sorok között

sorok között

Még több pénzt fognak nyomtatni

2013. szeptember 25. - Politikai Ateista

Még júliusban írtam, hogy a FED eszközvásárlásainak szeptemberi csökkentése azért valószínűtlen, mert pusztán az ötlet lebegtetése is odacsapott a piacoknak, illetve a kötvényhozamok is elindultak felfelé. Lassan, de biztosan.


Annak ellenére, hogy az elemzőket meglepte Bernanke, máris született néhány magyarázat a váratlan lépésre.

A Morgan Stanley New York-i elemzője szerint a fontos mondat az, hogy a jegybank "a gazdaság széles rétegeiben látja az egyre nagyobb erőt". Ezzel meglátása szerint a Fed arra célzott, hogy ő is látja azt: a négy évtizede legnagyobb költségvetési megszorítás nélkül a gazdaság sokkal jobb teljesítményre is képes lenne. Az elemző szerint a mondat többek között azért fontos, mert ez megmagyarázza, hogy a Fed nem a romló gazdasági növekedési kilátások miatt halasztotta későbbre az eszközvásárlási programjának lassítását, hanem egyéb okok miatt. - Sokan átsiklottak egy fontos amerikai mondat felett - Portfolio

Mennyire lehet fontos egy olyan, minden konkrétumot nélkülöző mondat, hogy "a jegybank a gazdaság széles rétegeiben látja az egyre nagyobb erőt". Ennek a mondatnak legfeljebb annyi jelentősége van mint ennek: Magyarország jobban teljesít.

Olyasmit azért mégsem írhatnak le, hogy a romló gazdasági kilátások miatt.

 

Ez is érdekes:

 

A különös dolog tehát az, hogy mivel a piac elhitte, hogy jön a szigorítás, így anélkül, hogy a Fed tett volna bármit, végre is hajtotta a szigorítást, sőt még annál is sokkal többet. A Fed hitelessége miatt csak utalnia kellett arra, hogy vége a könnyű pénz politikájának, és valóban vége is lett - de nem azért mert a jegybank bármit tett volna, hanem azért, mert ezt a piac elintézte helyettük, ráadásul nem csak USA-ban, hanem globálisan!

 

A Fed ezek után - különös tekintettel az ismét kiéleződő adósságplafon körüli problémákra - úgy döntött, hogy meg kell nyugtatnia a piacot, hogy nem lesz itt még szigorítás sokáig, nem kell megijedni, tessék szépen csak lenyugodni. Hadd essenek lejjebb a hosszú kötvényhozamok, hadd legyen még sok olcsó jelzáloghitel a lakosságnak, a vállalatoknak s az államnak, különben még elillan a tűnékeny növekedés. Így tehát a piac, amely elhitte, amit a Fed mond, tette okafogyottá az egész szigorítást, s így éppen azért nem lett szigorítás, mert túlságosan is elhitték, amit üzentek nekik. Tehát ha nem hitték volna el hogy lesz szigorítás, akkor valóban lehetett volna, így azonban, pont mert elhitték, nem lett. - Kamatot emelt a piac - Zsiday 

 

Ez így jól hangzik.

Ha jól értem, akkor a FED-nek ugyan nem sikerült korlátoznia a pénznyomtatást, de a hiteles kommunikáció segítségével - ami már a múlté - sikeresen előidézte a szigorítás káros mellékhatásait, a magasabb kötvényhozamokat, meg mindent ami ezzel jár. Zseniális.

Például sikeresen lezúzták a lakáscélú hitelkérelmek számát is. (Mortgage Apps)

Mortgageapps.jpgvia Zerohedge

 

Gyanítom, hogy inkább az ingatlanpiacról érkező aggasztó jelek állnak a váratlan döntés hátterében.

 

Azonban a piacokat nem fogja sokáig lenyugtatni a lazaság fékezésének elhalasztása. A kötvényhozamok lassan megint emelkedni kezdenek majd.

Nem szigorítás lesz, hamarosan még több pénzt fognak nyomtatni. Ennek a kivitelezése valószínűleg már az új jegybankelnök feladata lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr85531860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2013.09.25. 14:29:14

Imho: Semmi reálgazdasági ok nem volt.
A kicsit megemelkedő hozamok a régebbi /alacsonyabb megtérülésű/ papírok árát nyomta le. A fed pedig a belső öt bank és az erre a célra létrehozott fundok közvetítésével felvásárolta, így százmilliárdokat spóroltak a visszaváltási árhoz képest. Az a három hónapi kicsit magasabb kamatú kibocsátás elenyésző a nyereséghez képest.
És még ott van a hozamfüggő derivatívok, opciók, piaca. Megbecsülhetetlen a nyereség.
A mostani eset nagyon feltűnő volt, általában az észlelési horizont alatti változásokkal játszanak.

Brix 2013.09.25. 19:25:57

Az egész eszközvásárlási program egy szélhámosság, amely leginkább a bankok, nyereségét növelte brutális mértékben , de a foglalkoztatást érdemben alig tudta növelni. Már a nyári javuló foglalkoztatási adatokat is revidiálták, utólag.
Az amerikai államnak engedni kellett volna, hogy egy deflációs spirál lepusztítsa a 20-30 éven keresztül épített , irreális tőkeáttételeket , hiteleket. Ez persze a bankrendszer teljes csődjével járt volna, de ezt követően egy tisztább világ köszöntött volna az emberekre.
Most eladják a jövőjüket újra, a bankok és nagytőke érdekében. Egyre magasabb lesz az államadósság, aminek finanszírozását ráadásul a növekvő hozamok egyre drágábbá fognak tenni. A Fed-nek nem sok tere maradt a kamatemelésre, kénytelen a zéró kamat politikáját hosszabb távon fenntartani, saját érdekében

nyuggernyúzó 2013.09.25. 20:04:24

Ebben mi a hír? Évek óta ez megy. Volt QE1, aztán QE2 magasabb öszeggel, aztán QE3 határozatlan időtartamra, majd ennek megemelték az összegét. A következő lépés az lesz, hogy felemelik a 85 milliárdot.

2013.09.25. 20:10:29

Akkor shortolnod kell a dollárt és gazdag vagy!
Egyetlen kérdés maradt: megtetted-e vagy sem? :)
süti beállítások módosítása