sorok között

sorok között

A valóságtól távol:költségvetés 2013

2012. június 06. - Politikai Ateista

A kormány az igéretéhez híven idén eröltetett menetben dolgozta ki a 2013-as költségvetést, és őszintén megdöbbent, hogy ezt komolyan gondolják. Elsősorban nem a tervezet kiszivárgott részletei leptek meg - amelyekről bővebben az Origó oldalán lehet tájékozódni - hanem az, hogy elkészült.

Tavaly augusztus végén fogadta el a kormány az idei költségvetés tervezetét, amit még decemberben is módosítgattak, és még így is sikerült alaposan mellélőni. Arra a kérdésre, hogy a 2012-es költségvetés mennyire lett irracionális természetesen majd csak az év végén lehet pontos választ adni, de az a tény, hogy év közben már új adók bevezetésére van szükség sokat elárul a 2012-es büdzsé precizitásáról.

Szerintem nehéz lenne olyan épeszű embert találni aki elhinné, hogy a 2013-as költségvetési tervezet számainak az adott világgazdasági környezetben valamiféle köze lehet a jövő év realitásához. Az Európai Unió politikusai és szakértői közül sokan még azt sem tudják, hogy a görög választások után mi lesz. Mindenesetre arra kíváncsi lennék, hogy például milyen euró-árfolyamokkal kalkuláltak a kormány szakértői.

A kormánynak kötelessége költsévetést kreálnia, és természetesen az előrelátó kormány gondolatával sincs semmi bajom, de nem tudom mi értelme van a kapkodásnak egy olyan tervezet elkészítésében amit még karácsonykor is módosítgatnak majd, és az adatok feltehetően minden valóságalapot nélkülöznek.

Nehezen tudom elhessegetni a gondolatot, hogy a megfeszített munkatempót esetleg az IMF és az Európai Bizottság tisztségviselői irányába érzett bizonyítási kényszer diktálta.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr124568147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása