sorok között

sorok között

Azért a nácik között is vannak jó arcok

2015. március 23. - Politikai Ateista

A popmédia sokáig csak az orosz propagandisták agyszüleményeként tárgyalta az ukrán önkéntes alakulatok katonái között uralkodó szélsőjobboldali trendeket.

azov-ukrainian-neofascists-01-02-15-large1.jpg

 

De azóta megtört a jég, a jelenséget általában tagadó, illetve mellőző források is felfedezték a felfegyverzett ukrán "hagyományörzőket".

Például az Index:

Ukrajnában ugyanis nem csak a hivatalos egységek harcolnak az orosz és oroszbarát szeparatistákkal. A lerongyolódott hadsereg mellett a harctéren vannak a frissen felfegyverzett szabadcsapatok, helyi nevükön batallionok is. Azaz olyan szabadcsapatok, amelyek egy része szélsőjobbos eszmék köré szerveződő hagyományőrző klubokból vedlett át félkatonai egységekké.

Nácik is harcolnak az ukrán szabadságért - Index

 

De számos nyugati forrás is beszámolt már a dologról, a Guardian-tól kezdve, a Daily Beast-en keresztül, az USA Today-ig.

A nyugati mainstream legalább akkora mértékben próbálta elbagatellizálni a náci szimbólumok népszerűségét az ukrán fegyveresek között, mint amennyire az orosz felfújni.

Nem nagyon erőltették a témát, de amikor az ukrán hagyományörzők bármikor feltölthetnek egy Hitlerrel pózolós képet a közösségi médiafelületekre, a makacs tagadás könnyen hitelvesztéshez vezethet.

Ami igazán érdekes, hogy azok a kiadványok amelyek általában a nacionalizmus legkisebb jelére is azonnal ugranak, sokkal elnézőbbek az ukrán önkéntesek szélsőjobboldali beállítottságával szemben.

Az pedig az abszurd humor határait feszegeti, amilyen eszement érvekkel próbálják megmagyarázni, hogy ezek a nácik valójában nem is nácik, hasznos nácik, csak nácinak látszanak, egyébként rajonganak a kisebbségekért, satöbbi.

 

Érdemes végigolvasni őket, mert megismerkedhetünk a horogkereszt legalább 55 féle értelmezésével is.

 

Felvilágosult, nyugatos gondolkodású ukrán ismerőseim is próbálták élét venni a honvédelemben megjelenő szélsőjobbos tendenciáknak. „Ezt csak az ukrán helyzet ismeretében lehet megítélni, kiragadva a jelenség teljesen mást jelent” – magyarázták, ami a pillanatnyi helyzetben igaz is lehet. - Index

 

És egy bónusz.

Simon Ostrovsky, a Vice News "oknyomozó" riportere horogkeresztes medált fedez fel egy ukrán katona nyakában.

De ne ijedj meg, mert kiderül, hogy csak egy ősi szláv szimbólumról van szó, ami szerencsét hoz.

3:50-től:

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr297291297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaja 2015.03.23. 20:05:55

Van az úgy, hogy egy nagyhatalom érdekeinek megfelelően felfegyverez egyébként számára vállalhatatlan szerveződéseket. Az ukrán nácik és széljobberek a hozzánk legközelebb eső példa. De volt úgy, hogy mudzsahedeket Afganisztánban, vagy ún. "ellenzékieket" - extrém szélsőséges iszlamistákat Szíriában. Ez utóbbi esetben már az említett nagyhatalom Nobel-békedíjas elnöke írta alá a felfegyverezésüket.
süti beállítások módosítása