sorok között

A nyugdíjat felejtsd el

2012. augusztus 11. - Politikai Ateista

Napjainkban az öngondoskodás erény, rövidesen azonban a legtöbbünk számára kényszer lesz. Egy kis olvasnivaló:

A német kormány az év elejétől kezdve a nyugdíjkorhatár-emelés eszközéhez nyúlt, a jelenlegi szintekről 2030-ra 67 évre növekszik a nyugdíjkorhatár. Szakértők szerint átmenetileg ez az intézkedés képes a rendszerben lévő feszültségeket kezelni, azonban a jelenlegi demográfiai folyamatok fényében nem kerülhető el az évszázad közepére a 70 éves korhatár sem, ami azt jelenti, hogy 2030 után is folytatni kell a reformot - írja a Die Welt. - Már a 67 éves nyugdíjkorhatár sem elegendő? - Portfolio.hu

 

Ráadásul a Portfólió (Die Welt) cikke a német helyzetbe ad némi bepillantást, Németország pedig Európa egyik leghatékonyabb, illetve legerősebb gazdaságával büszkélkedhet, ami hazánkról nehezen mondható el.

Most nem szeretnék a Fidesz kormányzat "nyugdíjvédelmi" intézkedéseivel foglalkozni, ez ugyanis csak részletkérdés. A nyugdíjbomba előbb-utóbb robbanni fog, az elhibázott intézkedések maximum levágnak valamennyit a kanócból. Európa legtöbb országa kénytelen lesz szembesülni a jelenlegi nyugdíjrendszerek fenntarthatatlanságával, amelyek csak a népesség és a gazdaság folyamatos növekedése mellett működőképes, és nem a Fidesz lesz az utolsó kormány amely az állam közvetlen finanszírozásába bevonja majd a lakosság nyugdíjasévekre gyüjtögetett megtakarításait. Ez annyira biztos mint a halál. Csak emlékeztetnék rá, hogy az Európai Bizottság szinte mindenért bírálta az Orbán-kormányt, de a nyugdíjrekvirálásnál nem csapkodták az asztalt.

Akinek még legalább 10-20 éve van a folyamatosan távolodó nyugdíj-korhatárig jobban teszi ha felülemelkedik a kormány nyugdíjakkal kapcsolatos bűvészkedésein. A magánpénztárakra sem vennék mérget, de állami nyugdíj nem lesz, legalábbis abban a formában ahogy ma ismerjük biztosan nem. Én nem is izgattam fel magam túlságosan fel amikor "államosították" a nyugdíjakat, pontosan azért mert már évekkel ezelőtt lemondtam róla. Fizetem ami elkerülhetetlen, egyfajta adóként tekintek a járulékokra, és nem is remélem, hogy valaha viszontlátok valamit belőle.

Ha nem számolok a nyugdíjkorhatár további inflálásával akkor is legalább 35 évem van hátra az első kifizetésig, de amint már említettem nincsenek hiú ábrándjaim, úgy gondolom, hogy én már egy árva petákot sem fogok kapni. Jobb félni mint megijedni alapon nagyjából 6 éve kezdtem el felépíteni a saját nyugdíj-portfóliómat, és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy legalább játszadozzon el a gondolattal. A szüleimnek néhány éve van csak hátra a visszavonulásig, de mindenesetre figyelmeztettem őket, hogy ne építsenek légvárakat, kezdjenek el barátkozni a nyugdíjnélküliség gondolatával.

Ez természetesen csak egy magánvélemény, ha tévedek az csak bónusz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr864705910

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.11. 17:43:00

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. A lista folyamatosan bővül. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzet...

Trackback: Orbán Viktor halni készül? 2012.08.11. 17:41:34

A megözvegyült Anikó asszony jólétét biztosítaná a törvénymódosító javaslat, amelyet Lázár János terjesztett be képviselői önálló indítvány formájában augusztus 10-én. Az indítványban az áll, hogy amennyiben a miniszterelnök a hivatali ideje alatt elha...

Trackback: Orbán Viktor halni készül? 2012.08.11. 17:31:57

A megözvegyült Anikó asszony jólétét biztosítaná a törvénymódosító javaslat, amelyet Lázár János terjesztett be képviselői önálló indítvány formájában augusztus 10-én. Az indítványban az áll, hogy amennyiben a miniszterelnök a hivatali ideje alatt elha...

Trackback: A nyugdíj nem természetes állapot 2012.08.11. 17:30:36

"Ugyan már! Nekünk úgysem lesz nyugdíjuk." Vetetted már oda társaságban a fenti mondatot? Mintegy félvállról, lazán? Miközben nem látszik, hogy valóban készülődnél az öngondoskodásra? Gratulálok, akkor te vagy az állampolgári megfelelője azoknak a po...

Trackback: A nyugdíj nem természetes állapot 2012.08.11. 17:30:31

"Ugyan már! Nekünk úgysem lesz nyugdíjuk." Vetetted már oda társaságban a fenti mondatot? Mintegy félvállról, lazán? Miközben nem látszik, hogy valóban készülődnél az öngondoskodásra? Gratulálok, akkor te vagy az állampolgári megfelelője azoknak a po...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.11. 12:18:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

párnalárva 2012.08.11. 21:59:45

A cikkírónak sajnos teljesen igaza van...

lajafix 2012.08.11. 22:02:13

A posztoló nem izgulva árulja el nekem hogy a jelenlegi -hát még a korábbi- elvonási szint mellett miből tud félretenni érdemi összeget...

Nyugdíj nemhogy a jövőben nem lesz, hanem ma sincs sok már, amit a postás kivisz az a szavazat ára hitelből fedezve.

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 22:03:16

@dzsugasvili: ugyanezt mondtam/mondom én is és nem röhöglek ki az önellátást illetően. DE
apám diplomás paraszt (nyugdijas agrármérnök) és 1) ő is megmondta, hogy zárjuk elmegyógyintézetbe ha füldhöz nyúlna 2) mi a halálnak a társadalmi munkamegosztás és specifikáció ha mindenki a földet túrja + x év kódböngészés után menjek ki a homokot csapkodni és nézni ahogy nő a krumpli? (és akkor még jó ha nő a krumpli) /nem nézem le aki ezt csinálja csak nekem nem ez a dolgom/ 3) ahogy irtad is közben lehet majd lövöldözni a fosztogatókat.
Nonszensz.

párnalárva 2012.08.11. 22:09:29

béla a görög

"Én attól függetlenül még ragaszkodom a most államhoz általam befizetett pénz visszakerüléséhez. Nem érdekel milyen formában és milyen áron. A pénz visszajár."

Visza fogod kapni a pénzt, csak sajnos addigra egy doboz gyufát tudsz majd venni belőle annyit fog érni.

Jankove 2012.08.11. 22:39:41

Szívesen gondoskodom én magamról. Kezdjük mondjuk azzal, hogy visszakapnám azt a pármillió forintot, amit eddig levontak a fizetésemből különböző jogcímeken. Dagadt vagyok, nekem úgysem jár EÜ szolgáltatás, -megjegyzem eddig sem vettem igénybe semmilyen formában, remélem eztán sem fogom-. Nyugdíjamra -a posztíróval mélységesen egyetértve- szintén nem számítok: Magánnyugdíjpénztárra (kecskére) káposztámat nem bíznám. Állambácsi meg úgyis folyamatosan növeli a nyugdíjkorhatárt, és csapolgatja az államkasszát, tehát a magamfajta harmincas évei közepét taposó igavonó előtt a következő siralmas alternatívák vázolódnak fel: Nem érem meg a nyugdíjkorhatárt, de ha esetleg mégis megérném, valszeg lófaszt se kapok.
Szeretnék öngondoskodó lenni, és kezdjük azzal hogy nem vonnak le semmit a fizetésemből...

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 22:44:12

@párnalárva: igen, ez egy reális esély. én azért reménykedem, hogy mire ez érinteni fog
a) csak egy rossz emlék lesz a mai magyar kormány és annak 'gazdaságpolitikája'
b) emlék lesz a forint
c) nem akartam azt bővebben kifejteni, hogy hogy és milyen formában de ragaszkodom a pénz vagy azzal egyenértékű dolog visszakerüléséhez (az már nem ide tartozik)

Globetrotter2014 2012.08.11. 22:45:45

@Krisztiantara: olvass utána hogy mi a felosztó króvó alapú nyugdíj.

Senki sem kap pénzt "vissza" ebben a rendszerben.
Te fizeted apád nyudgíját, neked pedig a fiad fogja fizetni a tiédet.

Ameddig a demográfiai egyensúly nem borul fel addig ez múködik. De ez nem midnig lesz így.

Nem modnom hogy ygx lesz de amiről a poszt ír az reális vezsély...

Advanced Flight 2012.08.11. 22:50:25

@komplikato: Jakab Andor a nagy számolgatásban csak azt felejtette el, hogy a befizetett járulékot a mostaniak nyugdíjára költik. Mert a mostani nyugdíjasok is fizettek annó járulékot, csak azóta volt egy-két kisebb dolog, rendszerváltás, 20 % infláció, ilyesmik....

2012.08.11. 23:03:38

@wmіkі:
Te miki! Ha olyan kurvajo voltal a foiskolan, miert nem uzensz inkabb gondolatatvitellel? Tudod, lemegy alfaba. Erosen koncentralsz, es mindenki megkapja az uzenetedet. Meg Dopeman is.
Nekem sikerult a baratommal kialakitani egy ilyen gondolati sikot. Szerintem te tehetsegtelen voltal, de nagypofaju. Ezert pikkeltek rad a tanarok.

Szerintem neked beteg az agyad, azert nem tudsz gondolatot transzformalni.
Csak tudnam, miert szolsz bele olyan dolgokba is, amihez fingod sincs.
Tudod, angliai tapasztalatom szerint a helyi onkormanyzat minden evben ELSZAMOL a beszedett adokkal. Minden adozo lakosnak levelet kuld, ahol kozli, mennyi penzt koltott az egyes feladataira, mennyi a megtakaritasa, mi a kovetkezo idoszak terve.
Es valaszolhatsz.

Te ne valaszolj, csak azt kerdezik, aki beszamithato.

Tihanyi Zsófia 2012.08.11. 23:22:49

@Camappa: A születéskor várható élettartamot nem módosítják néhány évente. Ez a statisztika a 60-as években született emberekről szól, és ez nem fog módosulni. A módosítás arról szól, hogy - mondjuk - a 80-as években születettek már várhatóan tovább fognak élni, mint mi.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.11. 23:44:18

Némileg másképp látom a kérdést!
Engedjétek meg, hogy 1 analógiával világítsak rá:
Ha egy bankba (pénzintézetbe) rendszeresen beteszek bizonyos összeget, és ha később egy bizonyos idő múlva szükségem van a betett pénzre, akkor *teljesen természetes*, hogy megkapom.

Hasonlóan működik a nyugdíjrendszer is, csak ott a befizetés nem önkéntes, hanem kikényszerített. Nem mondhatom, hogy tőlem ne tessék levonni. Teljesen jogosan várom el, hogy amikor szükség van rá, akkor itt is kiadják azt az összeget, amikor nyuggerként jelentkezem érte (ahogy a bankban). Nem azért fizettem be, hogy eltűnjön.

OK! Már hallom az ellenérvek millióit! :) Tudom, hogy a befizetett összeg régesrég ,,elfogyott'', de attól még a helyzetnek ugyanannak kéne lennie mint a bankok esetén!

Nem tudom, világos-e, hogy ez teljesen más szemlélet, mint azon sápítozni, hogy lesz-e, vagy sem s ha igen, mennyi? Nem érdekel az hozzá kapcsolt ideológia, oldják meg!

Gondoljatok bele: a jelenlegi társadalom működtetéséhez már így is túl sokan vagyunk, nem kell ennyi embernek dolgoznia. Két hét alatt előállítja a világ az 1900-as év *egész évi* produktumát! Akkor egyre kevesebb ember kell, miközben egyre többen vagyunk? Nemcsak a nyugdíj, de a munkahely is veszélyben van. S ha a termelés olyan szinten lesz, hogy automaták állítanak elő önállóan olyan gépeket, amelyek majd önállóan termelnek, akkor mi lesz? 2 ember fizeti be 2000 fő nyugdíját? Ugye, hogy járhatatlan út...

A (egyik) megoldás talán az extraprofit mérséklése lehetne, amikor is a keletkezett extra profit egy-két százalékos(!) részét a termelők kapnák meg valamilyen plusz juttatás formájában.

Abszurdisztánban teljesen átlagos egy olyan család, ahol egy kereső van, cca. 100-120 bruttóval, és mondjuk 2 gyerek.

Tessék mondani, miből öngondoskodjon (netán élete párja javára is) ennyiből? Örül, ha etetni tudja a családot...

Ezért (sem) jó a beletörődő, a mindenkori társadalomba belesimuló ,,vitázás'', hiszen kicsit olyan ez, mintha arról vitáznánk, mintha két vagy három csupasz csigát kellene nyersen reggeliznünk...

Ha egy út járhatatlan, teljesen más utat kell választani! Nem lehet úgy tenni mint a légy az ablaknál: -Ott a fény, ott kell kimenni! Baaaaaaaaaaaaaaaannng... és újra és újra ugyanzon az úton próbálkozik.

Ha így marad a rendszer, társadalmi robbanás lesz a vége.

Köszönöm páratlan türelmeteket!

Brandon Frazer 2012.08.11. 23:57:11

Rég nem álmodom arról, hogy kapok e nyugdíjat, mert valszeg akkora ideig a büdös életben nem fogok élni. 2030-ra nemhogy 67, de 70 év sem lesz elég. Tuti, hogy 10 éven belül simán lesz olyan EU-s ország, ahol 70 év lesz a nyugdíjkorhatár. Ha a lengyeleknél már most elfogadták a férfiakra vonatkozó 2020-as, 67-es korhatárt, senkinek ne legyenek illúziói.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 00:03:38

@ZF2: Ezt kellene *alapjaiban* megváltoztatni.
Odáig eljutni az országos nyugdíjalappal, hogy mindenki nyugodtan elmondhassa, hogy igenis azt a pénzt kapja vissza (monnyuk 90%-át).
2050 körül majd 50%-ot akarsz fizetni csak nyugdíjjáradékra? Reális, ha így marad és kérdéses, hogy az akkori kifizetés hány százaléka lesz a fizudnak. 40%, 30%?

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 00:21:09

@Piciki: addig.
Nyugi, engem 70 évesen már másodszor fognak átültetni a földben :)

poszthoz:

Azé(!) felültetném egy reszketeg, parkinsonos 70 éves (hátszeles) pilóta által vezetett utasszállítóra azt, aki ezeket kitalálja. Még be is fizetnék 1 körre. Érezze jól magát...

A másik oldal, hogy ha az elmúlt 40 évben németországi melós lettem volna (a nyugati oldalon), akkor nagy ívben pottyantanék a nyugdíjkorhatárra, legfeljebb nem ott élnék.
Amennyire tudom, 60 felett már csak kevesen
dolgoznak arrafelé.

jó8

bucbuc 2012.08.12. 00:59:07

@Sir Galahad: Mondjuk lehetne befagyasztani, neadjisten csökkenteni, tudod?

Máshol csináltak már ilyet, talpra is állt a gazdaság.

És nem emelgetni akármi is van.

high up! 2012.08.12. 01:35:58

Kedves blogi gazdi,

Neked azokról a fogalmakról fogalmad sincs amelyekkel erőlteted az írást. De akkor mire fel próbálkozol? Nem fárasztalak le részletes kritikával, csak egy példát mondok arra, hogy nem értesz te a nyugdíjrendszer alapjaiból semmit.

Azt állítod, hogy neked nem lesz nyugdíjad. De hogy miért, azt nem tudod megmondani. Erre most megkérdezném, hogy akkor meg minek koptatod az ujjhegyedet?

De a válasz: ha a mostani FK rendszer fennmarad, akkor mindig lesz nyugdíjad. Mert az FK rendszer pont erről szól, hogy mindig lesz újraelosztás.
Amit az FK rendszer nem tud garantálni, az a nyugdíjnívó. Na ezt nem érted te, meg a halom hasraütéses autodidakta hisztiző az országban.
Hogy a nyugdíjnívót hogyan lehet tartani meg emelni, annak van néhány tényezője, jobb lenne ha az ország ezen agyalna és nem azon, ami nem tényezője ennek. Pl a manyupos konstrukció marhára tényező, nem társadalmi megoldás, ezen kár is rugóznotok. Különösen azért nem tényező, mert a manyup nem megtakarítás, hanem államadósságból finanszírozozott befektetés. Magyarul, még akkor sincsen tőkéd, amikor azt hiszed hogy van, mert a számlán ott van kimutatás.

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2012.08.12. 01:53:45

@wmіkі: Kedves Miki
Sajnálom , hogy így hagytad magad bepalizni ezzel a sok baromsággal.
Még nem találkoztam olyannal aki ezektől (agykontrol, inga ,és társai ) dolgoktól meggyógyult volna vagy bármivel is jobban érezmé magát.
Ez mind csak áltudomány és sok ember rengeteg idót,pénzt,energiát fordít a semmire.

Ébredj fel és gondolkodj reálisan.
R.A.

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2012.08.12. 04:04:12

Nyugdíj korhatár emelés ?
Azok könnyen beszélnek akik iróasztal mellett dolgoznak télen a meleg szobában ,nyáron pedig a klimatizált munkahelyen.
Akik fizikai munkát végeznek 60 év felett már nem sokan bírják a tempót. Ács-kőműves a magas vérnyomású sofőr ? tud e még dolgozni tovább ?
Engedik e a magas vérnyomású ácsot a tetőre dolgozni ?
A sok szabadban végzett téli munkától reumával küszködő , mozogni nehezen tudó emberek hogyan dolgozzanak normában tovább?
60 év felett sajnos sok embernél már komoly egészségi problémák jönnek elő : romlik a látása,a viszerektől fáj a lába, a sok emelgetéstől az elmeszesedett gerinccsigolyák miatt menni alig tud, ...és még sorolhatnánk a várható problémákat.
Mennyi most a férfiak várható átlag életkora ?
Ezek az emberek ha nyugdíjba mennek 65 évesen meddig élhetnek még?

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 06:43:12

@Könnyen elkaptuk, uram!: Azért pikkeletek rám, mert nyitottabban gondolkodtam, megkérdeztem, hogy a tudomány mindent tud, elő nem fordulhat, hogy valamit nem?

csak mert ezt ilyen magabiztosan kijelentik?

akkor persze jogos, hogy tévedhetetlen tudást magoltatnak állami intézményekben

megismétlem a kedvedért, mert nehéz a felfogástok:

HA a tudomány nem tud mindent a világról LEHET-e, hogy létezik biorezonancia, isten, szeretet?

tobias2 2012.08.12. 07:01:32

@Brix: "Nem érted a rendszer lényegét! Amit most befizetsz, azt arra fizeted be hogy a mostani nyugdíjasoknak legyen nyugdíja. A Te nyugdíjad meg egy másik generáció fogja befizetni. Az egész rendszernek az a lényege, hogy senki sem maradhat ellátás nélkül. Nem az önzőzés, hanem a szolidaritás a lényeg!"

Eredetileg az volt, hogy a pógárok a megtakarított pénzüket aranyba fektették vagy odaadták pénzhez jobban értő emböröknek, hogy fialtassák, amíg szükségük nem lesz rá. Aztán amikor szükségük lett rá, elköltötték és vígan éltek, míg meg nem haltak. Aztán az lett, hogy a politikusoknak egyre több pénz kellett, így az arany helyett bevezették a papírt, a pénzhez jobban értő emberek helyett meg a nyugdíjpénztárat, amihez kalauzkulcsuk volt. Nekem úgy tűnik, mégis az önzőzés lett a lényeg.

kirsten 2012.08.12. 07:16:35

@Krisztiantara: Ebben az országban semmire sincs garancia, csak az éhen halásra.

midnight coder 2012.08.12. 07:19:07

Az, hogy mennyire lesz pénz a felosztó-kirovóban, az erősen kérdés. Az, hogy mennyire fogja tudni/akarni visszafizetni a manyup a pénzedet, az még inkább az. A következő 20 évben szvsz durván fognak csődbemenni nyugdíjpénztárak szerte a világon.

Vieso 2012.08.12. 07:46:01

Ezt a hisztit... egyből a legrosszabbra gondol majdnem mindenki :D Meg összeomlik a világ... úr Isten, mintha nem is itt élnétek. Azért nem omlik össze a társadalom, mert nincsen társadalom, csak te és én. Egyszerűen dolgozni kell, hitel, lakás, kocsi helyett minél többet megtakarítani. Aki meg a szegény időkben is partizni meg nyolcvan gyereket akar, az dögöljön már meg, ne azokat rabolja meg ölje meg, akik képesek voltak ésszel élni.

ingyenebed 2012.08.12. 08:52:59

Szépen körülírod, hogy miért nem fogsz állami nyugdíjat kapni, aztán meg kijelented, hogy
"Én nem is izgattam fel magam túlságosan fel amikor "államosították" a nyugdíjakat".

Nem a nyugdíjakat államosították, hanem a te MAGÁNnyugdíjpénztári számládat, ami a te MAGÁNtulajdonod volt.

Te nem politikai ateista vagy, hanem egy idiót@ sötét fideszes agykárosult.

Mészáros Laci 2012.08.12. 09:19:01

@ingyenebed:

ez egy nagyon különleges magántulajdon volt, nem én döntöttem róla (hogy legyen), nem rendelkezhettem róla, stb. csak az volt biztos, hogy ennek a megtakarításnak a fedezete jelentős állami eladósodás volt, amit persze az én adóbefizetéseimből kellett törleszteni. az adósság kamatterhei (évjárattól függően) 1-4 százalékponttal haladták meg a megtakarítások hozamát. gazdag országok engedhetnek meg maguknak ilyen dőzsölést :-)

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.08.12. 09:19:10

Levelek a szerkesztőségbe, hogy mindenki lássa, mi történik a rokkantnyugdíjasokkal. Mostani esetünkről három levél is érkezett.

1. levél:

"17 évesen volt az első mélyvénás trombózisom, amikor egy érfestés kiderítette az artériák csökevényes fejlődését és kóros összeköttetéseit a vénákkal. 20 éves korom tájt aztán elkezdődött az izomsorvadás a farizmok körül. Mára érinti a hátsó combizmot is. Mértéke totális, teljes. 27 évesen egy újabb trombózis után leszázalékoltak, mert addigra kifejlődtek nálam a vénás elégtelenség jelei is. 2002-ben lett megállapítva, hogy örökletes trombofília is hozzájárul a sorozatos rögösödéshez. Összesen az évek során 4 mélyvénás trombózis zajlott.
2009-ben rehabilitációs járadékos lettem. Elhelyezkedtem egy akkreditált foglalkoztatónál, ahol az ülő munka (szalagrendszer volt) következtében tüdőembóliát kaptam. Ennek okán felmondtam a cégnél és a rehabilitáció letelte előtt pár hónappal beadtam egy rokkantsági nyugdíjigényt. Ez 2011 októberében történt. Az I. fokú orvosi bizottságot nem hatotta meg a munkavégzés alatti embólia, százalékomat 53-ról 44-re csökkentette. Ezzel ki is pottyantam a nyugdíjrendszerből, ugyanis 2012-vel megszűnt az. Ettől függetlenül fellebbezést nyújtottam be.

A II. fokú vizsgálatról még nincs a kezemben az eredmény, de telefonon közölték: 43 százalék 36 hónapra. A bizottság rehabilitálhatónak véleményezett, holott térségünkben alig van munkalehetőség. 36 hónap múlva a nyílt munkaerő piacon találom majd magam. 54 évesen, óriásira dagadt lábbal, izomsorvadással és a veszéllyel, hogy bármikor kaphatok egy újabb vérrögöt. Most például egy hasi ultrahang megállapította, a vesémben is infarktus zajlott le a közelmúltban.

Fogalmam sincs, hogy fogok megélni a segélyszerű rehabilitációs ellátásból! Nincs férjem, nincs élettársam. Senki nincs, aki érdemben segíteni tudna anyagilag. El vagyok nyakig adósodva, hiszen 2012 januárjával megszűnt mindenfajta ellátásom. Az önkormányzat szánt meg havi 25.600 forinttal. Hát mit mondjak? Hogy fizessek én ebből lakásrezsit? Örülök, ha a legfontosabbat kifizetem, azt is a fiam segítségével."

2. levél:

"Valahová muszáj leírnom. Tegnap óta nagyon rosszul vagyok. Szívem össze-vissza ver, ájulásérzések jönnek rám. Biztos, hogy közrejátszik az idegesség. Ma kaptam kézhez a határozatot. Ebben leírták a négy fajta zavart, ami trombofíliához vezetett. Ez 30-40 százalék a táblázat szerint, és adtak 20 százalékot. Azt írja, az izomsorvadás súlyos fokú, a mozgásban 6 százalékban akadályoz."

3. levél:

"Most jövök a háziorvostól. A doktornő nagyon ideges lett. A tüdőembóliás eredményem meg lett hamisítva! Teljes egészében lehagyták az ultrahangos leletről azt a részt, ami jelezte a rögöt. Azt írták: jó kamra funkciók, stb. Holott az eredeti lelet úgy szólt: jobb kamrában fokozott nyomás, stb. Hát ilyen nincs! Ilyet orvos nem csinálhat!"

Mészáros Laci 2012.08.12. 09:22:01

egyébként vicces dolog ez az öngondoskodás: VALÓDI öngondoskodásról akkor beszélhetünk, ha a fizetésem egy részéből tüzifát és tartós élelmiszert vásárolok öreg napjaimra.

a PÉNZBENI öngondoskodás azt a végtelenül naív hitet tükrözi, hogy egy elöregedő társadalomban, amikor a népesség egyre nagyobb része lép ki a gazdaságilag aktív életkorból, a megtakarítások reálértéke hosszú távon megőrizhető.

Mészáros Laci 2012.08.12. 09:22:59

@A felbérelt fidesz orvosok rémtettei, iszonyú!:

szervusz, a mars curiosity küldetésről és az olimpiáról szóló híreidet is bemásolnád ide? hátha van, akit érdekel.

midnight coder 2012.08.12. 09:24:45

@ingyenebed: Ja. Azt a MAGÁNnyugdíjpénztári számládat amit az ÁLLAMI TB befizetésekből vágtak le, és aminek a pótlására pont ugyanannyi hitelt vett fel a nevedben. És ami felett nem rendelkezhettél szabadon: szépen fel volt pántlikázva, hogy kik és mibe fektethetnek (leginkább azokba az állampapírokba egyébként, amit arra adtak ki, hogy a manyup okozta kiesést fedezni lehessen valamiből).

Az öngondoskodás nem ez, hanem az, ha az _adózott_ saját jövedelmedből teszel félre _te_. Az hogy nyugdíjalapba, részvénybe, aranyba, ingatlanba, stb. már a te döntésed. Ez valóban öngöndoskodás, és nem pénzügyi szemfényvesztés amivel a hülyécske libbantakat lehet szédíteni.

Sir Galahad 2012.08.12. 09:24:51

@bucbuc: Egyrészt a csökkentés, befagyasztás ehhez kevés volna. Ahhoz, hogy a Jakab Andor által felvázolt dolog működjön, 0 forintnál több nyugdíjat nem lehetne fizetni. Másrészt Magyarországon nem lehet nyugdíjat csökkenteni, mert itt a nyugdíjasok jelentik a legnagyobb választói tömeget. Ha egy kormány nyugdíjat csökkent, legkésőbb a következő választáson megbukik - jön az ellenzéke, amelyik nyugdíjemelést ígér. Nálunk ez így megy.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.12. 09:44:09

@Sir Galahad: :0 miért, máshol hogy megy?

@raczandris: én meg még nem találkoztam olyan emberrel, aki 200 kg-ot fel tudott volna emelni.
vagyis 200 kg-ot nem lehet felemelni!

ébredj fel, és gondolkodj reálisan

high up! 2012.08.12. 09:49:43

@raczandris:

Svédországban pl mindenkinek 67 év a nyugdíjkorhatár és a magas vérnyomásos ács nem esik le a tetőről. Meg a visszeres postás is kihordja a levelet.

Sajna Magyaro-on hozzá vannak szokva az emberek, hogy igyanak, zabáljanak mint a gödény, tespedjenek mint a lajhár, aztán 55 évesen már annyira gyengék mint egy 70 éves svéd.
Nem mondom, hogy fizikai dolgozóként 67 évesen kellene nyugdíjba menni, de tudatosítani kell, hogy vagy vigyázol magadra és dolgozol hosszabban, vagy nem, de akkor majd csak 40%-os nyugdíjszínvonalad lesz 60 évesen.

2012.08.12. 09:52:29

@wmіkі:" HA a tudomány nem tud mindent a világról LEHET-e, hogy létezik biorezonancia, isten, szeretet?"

Persze, hogy lehet! A tudomany nem zerja ki egyiket sem, csak bizonyitas nelkul nem tekinti tenynek.
Egyebkent epp azt irtam, hogy a baratommal kepesek vagyunk gondolatot kozolni(lasd: biorezonancia).
Egyebkent epp te vagy, aki bizonyos dolgokat nem hajlando elfogadni. Te vagy, aki ket csoportra osztja az embereket. Aki nem ugy gondolkozik, mint te, az ellenseg.
Te vagy, akinek eloiteletei vannak a tudomany fele, pusztan azert, mert buta vagy, es olyan dolgot veszel tenynek, ami nem igaz. Tudniillik, hogy a tudomany barmit kizarna, mert nem illik bele a ... mibe is?

2012.08.12. 10:01:45

@Mészáros Laci: @high up!: @midnight coder:

Azert azon erdemes elgondolkozni, hogy mondjuk 10 ev nyugdijaslet, havi 100 ezer (meg adozatlan) kifizetessel 30 ev, havi 30 ezer forintos megtakaritast feltetelez.

Es akkor meg nem beszeltem az esetleges rizikorol, hogy mondjuk egy deviza leertekeles, egy csod elviszi a megtakaritasaidat.
Es akkor ott vagy, ahol eddig: vagy eloteremti az allam a nyugdijra valot, vagy ehenhalsz.

2012.08.12. 10:04:31

@high up!: "Svédországban pl mindenkinek 67 év a nyugdíjkorhatár és a magas vérnyomásos ács nem esik le a tetőről. Meg a visszeres postás is kihordja a levelet."

Rossz pelda. Legyszi, bizonyitsd! En tagadom, hogy kezeletlen magasvernyomassal dolgozhatna az acs.
Egyebkent eltel kinn Svedorszagban? Az egy mas elettempo.

Mészáros Laci 2012.08.12. 10:05:28

@wmіkі:

"Azért pikkeletek rám, mert nyitottabban gondolkodtam,"

fura ilyent olvasni :-)

2012.08.12. 10:06:29

@wmiki:" én meg még nem találkoztam olyan emberrel, aki 200 kg-ot fel tudott volna emelni.
vagyis 200 kg-ot nem lehet felemelni!"

Latod, itt a pelda. Mert nem talakoztal, akkor nincs. Azt mondja a tudomany, hogy vizsgaljuk meg a felteteleket.

Mészáros Laci 2012.08.12. 10:07:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"vagy eloteremti az allam a nyugdijra valot, vagy ehenhalsz."

az állam csak közvetítő. a nyugdíjad látszólag pénz, valójában kenyér, tüzifa, gyógyszer stb, amit a REÁL gazdaság állít elő.

Mészáros Laci 2012.08.12. 10:08:34

@Könnyen elkaptuk, uram!:

off

a "még nem találkoztam" idézettel wmiki ráczandrist ironizálta.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.12. 10:08:46

@Könnyen elkaptuk, uram!: :0

ezeket honnan veszed, hogy én hogy gondolkodok az emberekről?
van erre valami tudományos bizonyítékod, vagy megint csak a hagymázas lázálmaidról papolsz?

Bicepsz Elek 2012.08.12. 10:30:49

@Vieso: Takarekoskodni nem eri meg, foleg nem Magyarorszagon(Svajcban es Angliaban igen!!!!). A penzt be kell fektetni mindenkeppen portfoliokba mert csak papir, ami inflalodik.
A harom legjobb befektetes:
-szakma
-uzlet
-gyerek (lopni is el lehet oket kuldeni, es kihazasitani is)

Tsum 2012.08.12. 10:32:29

Szép gondolat ez az önellátó gazdálkodás! Működik is minaddig amíg el nem jönnek azállam-emberei lesöpörni a padlást, elvenni a beszolgáltatást. Vagy nem volt még ilyen??? Fekete vágás=adóelkerülés!

high up! 2012.08.12. 10:53:25

@Mészáros Laci:

A gazdagabb országok 99%-a be se vezette a manyupot, pedig a Világbank nekik is ajánlotta intenzíven. Csak hogy azok megnézték a modellt és rájöttek, hogy teljesen hibás. És ahelyett, hogy megtakarítást hozna az államnak, csak költséget okoz.

Egy-két gazdagabb ország bevezetett egy leredukált manyup-modellt, tíz év után a tagok már ordibáltak, hogy hol a megígért hozam? Szóval megint a hülye kelet-európai országokat verték át. A sok magyar birka meg még a mai napig sem érti, hogy FK-ban nincsen olyan, hogy az én pénzem, az én számlám.

Sir Galahad 2012.08.12. 10:53:51

@wmiki: Fene tudja, lehet, hogy másutt is így megy, nem végeztem felmérést...

kifordított nagyanyó 2012.08.12. 10:56:22

Ehh,abból a pénzből amit hagynak,nehéz lesz öngondoskodni(havi 20-25 mínusz).
Vagy el kéne menni rendes melóhelyre vagy külföldre.

high up! 2012.08.12. 10:56:47

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Te éltél már a Napon, ha pl azt akarod elérni, hogy meghallgassalak amikor a napkitörésről értekezel?

Mészáros Laci 2012.08.12. 11:03:54

@Könnyen elkaptuk, uram!:

néha nekem is van olyan érzésem, hogy a manyup alapvetően a pénzintézetek lobbizásának eredménye, és gazdagabb országokban azért nem vezették be, mert a tapasztaltabb politikusok már kevésbé szopják be pénzügyi varázslók szövegeit. magyarország még szűz terep volt, itt mindenki ráharapott a hatalmas hozamot ígérő befektetésekre, a manyup csak az egyik volt a sok pofáraesés közül (egyéni szinten is sokan raktak pénzt negatív hozamú befektetésekbe, vettek üdülési jogokat baromi drágán, stb).

nu pagagyí 2012.08.12. 11:05:28

@anyadmajma: Csak a cég közterhét képző nyugdíjjárulék lett adó. A levont járulék egyelőre megmaradt nyugdíjjáruléknak. Ezt a bruttómból vonják, így semmi köze nem lehet semmiféle szolidaritáshoz. Ha az állam nem tudja garantálni, hogy legalább annyi járadékot kapjak érte, amennyit egy bank adna, akkor ne vonjon le tőlem semmit, az eddig levont összeget pedig kérem vissza kamatos kamattal. Persze készül már az a törvény is, ami felszámol minden összefüggést a levont járulék és majdan kapott járadék között. Egyelőre csak ötletelnek, például a gyerekszámtól függő nyugdíjról, de biztosan lesz még pár ötlet, ami a befizetés és szolgálati idő helyett érdemeket vesz majd alapul. Mondjuk a közigazgatásban, törvényhozásban végzett munka külön premizálása a nyugdíjban. Ha majd teljeskörűen biztosítják, hogy csak NER kompatibilis egyének lehessenek közpénzből kitartottak, akkor biztosítani fognak nekik búsás nyugdíjat is.

Mészáros Laci 2012.08.12. 11:05:44

@high up!:

Svédország tényleg más világ, de megvan a know-how, csak nehéz bevezetni, mert a rövid távú haszon híveivel szemben eléggé fegyvertelenek vagyunk.

high up! 2012.08.12. 11:06:49

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Baromira nem nehéz a FK nyugdíjrendszert megérteni: ha a születés szám stimmel és a gazdaságot nem döntik be hosszú távra piaci válságok meg kormányzati válság okozások, akkor a nyugdíj nívó egyenletes marad, nem kell megnyesni.

A manyupnak és az önkéntesnek ezzel szemben sokkal több a kockázata, nem is csoda, hogy egy normális országban sincs erre alapozott nyugdíj rendszer. Hanem van egy alapellátás és legfeljebb azon felül lehet önkéntesen "közép vagy felső osztályos" nyugdíjasnak lenni a SAJÁT pénzedből. Tehát csak azután, miután az államnak mindent befizettél, ami az állami rendszer müködéséhez szükséges.
Magyaro-on meg ehelyett eltérítették az állami pénzeket magánszámlákra.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.12. 11:08:20

@Sir Galahad: :0

azt állítod, hogy a zemberek még a fejlett nyugaton is saját, pillanatnyi érdekeiket nézik????

micsoda eretnek gondolat... :x
és a demokratikusan megválasztott Európai Parlament, ami csupa értelmiségiből áll???

Mészáros Laci 2012.08.12. 11:12:20

@high up!:

szerintem nyitott kapukat döngetsz, ha ezt a nicket akarod meggyőzni a manyup csapdáiról.

high up! 2012.08.12. 11:12:53

@Mészáros Laci:

Nálam az önkéntes nyugdíjpénztár 10% feletti súlyozása már akkor lekerült a napirendről, amikor a 2000-es tőzsdei összomlás után a kanadai meg USA haverjaim "büszkén" mesélték, hogy hónapok alatt 30-40%-nyi nyugdíj megtakarításuk illant el a levegőbe.
Még jó, hogy nem akkor érték el a nyugdíj korhatárt. Mert akkor vagy váltanak kenyérhéjra vagy dolgoznak még vagy tíz évet, hogy ne a híd alatt egyék a mindennapi kenyérhéjukat.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 11:13:29

@Mészáros Laci 2012.08.12. 10:07:21
--Könnyen elkaptuk, uram!:

<<vagy eloteremti az allam a nyugdijra valot, vagy ehenhalsz.>>

,,az állam csak közvetítő. a nyugdíjad látszólag pénz, valójában kenyér, tüzifa, gyógyszer stb, amit a REÁL gazdaság állít elő.''

Igaz! Csak ezt nem most kellene előállítania, hanem már kész tartalékoknak kellene lennie (ahogy tőlem is azt várják, h, takarékoskodjak, *előre* mondván: mi lesz később?).

@tobias2: ,,Eredetileg az volt,...'' +1

@Vieso: ,,...Egyszerűen dolgozni kell, hitel, lakás, kocsi helyett minél többet megtakarítani...''

Köszöntelek bátor legény,
Legyen veled a jó remény!
Ez a Föld! És Abszurdisztán!

Tudok kb. 50 *kvalifikált* komoly fémipari szakembert 25-55 éves kor között, mind állás nélkül. Tudsz ajánlani mindegyiknek min. bruttó 250et? (Ez még kevesebb is, mint a hivatalos átlagbér). Holnapután?

És az a melós sereg, aki 120bruttót (cca 400Eu) keres havonta? Miből tenne félre, elárulnád? Olyan szinten lepukkant, h ki sem tud mozdulni onnan, ahol él. Ja, nem 8gyerekes kisebbségiek. Akárhogy vágod a sajtot, nekik mindig csak a lyuk marad.

Csak a fenti 2 kategória mennyit tud hozzátenni a közöshöz szerinted?

Érveid alapján akár mentő se kellene, mert aki pl. közúton ütközik, az már úgyis csak teher a társadalomban.

@Sir Galahad: +1

@wmiki: Megbocsáss, de többnyire olyan témákat feszegetsz, aminek köze nincs a topic témájához. Csak szólok, h sok fórumon ezért kitiltás jár.

nu pagagyí 2012.08.12. 11:17:56

@Mészáros Laci: A MANYUP-ok több hozamot biztosítottak, mint amennyit az állam ígér. A pénztárak átlagban, infáció feletti hozamot produkáltak, a tagok nagyobb része vissza is kapta a plusz hozadékot. Az Orbán-állam maximum csak az inflációval növelt összeget tekinti majd járadékalapnak, ezért hagyta kifizetni az e feletti összeget. Ráadásul vannak még ötletei, hogyan eshetsz pofára, ha már az állambácsira bíztad a pénzecskédet.

nu pagagyí 2012.08.12. 11:19:30

@high up!: Az USA biztosan nem normális. Szerinted.

kistibor 2012.08.12. 11:20:24

Na végre !
Itt a liberális gazdaságpolitika eredménye.
Nem a család a fontos, nem a gyerek. A hedonista párkapcsolat, a singli élet.
Na most a tények: Németországban a gyerekáldás
0,7/ házasság vagy élettársi kapcsolat.
Ahhoz, hogy egy társadalom újra termelje magát, 1,21 gyerekre van szükség. Ez nincs meg, mert a korábbi - vallási alapokon nyugvó társadalom - teljesen elhalt, sőt bűnné vált annak követése. (Éljen a szivárváyos Európa !)
(lsd. Orbán vesszőfutását itt Európában)
De vannak népcsoportok, amelyek teljesítik, sőt, túlteljesítik ezt az arányt: a muszlimok. Még néhány évtized, és nem a németek lesznek többségben a Rajna mentén.
Én örülök neki mert megérdemlik. Egyet sajnálok: a liberális ideológiák fő harcosai és szószólói ezt nem élik meg.
Ráfaragtak :))

high up! 2012.08.12. 11:26:59

@nu pagagyí:

Na hamukázzál már itt olyanról, am nem is igaz. Már a kiindulásnál is megbuksz: az állam pl egyáltalán nem ígér hozamot, mert FK-ban nincsen befektetés csak azonnali felhasználás. Nem befektetésre meg nincsen hozam.

A lényeg meg az, hogy a Világbank is elismerte, hogy a manyup modellje egy nagy tévedés volt. A Világbank pár éve le is vette a manyupot a programjáról, csak az önkéntest ajánlja.
Persze pedálozni pedálozhatsz a manyup eszmei megmentése érdekében, de ez annyira nem fog menni, mintha csak a Kádár-rendszer újraértékeléséért pedáloznál. A lebutított, hívő célközönségen kívül senki nem fogja osztani az igehirdetésedet, ezért én nem fektetnék ilyen tevékenységekbe hosszú időt.

high up! 2012.08.12. 11:31:01

@nu pagagyí:

Az USA közte volt azoknak az országoknak, amelyek a manyupot az első olvasat után elutasították. Tehát a magyaroknál okosabbak e téren.

nu pagagyí 2012.08.12. 11:34:39

@high up!: Félre értesz valamit. Ilyen alapon egy közbeszerzés is az állami pénzek eltérítése magánszámlákra (ami Orbánék esetében igaz is).

A magánpénztári rendszer kötelezte az államot és a polgárt is megtakarításra. Az államnak a kieső tagdíj összegét kellett volna megtakarítania, nem feltétlen a nyugdíjból, hanem mondjuk kisebb korrupció, vagy olcsóbb radírgumi-tender révén (a csúcson a tagdíjak a költségvetés 2,4%-át tették ki). Az állam erre képtelen volt, a polgár viszont ténylegesen megtakarította a bruttójából ezt az összeget.

Most Orbánék amellet, hogy kicsalták az emberek megtakarításait, az évi 3-400 milliónyi tagdíjat is beleolvasztották a költségvetésbe, hogy prímán elköltsék a túlduzzasztott állami siserehadra és a haverokból álló uralkodó osztály feltőkésítésére. Csak összehasonlításként, ha Orbánék hoznák a 3%-os hiányt, amivel nyilván majd telekürtölik az egyenirányított sajtót, az valójában 5,4%-os hiányt jelent. A különbséget mi fizetjük meg.

nu pagagyí 2012.08.12. 11:39:46

@high up!: Nem tudom miről beszélsz. Ott mindenki gondoskodik magáról, de ehhez az állam otthagyja pénzt az embereknél. Nálunk viszont különböző trükkökkel (a járulékot átnevezik adónak), és a létfenntartást épphogy fedező, maradék pénzből gondolják az öngondoskodást. Az USA módszer csak ott jó, ahol öntudatos emberek vannak és nem keverik össze saját érdekeiket a politikusokéval.

high up! 2012.08.12. 11:47:09

@fletwwod_mac:

Teljesen ellentmondásban vagy önmagaddal:

1. Pont azért nincs tőke felhalmozás a nyugdíjas éveidre, mert a rendszer Felosztó-kirovó. Amiről nem lehet áttérni a tőkefedezetire, mert akkor a jelenbeli nyugdíjasokat vajon ki fogja kifizetni a köveztekező 10-20 évben?

2. Ha arról írsz, hogy mennyi szakképzett munkanélküli van, akkor már csak annyit kellene kiszámolnod, hogy mekkora manyup ill. önkéntes tőke vagyont tud az felhalmozni, aki csak 20 meg 30 évet tud dolgozni. Ezt az apróságot, miszerint rengeteg egyén életében reális veszély, hogy akár tíz éven át munkanélküli lesz, mindig kifelejtik a számításból. Ehelyett azzal ámítják magukat, hogy 62 éves korukig fognak folyamtosan dolgozni, meg hogy mekkora fizetésért.

3. És akkor ide lehet venni az intravénás meg magas vérnyomásos sírbakolókat, akik szerint már 55 évesen nem is lehet dolgozni. Hát akkor ilyen esetkben az illető akkor hány éven át nem tud majd semmit befizetni az önkéntesébe? Miközben majd csak 62 (67) éves korától lesz jogosult az első kifizetésre.

Hallgassatok a Világbankra okoskodó tojások, ne próbáljátok a mülödésképtelen rendszert színezni. Inkább csináljatok gyerekeket, aztán gondoskodjatok arról, hogy ne vándoroljanak ki, mert csak ebből lehet nektek nyugdíjatok, nem pedig az Enron részvényekből meg görög állampapírokból.

high up! 2012.08.12. 11:57:18

@nu pagagyí:

Semmit nem értesz a rendszerből. Már maga az is egy beismerés a rendszer hibájáról, hogy az államtól bevétel esik el.
Az meg egy hibás válasz, hogy akkor az államnak "meg kellene máshonnan takarítania".

Jegyezzétek már meg a törvényt, miszerint a nyugdíjrendszer egy elkülönített alap!!! Ha abból kiveszel, nem tudsz máshol megtakarítani, csak ott. Csak a hozzá nem értő demagógok hiszik, hogy át lehet a pénzt tolni mondjuk az oktatásból a nyugdíjrendszerbe.
Hát ez funkcionálisan tiltva van, ráadásul a nyugdíjalap pont a gazdasági racionalitás miatt elkülönített és nem mosható össze semmi mással.

Szóval megtakaríthatsz, de csak a jelenbeli nyugdíjak csökkentésén keresztül.
Azt azért el tudom képzelni, hogy mit csinálnak belőled otthon, amikor kijelented az ősöknek, hogy holnaptól 20%-kal kevesebb nyugdíjt fognak kapni, mert te a pénzedet nem adod oda nekik, hanem elviszed privát számlára, hogy magadra költhesd 20 év múlva.

Biztos büszkék lsznek rá, hogy 20 évig anno lemondtak valamennyi jólétről, csak hogy felneveljenek téged. Hogy te aztán seggbe rúgd őket.
Amolyan jó libsi gyerekként.

Sir Galahad 2012.08.12. 12:15:38

@wmiki: Értékelem az iróniádat :)

sanyix 2012.08.12. 12:42:49

mi ebben az újdonság? aki nem tök hülye már 10 éve tudja hogy ebből nem lesz nyugdíj (nem nem az mnyp pénzek lenyúlásától nem lesz, már előtte úgy ment a finanszírozás meg a lenyúlás hogy így álltak a dolgok). Feketézni kell, és szépen félretenni a pénzt a bankba.

Pipas 2012.08.12. 13:10:46

@Advanced Flight: "Mert a mostani nyugdíjasok is fizettek annó járulékot, csak azóta volt egy-két kisebb dolog, rendszerváltás, 20 % infláció, ilyesmik.... "

A rendszerváltás előtt milyen színű nyugdíjjárulékot fizettek?

Sir Galahad 2012.08.12. 13:36:48

@wmiki: Mit kéne reagálnom? Nem néztem utána, hogy vajon a magyar politika sajátossága-e, hogy a nyugdíjasok szavazótábora a legnagyobb, így nincs esélye nyugdíjat csökkentő, befagyasztó kormánynak. Mivel Európa pl. elöregedőben van, a kontinensen valószínűleg nagyjából hasonló a helyzet - de nem tudom. Egy biztos: mivel a jelenlegi rendszer felosztó-kirovó jellegű, és ezen változtatni nemigen lehet, a viszonyok tartósan adottak, ugyanakkor az is igaz, hogy ez a szisztéma hosszú távon fenntarthatatlan. Magyarországon a jövedelmi viszonyok miatt az öngondoskodás egy szűk jómódú rétek privilégiuma, így ez a megoldás kiesik. Talán azt lehetne valamilyen formában megvalósítani, hogy a felnevelt dolgozó, adót és járulékot fizető gyerekek száma alapján számítsák a nyugdíjakat. Valójában most is a gyerekek járulékából fizetik a szülők nyugdíját, csak ez így nincs összekötve.

kozmoprolita 2012.08.12. 13:46:59

Szerintem az egyetlen tuti módszer arra, hogy halálunkig legyen miből élnünk az az, hogy halálunkig dolgozunk.
Sajnos.
Az ehhez szükséges két dolog: munkahely és erőnlét - talán ezeket saját hatáskörben még úgy-ahogy meg lehet oldani.
Az összes többi lutri.

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:16:46

@fletwwod_mac: De ez nem fórum, ez blog. Miért baj ha nyitottan gondolkodom másról is?
Az fáj neked hogy a biom éppen nem rezonál a poszttal?

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:18:53

@Sir Galahad: És aki felnevelt egy gyereket tisztességesen, de az meghal, megrokkan, bűnöző leszz, vagy nem dolgozik csak gyereket szül, az nem kaphat nyugdíjat?

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:20:16

@sanyix: Pénzt a bankba? Hogy a rohadt multik, csányik gazdagodjanak és felcsútra szórlyák a pénzedet?

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:22:06

@Sir Galahad: Ez nem írónia, csupán berezonált a biom 2450 megaherceg.

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:25:31

@kistibor: "0,7/ házasság vagy élettársi kapcsolat.
Ahhoz, hogy egy társadalom újra termelje magát, 1,21 gyerekre van szükség. " - Aha. Egy házaság, 1.2 gyermek átlag. Ebböl hogy termelödik ujjra a társadalom? Nem vagyok elég nyitott arra hogy eztet megércsem.

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:27:01

@high up!: "Jegyezzétek már meg a törvényt, miszerint a nyugdíjrendszer egy elkülönített alap!!!" - Melyik törvény ez te barom? Nincs olyan hogy nyugdíjalap.

Sir Galahad 2012.08.12. 15:28:58

@wmіkі: Vegyük sorba. 1: akinek idő előtt meghal a gyereke, vagy megrokkan, az kaphat nyugdíjat, mert azért az nem gyakoribb, mint hogy valakinek nyugdíjas kor előtt meghal a szülője - így képződik a rendszerben tartalék. 2: akinek bűnöző lesz a gyereke, az nem kap nyugdíjat - nevelt volna becsületes embert, kapna. 3: aki csak gyereket szül, de nem dolgozik, az abban az esetben kaphat, ha a gyereke adó- és járulékfizető polgár lesz. Kérdés, hogy munkavégzés nélkül hogy éri meg a nyugdíjas kort és nem hal éhen...

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 15:36:53

@high up!: Őszintén sajnálom, ha ennyire nem értetted meg mondókámat. Eszemben sincs színezni a jelenlegi rendszert, mert ez szervesen büdös! Minél inkább kevergetjük, annál inkább...

Engedtessék meg, de azért, hogy nem tudok tojást tojni, még megállapíthatom, hogy záp-e.

S talán lehet ötletem is arra, hogyan lehet a hitványul tojó tyúkot rávenni, hogy ne csak záptojást termeljen! (azért lehet a fórumban hozzászólni, véleményt mondani, vagy nem?)

Véletlen se gondoltam, hogy máról holnapra átalakulhat a nyugdíjrendszer, mert jön egy csodatevő szent. Azt jeleztem, hogy hogyan lehetne más, mint a jelenlegi. Rajtam kívül mindössze 2-3 kommentelő volt hasonló véleményen, a többiek (veled együtt) *mindenáron* a jelenlegit pátyolgatják, ki se láttok azon a bizonyos ablakon.
Az hogy ,,mindenütt így van'', számomra nem érv! (1milliárd légy nem tévedhet: Együnk tehénlepényt? Naugye...)

2. pontodra: Csupán jeleztem az illetőnek, aki szerint *csak* dolgozni kell, és szerinte minden ok lesz. Lesz itt kánaán, meg minden földi (náci) jó... hehe. Pont ez a gond, hogy ettől nem.

Egyébként veled ebben a részben egyetértek (csak abban nem, hogy mire ez a kioktató hangnem tőled): A nyugdíjig tartó munkahely, ,,vasfazék'' (ahogy a kínai mondaná) nem feltétlenül jár. És nem is beszéltünk azokról, akik minimálbéren vannak bejelentve, vagy ,,okosba'' kapják a fizetést - valameddig, aztán finito. Se meló, se nyögdíj, se befizetés. Ez (is) a jelenlegi rendszer tragédiája.

3.pontodra: ötvenen túl kénytelen vagyok külföldön munkát vállalni, mert itt már nem kellek senkinek. Nemcsak én, sok más jól képzett kollégám sem.
Most mondjam azt (dicsekedve), hogy határon túl előre felvesznek, pedig eredetileg csak október végétől lett volna szerződésbeli munkám ,,...addig is kitalálunk valami munkát Önnek...'' csak el ne menjek máshoz. Nyilván mindkettőnknek megéri majd, és nem a lábamat fogom lógatni ,,addig'' sem.
Tetszik ezt érteni? Mitől ennyire más? Erre kérek választ!

A gyerekcsinálást egyelőre szorgosan gyakorlom. Ha megfelelő gazd. helyzetem lesz, akkor még bele is vágok, ám vélhetően nem ebben az országban. Megbocsáss, de ezzel kapcsolatban sem fogom a Világbank engedélyét kérni! :)

Ha nem túl megerőltető számodra, akkor figyelmedbe ajánlom: www.fusimisi.blog.hu
,,Illa berek, nádak erek'' kezdetű cikkemet.

A cikkből némi betekintést nyerhetsz az itteni életbe. Nem állítom, hogy abszolút objektív, de ,,lehet jó'' helyzetkép. Különösen, ami Abszurdisztán keleti felét illeti.

Megköszönöm a lelátóról való bekiabálásodat,
kiváló tisztelettel

fletwwod_mac

(a fletwood_mac szó védett)

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 15:43:29

@wmіkі: nem fáj, dehogy.
Ám ha valami éppen érdekel, szívesebben olvasom a témával kapcsolatos dolgokat, más pedig kevésbé érdekel (néha bosszankodom kissé, mint az orvosos levélen, de azt nem te küldted).

Írj bármit, ha a posztolót nem zavarja, engem aztán nem fog zavarni.
Szept 1 után pedig végképp, mert nem lesz időm olvasni.

Szép napot!

high up! 2012.08.12. 15:46:09

@wmіkі:

Hát öcsém, a barom éppenséggel te vagy azzal, hogy azt se tudod, hogy mi az a nyugdíjalap, meg hogy ráadásul van olyan. Sok seggnyalás közben néha olvasni is kellene a világról valamit.

high up! 2012.08.12. 16:07:23

Bocsi, de lehet hogy én onnan kikabálok, ahonnan te tűnsz lelátóról kiabálónak. Annyit azonban megtudtam a blogodból, hogy te se tanultál olyan dolgokat, amelyekben osztod a kritikát meg a megoldásokat. Hajaj, ezzel van tele Magyaro, senki nem azt csinálja amihez ért, ezért mindent elkúrnak ebben az országban.
És még azt se fogják fel, hogy miért.

Mészáros Laci 2012.08.12. 16:25:07

@nu pagagyí:

"A MANYUP-ok több hozamot biztosítottak, mint amennyit az állam ígér."

ez jól hangzik, csak nem valós. volt olyan manyup, amely a magasabb kockázatú befektetéseken az államkötvényekhez képest magasabb hozamot produkált abban az időpontban, amikor a vagyont vissza kellett adnia.

a legtöbb manyup azonban rosszabb hozamot produkált. annó decibel csináltam egy összehasonlítást, ha a manyup a nevemre érkező járulékokat egyszerű 12 hónapos DKJ-be fektette volna, akkor kb 1.2 milka reálhozamot fizettek volna ki számomra. az én manyupom a jobbak között volt, így is kaptam több mint 600 rugót, szóval nem panaszkodom, csak ez mégis messze elmarad az 1.2 milkától.

"A pénztárak átlagban, infáció feletti hozamot produkáltak"

ez nagy öröm, ám a másik oldalon az államkötvényekre még magasabb hozamot kellett az államnak kipengetnie, mégpedig a tőlünk beszedett adóbevételekből lekanyarítva.

ez pont olyan, mint amikor hitelt veszel fel és berakod bankbetétbe. tuti, hogy a bank jár jól. ebben az esetben is az állam, járt jól. 1996-1997-ben, amikor az egész manyup rendszert összehozták, még a politikusok és mamlaszok voltak és beszopták az évtizedes marketingtapasztalattal rendelkező pénzintézetek reklámját.

Orbánról egy szót sem írtam, nem is akarok, egyelőre rendben van a vérnyomásom és ezen nem szeretnék változtatni.

Mészáros Laci 2012.08.12. 16:26:42

@nu pagagyí:

"ebben az esetben is az állam, járt jól."

túlszerkesztettem. szóval

ebben az esetben is a bank járt jól, az állam vett vel hitelt és rakta be betétként.

Mészáros Laci 2012.08.12. 16:30:26

@high up!:

"Csak a hozzá nem értő demagógok hiszik, hogy át lehet a pénzt tolni mondjuk az oktatásból a nyugdíjrendszerbe"

pedig valami ilyesmi történt.

a hozzá nem értő demagógok megnézik a központi költségvetés kiadásait, és azt látják, hogy a "magánnyugdíjpénztárba átlépők miatt kieső járulékbevétel pótlása" címen évről évre átment párszáz milliárd forint a ktgvetésből a nyugdíjalapba.

nem tudom neked felcímkézni, hogy ezt a pénzt honnan vették el, az oktatástól vagy máshonnan, de az biztos, hogy évről évre a költségvetés adóbevételeiből pótolták ezt összeget.

2012.08.12. 17:21:30

@Mészáros Laci: "ez jól hangzik, csak nem valós. volt olyan manyup, amely a magasabb kockázatú befektetéseken az államkötvényekhez képest magasabb hozamot produkált abban az időpontban, amikor a vagyont vissza kellett adnia."

Helytelen kovetkeztetes. Az allam a leheto legrosszabbkor vette ki a penzt, realizalta a veszteseget. a kotvenypiacon NEM veszunk ki penzt bukoban. Magyarul: a manyup penztartagok veszteseget az allam generalta.

2012.08.12. 17:29:23

@Mészáros Laci: A szemleleted ott bukik, hogy a tortenelemben minden 20 evben van egy valsag, ezt nem vette figyelembe senki. A manyup egy megtakaritasi forma, tozsdei kockazatokkal. az allami nyugdijalap egy biztositas, ahol kozos a riziko. Melyik a jobb, ha az egyen kockaztat, vagy ha a tarsadalom?
Ha az allamit nezed, azt a penzt, amit befizetsz, elkoltik, de azonnal. Lehetoseg sincs kamatoztatni. Tehat az allami kamatozas, akar allamkotvenyben egy szemfenyvesztes.
Raadasul ez mostmar ado , innentol kezdve elszamolni sem kell a befizeteseiddel.
Nyugodtan lehet mondjuk masra kolteni. Az allam pedig a leheto legrosszabb gazda. Beragadt a MOL vasarlas, ott a penz, de az allamnak, neked hasznot nem hozott meg, csak veszteseget. az igy generalt bukot valahonnan potolni kell.
A kibocsajtott allamkotvenyek kamata raadasul sokkal magasabb, mitha az allam szabna meg a forint alapu kotvenykibocsajtas eseten, amennyiben azt belfoldre tudja ertekesiteni, mondjuk a manyupoknak. Kotelezo volt a befektetes egy reszet allampapirban eszkozolni.
Sokkal szerencsesebb a forint kamat, ha azt a belfoldi vasarlok kapjak, mintha kulfoldi befektetok. Hadd ne reszletezzem, miert.

2012.08.12. 17:41:58

@high up!:" Az USA közte volt azoknak az országoknak, amelyek a manyupot az első olvasat után elutasították. Tehát a magyaroknál okosabbak e téren."

Kicsit mas a megkozelites: az USA eddig anon a velemenyen volt, hogy mindenki gondoskodjon magarol. Ez a valtozas az allam beleszolasa lenne a szabad akaratba, nalunk egy allami gondoskodas valtozott volna ongondoskodasra.
Anglia nyugdijrendszere ugy nez ki, hogy van egy kotelezo nyugdijbefizetesed, mint egy biztositas, ez nagyjabol semmire sem eleg. Max 300 font, hogy erezd a sulyat, a helyi ado, ingatlanonkent 100 font/ho.
Igaz, hogy keveset vonnak el a fizetesedbol nyugdij cimen.

2012.08.12. 17:44:33

@kistibor: Remek agymosast kaptal.

Globetrotter2014 2012.08.12. 20:42:43

@fletwwod_mac: de iylen nagyon kevés országban van. Mi tettünk efelé lépéseket, most ezt csinálták vissz, akár szükségszerű volt akár nem...

Demagóg dolog az állami nyugdíjt bankhoz hasoníátani. EGy vagyont fizettünk be 20 év alatt biztosításokra mégsem láttunk belőle semmit (eddig). Nem midnen szolgáltatás lineáris...

2012.08.12. 21:01:47

@wmiki: Szellemes. Latszik, hogyn mennyi onallo gondolatod van.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 21:04:19

@high up!: Csak annyi a bibi, hogy magyar idő szerint 14.00-kor volt az utolsó látogatóm, az itteni kommentet pedig másfél órával *később* írtam. A tényektől ne hagyd magad zavartatni, az csak bolsevista trükk
(Tudod, van ott egy statisztika is, ami független a látogató gépének helyi idejétől).

,,...Hajaj, ezzel van tele Magyaro, senki nem azt csinálja amihez ért, ezért mindent elkúrnak ebben az országban.
És még azt se fogják fel, hogy miért...''

Te mondád! - hamar visszaszállt rád. A kommented szövege szerint fingod sincs arról, mivel foglalkozom.

Legközelebb ha ilyet füllentesz, legalább kattints rá! Ha nem is olvasod el, de benaplózza, mintha olvastad volna. Különben hevesebb vérmérsékletű kommentelők hazugnak fognak téged mondani.
Én csak küldök neked egy virtuális Negro cukrot, hogy legyen mivel világítanod!

>-O-<

Mészáros Laci 2012.08.12. 21:23:14

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Hadd ne reszletezzem, miert."

hú, ennyi mindent nem szabad egy hozzászólásban leírni, mert a vége az, hogy se füle se farka.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 21:45:54

@ZF2: Lehet, hogy meredeken hangzik, rögtön az elején említettem, más lesz, mint a nagy átlag.
Valahol mégis jogos igénynek érzem, hogy a levont összeget legalább vissszakapja az áldozat.
Nem pluszt, segíjjt(sic!), hanem amit beadott. Elfogyott? Így járt, esetleg kérhet vmi segélykét(Vagy mégsem).

Amikor nincs miből, talán a jelenlegiben sem kellene minden éven inflációs emelés, stb., még ha lelketlenül hangzik is.

A népesség korfája megint érdekes kérdéseket vet fel, pl.: Dr. Hátramozdí Tóbiás dr. semleges phD.
45 évig rendesen befizetett és nyugdíja első évében elhunyt. Pénze marad a közösben.
Bocsánat a szóért, de a korhatár emelése meg a hiéna-szellemet erősíti:
sok pénz maradjon a kasszában az elhunytak után.

Szóval: lehet moralizálni pro és kontra.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2012.08.12. 23:54:41

@wmіkі: "Nincs olyan hogy nyugdíjalap."

Wáháháháhá!

Megint égés van Miki, megint... XD

dzsugasvili 2012.08.13. 01:56:01

@béla a görög: az ok, hogy nonszensz ma ezt elképzelni, biztos baromi szar volna ilyenre átállni, nyilván lenne fosztogatás is, stb. Én csak azt mondom, hogy mást nem nagyon tudok egy hirtelen elharapózó, talán háborúkkal is egybekötött nagy összeomlás alatt/után elképzelni azon kívül, hogy az ember magának termel valami ennivalót. Lehetne még valamiféle nagyobb, közösségi alapon szervezett közösségi önellátást is vizionálni, de azt én kizárnám a lehetségesek közül. Marad a családi szint. Netán az egyéni. A rablás meg a fosztogatás is csak akkor működik, ha van kit fosztogatni ugyebár...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.13. 13:12:01

@stark: hát igen :x

elég nagy égés... az, hogy két nicket nem tudsz megkülönböztetni egymástól

persze esetedben már az is teljesítmény, hogy néhány egyszerűbb szót megértesz... :x