sorok között

sorok között

A vég kezdete vagy a kezdet vége?

2012. május 16. - Politikai Ateista

Itt vége? - Elzárta a pénzcsapot az EKB!

Portfolio

Nem igazán értem az Európai Központi Bank lépését, különösen a bankpánikkal kapcsolatos hírek fényében. Az egy dolog, hogy egyre többen próbálnak felkészülni Görögország kilépésére, de ezzel a húzással akár elősegíthetik, sőt el is dönthetik is a dolgot. Könnyen lehet, hogy most már az is megpróbálja kimenteni a pénzét a bankokból akinek eddig ez meg sem fordult a fejében.

Komolyan az a szándéka az EKB-nak, hogy bedarálja a görög bankokat, vagy csak így próbálnak nyomást gyakorolni a pártokra, és a görög választókra?

Milyen meghatalmazás alapján döntötte el az EKB, hogy a görög kérdést egyoldalúan lezárja, szakmai kérdésekre hivatkozva?

Gondolom Draghi azért sejti, hogy a Görögország bedőlése megingatja néhány francia, spanyol, és még ki tudja milyen európai bank tőkehelyzetét is.

Blöff. Az EKB vadászpuskát tart a görögök fejéhez.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr934521115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.05.17. 11:06:49

Ja. A csúnya gonosz EKB. Nem önt pénzt egy olyan országba, ahol deklarálták, hogy semmit nem fizetnek vissza. Mekkora köcsögség.

rolika 2012.05.17. 11:15:30

Ezt a blogot olvasgatva az utóbbi időben lassan nekem, itt Magyarországon is kezd pénzkimentős érzésem lenni.

Brix 2012.05.17. 11:39:52

Chf és USD vétel, minél hamarabb! Ha ez így meg tovább, mi is hamarosan bedőlünk!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.05.17. 11:44:10

A bank- és államcsődök döntő többségét az okozza, hogy valaki elkezd csődről beszélni.
Kevés az olyan tiszta helyzet, mint a görög, amikor pánik nélkül is csőd van.

mahet 2012.05.17. 11:52:02

"Az ügy hátterében az állhat, hogy nem halad a terveknek megfelelően a bankok feltőkésítése, így azok negatív tőkével működnek - ebben az esetben pedig az alapszabálya szerint nem finanszírozhatja őket az EKB."

Sultan 2012.05.17. 11:52:45

Nekik is kellett volna egy Mark Palmer és elintézte volna z egészet.

belekotty 2012.05.17. 11:53:44

@Brix: Norvég korona. Amögött van olaj.

Sultan 2012.05.17. 11:54:34

Tudom ez nem rendszerváltás, de nálunk is inkább gazdasági váltás volt, mint társadalmi. Azt kellett vér nélkül levezényelni.

NIL7 2012.05.17. 12:03:41

@rolika: Két éve túlestem már ezen. Van aki szerint vesztettem a banki kamatokat, de ez az események félreértésén alapul - ez minden-semmi játék, aki a végére marad semmit nem kap vissza. A banki kamatokkal pedig szemben áll az, hogy még 300Ft-ért volt konvertálható angol fontba (GBP), aminek a mai árfolyamát nézve a kivét és konverzió volt nyereségesebb. De az igazi lényege a szegényember számára, hogy nyugodtabban alhat - legfeljebb néhány tízezer Ft-ot bukhat, ami az aktuális számlákra van a folyószámlán.

Manapság ugyanezen dilemma elé néznek a görögök - az euro betétjük bennhagyásával kockáztatnak egy kényszerkonverziót majd szuper vagy hiperinflációt, ami gyakorlatilag a betét teljes elvesztést jelentené.
Szerintem nagyon könnyen előfordulhat, hogy a görög aggodalom átgyűrűzik Magyrországra is, különösen ha a csúnyábbik csőd-forgatókönyv következik be ... mint már bárhol lehetséges minta. Az őszre ígért IMF hitel legendája gyakorlatilag azt jelenti, hogy Mo gyakorlatilag nem kap hitelt - olyan ez mint a diplomáciában és női szerelmi ígéreteknél az "igen" ami azt jelenti hogy talán, a talán azt jelenti, hogy nem. Tehát talán ...

Kotkodus 2012.05.17. 12:14:01

aznap, amikor a fidesz kimondja, hogy nálunk nincs mitől tartani, én minden pü-i eszközt biztonságba mentek...

nem túl vicces, de nálunk a kormánynak alkotmányos joga van befagyasztani, valamint államosítani a magánbetéteket (vagy azok egy részét). és azt is láttuk, hogy az eu milyen hatékony manyup, nmhh, visszamenőleges hatályú törvények és egyéb hasonló vitatható ügyekben... szóval én nem fogom megvárni, hogy az eu védje meg a tulajdonomat, mielőtt azt az új elit átjátszaná a simicska-nyerges birodalmakba... adjon nekik az, aki a fideszre szavazott...

SvenH. (törölt) 2012.05.17. 12:31:34

@NIL7: erdekes, hogy megint egy hozzaszolo mondta el a lenyeget:
"Manapság ugyanezen dilemma elé néznek a görögök - az euro betétjük bennhagyásával kockáztatnak egy kényszerkonverziót majd szuper vagy hiperinflációt, ami gyakorlatilag a betét teljes elvesztést jelentené.
Szerintem nagyon könnyen előfordulhat, hogy a görög aggodalom"

ez igy van pontosan!!! a parnacihaban tartott eurot BARMIKOR atviszik a hataron es felhasznaljak barmire :)

ElPadre 2012.05.17. 12:38:33

hát az itten leírtak konkrét nettó hülyeségként kezelendőek.

a pánik igazi oka: olyan pártokat választottak meg a görög választók, amik nyíltan hangoztatják, hogy a francba a további megszorításokkal, és inkább elvesztik az eurót, csak ne kelljen tovább megszorítani.

és a görögök nem hülyék. tudják, hogy emiatt azok az EU-s hitelek, amik eddig is életben tartották a rogyadozó görög gazdaságot, megszűnnek (az EU sem hülye). és tudják, hogy emiatt aztán görögország elkerülhetetlenül kiesik az eurózónából, és emiatt vissza kell térni a drachmára -- ami kétségtelenül a görög gazdaság jelenlegi állapotának megfelelő konverziós arányba fog beállni, ergo simán lehet akkora hiperinfláció, hogy a megtakarításaik jó, ha a tizedét fogják érni.

nem hülyék, szóval kiveszik most az eurót, amit majd visszaváltanak úgy drachmára, hogy akkor megmaradjon az értéke is.

ez persze ahhoz vezet, hogy a bankok tőketartalékai tovább zuhannak... és előbb-utóbb bedőlnek a bankok is, az állam pedig már nincs abban a helyzetben, hogy kártalanítsa akár a kisbetéteseket is.

szóval te mit tennél ilyenkor? rohannál kivenni az euródat, azt. jogosan teszik, az más tészta, hogy ezzel is előbbre hozzák a csődöt. és nem kell ehhez EKB.

MLAci 2012.05.17. 12:46:44

én már régesrég kivettem a pénzem a bankból, és nem csodálkozom, hogy egyre többen teszik ezt. Nem várom meg, amíg ugyanaz történik vele, mint a magánnyugdíj pénzemmel.

éljajogoddal 2012.05.17. 13:12:54

@Brix: ez majd akkor lesz igazán aktuális, amikor Matolcsy is szól valami okast, de előtte Szíjjártó, Lázár és Kósa megnyitotta a shortokat.

tcpip (törölt) 2012.05.17. 13:17:28

a magatokféle alakok okozták sajnos a bajt, s hogy itt beszélgettek (s nem a Dunában úsztok), az még nagyobb baj ... :S

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.17. 13:30:08

Az EKB-nak sincs felesleges pénze. De ha lenne, akkor is jobban tenné, ha elégetné, semmint, hogy olyanoknak adja, akik deklarálják, hogy semmit nem hajlandóak tenni azért, hogy ne kelljen újra meg újra kimenteni őket. Nagyon veszélyes dolog az ingyen élést finanszírozni, még sokan rákaphatnak.

Kotkodus 2012.05.17. 13:39:25

@tcpip: a bajt a felelőtlenül gazdálkodó kormányok okozták (nincs kivétel) és az, hogy sokan - adózott - tartalékakikat nem hajlandók beleölni egy "jobb agyfélteke által irányított" gazdaságpolitikába, azon nincs mit csodálkozni.

azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy a gazdaságpolitika irányitói és fő haszonélvezői miért nem áldoznak az államadósság csökkentésére nyitott önkéntes kasszába. szavaik azt sugallják, hogy érdemes a mai folyamatokba befektetni, hogy az ország jó irányba halad; tetteik azonban nem erről tanuskodnak...

ha ők nem adnak (akik irányítanak, akiknek befolyásuk van a folyamatokra), akkor én miért kockáztassak értük?

Kotkodus 2012.05.17. 13:46:49

@tcpip: a dunás megjegyzésed pedig kifejezetten rosszizű. ideje lenne elfogadni, hogy nem csak olyan emberek élnek az országban, mint te és ezek az emberek is pont annyit érnek, mint te. sem többet, sem kevesebbet. amíg ezt nem tudod megérteni, elfogadni, magyarországot ki fogják használni a gátlástalan politikusok, akik elhitetik veled, hogy valamilyen ideológiai, faji, nemi, stb. oknál fogva te többet érsz, mint mások. attól fogsz csak kevesebbet érni, ha többnek hiszed magad (és ez is igaz minden oldalra, mozgalomra).

LongJohnHolmes 2012.05.17. 13:47:29

@Lord_Valdez: Annyi pénzük van, amennyit akarnak, ugyanis ők gyártják. (Vagy a FED) De nem azzal lesz a probléma, hogy nem akarják visszafizetni, hanem az, ha nem akarnak újabb kölcsönöket felvenni. Kölcsönözni jó, főleg olyan pénzt aminek nincs értéke. Aztán jól lefizetünk vagy megzsarolunk pár helyi politikus, aki aztán jól megszorítja a népet, hogy velük fizettesse vissza a pénzeket kamatos-kamatostól. Persze nem fogják tudni, mert úgy van kitalálva az egész, hogy ne tudják. Aztán a hitelezők a helyi bankokon keresztül szépen elveszik ezektől a házaikat, földjeiket, üzemeiket. Ezek már nem fiktív dolgok, hanem valódi értékük van. A magyar már rég adományokból él, hiszen szinte nincs termelés. A kölcsönök csak kitolják az összeomlás dátumát, de addig is sok kölcsönt lehet a magyarok számlájára terhelni.
Bocsánat ha ez untatott olyanokat, akik ezt már tudják, de hátha olyan is olvassa, aki pont innen fog szikrát.

belekotty 2012.05.17. 13:50:19

@LongJohnHolmes: Jajajaj... inflációról hallottál már? Pénzt nem lehet nyomni csak úgy, te nagyokos!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.17. 13:54:21

@LongJohnHolmes:
A pénz nem nyomtatás kérdése. Az csak papír. Ha gazdasági növekedés nélkül nyomtatsz, akkor meglévőt értékteleníted el vele. Ezt az EKB nem akarja.

A görögök örömmel vennének fel még hitelt, csak az EKB nem akar adni, mert úgy se fogják tudni visszafizetni. És természetesen nem lehet végrehajtást kezdeményezni országok esetében.

Magyarországon van termelés, csak az állam még mindig túl sokat költ.

es2300 2012.05.17. 14:00:28

@LongJohnHolmes: vissza kellene térni a cserekeskedelemhez hát ezt mondom én is mióta ugye! figyeljcsak nem tudom te mihez értesz, de jómagam például bármikor tervezek neked egy fasza szórólapot, mit tudnál adni cserébe? szükségem lenne:
- orvosi ellátásra (igazából csak annak az igéretére)
- közvilágításra
- tömegközlekedésre
- áramra, gázra, vízre, internetre, benzinre
- közbiztonságra
- táplálékra
- ruhára

első nekifutásra elég lenne ha le tudnál pár karton redbullt, teljeskiörlésű kenyeret, vajat, sonkát és zöldségeket hozni, köszi!

livengood 2012.05.17. 14:00:37

Gyakorlatilag tovább blöfföltek az IMF megállapodással, hogy most már rajtuk múljon, hogy mi történik nálunk. Már attól függ, hogy bedőlünk e, hogy mit hoz a görög válság, és ennek nyomán pl. elindul e egy bankcsőd hullám.

A film pedig rohadt jó, kár hogy lassan szereplői leszünk.

es2300 2012.05.17. 14:05:49

@livengood: ahhaha amúgy igen én is ezt szoktam mondani, hogy nagyon jó a show

de mondjuk az is tény, hogy szerepelni nemannyira lenne kedvem benne

LongJohnHolmes 2012.05.17. 14:07:02

@belekotty: @Lord_Valdez: Csak azt tudom válaszolni, hogy amit írtok az valóban úgy kellene legyen a tanítás szerint.
A valóság viszont teljesen más már. Írásotokból látom, hogy gőzötök sincs róla.
Nézzetek utána, sok érdekes dolgot találtok, de ne ott ahol eddig.

@es2300: Neked pedig ezt válaszolom. Békeidőben szórólapból is meg lehet élni, de bajban a hajadra kenheted a szórólapjaidat, mint csereanyag. Az embernek 3 dolog kell az élethez. Kaja, meleg és biztonság. Ha ehhez a 3 dologhoz köthető csereanyagod van, akkor nem halsz éhen. Pl, fogsz egy kapát és felajánlod testi erődet földet művelni. Arra lesz majd vevő. De ha jó sok szórólapod marad, azt elcserélheted, mint tüzelő. A többit gondold tovább.

ANTI-SQUIRREL 2012.05.17. 14:09:45

@tcpip: iptables -I INPUT -p "tcpip" -s 0/0 -dport 1:65535 -j REJECT

Remelem tiszta.

livengood 2012.05.17. 14:18:57

@es2300: Ahogy itt megláttam, rögtön úgy éreztem, hogy egy ideje az egyik főhős szerepét játszom, egyenlőre engem gyepálnak. Másfelől az összes g.ci megkapja a magáét a végén, ezek szerint a gyémánt az enyém lesz. Ebben bízom, csak addig még néhányszor szarrá verhetnek, ahogy most a blöffök korszakában kormányunk működését figyelem.

livengood 2012.05.17. 14:26:36

@es2300: Látom LongJohnHolmes kioktatott. Barátságból mindennel el tudlak látni, termelek meleget és ételt is, aztán majd kitaláljuk mire jó a szórólap. Gőgösök pedig egyedül maradnak.

komplikato 2012.05.17. 14:35:43

@éljajogoddal: " ... de előtte Szíjjártó, Lázár és Kósa megnyitotta a shortokat."

Minek shortolna SK bármelyik? Felhívják a haverokat a Franklin Templeton-nál, majd ők elintézik. :D

Anthrax 2012.05.17. 14:36:47

Valuta helyett arany, platina. A papír már sehol sem biztos...

es2300 2012.05.17. 14:51:16

@livengood: oh nagyon kedves, köszönöm felajánlásod! esetleg azt lehet, hogy ketten átmegyünk longjohnholmes-hoz és elvesszük amije van (incl. asszony), aztán ha még nekiáll feljebb hát felgyújtjuk a házát. a szórólapjaimmal.

btw én bízom benne, hogy a gondolkodó, széleslátókörű és épp ezért rugalmas, alkalmazkodóképes réteg nem fog igazán szerepet kapni a filmben, vagy ha igen max mint pozitiv hős, ki végén elnyeri a jutalmát bocs, gyémántját :)

soc 2012.05.17. 14:55:44

@Lord_Valdez: Hulyeseg is lenne "vegrehajtast" kezdemenyezni, mert az rovid uton haboruhoz vezetne.

Erdekes tema, de ugy tunik, hogy a vilagtortenelem soran a hitel-valsag-lazadas gyakran elokerul, es ilyenkor rendszerint torlik a hitelrekordokat (vagy elegetik, vagy elengedik... lsd okori Athen).

Igen nepszeru a magyarorszagi internetes kommentelo taborban ez a "lusta gorogok, elherdaltak a penzuket, most legalabb jol megfizetnek" tema, ami nagyjabol a szuklatokoruseget es/vagy informacio hianyat jellemzi a magyar netes kozonsegnek (nem elek magyarorszagon, ezert szoritkozom most a kommentekre). Nezzuk a tenyeket, sorrendben:

1) Az modern gazdasagot a hitel korforgasra alapoztak. A hitelrendszer es a hitelpenz nem uj talalmany, de a kommunikacios fejlodes lehetove tette, hogy az egesz gazdasag a hitel tranzakciok korul forogjon, jobban mint valaha.

2) A lakossagi megtakaritasokat az elmult 40 evben elvezettek a bankrendszerben. Elotte gyakorlatilag nem letezett olyan, hogy "lakossagi megtakaritas", csak polgari megtakaritas, mig a munkasosztaly orult ha elt.

3) A lakossagi megtakaritasok tokesitesenek modja egyre inkabb a betetek iranyabol a hitelek iranyaba kezdett tendalni, mert igy sokkal nagyobb nepesseget lehetett bevonni ebbe a rendszerbe. Az jelzalog hitelek elterjedesevel a lakashitel, mindenfele aruhitel a kirobbano kinalatnak megfeleloen bazi olcsova valt.

4) Ez a tomeges kinalatnak orvendo bazi olcso, hitel elobb-utobb elveszitette a kockazattal valo ar-ertek viszonyat. Persze az elofetletele ezeknek a lakossagi hiteleknek az volt, hogy az ipart leepitettek a joleti allamokban, es igy mig a termelesi apparatus a "fejlodo" orszagokba kerult, a toke penzformaban valt dominanssa a joleti allamokban. Tehat ezt a nagymennyisegu penzt kellett tokeve tenni, ebbol keletkezett a nagymennyisegu, olcso hitel.

5) Mig a novekedes stagnalt, az kamatterhek allandoak voltak, es az arak pedig szepen iveltek felfele (allando inflacio), amivel a berek nem tartottak lepest. Ebbol kovetkezoen a legkockazatosabb hitelfelvevok kezdtek bedolni -> penzugyi valsag, lehman brothers stb.

6) Ezt a hatalmas vesztesseget a kormanyok attoltak az joleti intezmenyekbol a bankok iranyaba.

7) A legkevesbe fizetokepes, alacsony, stagnalo gazdasagi novekedesu allamok, penzhiannyal kezdenek kuszkodni, az elobbiek fenyeben. A hitelvalsag feltolta a kamatokat (bizalmi hiany), a hitelek kamatterhe megugrott az elozo evekhez kepest. Igy Gorogorszag, Magyarorszag, Irorszag, stb. el kezdtek kuzkodni a kamatok visszafizetesevel, es rendszeres likviditasi gondok jelentkeznek.

8) A befektetoi piacok, akik eddig finansziroztak ezeknek az allamoknak a hiteligenyet, panikolni kezdenek, ami kulonos magassagokba tolja ezeknek az orszagoknak adott hiteleket.

9) Jon az EU/IMF apparatus hitelvisszafizetesre ad hitelt (kisegito csomag?!), amit aztan a politikai ideologianak megfelelo kondiciokkal adnak ki. Ezek a feltetelek most egy alapvetoen jobboldali, konzervativ-liberalis gazdasagpolitikai szinezete van, mivel az EU tagok tobbsegeben ilyen, vagy ehhez hasonlo ideolgoiaju partok vannak kormanyon (foleg, ha hozzavesszuk, hogy a legtobb un. baloldali part Europaban, hasonloan az MSZPhez a blairi "harmadik utas" ideologiaban talalta meg a pro-kapitalista identitasat, ami gyakorlatilag a jobboldali gazdasagpolitika elfogadasat jelenti, kulonbsegek csak nemi tarsadalompolitikai kerdesben vannak, abban se nagyon).

Amikor a gorogok (es nagy valoszinuseggel az irek is) elvetik a megszorito politikat, akkor ezzel elvetik pontosan azokat a partokat, akik eddig elfogadtak az ideologiai diktatumot a hitelek fejeben. Tehat az EU most arra akarja raszoritani a gorog allampolgarokat, hogy az EU mas orszagaiban megvalasztott kormanyok ideologiai hasonmasat valasszak meg, kulonben nincs hitel, borul a bili. Ez a nyomas leginkabb a nemet es az elozo francia kormany felol erkezett. Mivel a valsagra (ami a gazdasagi novekedes hianya indirekt modon) adott valaszok lathatoan kb. annyit ernek, mint az elozoek, mar nem csak gorogorszagnal borul a bili, hanem szerte a deli tersegben, es irorszagban.

A konzervativ-liberalis minta orszagok kezdenek elbukni, ugy mint Irorszag (deregulacio) es Esztorszag (megszorito politika). A gorogorszagi politikai fejlemenyek megremitik a tokes koroket, mert itt mar nem csak arrol van szo, hogy hetente egyszer konnygazzal kell szorni a nepet, hanem arrol, hogy mar nem sok vesziteni valoja van a gorog munkasosztalynak a jelenlegi szituacioban. Az EZben valo reszvetel a jelenlegi feltetelek mellett nemsokban kulonbozik attol, amit a kilepes iger. Amikor az "mersekelt" kormanyok egytol egyig szembemennek az orszag kozvelemenyevel, amikor a miniszterelnok referendumot kinal, akkor minden "mersekelt" part ugrik a levaltasra, amit a piaci nyomas valtott ki, akkor valami masra van igeny.

A regi szart mar nem sok mindenkinek van kedve kenegetni.

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2012.05.17. 14:58:04

@LongJohnHolmes: Az ilyen agy nelkuli "gondolkodas" miatt lehet a fityisz elkurcsy gazdpolt eladni mint szabadsagharc. MAjd egyszer felebredsz es ujra az 50-es evekben talalod magad.. Lesz kapa is, lesz barati meleg is es egymast kozott eloszthatjatok amit termeltek. Igy lesz mit enned is. De a keritesen nem szokdoshetsz at!

vkaresz6 2012.05.17. 15:00:44

Szerintem még az új választások előtt összeomlik az egész ország. Ha nem akkor majd rásegítenek kicsit. Szerintem a görögök is jobban járnának ha nem az új kormányuk (legyen az bármilyen) idézné elő a csődöt hanem megörökölné azt talán kicsit nagyobb lenne a legitimitásuk hogy a fájó részeket nem ők idézték elő (egy közvetlen döntéssel).

Amúgy szerintem a görögök rohadt nagy tévéedésben vannak. Szerintem ők azt hiszik ennél már nincs rosszabb. A görög fizetések és a magyar fizetések még most sincsnnek köszönő viszonyban sem egymással. Nem tudok forrásokat megjelölni de egy átlag orvos még mindig megkeres havi 1500 eurót de a legutolsó közalkalmazott sem keres 1000 nél sokkal kevesebbet. Egy magyar orvos mennyit is keres? 500at? A görögök még rohadt messze vannak attól a hipotetikus faltól. Természetes hogy ha a fizetésed felét elveszted néhány év alatt és várhatóan ez még csak a kezdet akkor nem azt érzed hogy ami megmaradt még mindig egész szép kis összeg hanem azt érzed hogy kiraboltak kifosztottak és fele annyi a pénzed mint eddig volt és sokkal több a kiadásod. Több a munka kevesebb a pihenés drágábbak bizonyos dolgok és sokkal kevesebb pénzt kapsz.

A guardian görög rovatában volt egy "Greece on the breadline" című cikk azt hiszem annak egyik fejezetében olvastam egy görög kisvállalkozót aki nem azon siránkozott hogy elveszik a házát hanem hogy miből fizeti a gyereknek az egyetemet? Azokban az országokban ahol a kormány már valóban kezdi közelíteni a megszorításokkal a falat ott a lakosság ezeken a témákon már réges régen túllépett szerintem.

livengood 2012.05.17. 15:08:59

@es2300: Naná, hogy pozitív hősök vagyunk. Épp ezért békén hagyjuk longjohnholmes-t magányában. Vegyen biztonságot és élvezze.

komplikato 2012.05.17. 15:13:37

@soc: Az nem maradt ki véletlenül, hogy Görögország, Olaszország, Spanyolország és Magyarország is kamu gazdasági adatokkal traktálta az Eu-t, valamint az, hogy mind az állam, mind a magánemberek túlköltekeztek?
És a Görög példa annak szól, hogy nem megtermelt értékek kiosztását várják az extra juttatásokból amiket eltöröltek, miközben még a most keveselt bérek és nyugdíjak SEM jönnek ki a költségvetésből?

es2300 2012.05.17. 15:14:02

@livengood: az asszonyát is? vagy ha van egy épphogy nagykorú huga, lánya?
esetleg pár üveg jó házipálinka? kolbászok, sonkák hmmmm

én azért átnéznék hozzá, ha másértnem, hát hogy érezze ki az úr a környéken. nem bántani, csak így dumálgatni vele, hogy mizu meg minden

;)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.17. 15:24:07

@soc:
A 4. pontt komplett zöldség.
Folytasd inkább úgy, hogy jóléttel könnyebb választást nyerni, mint takarékosságra intéssel, ezért a költekező kormányok mindig előnyben vannak. Ettől nagyra nő az állam és drága lesz a termelés. A tőke meg odamegy, ahol nagyobb hasznot tud termelni, azaz a (valóban) fejlődő országokba. Az elkergetett tőke miatt kieső termelést és jólétet az állam hitelekből pótolja és reméli, hogy nem dől a fejére a kóceráj a következő pár évben, utána meg csak lesz valahogy.

A görög "munkásosztálynak" baromi sok veszteni valója van, csak még nem tudja. Az EU-n kívülről sokkal nehezebb az EU-ba exportálni.

es2300 2012.05.17. 15:30:06

@Lord_Valdez: dehat ez nem problema, elcserelik majd egymas kozt a megtermelt arut, nelegyelmar ilyen szuklatokoru

s 2012.05.17. 15:30:35

@rolika: Miért, a Te lóvéd még bent van? Ne bassz fel agyilag! Tavaly év vége óta otthon melengetem, amióta az a fasszopó orbán beszólt, hogy biztonságban vannak a bankbetétek (ez volt a hívószó). Nálam nem az a kérdés, hogy mikor veszem ki, hanem az, hogy mikor teszem vissza, de ez mostanában nem nagyon aktuális.

Kutchek (törölt) 2012.05.17. 15:34:55

A gond a fejekben van.
Ha megkérdeznénk egy 45 éves nyugdíjast, hogy dolgozni menne el szívesebben vagy tüntetni, akkor kapásból az utóbbit választja.

Kb. ennyit tesznek hozzá a közös Európához, megéri EUR milliárdokat ölni beléjük....

livengood 2012.05.17. 15:39:42

@es2300: Ha tovább feszegeted, még a végén én adok biztonságot Longjohnholmes-nak és kedves családjának.

Mert egyébként ne már egyedül a görögök legyenek okai a hülyeségeiknek. Kellett ehhez egy Rosszulműködőunió is. És ha jól akarunk ebből kijönni akkor még komolyabban kéne venni az összefogást, meg az Uniót.
Kicsiben ugyan ez a helyzet nálunk is: ha nem sikerül a társadalom két oldalának KIEGYEZNI, akkor jön a bozótharcosok kora.
Én arra biztatnálak benneteket, hogy valahogy viseljétek el egymást és legyetek unionisták, hacsak fél szívvel is.

valaki76 (törölt) 2012.05.17. 15:40:43

@Lord_Valdez:

„A 4. pontt komplett zöldség”

Szvsz

Azért van vmi valóságmagja:) Anno a „klasszikus” aranystandard idején az inflációs boom-nak aranykiáramlás vetett véget.

Price–specie flow mechanism
en.wikipedia.org/wiki/Price%E2%80%93specie_flow_mechanism

és ezért a megbomlott egyensúly nagyon gyorsan – drasztikus módon – helyreállt
dshort.com/inflation/inflation-recessions-1872-present.gif

most nincs ilyen beépített önszabályozó feedback…

a ménű nagy likviditásteremtés felfokozott működő-tőkeexportban manifesztálódik, ami hosszú távon az ún. „felett világnak” nem sok jót ígér…

www.marketoracle.co.uk/Article28368.html

ladislaus 2012.05.17. 15:59:01

Röhögni szabad itt a sok dilettánson?
Egy, a görögök kilépése a monetáris unióból. Tegyék meg EKB meg persze hogy nem ad pénzt nekik. Másik kérdés hogy vajon kilépnének e az EU-ból, ez már nem csak gazdasági (nagyrészben az) de társadalmi problémát is okozna. És talán nagyobb kihatása lenne egész Európára, talán a világra is, bár ez kicsit utópisztikus...
Másik a bankbetét kivétel. Miért is félti a pénzét bárki Magyarországon a bankokban? Ha kiveszed és kirabolnak akkor ki a hibás? Talán nagyobb az esélye annak hogy betörnek vagy kirabolnak mint hogy a magyar bankrendszerben bedőlnének a dolgok. Postabank pánik meg van valakinek?

soc 2012.05.17. 15:59:51

@komplikato: A kamu adatok tudtommal csak Gorogorszagot erintettek. Nem tudok rola, hogy hitelminositokkel szorakozott volna akar Spanyolorszag, Irorszag vagy eppen Magyarorszag.

Akiket elsoroltal, benne Magyarorszaggal, azok nem csaltak, csak egyszeruen nem teljesitettek a felteteleket. A gorog _kormany_ pedig, amelyik ezt a csalast levezenyelte, most a megszorito politika oldalan ekeskedik (Uj Demokracia, a konzervativ part). Ha tenyleg ez lenne a problema, akkor eljarast lehetne kezdemenyezni a Goldman Sachs ellen, es a ceg tokejebol lehetne fedezni az adosagok visszafizeteset, vagy annak egy reszet legalabb.

De az igazi gondok abbol erednek, hogy honnan keletkezett az adosag es ehhez bizony figyelembe kell venni a geopolitikai helyzetet: Gorogorszag feladata az, hogy a Kisazsiai tersegbol erkezo bevandorlo es csempesz tomegeket kezelje, a Frontex egyik hotspotja, ami tetemes fegyveres kiadasokat ro az orszag budzsejere. A hitelek elkoltese is erdekes: szerinted mitol nott olyan szepen az EU tengelyhatalmainak, Nemetorszagnak es Franciaorszagnak a gazdasaga? Az EU peremorszagainak nyujtott hitelekbol. Tehat a kereslet exportalasa kifejezetten kedvezo volt a nemet es francia gazdasagnak, sot, ezek a megsegito csomagok leginkabb a francia es nemet penzintezeteknek vannak kozvetve cimezve. Bizonyos szemponbol tehat a mostani szarkavaras nem mas, mint ezeknek a bankoknak adott kozvetett allami visszafizetesi biztositas, es ehhez a tranzakciohoz lathatoan eros ideologiai teher is jar.

Itt arrol van szo, hogy a gazdasagi novekedes perspektivaja sem latszik Europaban. A kulso piacok megerosodese (ugy altalaban Azsia, de foleg Kina es India eseteben, Del-Amerika, Oroszorszag, stb.) az Europai piacnak egyre inkabb befele kell fordulnia, de a versenykepesseg fenntartasa erdekeben olyan profit-margint kellene produkalnunk a kontinensen, ami versenykepes az elobb emlitett orszagokeval. Marpedig ehhez a munkaerot az eddiginel joval kiszolgaltatobba kell tenni, az eletszinvonalat le kell vinni, a joleti intezmenyrendszert, aminek kiepitese eletbevago volt a 2. vilaghaboru utan az egyre eroteljesebb munkasmozgalom miatt, es ami azota erodalodik, amiota ez a munkasmozgalom legyengult es felszivodott, privatizaljak, leepitik. Ez nem csak Gorogorszag: ez folyik Angliatol Magyarorszagon at Gorogorszagig.

Roviden fogalmazva, bar a kamu adatok is benne vannak a mostani szituacioban, ennel sokkal nagyobb hordereju elozmenyei voltak a jelenlegi valsagnak.

komplikato 2012.05.17. 16:00:39

@es2300: Ne oltogasd ezzel, így is van sok komplett idióta aki elhiszi, hogy a kőkorszaki rendszer jól működne ... miközben van olyan jóléti állam, ahol egy pár órás áramszünet okán már felgyújtják a fél várost a honpolgárok.

Balt 2012.05.17. 16:03:03

@es2300: "figyeljcsak nem tudom te mihez értesz, de jómagam például bármikor tervezek neked egy fasza szórólapot, mit tudnál adni cserébe?"

Én pl. szaxerűen el tudom tüzelni. Elég jó barter? :))

röhögő 2012.05.17. 16:27:37

@ANTI-SQUIRREL: "iptables -I INPUT -p "tcpip" -s 0/0 -dport 1:65535 -j REJECT

Remelem tiszta. " :-))

es2300 2012.05.17. 17:02:33

@komplikato: jode érted aki képes komolyan leírni ezt, az nyilvánvalóan tájékozatlan, nem képes összetett, elvont fogalmak szintjén gondolkodni, nem lát összefüggéseket, s ráadásul képtelen érzelmek nélkül elemezni a valóságot. nem gondolod te se, hogy alapfogalmakat kellene elkezdeni magyarázni neki, talán az egyetlen amiben bízni lehet a saját maga által fújt logikai buborék ügyes kipukkasztása

soc 2012.05.17. 17:07:34

@es2300: Ki irt itt olyat, hogy vissza a penznelkuli cserekereskedelemhez?

vkaresz6 2012.05.17. 17:10:10

livingingreece.gr/2007/07/29/examples-of-jobs-and-salaries-in-athens/

Itt van néhány adat a mai görög fizetésekről. Még mindig csak felülről közelítnek minket. A havi minimálbér 174000 HUF (bruttó) az átlagbér 206000 ami ugye ha jól látom 1000 euróig adómentes (calculatenetsalary.com/calculate-net-salary-in-greece.html) Ezenfelül még a mai napig van 13. és 14. havi bérük is. Ez azért nem olyan kétségbeejtő összeg. Nyilván ha 1500-2000 euróról esik le az ember bére 500 ra az rohadtul fáj de ha azt hiszik ennél már nincs roszabb és ez a nyomor akkor hatalmasat tévednek.

Ezenkívül mióta görögország független összesen 5x ment csődbe és a függetlenségének 180 évéből 90 et csődben töltött.

A válság előtt (jóval a görög botrány előtt) egy sima sorompó emelgető munkás is 1000 euro feölött keresett. A munkanap itt a legrövidebb még ma is. A nyugdíjkorhatár döbbenetesen alacsony volt. Most már csak szimplán alacsony. A közalkalmazottak fizetése és száma minden volt csak fenntartható nem. Itt volt a legnagyobb az adóelkerülés is.(példa: Már folyt a válság amikor bevezettek egy luxusadót magán medencékre. Athénban 300 + egy kevés medencét vallottak be amit a helyi NAV kevésnek ítélt majd egy műholdképen több mint 36000 medencét számláltak)

Azért a hozáállással is vannak problémák. Kb hasonló lehetett a helyzet mint itt amikor még gyurcsány alatt a fidesz kolbász kerítést meg tejjel mézzel folyó dunát ígért ami az ország helyzetének tudatában nyilván nevetséges volt. A különbség annyi hogy a fidesz végül még sem csinálta meg azt a sok baromságot (csináltak mást) míg az ő fideszük betartotta amit ígért méghozzá ciklusokon keresztül ez pedig ide vezetett.

soc 2012.05.17. 17:12:47

@soc: Jah, most mar latom. Csak rossz kommenthez vitt vissza az egyik link.

peti6 2012.05.17. 17:20:01

@rolika: Mentsed a pénzed baromkám.....
A ti fajtátok kelt a pánikot sajna....
Ja meg az ilyen index-félék, akik tudják, hogy most is a görögök miatt labilis egész Európa, de ezt aztán teljesen kihegyezik Magyarországra, mintha a többi európai országot nem ugyanúgy érintené.
De a görögöket sem kell félteni, a németek úgy is tolják beléjük a pénzt, mert az érdeküket az szolgálja. Jól is teszik a görögök, hogy nem szorítanak tovább, hiszen biztosak benne, hogy a németek nem engedik bedőlni őket.

vkaresz6 2012.05.17. 17:20:29

@vkaresz6: Amúgy én viktor helyében most tennék néhány unortodox lépést és megpróbálkoznék egy kis tőzsde manipulációval. Előkészíteni legalább a vázát néhány komolyabb strukturális reformnak titkokban komoly előrehaladást elérni az IMF el és a görög csőd napján aláírnánk az IMF papírokat bejelentenénk komoly strukturális reformokat, visszahoznánk a 2 kulcsos SZJA-t lemondanánk a nevetséges extrakiadásokról mint pl a stadionok és egy az egyben eladnánk a mávot a picsába. (ugyse jó semmire abból a pénzből egy full extrás volánt csinálhatunk) Valamint bemutatnánk több krízis forgatókönyvet is. Így egyetlen sajtótájékoztató alatt. Hátha elérhető lenne hogy amíg az euro gyengül addig a forint erősödik egy nagyobb erősödést összehozva ezzel.

NIL7 2012.05.17. 17:25:58

@ladislaus: "Ha kiveszed és kirabolnak akkor ki a hibás?"
- A TV maci - ki más?:-)) Ezért van a felének nagyon jó helye egy angol bankban, a másik felének pedig mégmesszebb, befektetve. Ez teljesen legális megoldás, nem lopott pénz, adózott.

komplikato 2012.05.17. 17:28:28

@vkaresz6: OFF/ " Ezenfelül még a mai napig van 13. és 14. havi bérük is."
Erről jut eszembe, hogy gyerek koromban mindig csodálkoztam más országokban hetente van fizetés ... aztán egyszer kimatekoltam, hogy így bizony 13x kapnak 4 havi bért, mert aljas módon 52 hetes az év. Aztán feltűnt, hogy kint elég sok álláshirdetéshez van oda írva a 13 havi bér. Nem lehet, hogy ez csak itthon van beállítva valami nagy luxusnak? A 14. az már vitatható. Az is feltűnt, hogy itthon a fix béres állásnál olyan szépen vissza tudják osztani a szabadnapokat kifizetéskor vagy a túlórát, de érdekes módon a 18 napos hónapra ugyan annyit fizetnek, mint ahol 23 munkanap jön ki. /OFF

komplikato 2012.05.17. 17:30:42

@peti6: "mintha a többi európai országot nem ugyanúgy érintené."
És tényleg nem.

peti6 2012.05.17. 17:41:04

@komplikato: Rövid válaz, és egy rövid kérdés:
És miért nem???? Gagyogd már el nekem......

potyus 2012.05.17. 17:43:07

Csodálatos a Görög válság. Az ember azt hihetné, egy olyan ország melynek ekkora az idegenforgalma, gazdag. A fenéket. Ott is nemzeti játék az adóeltitkolása. Nem kell csodálkozzanak, ha senki sem fizet adót, egyenes az út a válságba.

vkaresz6 2012.05.17. 17:43:30

@komplikato: Ez nem luxus. Az éves bért nem 12 hanem 14 felé osztják. Viszont arról sem szabad megfeledkezni hogy bár mi sem büszkélkedhetünk a gazdaságunkal de azért olyan nincs hogy évente kétszer a legutolsó dokkmunkáshoz is hozzávágnak 200000 forintot.

soc 2012.05.17. 17:52:19

@vkaresz6:

"Ezenfelül még a mai napig van 13. és 14. havi bérük is."

Forras? Ezt rendszeresen latom kommentekbe, csak valahogy a tenyekig nem sikerult meg eljutni. Magyarorszagon ma is vannak, akik kapnak 13. havi bert, de ez nem jellemzo. Mennyire jellemzo Gorogorszagban? (Arrol nem is beszelve, hogy a 12+. havi berek nem a luxust jelentik, hanem toke atcsoportositast: a bered ugyan magasabb lenne, de a munkaltato fenntartja azt, hogy a beredet csak keson, ev vegen fizeti ki, ahelyett, hogy a havihoz hozzacsapna. Es konnyebb elvenni is...)

A 1000 euros kuszobhoz pedig annyit, hogy nekem is hasonlo merteku a 0%-s kuszobom, viszont ebben az orszagban nincsen 23+%os munkanelkuliseg. A masik tema pedig az, hogy ezekben az orszagokban (abban is ahol en elek), igen sokan dolgoznak kevesebb, mint ezer ojroert, mivel a fiatalok szamara a minimalber eleve kevesebb, mint az idosebbek szamara, plusz a fiatalok kozotti munkanelkuliseg a legmagasabb, tehat a jovedelem eloszlasat tekintve az aktiv keresoknek tobbet kell a zsebeben hagyni, hogy tarsadalmi katasztrofa ne kovetkezzen be. De termeszetesen majd ez is elerkezik, az 1000 euros hatar egeszen biztosan sullyedni fog, akar csak a minimalber:

www.reuters.com/article/2012/02/28/us-greece-idUSTRE81R1KR20120228
www.economonitor.com/rebeccawilder/2012/02/08/the-unfounded-obsession-with-greek-minimum-wages/

"A munkanap itt a legrövidebb még ma is."
Ennek az ellenkezoje: ec.europa.eu/employment_social/emplweb/families/index.cfm?id=4&policyId=29&langId=en&countryId=7

"Men and women in Greece work significantly longer hours per week than the EU average: 44.6 and 39.3 hours per week (compared to 40.8 and 33.5 respectively for the EU as a whole)."

"Azért a hozáállással is vannak problémák. "

Vannak hat! Amikor az osszes vagyonos gorog az EU belso off-shore helyeire menekiti a vagyonat (pl. Angliaba, ahol szivesen fogadjak az ilyen gazdasagi menekulteket). Ahogy azt se lehetett mondani, hogy Gyurcsany 1. regnalasa alatt olyan kurva jol eltunk, hogy ket pofara ment itt a habzsi-dozsi, ez ugyanugy ervenyes Gorogorszagra is.

"Nyilván ha 1500-2000 euróról esik le az ember bére 500 ra az rohadtul fáj de ha azt hiszik ennél már nincs roszabb és ez a nyomor akkor hatalmasat tévednek."

Hat ha tenyleg leesik valakinek 500 eurora a fizetese akarmelyik EZ orszagban, de plane egy olyanban, ahol mar evek ota rendszeresen nyesegetik a szocialis kiadasokat, akkor azert az mar europai mercevel nyomor. Az kb olyan, mint minimalberbol megelni Budapesten...

smartdrive 2012.05.17. 17:53:17

@NIL7: "olyan ez mint a diplomáciában és női szerelmi ígéreteknél az "igen" ami azt jelenti hogy talán, a talán azt jelenti, hogy nem"

hát ez majdnem összejött. még ha a nőket nem is ismered, arra emlékezned kellene, hogy a bon mot-ban pont ellentétes a két dolog

tehát a diplomata soha nem mondja, hogy "nem", a nő pedig soha nem mondja, hogy "igen". mindkettőnél a középső (a "talán") jelenti azt

vkaresz6 2012.05.17. 18:04:20

@soc: Én nem akarom eltagadni tőlük a nyomorukat sajnálom őket és érzem azt is hogy amellett hogy a fizetések még mindig relative magasak attól még ott egy masszív munkanélküliség. A 14.havi munkabérre linkeltem forrást (az első link az). De attól még tény hogy a görögök függetlenségük időszakának 50% át csődben töltötték és a független görögország megalakulása óta 5 alkalommal írták le a tartozásaikat.

tucano 2012.05.17. 18:08:07

Szerintem van egy egyszerűbb képlete is a csődnek. Minél magasabb egy országban az állami alkalmazottak aránya, annál valószínűbb a baj. Lásd görögök vagy a portugálok. Nálunk, meg a spanyoloknál még van magánszektor, ez egy ideig még fenntartja a hajót. De ahogy szeretve tisztelt kormányunk szép lassan behúz magának (állam)mindent, úgy süllyedünk egyre mélyebbre.

finalNmbr 2012.05.17. 18:14:37

@komplikato: Ja, végülis majdhogynem jobban..

komplikato 2012.05.17. 18:18:11

@peti6: Mert kb. mi gazdaságunk ég világon semmiben sem hasonlít azokéra akinek működő de válságban lévő van? Miénk sosem volt 100-as. Így bármi történik a most csődközeli országokkal csak jobban jöhetnek ki belőle, mint mi ...

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.05.17. 18:19:06

„Apa, én nem akarok ebben az országban élni!„

Május eleje volt, amikor arra terelődött a szó, hogy hogyan tovább. 32 évesen, fiatalon, diplomával, nyelvtudással, feleséggel és egy kétéves gyermek apukájaként mit remélhet fiam a hátralévő évektől.

Mintha tegnap lett volna, hogy a karomban tartottam. Amikor megsérült, eszeveszetten ordítva rohantam vele orvoshoz. Az érettségi napjára ugyan nem emlékszem, de az első autóbalesetére igen. Az autó totálkáros lett, simogattam felnőtt fiam homlokát – hajnalig velem aludt.

A diplomaosztáskor tőlem boldogabb ember nem volt, az országnak neveltem, becsületre-tisztességre bíztattam, és arra, hogy szolgáljon. Szolgáljon másokat, éjjel és nappal, ahogy az esküje is szólt. Amikor pedig a legnagyobb főnök a gyilkosság idejekor a helyszínen járt, és utólag azt nyilatkozta: ”ha én nem láttam őt, ergo ő sem láthatott engem” – leszerelt.

Kormányok jöttek-mentek, és egyre többet politizáltunk. A vér nem válik vízzé. És mire felocsúdtunk, döbbenten álltunk szemben a valósággal. Megtörtént minden, amire gondolni sem mertünk volna…

Megéltük azt, hogy elkezdődött a romák gyilkolása, nevezzük nevén: a cigányirtás.

Megéltük, hogy szigetes gyűlésen, nagy nyilvánosság előtt, fekete ruhás, fekete lelkű emberek büntetlenül uszíthattak, nevezzük nevén: rohadt büdös zsidózással.

Megéltük azt, hogy Horthynak lovas szobrot állítanak, nevéről teret neveznek el. Arról az emberről, aki édesapámat munkaszolgálatra vezényelte, és akivel puszta kézzel szedette fel az aknákat a nácik lába alól. Arról az egyik világelső magyar fasisztáról, aki apám itthon maradt családjának kiirtásában segédkezett. Arról a „vitéz” emberről – többet már nem említem a nevét –, aki a 450 ezer zsidóval együtt védhette volna meg mostohaanyámat és négy féltestvéremet – a legkisebb, Ádám akkor 10 éves volt –, hogy ne meztelenül haljanak meg januárban, a hajdúnánási tó partján.

Megéltük azt, hogy Egerben, a papok városában (!) korcs-nácik dönthetnek arról, ki szavalhat és ki nem.

És azt is megéltük, hogy nincs remény olyan nyugdíjra, amiből tisztességgel meg lehet élni. Meg azt is , hogy a rokkantnak kinő a lába és az Orbán által kikötött 150 ezer embert ha féllábú, ha nincs keze vissza kell terelni a nemlétező munka világába. Azt is, hogy saját lakásunkat bármikor elvehetik. Már nem vagyunk jogosultak megfizethető gyógyszerre és orvosi ellátásra, és szenvedjük azt, ha dolgozunk, mégsem tudjuk kifizetni az életfeltételekhez szükséges rezsi-költséget.

Megéltük azt, hogy külföld is magunkra hagyott minket. Azzal ők sem tudnak mit kezdeni, ha az egyszemélyi vezetés és a fasizálódó rendszer mellett 400 ezer, míg a demokrácia, a köztársaság mellett, a nyomor és a diktatúra megszüntetése ellen csupán 4 ezer (!) ember hajlandó demonstrálni.

Magunkra maradtunk!

2012-ben csak egy borsodi faluból 60 fiatal, az országból ez idáig 150 ezer ember, más becslések szerint ennek a duplája tántorgott ki. És félő, hogy ez még csak a kezdet!

A kitántorgók, igen! Ők azok, akik nagyrészt képzett, iskolázott, szakmával, nyelvtudással, diplomával bíró – elmenekülő magyarok. Ők fognak a legjobban hiányozni, amikor már késő, mert fizikailag már más világban léteznek. Legfeljebb csak lelkiekben lesznek velünk akkor, amikor ennek az ámokfutásnak vége lesz-, nevezzük ezt is a nevén: a magyarság 21. századi katarzisának. Igen! Ők lesznek azok, akik nagyon fognak hiányozni akkor, amikor – ki tudja már hányadszor – újból fel kell építeni az országot.

A repülőgép szokatlanul csendesen szállt el. Én viszont maradok – már túl késő!

Mit tehetek? Bevárom ennek a vérhasnak a végét, könnyes szemmel, eszemet vesztett módon élem az utolsó utáni napot: ELMENT A FIAM!
Magyarország én nem így szeretlek!

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2012.05.17. 18:20:52

@soc: "Amikor az osszes vagyonos gorog az EU belso off-shore helyeire menekiti a vagyonat (pl. Angliaba, ahol szivesen fogadjak az ilyen gazdasagi menekulteket)."
Anglia nem rossz menedék, de semmiképpen sem offshore. Külföldnek külföld, de magas adózású terület. Ahová a görögök viszik a pénzt, az ugye Ciprus, Svájc és Dubai. Legalábbis ezekbe az országokba küldött a görög kormány magán adónyomozókat és ezekkel az országokkal egyezkedik. Ugye az EU-n belül nem az igazi a vagyonmentés, még Ciprus sem az igazi az irányelvek miatt.

És még: mielőtt szokás szerint vki bepánikol és kiveszi a pénzét, majd elrohan külföldre és beteszi a vagyonkát a lehető legrosszabb feltételek kínáló bankba, szóval ezek előtt legyen szíves utánaolvasni a témának. Keressen egy szakértőt és kérdezze meg! Ebben a témában csak és kizárólag olyan cikkek jelennek meg, amelyek valamilyen irányú politikai befolyás alatt születtek. Ezért érdemes rendesen áttanulmányozni a helyzetet és olyan megoldást választani, ami:
-jövedelmező
és
-biztonságos.
A kapkodásnak döbbenetes ára lehet.

es2300 2012.05.17. 18:37:23

@soc:

a LongJohnHolmes volt!
2012.05.17. 13:47:29-kor
jó igazából ő csak utalt rá, sőt inkább csak gondolt erre, de látod kicsit megpiszkálod és máris ott van:
2012.05.17. 14:07:02

soc 2012.05.17. 18:40:16

@vkaresz6: Bocs en nem talaltam az elso linkben sok utalast a 13./14. havira, csak egy helyen, ahol kiemeltek, hogy nincs. :)

De most az altalad hozott linkrol van szo:

"– The average monthly salary in Greece is 780 euros per month, which is up from the previous 633 euros. In the EU, only Portugal, Spain and new members rank lower.

Credit link: http://livingingreece.gr/2007/07/29/examples-of-jobs-and-salaries-in-athens/#ixzz1v8zkqNp9"

Tehat a linkek alapjan amit itt osszehordtunk, azt kell hogy mondjuk, hogy az eurozonahoz kepest relative alacsony fizetesi szintek vannak, magasabb ledolgozott munkaorakert, es talan csak Spanyolorszagban nagyobb a munkanelkuliek aranya (kulon erdekes megjegyzes az altalad hivatkozott cikkben, hogy a munkanelkuliseg is nehezen kovetheto, mivel aki mar heti 16 orat dolgozik, reszmunkaidoben, azt mar nem szamitjak munkanelkulinek, de egyertelmuen nem lehet megelni 16 ora atlagberbol).

Ez nyilvan nem ugyanaz a szenvedes, mint mondjuk Kongoban, persze. Csak sajnos nagyon sok kommentator elragadtatja magat par hezagos es szajhagyomany utjan terjedo adatokat citalva. Ahogy komplikato is megjegyezte, pl. a 13/14 havi ber sem egesz ugy luxus, ahogy azt az egyszeri magyar munkavallalo elgondolja. Az is fontos, hogy mindig figyelembe vegyuk azt, hogy milyen arszint van az adott orszagban. Az EZ orszagok arszintje magasabb egyenlore, mint a magyar, ezert nem lehet forintra atszamolva gondolkodni. Ha pl. en 800 euros fizetest kapnek, akkor pl. a lakberen kivul gyakorlatilag semmi se maradna. Magyarorszagon persze nem tunik olyan erdekesnek az, ha valaki ehenhal, megfagy a lakasaban mert nem tudja fizetni a szamlakat, mindennapos dolog szinte, de ez a magyarorszagi munkasok sok evtizedes nihilizmusabol* fakad, igazi "I'm Alright Jack".

*Mondjuk ez se veletlen, amikor azt nezzuk, hogy az elozo ket meghatarozo korszaka a magyar tortenelemnek a Horthy-rendszer, ami nyiltan munkasellenes volt mindvegig (eleg csak felidezni az epitoipari es banyasz sztrajkokat), a masik pedig a hasonloan eroszakos, raadasul meg "munkasmozgalmi" lobogokkal tamado bolsevikok. Azota pedig nem futja jobbra, mint egy poshadt nyugatbuzi blairista formedvenyre, es egy Horthy imado, nemzetieskedo gorenykurzusra.

soc 2012.05.17. 18:47:05

@tucano: A keplet soha nem ilyen egyszeru. Az allami dolgozok aranya utolagos, elhuzo intezkedesek (a novekvo munkanelkulisegre adott egyik valasz). Raadasul most a gorogok utan pont a spanyoloknal van a legnagyobb problema.
Egyebkent fejlebb irtam, hogy Esztorszag is, Irorszag is, es Anglia is valsagban van. Az esztek pedig nagyon rahajtottak a privatizaciora, megszorito politikara anno.

bucbuc 2012.05.17. 18:56:31

@Kotkodus: bullshit, nincs egyenlőség, van aki többet ér, ez van.
A nagyobb baj, hogy azok vannak preferálva akik kevesebbet érnek de a nagy egyenlőség jegyében politikának ők is 1 szavazat meg az értékes is egy szavazat.

Ezért van csőd bazmeg.

vkaresz6 2012.05.17. 19:11:25

@soc: "greece operates in a 14-payment system as many other european nations. This means an annual salary divided into 14 equal payments..."
Én ezt értelmeztem 14. havi bérnek. Azt azonban hozzá kell tennem hogy mielőtt elkezdtem keresni ennél jóval durvább (magasabb) számokat vártam szóval egy kicsit valóban elszámítottam magam.

LongJohnHolmes 2012.05.17. 19:57:12

@es2300: Nem én dobtam fel, csak segítettem neki csereanyagot találni, mert volt pár szaros szórólapja, amit élelemre, meg egyebekre akart becserélni :)

De ez nem tetszett neki, és később összeállt valakivel, hogy kiraboljanak :)
süti beállítások módosítása