sorok között

sorok között

A döglött macska visszapattant a betonról

2013. november 06. - Politikai Ateista

A múlt hét egyik vezető gazdasági szenzációja volt, hogy hivatalosan is véget ért a spanyol recesszió. Tudod, Spanyolország az az uniós tagállam, ahol hullákkal végzik a törésteszteket, mert nincs pénz. 

A spanyol gazdaság először nőtt 2011 eleje óta, így a statisztikai hivatal jelentése megerősíti a spanyol jegybank korábbi számításait. A statisztikai hivatal szerint a harmadik negyedéves növekedést az export és a turizmus hajtotta. A belföldi fogyasztás hosszú ideje gyenge, de szeptemberben az is növekedett, ami újabb jele, hogy Spanyolország túl lehet a válság legnehezebb szakaszán. - Véget ért a spanyol recesszió - Portfolio

Technikai értelemben véve persze tényleg véget ért a recesszió, vagyis az előző negyedév GDP zuhanását nem követte újabb. De a 0.1 %-os növekedésből én nem mernék olyan messzemenő következtetéseket levonni, hogy a válság húzós szakaszán már túl vannak a spanyolék.

Egyszer már 2011-ben is volt ilyen.

spaingdp.JPG

Amikor a viszonyszám már meglehetősen alacsony nem túl nehéz egy 0.1 tizedes növekedést elérni a turistaszezonban. Figyelembe véve azt is, hogy a bombasztikus GDP növekedésről a Spanyol Nemzeti Bank, illetve a statisztikai hivatal számolt be, hát hogy is mondjam, maradjon közöttünk, de köh, köh, hm, hm.

A spanyol hivatalnokok áprilisban úgy látták, hogy 2019-ben a GDP növekedés 3.2%, a munkanélküliség 14.9% a költségvetés többlete 2.1%, a GDP arányos államadósság pedig 85.6% lesz.

Akar valaki fogadni?

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr225614297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása