sorok között

Strukturális Reformok Havannából - Castro VS Matolcsy

2011. március 02. - Politikai Ateista

 

Kubában az év elején könnyítettek a kisvállalkozások működtetését szabályozó rendeleteken. Az új program keretein belül rövid idő alatt 75000 új vállalkozói engedélyt adtak ki a kommunizmus egyik utolsó bástyájának elkönyvelt szigetországban. Persze senki ne gondolja, hogy a hatalmához a végletekig ragaszkodó kubai forradalmi elit jobb belátásra tért. A szinte kizárólagos munkáltatónak, az államnak, komoly kiadást jelent fizetni az alkalmazottait, és nagyszabású leépítéseket terveznek az állami szektorban. Az állam el akarja kerülni, hogy az utcákat munkanélküliek hada lepje el, ennek érdekében zöld utat adtak a "maszekoknak". A kubai vezetés a közelmúltban már megkezdte az állami földterületek kiutalását kooperatív magángazdaságok részére, amitől az élelmiszerellátás javulását várják, és hosszabb távon a jegyrendszer megszüntetésének lehetőségét.

A közvetlen kormányzástól visszavonult Fidel Castro felszólította a vállalkozásokat felügyelő hatóságokat, hogy ne akadályozzák, hanem segítsék a vállalkozókat tevékenységük végzése közben. Az eddigi szigorú szabályozás miatt a feketegazdaságba kényszerített ügyeskedők "megtérésére" is számítanak a katonaruhás káderek.

Az új rendelkezések természetesen nem fogják azonnal megoldani a gazdasági blokáddal, és vezetői szűklátókörűséggel évtizedek óta sújtott ország lakosságának problémáit, azonban mindössze néhány hét leforgása alatt Havanna szürke utcái jelentős változásokon mentek keresztül, gomba módra szaporodnak az új vállalkozások, házilag barkácsolt cégtáblák. 

A lakosság pozitívan fogadta a reformokat, azonban attól tartanak, hogy a kormány visszavonhatja a kisvállalkozások indítását, és működtetését könnyítő rendelkezéseit.

Az új intézkedésekkel, és azok következményeivel kapcsolatban még Yoani Sanchez, a kommunista vezetést, és a rendszert keményen kritizáló kubai blogger is megenyhült egy bejegyzés erejéig.

Ha valakit egy kicsit érdekelnek a havannai hétköznapok Yoani Sanchez blogja magyarul is olvasható itt. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

A kubai vezetés, és a nemzetközi baloldal egyes képviselői szerint Sanchez a CIA ügynöke, szerintem ez nevetséges vád. Azt azonban nem árt szem előtt tartani, hogy Sanchez két évet töltött Svájcban, ahonnan önként tért vissza hazájába. A demokrácia, és a kapitalizmus svájci változatát volt alkalma megismerni, ami sajnos nem általános. Ha egy a piacgazdaság segglyukának számító országban, például Magyarországon töltött volna el 2 évet bizonyára árnyaltabb kép alakult volna ki Sanchezben a "demokrácia" vívmányairól.

 

A kubai vezetés rendkívül óvatos a reformokkal, tisztában vannak vele, hogy a piacgazdaság szellemét engedik ki lassan a palackból, ami nem csak a szeretett szocializmusukat veszélyezteti, de a saját hatalmuk elveszítésének kockázatát is magában hordozza. Ennek ellenére bejelentették, hogy a reformok sikere esetén újabb könnyítéseket terveznek bevezetni.

Természetesen Kubát, és Magyarországot nem szerencsés összehasonlítani, a két ország helyzete sok tekintetben különbözik. A kubai döntéshozóknak bizonyos tekintetben könnyebb dolguk van Matolcsynál. Sem a külföldi érdekcsoportok befolyásával nem kell számolniuk, sem pedig az országot megnyomorító adóssággal. Kuba sokkal nagyobb függetlenséget élvez mint hazánk, amiért azonban komoly árat fizet. Az Egyesült Államok még mindig nem bocsátotta meg amiért kiebrudalták őket az országból, és ragaszkodnak az országot megnyomorító gazdasági blokádhoz.

A kubai kommunista kormány lépései ha nem is nevezhetők forradalminak, de az ország adott helyzetét és politikai berendezkedését figyelembe véve a strukturális reformokhoz sokkal közelebb állnak mint a Fidesz, és Matolcsy itthoni szarpofozása. Nem szeretném részletesen elemezgetni a legújabb magyar forradalmi reformcsomagot, egyrészt azért mert ezt már sokan megtették előttem, sokkal jobban mint ahogy én erre képes lennék, másrészt mert nem is igen lenne mit, mivel az semmiféle konkrétumot, vagy hosszútávú koncepciót nem tartalmaz. A Széll Kálmán, a Fidesz Száz Lépés programja, egyszerűen csak a tervek terve.

Azoknak akik a soraimat olvasva kommunistázni akarnak egy jót, engem pedig Kubába  küldeni, csak annyit, hogy indulok azonnal amint ők is csomagolnak, és elköltöznek a térség az USA, és vállalatai szárnyai alatt "fejlődő" országaiba, Nicaraguába, Haitire, Guatemalába, Hondurasba. Attól félek azonban, hogy az imént felsorolt országokban uralkodó állapotok tanulmányozásához, rövid időn belül már repülőjegyre sem lesz szükség.

A bejegyzésnek nem a kubai vezetés mentegetése a célja, a diktatúrák minden megnyilvánulási formáját elítélem, mindössze arra szerettem volna rámutatni, hogy még egy megkövült kommunista diktatúrában is van lehetőség valódi reformokra, csak elhatározás, és bátorság kérdése.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr802693983

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jóléti rendszerváltás - elfújta a Széll? 2011.03.02. 17:44:24

Az Orbán-kormány a tegnap bejelentett változtatásokkal gyakorlatilag felszámolja jóléti rendszerváltást. A jobboldali gazdaságpolitikusok, politikai elemzők és politikusok által amúgy is élesen bírált politikai projektet, amely az állami újraelosztáson...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.