sorok között

sorok között

Most hol a f*szban van Paul Krugman?

2013. április 14. - Politikai Ateista

A Paul Krugman blogján megjelent Magyarországgal kapcsolatos bejegyzések sokkal nagyobb visszhangot keltettek itthon, mint az Egyesült Államokban, ahol a legtöbb olvasó legfeljebb sejti, hogy hol lehet ez a kicsi, de annál durcásabb diktatúra.

Egyszerűen nem lehetett elmenni mellette, szinte minden hazai gazdasági portálon kiérdemelte a címlapot Schepelle legújabb felfedezése, amely szerint a politikai erők igyekeznek a saját embereiket beültetni a nemzeti bankokba.

Néhány órán belül két vendégposzt is született Magyarország kapcsán Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász blogjában ugyanattól, a hazai kormánnyal vitában álló politológustól. Kim Lane Scheppele szerint Király Júlia MNB-alelnök távozásával megvalósult Orbán Viktor régi terve, a jegybank irányításának átvétele. - Orbán átvette a jegybank irányítását - még egy kritika Krugman blogjában - Napi Gazdaság

Király Júlia látványos felmondását, és Schepelle írásait tekinthetjük magánvéleménynek, amelyek azonban nem okoztak volna ekkora feltűnést, ha nem jelennek meg a Nobel-díjas közgazdász blogjában.

Krugman az aktuális amerikai pénzügyi politika lelkes szócsöve. Különben nem is nagyon futtathatná magát a New York Times-ban. Ha éppen nem az Orbán-kormányt ekéző vendégbloggernek biztosít megjelenési felületet, akkor a megszorításokat támadja, illetve azokat akik szerint a magas költségvetési hiány, és az államadósság esetleg probléma lehet. Krugman isteníti a pénznyomtatást, a jegybanki stimulust, az alacsony alapkamatot. Gondolom mondanom sem kell, hogy nagyon tetszik neki a japán kísérlet is.

A lényeg, hogy a Simor-féle jegybanki politika gyökeres ellentétben állt a Krugman által képviselt, és naponta hangoztatott elvekkel. Ha Krugman elhiszi azt amit saját maga írogat, akkor inkább pezsgőt kellene bontania, amikor a simoristák elhagyják a fedélzetet.

Mielőtt Krugman összemelegedett volna Schepellével csak egy bejegyzést vesztegetett Magyarországra. Ebben rosszallását fejezte ki a végtelennek tűnő megszorító intézkedésekkel, és a forint támogatása érdekében magasan tartott jegybanki alapkamattal szemben is. Ez még 2010 augusztusában volt.

De nem is erről akartam írni.

A Bank of Cyprus harmadik igazgatósági is beadta a felmondását.

 

A jegybank elnöke szerint veszélyben a Bank of Cyprus függetlensége - Bloomberg

Hol van ilyenkor Krugman és Schepelle?

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr315220588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.04.14. 09:06:12

nem nobel dijas ez a trottel, hanem a bankrendszer gyogypedagogiai dijat kapta meg az erdemeiert.

"officially the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel"

Putyilov gyári melós 2013.04.14. 12:19:22

És a németek se csinyálnak rajzfilmet a miniszterelnökről.

Mindig csak bennünket bántanak ezek az kommunista-imperialistákok!

Selmeczi Gabriella díjat a posztszerzőek :O)))

dr. jenőke (jenőke) 2013.04.14. 17:08:34

@Putyilov gyári melós:
Nem értem ezt a gyanúsítást! Hol szerezte, kitől? Legálisan, vagy nem legálisan? Esetleg árú-kapcsolással, vagy kartellezve?
:O)))

mrZ (törölt) 2013.04.14. 19:25:32

Patkányok és a süllyedő hajók.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.04.15. 14:37:23

@Putyilov gyári melós: Kössz, hol vehetem át? :D
Az, hogy a magyar kormány teljesen kész van, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenki aki támadja okos.
süti beállítások módosítása