sorok között

sorok között

Líbia Irakizálódása

2011. március 19. - Politikai Ateista

Akár Kadhafi Szaddamosítását is írhattam volna.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy párhuzamba állítják a tunéziai, és az egyiptomi eseményeket a líbiaival. Nem nehéz erre a következtetésre jutni, a mainstream média mindent megtesz, hogy ezt verje a fejekbe. A propagandaháborút a közvélemény ellen már megnyerték.

Az egyik legfontosabb különbség az, hogy Kadhafi, Mubarakkal, és Ben Alival ellentétben nem volt a nyugat bábja. Annak ellenére sem volt az, hogy az utóbbi időben Líbia, és a nyugat egyértelmű közeledést mutatott. Kadhafi részlegesen megnyitotta országa olajpiacát a nyugati cégek előtt, és csatlakozott a terror elleni háborúhoz, cserébe levették a terrorizmust támogató országok listájáról, és visszakapta a lockerbiei emberét is.

A nyugat partnere lett, nem a bábja, Líbia nem volt gyarmat.

A tunéziai, és az azt követő egyiptomi lázadások fő okaként elsősorban a rossz életkörülményeket, és a munkanélküliséget emlegették, az autokrata kormányzás mellett. A lakosság életszínvonalában azonban jelentős különbségek vannak, voltak Líbia javára.

Az egy főre jutó GDP tekintetében, az adatok a forrásoktól függően némileg eltérnek, de az arányok árulkodóak. Mindenki keresse ki az ide vonatkozó GDP adatokat az általa hitelesnek vélt forrásból. 

Az IMF 2010 -es becslése szerint:

Líbia - 12062 $

Tunézia - 4160 $

Egyiptom - 2771 $

Ennél is beszédesebb az ENSZ H.D.I. (Human Development Index) mutatója, amit a születéskor várható élettartam, az oktatás színvonala, és az átlagos életszínvonal adataiból állítanak össze egy bonyolult képlet segítségével. A következő térképet a Kadhafi melletti elfogultsággal nem vádolható wikipédiáról másoltam.                                                                                                       

 

  0.900 and over
  0.850–0.899
  0.800–0.849
  0.750–0.799
  0.700–0.749
  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599
  0.500–0.549
  0.450–0.499
  0.400–0.449
  0.350–0.399
  0.300–0.349
  under 0.300
  Data unavailable

 

Gondolom a több tízezer menekülő vendégmunkással kapcsolatos hírek sem kerülték el senki figyelmét a konfliktus kezdeti időszakában. Líbia a zsarnokság ellenére a térség, és Afrika legélhetőbb országa volt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lehetnének elégedetlenkedők.

Kadhafi kétségtelenül diktátor volt ebben hasonlított Ben Alira, és Mubarakra, valamint a többi arab országot jelenleg is irányító kollaboráns bábkormányra, monarchiára.

Ennek ellenére én azt gondolom, hogy a valódi párhuzam Líbia és Irak között húzódik, még akkor is ha időbeli eltérés mutatkozik az események menetében. Szaddam Huszein sokáig együttműködött a nyugattal, de az önfejű zsarnok kezdett kényelmetlenné válni. Megszabadultak tőle. Az első öböl háború után azt gondolták, hogy a rezsim már meggyengült annyira, hogy az ellenzék képes lesz elűzni Szaddamot. Ez nem történt meg, megkezdődött az "iraki szabadság hadművelet". ( Operation Iraqi Freedom) Ami a szabadság helyett a szabad rablás szabadságát hozta csak el. Az iraki olajminisztérium 1.30- 1.80 dollár közötti összeget kap egy hordó olajért.

 

Líbia, Irakhoz hasonlóan jelentős olajtartalékokkal rendelkezik.

Az olaj emlegetését sokan már közhelynek tartják, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a líbiai akcióban is egy olajban gazdag ország önjáró rezsimjét támadja egy olyan koalíció, amelyett azok az országok alkotnak amelyeknek korlátozottak a saját tartalékaik, viszont a legnagyobb felhasználók közé tartoznak.

A Béke Bombái - Orwelli Rémálom

A Nyugat, állítása szerint a líbiai polgárokat akarja megvédeni.  (Miközben nagyvonalúan megfeledkeznek a bahreini, és a jemeni civilekről.)A humanitáriánus akció tegnap meg is kezdődött 110 tomahawk rakéta kilövésével. Egy Tomahawk körülbelül 569000 dollárba kerül az amerikai adófizetőknek, a tegnapi tüzijáték 62590000 dollár.  Azonban senki ne gondolja, hogy a légiparádéval a hadműveletek befejeződnek. Ugyan hangsúlyozzák, hogy szárazföldi műveleteket nem terveznek, ezekre azonban a nyugatnak feltétlenül szüksége lesz ha a céljaikat el akarják érni.

A Nyugat valódi célja Kadhafi rezsimjének eltávolítása, és egy nyugatbarát, kollaboráns kormány hatalomra juttatása, aminek a segítségével gyarmatosíthatják az országot. A fegyveres beavatkozás  állítólag líbiai nép érdekében történik, a beavatkozás és az azt követő polgárháború azonban még rengeteg líbiai életét fogja követelni, nem beszélve azokról a közvetett károkról amit az infrastruktúra pusztulása, és a gazdasági hanyatlás fog eredményezni.

Könnyen lehet, hogy a líbiai-iraki párhuzam pusztán spekulációnak tűnik, Líbia jövője azonban nagyon hasonlítani fog Irak "felszabadulás" utáni éveihez, jelenéhez. Kadhafi biztosan bukni fog, ezzel kapcsolatban csak az a kérdés, hogy meddig húzza. Az is biztos, hogy polgárháború, káosz, és robbantások zaja fogja kísérni a demokratikus átalakítást. A média szeretné elhitetni, hogy Kadhafi támogatói kizárólag zsoldosok. Azonban a szimpátiatüntetések résztvevői is valódi emberek, és Kadhafi után sokuknak nem marad vesztenivalója.

Minden jóérzésű embert örömmel kell, hogy eltöltsön egy olyan beteg zsarnok bukása, mint Kadhafi, vagy Szaddam, de ez a rezsimváltás nagyon sokba fog kerülni a líbiaiaknak. Nincs szükség látnoki képességekre Líbia jövőjével kapcsolatban, elég Irakra tekinteni, és sejthetjük, Líbiában a vér, és a könnyek évtizede következik.

Remélem tévedek.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr822754342

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Líbiáról 2011.03.20. 17:22:22

Általánosságban nem tartom jó ötletnek a katonai beavatkozásokat. Hiába a magasztos eszmék és az őszinte, jó szándékok, fegyverekkel nehéz egyszerre működőképes és úgy-ahogy demokratikus államot építeni egy diktatúrából. Kitűnő példa erre Afganisztá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.03.21. 14:38:35

A blogbejegyzésedtől függetlenül (annak olvasása előtt ilyen kérdéseket feszegettem én is Marton Peti kprax blogján.

kprax.blog.hu/2011/03/20/a_libiai_beavatkozas_okairol_diskurzus_frissulo_bejegyzes/fullcommentlist/1#c12972469

Nyilvánvaló számomra, hogy járatos vagy a biztonságpolitikában és láthatóan nehéz félrevezetni rózsaszín homályos értelmű lózungokkal. :) Gratula a posztért, meg a blogért - olvastam az előző bejegyzések közül is jó párat, még az előző helyen is.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.03.21. 18:22:05

@Zig Zag: Kössz, olvastam a bejegyzést, és a kommenteket is. A bloggal, és a bejegyzésekkel kapcsolatos pozitív vélemény mindig jól esik, egy lemilblogos elismerését azonban külön megtiszteltetésnek veszem. Napjaink eseményeinek helyes értelmezéséhez elengedhetetlen a múlt, a történelem ismerete.
süti beállítások módosítása