sorok között

sorok között

Közútjaink vámszedői - A rendvédelem gazdaságtana

2012. május 14. - Politikai Ateista

A rendőrség olyan állami szerv, melynek fő feladata a közbiztonság és a belső rend védelme, a törvények és bizonyos szabályok betartatása, a szabályszegőkkel szembeni eljárás megindítása. - wikipedia

A rendőrség látványos szerepváltása körüli kérdések egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. Nyilvánvaló jelei vannak annak, hogy a rendőrség nagyobb hangsúlyt fektet a közlekedésbiztonságra  - a szabálysértési birságok kiszabására - miközben hanyagolja az állampolgárok testi épségének, illetve vagyonának védelmével kapcsolatos feladatait.

Ezzel kapcsolatban még tavaly írtam egy bejegyzést, ezért most csak idéznék magamtól.

A közbiztonság alakulása függ a társadalomban végbemenő folyamatoktól, és a társadalom, illetve az aktuális kormányzat változásokra adott válaszaitól, a rendvédelmi, megelőző, és végrehajtó szervek működésének hatékonyságától.

A rendőrség általános feladatai nem szorulnak különösebb magyarázatra, azonban a poltikai, gazdasági, és társadalmi változások átrendezhetik a feladatok fontossági sorrendjét.A fontossági sorrend meghatározása a kormány hatáskörébe tartozik, így elsősorban egy ország vezetőinek szempontjait tükrözik, amely ideális esetben igazodik a társadalom közbiztonsággal szemben támasztott igényeihez.

A gazdasági körülmények negatív változása önmagában is komoly változásokat idézhet elő. A súlyos állami kiadásokat jelentő rendfenntartásra is rávetül a megszorítások árnyéka, ami a rendelkezésre álló források átszervezéséhez vezet van, az új prioritásoknak megfelelő módon.

A közlekedésbiztonság fogalma is új értelmet nyer amikor a ravaszul kihelyezett traffipaxok egyetlen célja a szabálysértési bírságokból származó költségvetési bevétel-terv teljesítése.

Gondoljunk csak bele mennyivel kifizetődőbb egy 8 órás traffipax műszak, mint egy vidéki betöréses lopás elkövetőinek kézrekerítése, és a kiszabott bűntetés végrehajtása.

Ahogy az említett bejegyzésben utaltam is rá, a költséghatékonyság szempontjából sokkal kedvezőbb az indokolatlanul magas szabálysértési bírságokkal foltozni a költségvetési lyukakat, mint például a vagyon, és életellenes bűncselekmények elkövetőit üldözni, illetve a büntetésvégrehajtás kiadásait fedezni. Ez a gyakorlat azonban csak rövidtávon jelenthet némi előnyt a bevételi oldalon, a közbiztonság romlása hosszútávon nem csak társadalmi, hanem igen komoly gazdasági következményekkel is jár. A bűnügyi szempontból súlyosan fertőzött térségek gazdasági értelemben is leépülnek, amit például a zuhanó ingatlanárak megfelelően tükröznek. Aki teheti menekül, a vállalkozási kedvet pedig alaposan letörheti a bűnözésből eredő extra kockázat megjelenése. Ezeket a területeket a kormányzat vagy hagyja örökre eltűnni a térképről, vagy pedig különböző programok keretében megpróbálja újjáéleszteni, ez azonban egy rendkívül hosszadalmas, és költséges folyamat, és sajnos igen gyakran sikertelen is.

A kormány nem tudja, vagy nem akarja felfogni, hogy az úgynevezett "egyenruhás bűnözés", a különböző önkéntes rendvédelmi szervezetek, és gárdák megjelenése nem maga a betegség, csak a tünet, és azt jelzi, hogy a kormányzat rossz válaszokat ad a közbiztonság problémás kérdéseire.

A rendőri erők pézbehajtókká züllesztése talán segít csökkenteni a költségvetési hiányt, azonban könnyen visszafelé sülhet el.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr944503899

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hányféle adó van még? 2012.05.14. 15:25:17

Az állam adóztatási ingere különösen recesszió vagy az uralkodó háborúskodási szándéka idején nagy - bizonyított tény továbbá, hogy minden politikus inkább adóztat, minthogy kiadást csökkentsen.Ehhez még hozzátenném, hogy ha mégis kiadást csökkent, azt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2012.05.14. 08:04:42

Azert ez mar evtizedek ota igy megy, nem csak az elmultketevben.

zsaruvér 2012.05.14. 08:54:23

1990 es évektől minden kormány egyre növekvő mértékben írta elő hogy mennyi bírságpénzt KELL beszednie a rendőrségnek,vámosoknak stb. Sajnos isten igazából akkor kezdték megutálni az utcán lévő rendőröket. Pedig nekik súlyos fegyelmi nézett ki ha nem teljesítették az előírt kvótát!Mindenki tudja olyan nincs hogy valakit valamiért nem lehet megbüntetni!

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2012.05.14. 11:55:09

A videón látható drámai helyzetet a magyar hatóságok is meg tudnák oldani. A rendőrök egy biztonságos zugból mérnének lézerrel, az autó tulajdonosa pedig kapna egy csekket 150e-ről, mert 70km/h helyett 87-tel haladt az égő szerelvény. Ha az autópályás ámokfutásnál nem volt matricája, azért is rávernének egy 30-ast. A menetlevél hibás kitöltése és a taográf szerint az előírtnál 17 perccel rövidebb pihenőidő miatt is kapna a sofőr 350eFt büntetést. Aztán mehet is tovább, mert a következő sarkon is áll már a kassza.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 12:06:11

Ha valóban a biztonság javítása lenne a cél, akkor nem így mennének a dolgok.

LiberAll 2012.05.14. 12:12:54

A rendőrség, nem tolvajképző ??? Mert nekem valahogy az a érzésem, ahogy jelenleg működik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 12:13:03

"Ezeket a területeket a kormányzat vagy hagyja örökre eltűnni a térképről, vagy pedig különböző programok keretében megpróbálja újjáéleszteni, "

Hagyja.

", vagy pedig különböző programok keretében megpróbálja újjáéleszteni, ez azonban egy rendkívül hosszadalmas, és költséges"
Többe is kerül, mintha rendben tartották volna.

pástétom 2012.05.14. 12:15:18

Tegnap tévében hallottam, hogy a kerékpáron már a csengő is kötelező lesz. Ha nem találja a rendőr a bringádon, tízzreket fizethesz.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2012.05.14. 12:33:32

@pástétom: A kerékpáron most is kötelező a csengő.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.05.14. 12:41:58

@pástétom: Ez mindig is kötelező volt, és a lámpa is az. Nem a fejen hordva, hanem a biciklin rögzítve.

pástétom 2012.05.14. 12:57:09

@urimate: @chipanddale74: Lámpa nyilván o.k. Nekem sose volt csengő, bár közel 25 éve kerékpározok. És elég nagy baromság.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2012.05.14. 12:58:27

@pástétom: Azt senki nem mondta, hogy nem az, de attól még mindig is kellett, szóval ha valakit megbüntetnek emiatt, az nem lepődhet meg.

kewcheg 2012.05.14. 13:02:26

A hanyatlás gyorsul.Már van börtön, ahol feketén visszafoglalkoztatott nyugdíjas smasszerok dolgoznak, és bizonyos komoly!!! állami szervek nem alkalmaznak portást,ill. őrséget mert annak magas a költsége, hanem őrzésvédelmi cégeket bíznak meg vele tudván!!! hogy az általuk fizetett összeg nem fedezi egy ember legális!!! foglalkoztatását.

szmoker (Homo Trollicus) 2012.05.14. 13:07:18

@LiberAll: a tolvaj "csak" lop.
Amire te gondolsz, az RABLÓ, ugyanis fegyverrel, erőszakkal kirabol.

pástétom 2012.05.14. 13:26:30

@urimate: Jó, akkor kötelező volt a csengő eddig is, csak a hiányáért felrótt bírság tarifája nő meg most a többi közlekedésbírsági tétellel egyetemben.

Etniez 2012.05.14. 13:35:28

Annyit fűznék hozzá, hogy pár hónapja Londonban élek és futárkodom.

Itt más a rendőrök mentalitása, nem kell beszedniük semmilyen pénzt. Ha szabálytalan vagy, három dolgot csinálnak:
1. elsőre figyelmeztetnek
2. megbüntetnek
3. bíróságra küldenek/jogosítványt elveszik

Nincs az, hogy levámolnak nagy lóvéra és száguldozzál nyugodtan.

Másrészt olyan sincs, hogy a rendőr megállít. Ha a rendőr kiszed, akkor megbüntet, mert csináltál valamit. Nem fogja ellenőrizni az izzó készletedet, stb. És még is kevesebb baleset van itt, mint otthon.

Peetee 2012.05.14. 14:12:26

@Etniez:

Pontosan erről van szó.
Külföldön a rendőrség a valós feladatokat látja el, nem kurvultak el úgy, mint nálunk: a hatalom rugdossa őket fentről, nyírbálja mindenhonnan a költségvetésüket, de 200%-ot várnak el tőlük. Nem is csodálom,h olyan lekezelő - kihanemén' - köcsögállampolgár hozzáállással végzi a munkáját minden második rendőr ahogy azt nap mint nap látjuk. Az, hogy van közöttük pár hatalommániás istentjátszó lóf@szjóska, arról meg nem a nagytöbbség tehet.

873ujr3rk 2012.05.14. 14:30:03

ha valóban a pénbehajtás lenne a cél, akkor minden további nélkül mérhetnének átlagot autópályán és számlázhatnák a csekkeket.

astonferi 2012.05.14. 14:51:22

addig amíg a térfigyelő kamerát parkolási bírság kiküldésére használják és nem pl. gépkocsifeltörők elkapására addig semmit se várjanak el főleg ne tiszteletet és elismerést.

Don Quixote de la Ferko 2012.05.14. 14:56:25

@LiberAll:

"A rendőrség, nem tolvajképző ??? Mert nekem valahogy az a érzésem, ahogy jelenleg működik. "

Kevered a FideSS-el.

Van különbség. Az egyikkel kicseszhetsz, ha betartod a szabályokat, a másik akkor is kirabol, ha belegebedsz.

Exemplary 2012.05.14. 15:04:49

@astonferi: Ott a pont.. ehhez nincs is mit hozzáfűzni, jól mutatja az egész helyzetet ami itt van jóóóóó rég óta...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.14. 15:04:58

@873ujr3rk: Azért nem mérnek átlagot, mert akkor az köztudott lenne, hogy nem lehet megúszni, és mindenki betartaná. De így nem tudod, hogy épp mérnek-e, ezért van esély, hogy megúszod, tehát páran nekiállnak nyomni...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.14. 15:23:48

Hát igen. A bírságolás, szabványozás, ellenőrzés mind-mind "a mi érdekünkben vannak" és mind alkalmasak bújtatott fiskális célokra.
oriblog.blog.hu/2012/05/10/hanyfele_ado_van
Sőt, a karhatalom önmagában alkalmas arra, hogy pénzhezz juss általa.
Nem is magyar politikus lenne, ha nem venné észre a kínálkozó lehetőséget. A hatalom akarása teszi a politikust. Az önuralom teszi az államférfit.

-xy- 2012.05.14. 15:27:47

Nyugaton élő ismerősöm fél autózni nálunk, mert "retteg" a rendőröktől. Attól, hogy megállítják minden különösebb ok nélkül.
Mert ott az "elmaradott" nyugaton ez nem szokás. Ott akkor veszi ki a sorból a rendőr, ha oka van rá. Pl mert szabálytalanul előzött, nem adta meg az elsőbbséget, stb...
Azzal, hogy van-e izzókészleted meg le nem járt sebkötöződ, ott nem b...tatnak.
(mert ugye az izzót úgysem tudná kicserélni egy mai autóban...)

Kb egy éve, megállított a rendőr, mondván, hogy közúti ellenőrzés.
Elkérte a jogsit, forgalmit, személyit.
Aztán elővette a jegyzettömböt és elkezdte kimásolni az adataimat. Megkérdeztem, hogy ezt miért teszi.
Ez az utasítás! - jött a válasz.
Szerintem meg semmi köze hozzá - mondtam neki - ha csak el nem követtem valamit, amiért fel kellene, hogy jelentsen.
Hát elég morcosan nézett...
Elég szomorúnak tartom, hogy a főnökénél ezzel kell igazolnia, hogy "dolgozik".

De egy ilyen országban élünk. Amíg a költségvetési bevételekbe betervezik a bírságokat, addig ez nem is fog változni.

Addig meg marad nekünk közlekedőknek az, hogy szabályosan közlekedünk, van izzókészletünk, megfelelő műszaki állapotú autónk, meg sterilnek minősülő elsősegély csomagunk.

Akkor aztán elmondhatjuk, hogy jól kib...tunk velük, mert nem tudnak megbírságolni! ;)
(ebben azért én sem nagyon hiszek)

átlátó 2012.05.14. 15:33:22

Vagy húsz éve rendszeresen autóztam Bulgárián keresztül Ázsiába...az autópályán volt keresztbe egy vonal, az volt ráírva, hogy KAT, itt kötelező volt megállni. Ha megálltam akkor azért fizettem pet levát, ha - mert nem állt ott a poszt, vagy aludt az őrbódéban, akkor azért... mert a társa kicsivel odébb már várta a delikvenst... de minden indok nélkül ha megállított, akkor is pet leva... ezért aztán a pet levás pénznemeket egyszerűen legumizva a műszerfalra tettem és amikor megálltam már adtam is ki az ablakon... nem volt semmi dialógus, csak a szemkontaktus és a fejbólintás... Magyarország, ez lettél te is.
Ha megérzem a vegzálást, elküldöm a retkes kurva anyjába a fakabátot és hozzá teszem, hogy akkor most van miért hőzöngenie... az anyja védelmében.

galicius 2012.05.14. 16:13:53

Hogy mi miért van úgy,ahogy ma van,javaslom megnézésre és a tanulságok levonását: www.youtube.com/watch?v=qBGBys5215Y&skipcontrinter=1

hindpilot 2012.05.14. 16:49:45

múlt szerda,szentendre végén,az ömv-kútnál 63!!!-al kaptak le.35ezer bírság helyben,ha elismerem a szabálysértést.egy átlag család teljes havi büdzséjét tönkreteheti egy ilyen apróság!/senkit nem veszélyeztettem az "őrült száguldásommal".

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.14. 17:16:14

@pástétom: Megkeresem a nyuszis csengőmet, amit 20 éve kaptam egy kiscsajtól :D

astonferi 2012.05.14. 20:20:23

@hindpilot: azt azért nem értem mert ott elvileg 50 es van és akkor 69 nél mér csak. és az is 30 ezer. azok zsebre dolgoztak.ahogy sok másik is arra játszik hogy megijed a polgár vagy nem akar + feljelentést.

átlátó 2012.05.14. 20:44:39

... jut eszembe... az ántik világban sem volt ez másképp szerintem... volt egy közeli ismerősöm, vizesrendőrként szolgált az egyik Duna menti atomvárosban...ha megszorult a konyhapénz, akkor fölült az emzéjére és kiment a 6-os útra kicsit motorozni...amikor okés minden a verdámon, meg biztosan tudom, hogy semmi izét nem követtem el, nagyon szokásom megforgatni a fakabátot úgy intellektuálisan.. teszem vele a hülyét, oszt amikor rés támad, akkor lecsapom a szervát. :)
Mittudomén, szólok, hogy nem elvágólag áll a sapkarózsa, meg valami fekete izé lóg ki az orrából és nem áll jól neki... nézze majd meg a tükörben. Rendőrnőkkel külön öröm ez.

pityipalkó 2012.05.15. 06:13:22

@urimate: Több tízezres biciklire 200 ft-os csengő,azt hiszem nem drága.Sétálsz gyanútlanul és a hátad mögött vagy melletted megjelenik egy vagy több kerékpáros.Este pedig legyen kivilágítva!!!Ne nappal keressék a lámpát,hanem este a világítást!!
süti beállítások módosítása