sorok között

Az arany zuhanásának oka

2011. december 15. - Politikai Ateista

Mivel én a befektetéseim jelentős részét már évek óta aranyban és ezüstben tartom, természetesen figyelemmel követem a nemesfémek piacát. Gondolom azért másnak is feltűnt az arany árának meglepő zuhanása az elmúlt napokban.

Ez különösen annak fényében érdekes, hogy Kína, Oroszország, Brazília, és a világ nemzeti bankjai folyamatosan vásárolnak, és növelik a készleteiket.

A nemesfémek vásárlására számos lehetőség kínálkozik, a legtermészetesebb, és véleményem szerint a legbiztonságosabb módja a befektetési aranyrudak kiszállítatása. Ebben az esetben az arany tárolását a vevőnek kell megoldania, az arany fizikálisan a befektető tulajdonában van.

Számos cég kínál lehetőséget még befektetési arany vásárlására, oly módon, hogy a tárolás problémáit az eladó cég vállalja. Ebben az esetben a vevő gyakorlatilag csak egy igazolással rendelkezik arról, hogy neki van aranya.

Ennek is meg van a maga előnye elsősorban akkor ha a befektető a nemesfémek piacán kereskedni is szeretne, a hátránya viszont az, hogy a feltételezett aranytulajdon lehet, hogy csak papíron, vagy egy számítógép merevlemezén létezik.

Ebbe nem szeretnék most nagyon belemenni a lényeg, az arany árának zuhanása.

Az MF Global csődje gondolom senkinek sem kerülte el a figyelmét, röviden annyi történt, hogy a brókereik az eurózóna gyengélkedő országait shortolták, de az összeomlás nem következett be olyan gyorsan mint ahogy számítottak rá. A bukást az ügyfeleik privát számláiról próbálták orvosolni, de azt is elbukták.

Az MF Global is kínált különböző aranybefektetéseket, papíron természetesen. A befektetéseik fedezeteként szolgáló 5 arany, és 15 ezüstrudat a HSBC egyik fiókjában tárolták. A csőd után a HSBC-hez azonban több követelés is beérkezett az aranyvagyonra, nagyon úgy néz ki, hogy az MF Global ugyanazt az aranyat több őgyfélnek is eladta, illetve, hogy az ügyfelek aranykészletét egyéb tranzakciók fedezeteként használták fel. A HSBC keresetet nyújtott be annak megállapítására, hogy tulajdonképpen kinek a jogos tulajdonát képezi az arany. Ezek a fejlemények megingatták a bizalmat azokban a cégekben amelyek papíralapú aranybefektetéseket kínálnak, és a befektetők menekülni kezdtek ezekből az eszközökből.

Ez az oka annak, hogy miközben óriási a kereslet a befektetési aranyra - amit a különböző valutákkal kapcsolatos bizalomvesztés is erősít - az arany ára hirtelen zuhanni kezdett.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr603465673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.