is van 25 m feletti pénzed.

bankvezér 2012.09.29. 22:31:14

@s:
Látszik, hogy mekkora tahó vagy!
Nem tartom jó nőnek anyádat, de attól még egy hozzád hasonló gonosz elmebeteg letámadhatja...

bankvezér 2012.09.29. 22:37:19

@ier6w7i:
Én úgy tudom, hogy az még a Gyurcsány vagy a Bajnai Kormány idején volt.

bankvezér 2012.09.29. 23:20:26

@igazi hős:
Már egy ideje tudom, hogy neked az értelmetlen kommentelés a lételemed.

igazi hős 2012.09.30. 20:42:01

@bankvezér: Elfogytak a szmájlik? Neked valóban értelmetlen bármit is írnom, de a hiba nem az én készülékemben van. Amint megtanulod az alapműveleteket + kamatszámítást, mások 3 szavasnál hosszabb mondatainak értelmezését és hasonlóan bonyolult dolgokat, egyből értelmet kap, az amit írtam.

bankvezér 2012.09.30. 22:32:08

@igazi hős:
Őszintén : ki a túró vesz téged komolyan??? :DDD

igazi hős 2012.10.01. 15:21:21

@bankvezér: Többnyire az okos emberek. Körülötted is vannak olyanok. Keress egyet, mondjuk olyat aki tud kamatot számolni.

bankvezér 2012.10.01. 16:24:12

@igazi hős:
Itt mindenki tud kamatot számolni tégedet kivéve.
Te szerencsétlen kötözködő troll :))

bankvezér 2012.10.01. 16:24:23

@igazi hős:
Itt mindenki tud kamatot számolni tégedet kivéve.
Te szerencsétlen kötözködő troll :))

bankvezér 2012.10.01. 16:24:33

@igazi hős:
Itt mindenki tud kamatot számolni tégedet kivéve.
Te szerencsétlen kötözködő troll :))

igazi hős 2012.10.02. 09:08:36

@bankvezér: Ehhez képest nem igyekeztél cáfolni, amikor kijavítottalak a kamat-árfolyam témában. Eszerint 3 lehetőség van:
- utánaszámoltál és nem az jött ki mint nekem: megírhattad volna a szerinted helyes eredményt,
- utánaszámoltál és az jött ki mint nekem: beírhattad volna, hogy tévedtél,
- nem sikerült kiszámolni.
Utóbbi két esetben a "mindenki tud kamatot számolni tégedet kivéve" biztosan nem állja meg a helyét.
Választhatsz, de a szmájlik keveset érnek érvek helyett.

Zka77 2012.10.04. 13:17:21

@KG2000: te szerintem ne beszélgess pénzügyekről, jól láthatóan halvány segédfingod nincs róluk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.05. 08:45:15

@Zka77: Azért becsülendő, hogy legalább érdeklődik a téma iránt. :)