sorok között

sorok között

Ciprusizáció

2013. április 27. - Politikai Ateista

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy vajon melyik országot fogják legközelebb ciprusizálni.


Eleinte Szlovéniáról volt szó, azután felbukkant Portugália neve is. A BoomBustBlog-os Reggie Middleton szerint Írországban szép csendben már meg is kezdődött a betétesek kifosztása.

Az én titkos befutóm Spanyolország. Persze a helyzet egész Európában képlékeny, nem lehet biztosan tudni, hogy honnan esik ki a következő csontváz. A tévedés jogát fenntartom magamnak.

Mi a helyzet a spanyolokkal?

A munkanélküliség új rekordot döntött:

Majdnem 40 éve nem látott magasságokba szökött a spanyol munkanélküliségi ráta - írja az euobserver.com. Jelenleg 6 millió ember, a munkaképes korúak 27,2 százaléka van állás nélkül, erre 1976 óta nem volt példa. - Majdnem 40 éve nem látott rekordon a spanyol munkanélküliség - HVG

A 25 év alattiaknál rosszabb a helyzet, a munkanélküliségi mutatók közelítenek a már "megmentett" Görögországéhoz:

youthunemp.jpg

via Zerohedge


A munkanélküliség annak ellenére növekszik, hogy már a bevándorlók is kezdenek csomagolni:

205 ezer fővel, 47,1 millióra csökkent Spanyolország népessége a spanyol statisztikai hivatal népesség nyilvántartási adatai szerint 2012-ben. Nagyjából 216 ezer külföldi hagyta el az országot. - Tömegesen hagyják el Spanyolországot a bevándorlók - Portfolio

A több tízmilliárd eurós mentőcsomagok nem bizonyultak elegendőnek a bankszektor feltámasztásához:

A spanyol bankszektor legerősebb és leggyengébb láncszeme is közzétette gyorsjelentését szerdán − azt továbbra sem látni, hogy mikor lesz vége a hazai helyzet lassan évtizedessé váló romlásának - Szenvednek a spanyol bankok - Napi Gazdaság

Mindennél árulkodóbbak azonban Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kétségbeesett nyilatkozatai, amelyek során minden lehetséges fórumon az integrációt sürgeti, vagy éppen az Európai Központi Bank hatáskörének a szélesítését szorgalmazza.

A kormány kezéből kicsúszott az irányítás, Spanyolország sodródik. Rajoy sejti, hogy a problémákat az ország önállóan már nem képes kezelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr295248004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.04.27. 13:50:44

Farage: Eurocrats' Cyprus cash grab a template for future stealing
www.youtube.com/watch?v=jdZuwf5Cebk

2013.04.27. 14:01:32

Mindemellett ott van a szeparatista Kalalónia, ahol pattanásig feszült a húr. Ha Madrid nem engedi el a kezüket, -márpedig nem úgy tűnik- egy fegyveres konfliktus sem kizárt.

Amúgy az említett országok bármelyikére ha tesz valaki, nem vállal túl nagy kockázatot. Bátrabb hangok már Olaszországot, sőt Franciaországot (!) említik a következő, esetleg az azt követő hullámban.

privatbankar.hu/makro/a-kinaiak-jolete-dontheti-be-az-uniot-257279

privatbankar.hu/makro/moodys-egyhamar-nem-gyogyulnak-ki-az-olaszok-a-verszegenysegbol-257315

na4 2013.04.27. 22:15:19

A déli államokat mielöbb ki kell rúgni az EU-ból, ha az EU ezt tényleg túl akarja élni.

sárkányfő 2013.04.27. 23:36:35

@na4:
Ja, ezt hajtom én is már egy ideje.
É-D megosztottságban van Európa, a déliek a selejt. Sajna mi is déliek vagyunk.

Az északiak viszont versenyképesek, és ha túl sokáig tűrik hogy lehúzza őket a déli ballaszt, akkor az már nekik is túl drága lesz. Vagy kirúgás lesz, vagy szakadás. Akkor mi nagyon fogunk sírni.

A déliekre jellemző a hét külpol. vicce: a görög kormány teljesen komolyan összeállított egy X milliárd eurós kártérítési csomagot, hogy a németek kompenzálják őket a világháborús bűnökért (már rég kompenzálták őket, mindegy).
Ezek itt tartanak agyilag. Ütik-harapják az őket segítő kezet. Meg követelőznek a szarkupac mélyéről. Honnan is annyira ismerős ez a debil tempó? Hm...

jet set 2013.04.27. 23:46:47

@Pensive: Az lesz a következő, amelyiket a Soros-félék kinézik maguknak.

Holotattoo Elie · http://www.eliewieseltattoo.com/ 2013.04.28. 00:29:57

Észak piaca dél, ha dél bedől, akkor észak sütheti a fejlettségét, versenyezhet piacért Kínával, Japánnal, az USAval és az egyébb feltörekvő termelő országokkal, ahol nem többezer euró a havi bére egy okos embernek, mégis előállítja a kívánt értéket. Európa gazdagabbik fele szarban van.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.04.28. 08:28:40

@Holotattoo Elie: "Európa gazdagabbik fele szarban van."

Szeretnék én abban a szarban élni, az itthoni helyett.

na4 2013.04.28. 08:29:07

@sárkányfő: A görögök tiszta hülyék. Ezzel aztán végleg térdenlötték magukat. Ciprusnak is game over.

különvélemény 2013.04.28. 08:33:42

@na4: @sárkányfő:

Nyilván ezt mondjátok, mert vagy semmit sem értetek a gazdasághoz, vagy a logikus gondolkodás nem megy.

Ha kirúgják a déli államokat, akkor vége az uniónak. Az északiak most se nagyon akarnak benne lenni, Anglia is fanyalog, ha eltűnik a déli országok piaca, vége a dalnak.

jog-ász 2013.04.28. 08:58:09

az a baj hogy sztem mi is balkánhoz tartozunk, kirughatnak bennünket is.

AbuBakr 2013.04.28. 09:02:27

@Holotattoo Elie:
ritkán olvasni itt józan hozzászólást, gratula!

AbuBakr 2013.04.28. 09:12:33

tetszik szlovénia megemlítése... kb három éve mondtam, hogy nem értem a szlovén csodát, és hogy annak nem lesz jó vége
persze mindenki kötöznivaló bolondnak tartott, merthát szlovénia volt a bezzegországok közt a legbezzegebb...

hasonló kéjjel olvasom a francia bajokat is
a nagy francia gazdaság hasonló stabilitású mint a magyar
persze most is elgurult gyógyszerű hülye vagyok, de majd meglátjuk...
azt meg egy nyugat felé fátyolos szemmel tekintő szemellenzős sem tagadhatja, hogy magasabbról aláhullva fájdalmasabb a földetérés

Fejesrob 2013.04.28. 09:42:34

Szlovénia

A francia gazdaság jelentősen túlértékelt, azok nagyon nagyot fognak esni, hiszen termékeik "középkategória", azaz dél és Kelet-európa veszi. A francia termékek is túlértékeltek, a munkaerő drága, már ezért sem veszik.

A kínaiak 5 éve kb. olyan színvonalon voltak mint a Kelet-Európai országok, ma olyan színvonalon vannak mint Déleurópa, holnap pedig olyan színvonalon lesznek mint É-Európa.

Gera 2013.04.28. 09:53:13

@Fejesrob: Aha persze. A kínai GDP kb a fele a magyarnak per kopf, a németnek meg a negyede.

Fejesrob 2013.04.28. 10:06:24

@Gera: Igen nagy tévedésben vagy te. A kínaiak teljesen más dimenzió. Ha a kínai GDP akkora lenne mint a német, ma te és én, de még a németek is Kínának dolgoznánk.

Ha leveszed a parasztokat, a hihetetlen szegénységben élőket, akkor is ott marad egy Európányi ember, aki már most is sokkal jobb színvonalon él mint te vagy én, de megkockáztatom, a német életszínvonaltól sincsenek már messze.

Másképp fogalmazva, nem kell ahhoz egész Kínának a német GDP-t elérnie ahhoz, hogy te bármit veszel, a törölközőtől az okostelefonokig, autóig mind kínai legyen.

A kínaiak még csak most durrannak be igazán.

Óriási piac is, egyes országokat a kínaiak fogják megmenteni, talán bennünket is, hiszen pld. minőségi élelmiszert nem lehet gépsorokon termelni.

Hiryu2,01 2013.04.28. 10:11:47

lófax.

Drága sárga elvtársak elloptak mindent amit lehetett--- jelenidőben is, persze.most pld a Rheimetalll nyújtott be hivatalosan panaszt, mert a mockos kisz szárga elvtársak államilag próbálták meghackelni a szervereit, speciális fémötvözeti technológiák után kutatva.

Szóval reménykedjünk, akad a közeljövőben egy tökösebb amerikai elnök, aki pld ilyenkor visszaküldet egy megfelelő informatikai szeretetcsomagot... Azér láccik, a legjobb ami eddig onnan jött, az a tatárjárás volt...

Gera 2013.04.28. 10:13:29

@Fejesrob: Ja, hát ha a szegényeket levesszük, akkor a magyarok is faszán élnek, a németek meg már nem is tudom, milyen dimenziókban.

Unalmas már ez a Kínázás. Ha a gazdag nyugat nem veszi a termékeiket, akkor 5 perc alatt beleállnak a földbe.

Gera 2013.04.28. 10:14:17

@Fejesrob: Ja, hát ha a szegényeket levesszük, akkor a magyarok is faszán élnek, a németek meg már nem is tudom, milyen dimenziókban.

Unalmas már ez a Kínázás. Ha a gazdag nyugat nem veszi a termékeiket, akkor 5 perc alatt beleállnak a földbe.

AbuBakr 2013.04.28. 10:21:32

@Fejesrob: "Ha leveszed a parasztokat, a hihetetlen szegénységben élőket, akkor is ott marad egy Európányi ember, aki már most is sokkal jobb színvonalon él mint te vagy én"

azért az a réteg nem egy európa, még a harmada sincs, viszont a maradék jól elvan a kongói szinten, max annyival könnyebb nekik, hogy a törzsi háborúkat megakadályozza az a pér tucat millió kínai katona, akiket folyamatosan fegyverbe kell tartani, hogy ne hulljon darabokra az ezer nemzetiségű kína...

@Gera: kb így van... kína lassan kifutja magát és ott marad az elképesztő ökológiai katasztrófában, súlyos nemzetiségi gondokkal súlyosbított energia és nyersanyag válságban...
Szibériát nézték ki maguknak, de azért nem akárkikkel kell megbirkózni... a medve málnását nem egyszerű elvenni
és ha fogadnom kéne, inkább a medvére tennék és nem a kici ocó kínaiakra...

sárkányfő 2013.04.28. 10:26:46

@különvélemény:
Szépen felmondtad a szokásos rutinszöveget. Az a helyzet, hogy senki nem beszél arról, hogy vége lenne a kereskedésnek, a déliek ugyanúgy akarnak tovább fogyasztani ha kirúgják őket akkor is. Lehet magas védővámokkal szórakozni, de akkor saját magukat lövik lábon, mert maguknak drágítják meg a dolgot és pláne lázad a nép.
Az északiak meg így is öntik csőstül a pénzt a déliekbe, ha ezek után ugyanazt a pénzt vámon keresztül kell befizetniük, az nekik hót mindegy. Nem mellesleg azért egy csomó déli cég is van, amelyek piaci északon is van, szóval ez sem csak egyirányú játék, azokat is vissza lehet fingatni védővámokkal. Ki ne találjuk már hogy a gazdagok és hatékonyak vannak tök kiszolgáltatva a béna délieknek...
Az északiak nyilván azonnal megalakítanák az Észak-EU-t valamilyen néven, nem őket kell félteni ebben a történetben, nagyon jól tudnak ők vigyázni magukra.

Az északiak érdeke az lenne, hogy a déliek végre felnőjenek hozzájuk agyban és hatékonyságban is, mert világpolitikai szinten nagyobb a súlya egy egyesült EU-nak mint egy egyesült Észak-EU-nak. Ennyi az északiak érdeke és nem több, egyébként csak drága balanszt vagyunk rajtuk.

A déliek szívnák meg de nagyon, ha kidobnák őket. Azonnali leértékelődés, minden megdrágulna, gazdasági visszaesés, talán összeomlás is (a görögöknél ez megy évek óta, kontrollált csőd-leértékelődés, pár év és lesüllyednek hozzánk), fokozódó szegényedés, hogy a politikai súlyvesztést ne is említsem. Aztán majd a görögök menthetik a portugálokat, meg a spanyolok az olaszokat, jót fogok majd röhögni ahogy bénáznak a remek déliek együtt.

különvélemény 2013.04.28. 10:38:13

@sárkányfő: "Szépen felmondtad a szokásos rutinszöveget."

Te sem teszel mást, csak mondod a betanult szöveget.
Elfelejted, hogy most ki irányítja a piacot, és ha unión kívül van egy ország, onnantól az szabályozhatja, hogy honnan mennyi áru érkezhet be.

Ami nagyon rosszul érintene pár uniós nagykutyát, leginkább a németeket.

Az alapvető tévedésed abban van, hogy a gazdag országok szívességet tesznek nekünk.
Szerinted ott csupa idióták vannak, akik szeretnek rengeteg pénzt bukni, vagy pontosan tudják, hogy busásan megtérül nekik az, hogy pátyolgatják a szegényebb országokat?

Egyszerű kérdés...

sárkányfő 2013.04.28. 10:46:16

@különvélemény: Francokat, nekem érveim vannak, na meg elég szétnézni és látni a valóságot. nem a déliek tartják a markukban az északiakat, hanem pont fordítva. egyszerűen röhejes az északiakat sajnálni vagy fenyegetni, ez kb. a görög mentalitás, látjuk hová jutottak vele, de még itt se lennének ha végre kibasznák őket az EU-ból, mert akkor tanulnák csak meg igazán hogy hol lakik az úristen.

Amúgy lehet nem is kibaszni a picsába a délieket, hanem elég csak a görögöket kibaszni, aztán a többi déli nézve a híradók képeit a káoszba fulladó Görögországról, gyorsan megtanulja a leckét és rájönnek hogy csak jobb összekapni magukat mint megvárni a kirúgást. Bár ez sem biztos, még ha van motivációjuk, akkor sem képesek megváltozni.

És hiába rúgnák ki őket, attól még földrajzilag itt maradnának, és sokkal olcsóbb a határ túlsó feléről beszerezni az árút, mind messzebről. Továbbá már írtam, de úgy látom nem akarod észrevenni, hogy azért vannak déli cégek is északi piaccal, meg lehet fingatani az északiakat védővámokkal,de akkor visszafingatnak, szóval nem olyan egyszerű ez.

Hogy az északiaknak mi az érdekük, azt konkrétan leírtam. nem megy az olvasás?

AbuBakr 2013.04.28. 10:54:18

@sárkányfő: nem kell kibaxni a görögöket az euból, mennének ők maguktól is, csak az eu nem igazán engedi....

sárkányfő 2013.04.28. 10:58:27

Csak hogy lássunk tisztán, mert tényleg komolytalan ez a vita:
A déiek:
görögök+ciprusiak
portugálok
spanyolok
olaszok
itt keleten meg mi és a szlovének.

a görög-ciprusi-portugál-szlovén-magyar piac még együtt is olyan röhejes kicsi, hogy kacarászni lehet ezeken, nem érvelni velük. Ha ezek a piacok mindenestül eltűnnének (ami nem reális még szakadás esetén sem), az kb. egy szúnyogcsípéssel érne fel az északiaknak.
ami érdekes az a spanyol és az olasz piac, főleg az utóbbi. mindkét ország, de főleg az olaszok igen intenzív exportot nyomnak észak felé, élelmiszer, könnyűipar, világmárkák, a fejlett és profi északolaszok (akiket ugyanúgy irritál a béna dél-Olaszország) pedig teljesen integrálódtak a német nyelvű régió gazdaságába.

ha ez a két ország kiesne, az valóban fájnak az északiaknak. de ennek a két ország szintén fő piaca észak. szóval lehet vámozni összevissza, nagyon megjárnák ők is.

nem a nyúl tartja a puskát. és északon egyre nehezebb eladni a politikusoknak, hogy miért is nyomják a lóvét a tök reménytelen és tök hálátlan déliekbe. szóval nem tart ez örökké, és azt kell mondjam, nem is igazságos, noha rossz érzés ezt mondani, mert az én hazám is érintett. az EU nem Amerika hogy a gazdag államok szó nélkül támogatják a szegényeket, mert egy nemzetnek érzik. Pláne hogy ott nem szokás a szegényeknek beszólni a kisegítőiknek.

Laciii 2013.04.28. 10:58:43

@sárkányfő:
"és sokkal olcsóbb a határ túlsó feléről beszerezni az árút, mind messzebről"
:D
Kína nem is tudja eladni a sok vackát, mert messze van :)

sárkányfő 2013.04.28. 11:01:33

@AbuBakr:
Az EU nem tud visszatartani egy országot sem. Bárki szabadon kiléphet, az idiótizmus EU-s alapjog.

Mondjuk tök reális, hogy a görögök ki akarjanak lépni és lemondani a sok lóvéról, meg önként elengedni a kezet amely a víz fölött tartja őket.

Bár amilyen nagyon hülyék, még ezt is kinézem belőlük... nálam a görög kezd a "hülye" szinonimája lenni. Na nem mintha mi sokkal jobbak lennénk össznemzeti szinten.

sárkányfő 2013.04.28. 11:02:34

@Laciii: Nyilván nem minden termékről van szó, hanem azokról, amiket eddig is a szomszédból szereztek be.

Laciii 2013.04.28. 11:03:19

Merkel csak annyit mondott a görög kilépési népszavazás kapcsán, hogy lehetnek újra majd háborúk Európában.
De persze ez nem fenyegetés volt, tehát tényleg ki akarják őket baszni, vagy nem?

sárkányfő 2013.04.28. 11:15:15

@Laciii: Ez a tipikus német háborús-szindróma, ami annyira áthatja őket mint minket a Trianon-szindróma. Aki egy kicsit is ismeri őket az pontosan tudja értelmezni ezt a mondatot.
A németek (joggal) felelősnek tartják magukat a II. világháborúért, ami hatalmas morális, emberi és anyagi, politikai gazdasági, stb. teher-kár-veszteség volt a németeknek, ráadásnak felelősnek érzik magukat más nemzetek veszteségeiért is. Ismétlem: joggal. Ez egy kollektív bűntudatot, kompenzálás-érzést és felelősségtudatot kelt a németekben, ez a mai napig mélyen áthatja a német politikát is. Ez nekik egy referenciapont, egy viszonyítási pont. Az EU számukra nem csak a lóvéról szól, mint pl. nekünk meg a görögöknek, hanem a népek szövetsége egyfajta garancia is arra, hogy nem lesz új háború. Mert ha a népek összeszövetkeznek, meg függnek egymástól, akkor ez értelemszerűen még a háború gondolatát, esélyét is távolítja.

Merkel logikája tehát helyes, hisz közismert, hogy a politikusok imádják - tényleges vagy kitalált - háborúba vinni az országukat hogy ezzel levezessék-feloldják a belső feszültségeket, illetve megerősítsék hatalmukat. Gátlástalan politikusok mindig is voltak és lesznek. ha a görögök pl. kilépnek, olyan irtózatos feszültség keletkezik, ami önmagában háború felé sodorhatja a görögöket, és ha nincs EU-tagság, már nincs érdek sem ami visszatartson. A görögök persze kicsik, de az olaszok már nem, na meg kisebb helyi háborúk is elképzelhetőek. A németeknek még mindig megéri nyomni a lóvét, mint háborús veszélyt elviselni. Volt pár európai háború az elmúlt pár ezer évben, az hogy most bő hatvan éve nincs, ez egy kegyelmi állapot. Úgy látszik az EU valóban jó eszköz erre.

na röviden ennyi, így kell ezt érteni, nem pedig valami röhejes háborús fenyegetésként. Eszükben sincs a németeknek egy méregdrága és politikailag vállalhatatlan háborúban lerohanni a görögöket, ez abszurdum, így is csak kolonc a nyakukon, ők örülnének a legjobban ha megszabadulnának tőlük.

különvélemény 2013.04.28. 11:21:08

@sárkányfő:

Ó mily rendesek ezek a németek, szeretnék, hogy a szegényebb országok majd felzárkózzanak.

Neked teljesen elment az eszed.

A németek a saját országukban 20 év alatt sem tudták ezt elérni, majd pont nálunk fogják megteremteni a csodát.

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/illuzio-hogy-a-kelet-nemet-tartomanyok-nyugati-szintre-emelkedjenek-369729

Továbbra is áll a kérdésem:
Idióták és közgazdasági analfabéták irányítják az országot, vagy busásan megtérül a sok támogatás?

sárkányfő 2013.04.28. 11:24:23

@különvélemény: Te komolyan nem bírsz különbséget tenni cél és érdek, illetve megvalósult eredmény között?
A keletnémet példa különösen szép, nyilván a né,mezek direkt nem akarják a keletnémeteket felzárkóztatni :DD

Továbbra is: fentebb alaposan leírtam, több oldalról is, milyen északi érdekek vannak. ha azt képzeled ugyanazt leírom majd megint, mert te direkt nem vagy hajlandó elolvasni, akkor még hülyébb vagy mint a görögök.

különvélemény 2013.04.28. 11:28:07

@sárkányfő: "A keletnémet példa különösen szép, nyilván a né,mezek direkt nem akarják a keletnémeteket felzárkóztatni :DD"

Te kivel beszélgetsz? Magaddal?

Pont arra volt példa, hogy ott aztán nagyon akarták, még sem sikerült.
Innentől az égész teóriád a "segítségről" egy garast sem ér, más érved meg nem nagyon van.

sárkányfő 2013.04.28. 11:41:20

@különvélemény:
Te figyelj szegény barátom. Ismétlem a kérdésem: "Te komolyan nem bírsz különbséget tenni cél és érdek, illetve megvalósult eredmény között?"
Szerinted ha valami nem sikerül X idő alatt, az számodra azt igazolja, hogy nem is akarták megcsinálni???

édes istenem...

Netuddki. 2013.04.28. 11:43:56

Csak úgy ránézésre, mintha Németország lenne ennek az egész csődnek az egyedüli "nyertese"...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.28. 11:48:44

Az a legdurvább, hogy lassan mindenki TÉNYKÉNT kezeli, hogy lesz következő ciprus. :S

hozzaszolo 2013.04.28. 11:52:30

sárkányfő és aki még hasonló véleményen van, számotokra mikor lesz világos hogy a németek húztak le mindenkit, de komolyan mi kell még hogy megvilágosodjatok?

sárkányfő 2013.04.28. 12:00:17

@hozzaszolo:
jaja, a németek kényszerítették a görögöket az elmúlt évtizedben a felelőtlen gazdálkodásra, ők kényszerítették őket az eszméletlen államadósság felhalmozására, arra, hogy elblicceljék a versenyképes ipar kialakítását, vagy bármiféle versenyképes gazdasági szektor kialakítását.
minden a németek hibája, pedig Görögország már rég egy Scvájc lenne ha a németek nem húzzák őket vissza...

calabria007 (törölt) 2013.04.28. 13:29:18

@na4:

talán mindenkinek jobb lenne az EU nélkül

calabria007 (törölt) 2013.04.28. 13:32:18

@Holotattoo Elie:

mi több az északi bankok is csődbe mennek

az EU bizonyos szempontból remekmű

minden egyes nappal nagyobb lesz a költsége a válásának

és így annak a valószínűsége is nő, hogy válás helyett ténylegesen egyesülnek

persze a happy end így sem garantált

calabria007 (törölt) 2013.04.28. 13:33:28

@hazug fidesznyik:

az ominózus kijelentés csak annyit takart, hogy ők is lefelé tartanak

persze sokkal magasabbról indultak mint mi

calabria007 (törölt) 2013.04.28. 13:35:12

@Hiryu2,01:

az inkább Mongóliából jött és azzal a kínaiak is nagyot szívtak

calabria007 (törölt) 2013.04.28. 13:36:45

@Gera:

de a gazdag nyugat is:)

szimbiotikus kapcsolat ez, és Kína itt valóban nyertes...

Guest Post: The Economic Death Spiral Has Been Triggered
www.zerohedge.com/article/guest-post-economic-death-spiral-has-been-triggered

Globetrotter2014 2013.04.29. 09:24:51

megint árad az embertelen hülyseég a posztokból.

Röhej hogy miközben ez a blog úgy tesz mintha fújna minden "pénzügyi innovációra", a legdurvábban szolgálja az ok nélküli spekulációt...

"Ciprusizáció", ciprus egy speciális ok miatt dőlt be (a görög válság, ill annak mentőcsomagja), Szlovánia és Portugália egy teljesen más ok miatt (mint Magyarország, ill annak idején Görögország).

Ciprus, Irorászág és Izland nem azért került bajba mert elbulizta a pénzt.

Mi (konkrétan a Gyurcsány kormány), és Görögország viszont pont ezért a bulizásért.

Globetrotter2014 2013.04.29. 09:35:40

@calabria007: a spekulánsoknak mindenképpen. És pl Japánnak, talán Kínának, ha nem tört volna ki újabb belős háború akkor TALÁN az USÁnak.

De akinek rosszabb lenne:
Németország: gyakrlatilag most nem az az ipari hatalom lenne. Nekik az EU adta a nagy lehetőséget.
K-EU: az iparunk gyakorlatilag olyan szinten lenne mint Szerbiának. Vagy jó példa az Ukrán állapot, csak nekün uygebár nincs nyersanyagunk.

Olaszo, Franciao: nem lenne monetáris politkájuk, 5-10 évente vezenték be a még újabb frankot és millió líra lenne egy KV (2000 helyett).

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 14:11:54

@ZF2:

az átlagembernek is:

több állam (joghatóság) = nagyobb adó- és szabályozási verseny

Globetrotter2014 2013.04.29. 14:59:37

@calabria007: nem érted hogyan működik az EU. Az EU egyelőre nem "állam". A büdzséje röhejesem alacsony (1%), mindezért elég sokat forgat vissza (meglehetősen alacsony működési költség). A jogszabályokat pedig a tagállamok fogadják el és hajtják végre.

Amít írsz az olyan mintha a tengeren feldarabolnád a tutajod, azárt hogy majd könnyebben manőverezel. Az első nagyobb hullámnál pedig sorra dőlne.

Az Euro előtt a nemzeti valuták a spekulánsok játékszerei voltak (az ajnározott DM is). Jelenleg a CHF és a japán Jen ilyen játékszer (japán szív is, és elég extrém orvosságokat keres). Ha visszavonnák azzal az közös piacot tötölnék el. Még egyszer, nem az EU-t, az euro a közös piachoz kell. És ezért is hajlandóak a németek sok pénzt beletenni.

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 15:16:26

@ZF2:

azt a röhejesen alacsony büdzsét is hülyeségekre költi el:)

How the EU Budget is a waste of taxpayers' money.mp4
www.youtube.com/watch?v=RE5Q25we4Oc

Fields of Gold: Lifting the Veil on Europe's Farm Subsidies
vimeo.com/6184633

az több mint 100 ezer oldal EU-s joganyag pedig kb. egy bullshit rakással egyenértékű

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 15:18:38

@ZF2:

az Euró maga a megtestesült katasztrófa...

The Euro – the Beginning, the Middle …
and the End?
www.iea.org.uk/sites/default/files/publications/files/IEA%20The%20Euro.pdf

THE TRAGEDY
OF THE EURO
mises.org/books/bagus_tragedy_of_euro.pdf

a spekulációval pedig semmilyen baj sincsen

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 15:19:49

@ZF2:

a közös piachoz nem kell közös pénz

ha pedig mindenképpen közös nevezőt akarnak, akkor az akár az aranyhoz is visszatérhetnek

Globetrotter2014 2013.04.29. 15:39:30

@calabria007:

Figyelj az euroszkeptikusok nem hülyék csak jól felfogott érdekeket követnek. Pl Farage zseniális politkus, csak xar hogy a mi bőrünkre játszik. Vannak ilyen szociopaták. A hülye az az egyszeű polgár lesz aki megeszi amit Farage bead.

Euro nélkül megszűnne Európa, a közös piac és nagyjából az átlagember egzistenciája. Attól még hogy pár angol abban reménykedig hogy nyerészkedhet és esetleg ők puhábra esnek a gyarmati környezet és a GBP bizonyos adottsgai miatt, nem sokat javít a helyzeten a mi szempontunkból.

Az EU-s pénzek döntő részét a tagállmaok költik el projektekre. Az hogy ez vállalkozások versenyképességét javítja vagy inkább elbulizzák az az ő problémájuk. Az EU ktsvetésének dötő többsége nem a Bizottságánál van, az legfeljebb ellenőrzi.

A tragedy of the EURO-t csak átfutottam pár perc alatt de abból az jött le hogy a fő baj nem a közös pénz hanem ahogy kezelték a válság előtt (pl hagyták a boom idején elengedni a hiányt), és persze alatt (maga a "gyógymód").

Globetrotter2014 2013.04.29. 15:41:07

@calabria007: na ne humorizáljunk? Aranyhoz? Ezt hülyeséget honnan veszed? Bretton wodds mond valamit? Miért nem térünk vissza cseregazdaságoz? Évtízezredekig bevált, millió ősember nem tévedhed igaz?

Globetrotter2014 2013.04.29. 15:42:46

@calabria007: a közös piachoz kell a közös pénz. Vagy beüt a leértékelési versney. És a németek bebukják a piacot, a többik meg a fizetőeszközüket. Nézd meg mi volt az euro előtt. mennyit inflálódott a líra vagy a francia frank...

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 16:16:21

@ZF2:

hát a "tragedy of the euro"-t tényleg csak "átfutottad", érdemes lenne alaposabban is elmélyedni benne

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 16:17:01

@ZF2:

előbb vagy utóbb, de 100%, hogy vmilyen formában vissza fognak hozzá térni

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 16:17:52

@ZF2:

a közös államhoz kell a közös pénz, a közös piachoz nem

Globetrotter2014 2013.04.29. 16:28:03

@calabria007: leírtam. A vám- és kvótamentes övezetben az államoknak nincs más hatékony fegyvere a leértékelsi veseny ellen. Nem véletlen hogy mely orszűágoknak endgedétk meg hogy de facto vagy de iure opt outoljanak.

De az Eu ennél több, egy 500 milliós piac egységes szabályrendszerrel, amelyben egy magyar vagy német gyrátónak nem kell 28szor engedélyeztetnie a termékét, és nem találhatnak ki helyi kiskirályok hülyeségeket hogy kerezsbe tegyenek. És ez fogyasztóként sem mindegy neked.

Globetrotter2014 2013.04.29. 16:29:03

@calabria007: nincs rá időm. nagyon felszínesen átfutottam, Ha van benne valami jó cucc add meg az oldalszámot.

Globetrotter2014 2013.04.29. 16:30:43

@calabria007: Az a dolga. Angolszász poltiksuok ezt még nagyon tudják. Ha nem az én bőrömre játszana nagyon cool is lenne. De így csak egy veszélyes ürge. Rám, rád mindannyiunkra. Talán még önmagára is, de amíg nem táényező addig szabadon garázdálkodhat, és ezt gondolom élvezi is.

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 16:36:17

@ZF2:

ők pl. be se léptek:)

Andorra la Vella .. FREE of TAX shopping in a modern city
www.youtube.com/watch?v=FdSmtBBBZGA

az andorrai lakosság az utóbbi 60 évben a 16-SZOROSÁRA nőtt..

(5500-ról 84 ezerre)

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 16:36:57

@ZF2:

a te bőrödre inkább az EU-játszik:)

Globetrotter2014 2013.04.29. 16:48:00

@calabria007: bakker, ez egy off shore adóparadicsom. Szerinted ők hogy végeznék ha az Eu bedőlne? Nincs ajsát fizetőeszközük sem. Kőpzeld, az eurót használják.

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 16:50:14

@ZF2:

inkább egy "fapados" állam...

olyan hely ahol még SZJA sincsen...

eredmény?

fantasztikus méretű gazdasági növekedés...

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 16:51:56

@ZF2:

olvasd el:

The European Institutions as an
Interest Group
The Dynamics of Ever-Closer Union
www.iea.org.uk/sites/default/files/publications/files/upldbook457pdf.pdf

+ még némi valódi infó erről a "remek" szervezetről:

www.iea.org.uk/policy-areas/european-union

www.brugesgroup.com

Globetrotter2014 2013.04.29. 17:02:12

@calabria007: mélg egyszer, ha van konkrlétum írd le. Nincs időm kibogarászni.

Mi a garancia hogy nem az IEA játszik a bőrödre? Titkos finanszírozás, néhány lenyomozott amikerikai támogatóval... Gugli iz jor frend...

Globetrotter2014 2013.04.29. 17:04:37

@calabria007: még SZJA sincsen?!! Ennyire ecceűrű vagy a sok tudmányos sokosság elolvasása után is?
Ez egy offshore ország, ahova a gazdagok telepednek le adóelkerülési célból (ugyebár alacsony adók). Ezért nőtt ekkorára a lakosság. Csakhogy ehhez egy igen tekintélyes jövedelmet kell leigazolnod...

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 17:19:52

@ZF2:

pl. a liechtenstein-i munkaerő 40%-a is az iparban dolgozik

egy adóparadicsomban egyszerűen olcsó termelni...

LIechtenstein - industrial location
www.liechtenstein.li/uploads/media/industrie-eng.pdf

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 17:23:04

@ZF2:

"adóelkerülési cél"

talán neked kéne gugliznod, mivel az andorrai GDP 80%-a a turizmusból jön, a bankszektor csak alárendelt szerepet játszik

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Andorra

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 17:24:08

@ZF2:

az volt...

az iea.org.uk-n találkoztam az első valóban informatív anyagokkal az EU-ról

nagyon gyorsan darabjaira esett a korábbi mese...

Globetrotter2014 2013.04.29. 17:31:31

@calabria007: egy adóparadicsomban azért olcsó termleni mert másokhoz képest vernyelőnybe kerülsz. Csak ehhez kell ugybár egy EU ami szigorúbb szabályozásával adja az előnyt és őpersze a suskát. A többletbevételből pedig könnyű finanszorizni a kiadásokat. Ezt Németország viszont nem tehené meg, mert neki önmagát kell eltartania...

És a gazdasága nem a libarelalizálás miatt erős, hanem a bankititok és a laza (értsd pnzmosást elősegítő) szabályozás miatt.

megjegyzem a 3-4 nagy adóparadicsomnak (Andorra, Lichtenstein, San Marino) nincs saját devizája sem. EUR-t ill CHF-et használnak.

Globetrotter2014 2013.04.29. 17:33:55

@calabria007: ezek a "turisták" az adólekerülők maguk. SZJA kedvezmény miatt ott telepednek le "nyaralni".

Én konrltan isemrek olyat aki ott akrt letelepedni, de nem engedték be mert kevés volt a jövedelme...

Globetrotter2014 2013.04.29. 17:34:51

@calabria007: vagy ott találtál először igazűán valmerő hülyesgeéket, de szépen tálalva.

Miért lenne annyira meglepő, hogy a mainstream gondolatok esetleg mégis helytállóak?

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 18:08:31

@ZF2:

eredetileg minden ma gazdag állam efféle "fapados" modellel lett gazdag

a színes ábrándok a szociális igazságosságról csak később jöttek

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 18:09:28

@ZF2:

túlzol, jelentős részük csak az olcsó árak miatt jön ténylegesen nyaralni/telelni

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 18:10:45

@ZF2:

hidd el sokáig keresgéltem

és amit te "mainstream" gondolatnak nevezel, az számomra vmi illogikus zagyvaságot takar

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 18:12:38

@ZF2:

direkt megnéztem, még andorrában is EU-átlag közeli az ipari foglalkoztatás

Globetrotter2014 2013.04.29. 18:55:39

@calabria007: nem egészen. Az ipari forradalmak kroától pont a szociális piacgazdaság volt a kitörés. New deal, európai jóléti államok, ezek mind ezzel kerülték el a szkásos K-európai kompreomissiom mentes megoldást (pl kommunista forradalom, világégések).

Globetrotter2014 2013.04.29. 18:56:45

@calabria007: pont andorrába? Amikor ott van a világ legjobb tenmgerpartja nem messze? 80% turizmus? Szerinted ez bárhol máshol a világban működik?

Globetrotter2014 2013.04.29. 19:01:48

@calabria007: akárhogy variálod, a lényeg az hogy ezek a kis adóparadicsomok nem fenntrathatóak. Addig tudnak alacsony adókkal operálni amíg a környező országok adóit be tudják zsebelni. Amint ez nem működik fel kell emelniük a kulcsokat hogy eltartsák magukat.

Globetrotter2014 2013.04.29. 19:05:30

@calabria007: ez inkább Livigno-ra igaz. Magam is láttam hogy mennyire tuti dolog, hatalmas földalatti üzletek a hütték alatt, 60 centes benzinár, de ehhez az kell hogy olaszország, svájc és Austria környezőm lakossága ott vásároljon.

Ezekből a többletbevételekből tudják a jóléti kiadásokaikat finanszírozni.

Nyilván leépítés kell, és pl a 2000es évek szlovák reformjai erről szóltak (jó időben, a fellendülés elején, így őket nem érte a válság letolt nadrággal).

De vannak országok amelyek ezt nem tehetik meg, közép európa a régió piaca. Nélkülük nem működne a rendszer.

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 21:26:32

@ZF2:

ja, jó szembesülni ilyenkor azzal, hogy egy betanított munkás Henry Fordnál két és fél havi (nettó) keresetéből tudott venni egy Ford T modellt és 10 havi (nettó) keresetéből egy komplett összkomfortos házat:)))

ilyenkor látszik a (visszafelé) haladás:)))

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 21:27:10

@ZF2:

a new deal szerintem totális kudarc volt a II. vh nyitánya

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 21:32:18

@ZF2:

szvsz

a jelenlegi formában inkább az EU nem fenntartható

minél hamarabb lesz vége annál jobb lesz mindenkinek

Globetrotter2014 2013.04.30. 09:01:45

@calabria007: kudarc? másidik VH nyitánya? Te valami párhuzamos univerzumban élsz?

Globetrotter2014 2013.04.30. 09:24:11

@calabria007: hát igen. Te mit tudsz egyáltalána az EUról? Mindig jüókat szoktam kuncokgni azokaon az (egyébbként jogi egyetemet végzett) ismerőseimen akik pár szavas böfögésekkel intézek el azt amiről fogalmuk sincs. Hiába olvasnak el sokezer oldalt.

Eu joganyag bulshit? Egyáltalán tudod hogy működik az EU? Hgyan működik az uniós jogalkotás? Egyáltalán mi az az uniós joganyag amit leszólsz?

Globetrotter2014 2013.04.30. 09:26:30

@calabria007: ??? Ezt manapásg úgy hívnák hogy korrekció és ahogy olvasom elég gyorsan korrigálták reformokkal. Mi köze ennek a IIVHhoz?

calabria007 (törölt) 2013.04.30. 09:38:11

@ZF2:

Back Door to War
The Roosevelt Foreign Policy
1933-1941
library.mises.org/books/Charles%20Callan%20Tansill/Back%20Door%20to%20War%20The%20Roosevelt%20Foreign%20Policy%201933-1941.pdf

PS. : nem fogok kivonatolni...

ez nem a Reader's Digest rovat...

Globetrotter2014 2013.04.30. 09:46:42

@calabria007: akkor ne linkelj be 700 oldalas anyagokat. Írdd le a lényeget pár mondatban.

Az USA nem volt kész a II VH-ra, és igazából érdeke sem volt benne akkoriban. Nem is ők lépték meg a belépést ha emlékszel. Valszeg az amerikai stratágia arra irányult hogy (az IVHhoz hasonlóan) beszállítrsanak egy újabb európai háborúhoz (ha már annyira hülyék hogy belekezdenek).
süti beállítások módosítása