sorok között

Forradalmak

2011. február 26. - Politikai Ateista

A hajnalban bekövetkezett robbanás a Baiji kőolaj finomítóban vezető hír lett minden mainstream hírcsatorna beszámolójában. Sokkal komolyabb hírverést kapott mint az azt megelőző, egész Irakra kiterjedő, és számos halálos áldozattal járó tüntetések. A média nem siet párhuzamot vonni az iraki, és a többi arab országban zajló események között. Az iraki tüntetéseket nehéz a megfelelő kontextusba helyezni, a gonosz diktátortól Szaddám Huszeintől már majdnem 8 évvel ezelőtt megszabadultak, az Egyesült Államok önzetlen segítségével.

Miközben mindenki a líbiai krízis eseményeit követi, a média nagyvonalúan elsiklott az iraki megmozdulások mellett. Az tegnapi, illetve az azt megelőző iraki zavargásokat sok csatorna említésre sem méltatta, ha mégis akkor is csak pár másodperc erejéig, akkor is igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy az iraki tüntetők nem akarják leváltani a kormányt, csak reformokat szeretnének.

Csak a kontraszt kedvéért, ma az Al-Jazeera vezető hírei között szerepelt az a riport amely szerint a tüntetések már átlépték az arab világ határait, Vietnámban is megmozdulások kezdődtek, több száz farmer tüntetett a fővárosban. Egy videót is mutattak, amelyen néhány tüntető transzparensekkel sorakozott az út szélén, láthatóan úgy, hogy a forgalmat még véletlenül se zavarják.

 

Az iraki eseményekkel kapcsolatos információhiánynak nem csak a mainstream média ignoranciája, és a helyzet kényelmetlensége az oka, az iraki "demokraták" az újságírók dolgát is igyekeznek megnehezíteni. Gyakran letartóztatják őket, illetve kobozzák el a felszerelésüket, ha valami kellemetlen dologról próbálnak híradást adni. Ez különösen igaz volt tegnap a harag napján.

Tegnap este az orosz tulajdonban levő, Russia Today hírcsatorna angol nyelvű adásának Crosstalk című vitaműsorában egy washingtoni közel-kelet szakértő Harold Rhode, az amerikai demokráciaexport sikereként hivatkozott Irakra. Elmondta, hogy jól látható, hogy egyedül Irakban van nyugalom, Irak az egyetlen ország ahol a többi arab országban tapasztalható zavargások nem fordulnak elő. Nem tudom, hogy mikor volt az adás felvétele, hogy a "szakértő" nem tudott, vagy nem akart tudni az iraki tüntetésekről, amelyek nem tegnap kezdődtek, és már több halálos áldozattal jártak, a harag napja előtt is.

Az iraki miniszterelnök figyelmeztetett, hogy a helyzetet az Al-Kaida, és a Szaddámhoz hű erők is kihasználhatják. Látnoki képességeit igazolni látszik a támadás a finomító ellen, de Al-Maliki elfelejti, hogy az amerikai megszállás, a "demokrácia hajnala" előtt nem voltak terrortámadások, és Al-Kaida tevékenység Irakban.

 

Irak példája egy tanulságot mindenképpen szolgáltathat az arab országok lázadó ifjúsága számára. Ha az országuk demokratizálásában elfogadják az USA, és a Nyugat készséges, és nagyvonalú segítségét, akkor néhány év múlva egy Irakihoz nagyon hasonló valóságban fognak felébredni. 

 

Utólag még csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy a jelenlegi helyzetben a jobb életkörülmények elérése érdekében folytatott küzdelemben az iraki lakosságnak van a legkisebb esélye a sikerre az arab világan. A demokratizmus gyakran sokkal veszedelmesebb ellenfél, mint a diktátorok fegyveresei.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr32692628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.