sorok között

sorok között

Ezt nevezed te demokráciának?

2014. február 03. - Politikai Ateista

Noam Chomsky a nyáron Németországban a demokráciáról beszélt, pontosabban a hiányáról. Szerinte azt, ami az Egyesült Államokban van, még véletlenül sem lehet annak nevezni.

Chomsky egyszerű érvekkel támasztja alá a felvetését. Az éppen aktuális kormányok nagyon gyakran hoznak olyan törvényeket, amelyeket a közvélemény-kutatások eredményei szerint a lakosság többsége határozottan ellenez.

Ehhez igazából Amerikáig sem kell elmenni, gyanítom, hogy például a magyar dohánypiacot újraosztó törvény Magyarországon sem menne át egy népszavazáson. Chomsky egyébként megjegyezte, hogy Európában sokkal rosszabb helyzetben van a demokrácia, mint az Egyesült Államokban, de ebbe most nem megyek bele, itt olvasható a teljes cikk.

Dánia szelet vet

Dánia szélenergiában jól teljesít:

Egy teljes napig csak szélerőművekből származó áramot használt Dánia. Az összes decemberben felhasznált dán áram 54,8 százaléka származott szélenergiából, karácsony hetében pedig, amikor az ipari fogyasztás alacsonyabb, 68,5 százalékra nőtt ez az arány. - Szélhajtotta Dánia - Népszabadság


Dánia áramszolgáltatója a DONG Energy, amely a világ legnagyobb szélfarm üzemeltetője, és a többségi tulajdonosa az állam.

A kormány azonban a múlt héten úgy döntött, hogy 19%-ot elad a tulajdonrészéből, a Goldman Sachs érdekeltségébe tartozó befektetési alapnak.

A döntés kormányválsághoz vezetett, a kisebbségben kormányzó hárompárti koalíció egyik pártja visszahívta mind a 6 miniszterét, és árulással vádolta a kormányt.

Rövid idő alatt több mint 185000 aláírás jött össze az üzlet ellen, amit a Bloomberg felmérése szerint a lakosság 68%-a ellenez.

prime.jpg A dán miniszterelnök asszony Helle Thorning-Schmidt és Barack Obama, Nelson Mandela temetésén

Az üzlet pénzügyi részleteiről itt olvashatsz bővebben.

Az Amnesty International szerint 2013-ban a világ legkevésbé korrupt országa Dánia volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr75790330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlackVoid 2014.02.03. 14:55:42

Csak azt a korrupciót mérik a különféle szervezetek, ami állampolgári szintig megy le. Afölött lobbizásnak hívják.

zona62 2014.02.03. 16:28:34

Ajjaj!
Már most,a nagy világlapok előtt,aggódom a dán demokrácia állapotán!
:)

vomit 2014.02.03. 17:52:08

az usa eredetileg tenyleg nem demokracia, hanem alkotmanyos koztarsasag. ezert tettek szivos munkaval tonkre, az embereket pedig allami csocson logo elbutitott foldonfutokka.
Democracy vs. Republic - Do you know the difference?
www.youtube.com/watch?v=7bqsIjnpZGA
süti beállítások módosítása