sorok között

sorok között

5 alkalmazás, ami megnehezíti az utánad szaglászók dolgát

2013. február 17. - Politikai Ateista

A kormány ugyan cáfolta azokat a rémhíreket amelyek szerint egy új kémprogramot kívánnak szolgálatba állítani, de sohasem lehet tudni. Ha a kormány cáfol valamit, az még könnyen jelentheti az ellenkezőjét.

A belügyi tárca az MTI-vel azt közölte kedden, hogy a "szövegbányászrendszer kiterjesztése és supportálása" tárgyú tervezett beszerzés, mint az az előterjesztés címéből következik, egy már meglévő, 2008. február 1-jétől működő, az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt ismert, ellenőrzött rendszer továbbfejlesztése. - Belügyminisztérium: szó sincs új kémprogram felállításáról - Hirado.hu

Biztos vagyok abban is, hogy Kubatov Gábor akár még a divatos frizuráját is beáldozná azért, hogy bányászhasson egy kicsit az emiljeid szövegében, és a keresőszavaid között.

A következő 5 alkalmazás segít abban, hogy névtelen maradhass a neten, nehezíti a kormányzati és a kereskedelmi célú kémkedést.

1. Tor böngésző

Egy kiváló eszköz amelynek a segítségével úgy tudod böngészni a világhálót, hogy közben rejtve marad az elhelyezkedésed, és a személyes adataid a weboldalak üzemeltetői előtt.

Honlap itt.

 

2. Duck Duck Go kereső

A népszerűbb keresők évekig tárolják a keresőszavaid, annak érdekében, hogy reklámokat optimalizáljanak a számodra. A keresőszavaid listáit, ha a sors úgy hozza, akár a kormánynak is továbbadhatják.

A Duck Duck Go keresőnek ugyan idióta nevet adtak, de legalább nem tárolják a keresőszavaid. A keresési eredmények megegyeznek a legismertebb keresőével. Nincs vesztenivalód.

Duck Duck Go itt.

 

3.HTTPS Everywhere

A HTTPS Everywhere egy Firefox-hoz és Google Chrome-hoz egyaránt alkalmazható kiegészítő, amely megpróbálja rábírni a weboldalakat, hogy biztonságos módban kommunikáljanak a gépeddel.

HTTPS Everywhere itt.

 

4. Cryptocat

Nyílt forráskódú titkosított chat alkalmazás.

Cryptocat itt.

 

5. Silent Circle

Globális titkosított kommunikációs rendszer. Sajnos ez fizetős, viszont ingyenesen kipróbálható. Amit a pénzedért kapsz:

- Titkosított email

- Titkosított videó chat

- Titkosított telefonhívások

- Titkosított SMS

Silent Circle itt.


The Sovereign Man nyomán.


A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr715084913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesből Támadó Szárítókötél 2013.02.17. 23:39:11

A Duck Duck Go kapcsán azt hozzá kell tenni, hogy szép dolog az anonimitás, de a találatai - a szemétgonosz Google-t megszokva - valami elképesztően irrelevánsak tudnak lenni. El lehet dönteni, hogy szabadságharcot vívunk valami elképzelt, láthatatlan ellenség ellen, vagy érdemi munkát végzünk.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.17. 23:45:09

@Lesből Támadó Szárítókötél: na azért a google is baromi releváns találatokat tud adni! :D

Lesből Támadó Szárítókötél 2013.02.17. 23:49:00

@fidesz = népirtó csőcselék:

Az esetek többségében igen. Nos, a DDG ahhoz képest egy ótvar foskupac. (Linux Mintben a Firefox címsor - omnibox vagy mi a rák - default keresője a DDG, úgy kell áthekkelni minden egyes telepítés után.)

komplikato 2013.02.18. 00:08:15

@Lesből Támadó Szárítókötél: A Gooogle?
A találatai függnek a használt böngészőtől, a rendszered lokalizációjától (nyelvétől) és ha sikerül rájönnie a földrajzi helyzetedtől! (Meg a nem hivatalos egyéb szűrésektől.) Ugyan azon keresésre szinte alig lehet ugyan olyan találatot kapni 2 különböző gépen. Nekem újabban le van tiltva FF-ben és Operában is a lokalizációm és a nyelvet is megpróbálom kerülni.

Nem szeretnék egy napon arra ébredni, hogy olyan híreket találok csak meg, amik "megfelelőek" másoknak ...

Sákif za morro? 2013.02.18. 00:18:15

Azert az valahol elgondolkoztato es ijeszto, hogy ennek a cikknek akar letjogosultsaga is lehet... :-/

2013.02.18. 00:30:47

valami olyan közösségi oldal kellene még, ahol felhasználó kontrollálhat mindent hogy mi történik az adataival.

M. Péter 2013.02.18. 01:03:21

startpage.com is használható a kacsa helyett.

villamos alóli kacaj 2013.02.18. 01:10:47

Nem semmi!
Jöhetnek a III/F ügynökök.

zaza42 2013.02.18. 03:12:17

Csak a DoNotTrackMe maradt ki, amit nem értek.
www.abine.com/dntdetail.php

vakablak 2013.02.18. 03:21:55

Kimaradt a VPN; ami ugyan nem alkalmazás, hanem technológia, viszont a rejtőzködés egyik leghatékonyabb eszköze. Havonta pár dollárért kapható számos helyen. Aki még nem ismeri, kezdhet innen tájékozódni: torrentfreak.com/which-vpn-providers-really-take-anonymity-seriously-111007/

aaaaaaah 2013.02.18. 04:58:04

azert ez mind egyszeruen bezonosithato forgalom, ugyan nem tudjak mi megy at pontosan a csovon, de ha igy probalsz elbujni, akkor jobb ha nem rejtegetsz semmi fontosat.

Void Bunkoid 2013.02.18. 06:53:14

És egy bónusz nyakonvágás a cikk szerzőjének az "emil" szó használata miatt...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.02.18. 07:08:00

Ha valaki számára igazán de nagyonnagyon fontos, hogy elrejtőzzön, ill. hogy titokban maradjon, hogy miket küldözget, jobb ha elkerüli az internetet úgy ahogy van. Ugyanis a csúnyabácsiknak, akik elől érdemes elrejtőzni, megvannak az eszközeik, hogy feltörjenek a közfelfogás szerint biztonságos csatornákat is (emlékezzünk meg a hamis SSL tanúsítványokkal kapcsolatos botrányról nem is olyan régen). Továbbá a csúnyabácsik olyan hardveres megoldásokhoz is folyamodhatnak végső esetben, hogy például addig szorongatják a nyakunkat, amíg magunk mondjuk el a szuperul titkosított üzenetünk tartalmát.

Mindemellett nem teljesen haszontalanok ezek az eszközök, tökéletesen megvédenek a level 1-es hekker pistikéktől, vagy az internetszolgáltató perverz módon kiváncsi rendszergazdáitól például.8

jog-ász 2013.02.18. 07:12:27

egyébként meg nyalják ki ha olyat találnak a levelezésemben ami érdekli őket(kiket??)

2013.02.18. 07:18:55

@Void Bunkoid: Jajjneizéjjmá! Mindannyian tudjuk, mi az az emil ;) Nincs ezzel semmi baj.
Másik dolog: csatlakoznék annyiban az egyik előttem szólóhoz, hogy most már valóban létjogosultsága van a dolognak, ugyanis mindenki pártállása követhető a netezési szokásait figyelve. Ki lehet sakkozni ezzel a "körzeteket" és alaptörvényben lehet rögzíteni, hogy adott körzet netes felhasználói nem szavazhatnak.
Mondjuk én már jó 8-9 éve nem az igazi IP-mről netezek, de ez még nem jelent semmilyen komolyabb védelmet.

magyar bucó 2013.02.18. 07:38:41

@komplikato: Én meg szeretem, hogy jellemzően olyan találatokat kapok, ami érdekel. Ha mondjuk vízvezeték szerelőt keresek a XI. kerületben, akkor kurvára nem érdekelnek a Galvamácsai találatok...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.18. 08:43:23

ennyire azért ne legyünk már paranoiásak!

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2013.02.18. 08:44:18

@magyar bucó: engem érdekelnének egy nem létező helyről szóló találatok... mert csak GalGamácsa van...

Mária 2013.02.18. 08:53:51

1. Google encrypted search

Mondjuk a honlaptulajok anyáznak is miatta, mert nem adja ki a statisztikáknak, hogy mire keresve jutottál az oldalukra, csak azt, hogy ott vagy :)

encrypted.google.com/

2. Google keresési előzmények törlése, az előzmények tárolásának letiltása

history.google.com/

3. Ne keresgélj bejelentkezve

4. Használd a Google levelezésben a "vázlat" opciót - nyiss közös postafiókot azzal, akivel rendszeres kapcsolatban vagy, de NE küldd el a maileket, hanem tedd vázlatba, a partner pedig a vázlatból nyissa meg.

5. Légy laza, szard le az adatbányászokat! Nehogy már titkolni kelljen a pártszimpátiádat vagy az egyéb legális perverzióidat :)

Kabarészínész 2013.02.18. 08:57:26

független hírügynökségnek itt az Index... :DDD
Komolyra fordítva, ha nem vagy pedofil-terrorista-drogdíler-tömeggyilkos-bérgyilkos-(korrupt)politikus-orbánviktorrendszerellenes- akkor semmi szükséged ezekre, mert soha senki nem lesz kíváncsi rád még akkor sem, ha éppen a lóba*zásra rázod.

szita szita péntek 2013.02.18. 09:29:12

Namost az igazán csúnya bácsik nem használják az internetet, ha egy kis eszük is van. Márpedig ha nincs ennyi eszük nem is lehetnek igazán csúnya bácsik... Értsd: Nem tudom elképzelni, hogy XY terrorista a neten keresztül kommunikál, de még csak azt sem, hogy onnan szedi a munkájához szükséges képleteket és gyártási mechanizmusokat. (Ellenben sokkal valószínűbb, hogy cicás fotókat néz szakmányban.)

Ellenben az átlag user sem mindig "hiba", vagy épp "bűn" nélküli. Azt már simán elképzelhetőnek tartom, hogy a neten lebuktathatod magad a kisstílű törvénytelenségeiddel - illetve ami még rosszabb legális, ám mégis kellemetlen dolgokkal. (Mittudom én hazudtál a főnöködnek, félrekefélsz, pártszimpátiád van.)

Márpedig a net monitorozása remek eszköz lehet a kiismerésedre, megfigyelésedre, akár a sakkban tartásodra is - miközben mint írtam, az igazán "csúnya bácsik" védik magukat ezen a téren.

Nem szembesültél még azzal, hogy hátrány ért téged e miatt? Lehet csak nem tudsz róla, vagy túl kis pont vagy hozzá.

Ugyanakkor ezekre a "biztonságos" megoldásokra sem mernék fogadni. Az adatok árulkodnak rólad. Azt, hogy hol a pénztárcám tudom, mert fizikailag létezik. Onnantól kezdve, hogy a biteket nem látod nem tudod mi történik velük - nem bízhatsz meg bennük. Semennyire.

No persze nem kell paranoiásnak sem lenni - az emberek döntő többsége egész egyszerűen érdektelen. Valószínűleg én is, te is.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2013.02.18. 09:34:00

A paranoiáról csak annyit, hogy Vitya (és a fidesznyikek) alapfelfogása: aki nincs velem(ünk), az ellenem(ünk) van. Ezek után csak a kezelő dilidokija(ik) tudná(k) esetleg megmondani, hogy milyen lépéseket fontolgat(nak) az "ellen" ellen, főleg ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy ő(k) szeretné(k)...
...
Na, akkor a fenti szövegből a kutatdroidok milyen következtetést vonnának le? Vajon kedvelem a Nagyvezírt? Vajon rá fogok-e szavazni bármilyen választáson is? Vajon mit fogok tenni, ha bizonytalan időre elhalasztják a választásokat?...
...
Hát kellenek a TEK-nősöknek is feladatok... szegények ülnek a laktanyáikban és csak malmoznak... hát nincs egy valamire való terrorista sem ebben a szerencsétlen országban? Hát majd hekkelünk magunk egyet-kettőt... Kellenek azok a Q7-sek!

szita szita péntek 2013.02.18. 09:37:40

@Fot L' Mondó: "Na, akkor a fenti szövegből a kutatdroidok milyen következtetést vonnának le?" - Annyit, hogy jól megaszontál valamit, listázzák a kommentedet, hogy aztán amennyiben erre szükség van elővegyék és a a humán interface a megfelelő táblázatba húzzon egy strigulát.

Tblog 2013.02.18. 09:42:31

@Fot L' Mondó: Így van. Az pillanatban még füstölőt csinálsz az airsoft csatához, a másik percben meg a TEK puskatussal töri rád a budiajtót.

Ennél cifrábbakat is el lehet képzelni, mert volt már néhány meredek esetük. Elég csak az unalomig ismételt Jedi-fogás.

Az orbános gondolatmenet sem annyira földtől elrugaszkodott dolog, mert ahogy néhány napja benne volt a hírekben, valakiknek ki van építve egy mindent átfogó figyelőrendszer, amit fel is használnak. Sejthető hogy a főfejesek védelmére építették ki az egészet, hogy ha valaki csúnyákat mond, azokat meg lehessen fenyegetni. A múltkor is többeket elővettek néhány fórumhozzászólás miatt. Bizony véleményért is bajba lehet kerülni.

vladimir964 2013.02.18. 09:43:39

Többen megírták a hozzászólásokban, hogy az igazi bűnözők/terroristák NEM használják komoly információkra az internetet, még hozzátenném, a mobiltelefont SEM. Egyébként az egészet felesleges paranoia keltésnek tartom. Felőlem aztán bárki nézheti, mit néztem a neten. Kubatov Gábor meg leszophat. (annál is inkább, mert ismerem - bár mondjuk erre már nem vagyok büszke, de akár a szemébe is mondom)

szita szita péntek 2013.02.18. 09:46:09

Ugye a google, facebook abból csinál sok pépnt magának, hogy kiismer minket. No ezek a polgári felhasználók. Miért is ne feltételeznénk, hogy az állami, titkosszolgálati szint legalább így profitál az adatokból?

nick066 2013.02.18. 09:53:25

Ajánlom még a Truecrypt használatát a gépen található adataink védelmére.

..az ilyen és ehhez hasonló eseten elkerülésére:
rohejorszaga.blog.hu/2012/06/03/erre_egyszeruen_nem_talalok_szavakat_601

Tblog 2013.02.18. 09:54:09

Új programmal kémkedhetnek utánunk

inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-545465

És hogy ki a "bajkeverő" azt ki mondja meg? Az a bajkeverő akinek nem tetszik a rendszer? Akinek nem tetszik a kormány? Akinek nem tetszik egy párt? Akinek nem tetszik egy politikus? Aki tüntetést szervez? Aki tüntetésen vesz részt?
Az a baj, hogy a "bajkeverő" bárkire ráillik, mert az egy gumiszó. Arra illik akire akarják hogy illjen. :-P De ilyen világban élünk.

dr poljakov 2013.02.18. 10:06:15

@doggfather: Egyben megnyugodhatsz: a cikk írójának sincs arról fogalma, milyen mérvű a megfigyelés.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2013.02.18. 10:08:50

@szita szita péntek: "a humán interface a megfelelő táblázatba húzzon egy strigulát" :) Szerinted, "ezek" itt megállnak, strigulázással beérik? Minden fórumon nyomatják, hogy a LOJALITÁS a legfontosabb, a legeslegeslegeslegelső szempont! Nyilván ennek szellemében akarnák (akarják, fogják?) ellenőrizni egyesek tevékenységeit is...

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2013.02.18. 10:13:13

@Tuleloblog: Ja-ja! Lásd Zugló - általam igen-igen nagyra becsült - szeretve tisztelt polgármesterét! A nagyszerű familiáris hogy megsértődött egy-két terroristaivadék kommentelőre?! Mindjárt a Tini-Nindzsákat (TEKnőcöket) is rájuk küldte (volna)!

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt! 2013.02.18. 10:15:39

PGP-ről egy szó sincs?

Csevegni meg cseveghetsz irc-n, titkosítva.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 10:15:51

@Lesből Támadó Szárítókötél: hát én nem ezt tapasztalom. Tegnap pl. Budapest 70-es éveiből származó képeket próbáltam keresni. (ha turkálsz egy kicsit a hozzászólásaim közt, még a használt keresőkifejezést is megtalálhatod).
A találatok max. 1%-a volt többé-kevésbé relevánsnak mondható, de jött olyan lap is, amin valami kínai csodabombázó volt, a megnyitott lapon sem Budapest, sem utca, sem 70-es évek nem volt. :D

És egyre jellemzőbb, hogy csupa szemetet kapok használható találatok helyett (feltéve, hogy nem valamelyik bigbráner műsor szereplőire keresek, mert a bulvármocskot azt megtalálja)

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 10:18:59

@A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt!: ma már nem nagyon van használatban. Két hete jutott eszembe, hogy megnézzem a gmailben, hogyan tudnám GPG-vel (gyk: PGP ingyenes, GPL licencelésű változat) legalább aláírni a leveleimet. Akkor találtam egy teljesen logikus hozzászólást valakitől: a google-nek és a többi free mail szolgáltatónak nem érdeke, hogy a titkosított levelezést engedélyezze, mert akkor nem tudnak beleturkálni a levelezésünkbe, ergo nem lesz belőle hasznosítható adatuk.
Viszont ahogy elnézem, a legtöbb ember már átállt a webes levelezésre.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 10:19:40

@dr poljakov: ahogy a III/3-as mai utódának tagjait leszámítva senkinek... :-(

HighTroller 2013.02.18. 10:20:38

Úgy vagyok vele, hogy aki nagyon akarja, úgyis megtalálja rólam amire kíváncsi. Szerencsére nincs olyan takargatnivalóm, ami másnak se lenne, meg elég kis hal vagyok ahhoz, hogy mindenki leszarja, mit csinálok.
Ha pedig nem, akkor meg úgyis kurvára mindegy, mert a digitális világban minden feltörhető, és nyilván fel is törik... különben is, a Google adattárolása és profilalkotása csak az a szelete ennek az egész mizériának, amiről egyáltalán tudunk. Vajon mi az, amiről még csak nem is sejtjük, hogy létezik?

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt! 2013.02.18. 10:22:49

@Tuleloblog: Na, kémkedhet utánam a RIOT a fészbuk profilom alapján - ha nem vagyok regelve ottan.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 10:24:20

@vladimir964: hogy manapság mit csinálnak a terroristák, azt nem tudhatom. Hogy régebben teljesen nyíltan használták az internetes levelezést, arról valamelyik amcsi társulat publikált egy kis tanulmányt szept. 11 kapcsán.
Egyébként meg talán még én is tudnék olyan titkosítást kitalálni és használni, amiből egyrészt nem is látszik, hogy titkosított szöveg (semleges szövegbe rejtve a titkosított üzenet), másrészt nincs az a számítógép, ami vissza tudná fejteni.
Pusztán annyi nehézsége van, hogy biztonságosan eljuttassam a partnerhez a kód kulcsát.

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt! 2013.02.18. 10:26:43

@fidesz = népirtó csőcselék: Nem gond eljuttatni a partnerhez a kulcsot. Még az afganisztáni kiképző bázison a kezébe nyomod, indulás előtt.

:-)

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 10:29:28

@HighTroller: erről jut eszembe...
Az index fórumán a moderátorok kiléte szigorúan titkos (vajon miért? Csak nem azért, mert olyan aljadékok, amilyenek? :DDDD)
Pár éve egy ottani ismerős mesélte, hogy némi adatbányászati ismerettel és pár órányi (napnyi?) munkával többségüknek nemhogy az indexen használt nickjét, de az IRL nevét, esetenként címét, telefonszámát is ki tudta nyomozni.
Kicsit hitetlenkedtem, de később utánanéztem: valóban működik a dolog. Pusztán abból, ahogy fogalmazol, rád lehet találni, ha valahol IRL néven is szerepelsz. (facebook, iwiw forexample)

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 10:34:31

@A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt!: kb. erről van szó.
És csak egy példa még gyerekkoromból, ami k.régen volt: azt hiszem, talán egy Sherlock Holmes történetben írtak olyanról, hogy kell két azonos kiadású könyv és számhármasok jelentik az egyes betűket (oldal, sor, soron belüli pozíció). Ha nem tudják milyen könyvet kell nézni, akkor semmi esély a kód megfejtésére. És ez akár postán is küldhető... :D

Balt 2013.02.18. 10:41:37

@Csiken Disztroly: Lehet, hogy 2001 óta ráfeküdtek a dologra, de akkor még ugye vidáman leveleztek US-belföldön is az alkaloidások. (Állítólag.) Másfél éve meg boldogan Blackberryztek egymással a londoni fosztogatók is.

Balt 2013.02.18. 10:45:20

@szürke_tapir: Na meg az olyan ősi (szó)játékok, mint pl. a Gil Games: :)
hu.wikipedia.org/wiki/Gilgames

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 10:53:07

@doggfather: ha nem a fidesz lenne kormányon, talán egyet is értenék veled. ;-)

öt görög 2013.02.18. 11:06:57

aki önirányító autón töri a fejét, más gonoszságokra is képes, le a guggolóval

wusso (törölt) 2013.02.18. 11:19:23

Ezeket majdnem mind használom. Kizárólag Tor, VPN a nethez, meg egyéb okosságok. Facebookon, iwiw-en, hasonlókon IRL néven nem vagyok felelhető. Mondjuk nincsenek illúzióim, aki akar, az úgyis megtud rólam, amit akar.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.18. 12:26:10

Az szinte biztosra vehető, hogy pártunk és kurmányunk, igazodva a Fej általános (pszichés) állapotához, azaz a Fej telepített oprendszerének 1000+1 rendszerhibájához, illetve ahhoz, is, hogy a nemzeti erőforráslopás rendszere úgynevezett rendpárti, és konzervatív, az internet az ő nézőpontjukból bűnös és bomlasztó dolog.

Milyen egyszerű volt régen nagy barátjuk, Kádár elvtárs alatt a stencilgépeket elzárni. Na most, ez a korszak leláldozott, viszont bizsergető szükségét érzik annak szerintem, hogy egy korábbi paradigmának megfelelően ("aki nincs velünk, az ellenünk van!") megpróbáljanak többet tudni azokról, akiknek a pártunk és kúrmányunk dicsőséges rombolása kevésbé tetszik. De szerintem csak ötletek vannak, főleg arra, hogy nálunk fejlettebb titkoszolgálati eszközökkel felszerelt kultúr és latorállamokban hogyan lehet megfigyelni az alattvalókat, illetve hogyan lehet neutraizálni őket (latorsági fog dönt).

Amennyiben mégis lenne valamilyen megoldás a részükről az internetes szabadságjogok manifeszt korlátozására vagy fenyegetésére, a net tele van megfelelő megoldásokkal, ahogy már korábban kifejtették. Például a nagy kínai tűzfalat is most kell upgrade-lni, mivel VPN-el kijátszható volt: most már VPN kapcsolatot csak állami engedéllyel lehet üzemeltetni, és az adatoknak visszafejthetőknek kell lenniük. Na most az azért látszik, hogy IT eszközök helyett állami önkényességgel kell az adatforgalom kódolatlanságát biztosítani, az az IT oldali keresztbe tevés bukása, és erre nyugat felé kevéssé tehetné meg bármely állam is ezt szem. jogok megsértése nélkül. Ez vonatkozik Magyarisztára is szerencsére.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.18. 12:42:34

Még annyit, hogy a titkoszolgák, főleg az amcsiknál dolgozók, -bár szerintem Zuckerberg úr megfelelő lovettáért bármely szervezetnek ad lehetőséget az Arcképcsarnok adatbázisainak mélyebb "megismerésére"- szóval ezek a derék dolgozók szerintem napjában 3x verik ki a f@szukat az örömtől, hogy eljutottak oda, hogy nem kell operatív módon, drágán-erőforrásigényesen adatokat beszerezniük, hanem a sok hülye önként és dalolva felb@ssza az adatait egy olyan felhőbe, amelyet a legteljesebb mértékig kontrollálni tudnak. Mit szólt volna ehhez például Berija elvtárs? El sem hitte volna! Személyiségprofilok: két kattinttás (avagy két rántás a korábban említett brokin), és már ott is van a monitoron.

Ennél már csak az volna jobb, ha a sok baromarcút meg lehetne győzni, hogy a Pofanapló és webkamerák állandó összekötésével lehet igazán folyamtosan jól és örömteli módon un. "társasági" életet élni. (Megj: baromarcú: átlagos pofanapló felhasználó megnevezése a titkoszolgák részéről. Nem biztos hogy pont így hívják, mondjuk Fort Meade-ben, a fogalommal inkább a másik személyhez kapcsolódó konnotációt akartam kifejezni.)

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.18. 13:03:54

Az állami terror ellen csak egy dolog a hatásos, a rossz helyesírás, mert akkor a szókereső szoftverek nem tudják beazonosítani,

valamint, ha nagyon sokat használjuk.. szalmaboglyában elveszik a tű...

Amúgy meg nemzetközi bíróságot ajánlom és az elmebeteg lecsukatását! Ugyanis, ha megfigyelnek, az feltételezi azt, hogy bűncselekménnyel vádolnak...

Ez emberi méltóságot sért... 5-8 év.. ha nem volt indokolt...

szita szita péntek 2013.02.18. 13:37:42

@fidesz = népirtó csőcselék: Nem az a lényeg, hogy tudod-e titkosítani. Tegyük fel okos vagy és tudod. Adott esetben viszont ha te vagy a szupergonosz, akkor már maga az adatküldés és az, hogy azokat kik tekintették meg bizonyíték - független annak tartalmától. Mondjuk úgy vélelmezhető, hogy ha két gyanús alak képet cserél, akkor az a kép talán egyéb infót is hordoz...

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 13:59:14

@szita szita péntek: készséggel megbocsátom, de szvsz nagyon nincs igazad. A kulcs ismerete nélkül nincs az a számítógép, amivel egy ilyen kódot megfejtesz.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 14:00:58

@szita szita péntek: kérdés, hogy a kapcsolatok felderítésének megakadályozása a lényeg vagy az üzenetek tartalmának titkossága.
Mert én levelezhetek ilyen módszerrel, puszta heccből a szomszéd lány bájairól is, egy tőlem távol levő barátommal.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 14:04:54

@szita szita péntek: egyébként ha jól tudom, maga az eljárás többszáz éves. :-)
De valami hasonlót használtak a II.VH alatt is. Egy ilyen kódolt levél pár hónapja került nyilvánosságra azzal, hogy képtelenek megfejteni, mert hiányzik a kódkönyv vagymi...

komplikato 2013.02.18. 14:11:15

És mi v4n 4z 3l1t33 írással? :D

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 14:13:51

@komplikato: smemi, mumxiuam vaalki hlüyenék néz. :D
(állítólag így is olvasható... :DDD)

szita szita péntek 2013.02.18. 15:18:20

@fidesz = népirtó csőcselék: Nos egyrészt igazad van, a könyv birtoklása, ismerete nélkül a megfejtés irgalmatlan nehéz lehet, ha nem éppen lehetetlen.

Csakhogy.

Ha én vagyok a titkosszolgálat, hát bezony az első dolgaim között az van, hogy listát (vagy akár másolatot) csinálok minden írott anyagról amit birtokolsz - épp azért, mert ez egy közismert módszer. No a megfejtés innentől gyerekjáték. (Egyébként ez a módszer arra épít, hogy a kulcs maga /azaz a könyv/ hosszabb mint a kódolandó szöveg -> nincs ismétlődés -> a kulcs nélkül nem lehet visszafejteni.

De ha már, akkor eresszük el a fantáziánkat! Tegyük fel voltál olyan dőre, hogy a betűket számokra cserélted, ám használtál szóközt is. A használt nyelv jellegzetességeiből pár szó így jó eséllyel tippelhető. Ha rájövök mondjuk egy "nem" szóra, akkor megnézem milyen számok vannak hozzárendelve. No, ezek után nincs más dolgom, mint egy marha nagy adatbázis segítségével (miért is ne lehetne ilyen?) kikeresni, hogy vajon melyik nyomtatott kiadvány 28. oldalának 47. sorának, 5. betűje a "n" és ugyan ez az "e"-vel, "m"-el. Aztán a compúter kiköp egy könyvet és meg vagy fejtve.

Tegyük fel furmányosabb vagy és nem használsz szóközöket és írásjelet sem. No, itt már érdekesebb a helyzet - ám még mindig nem lehetetlen. Tegyük fel a betűket oldal, sor, karakter számokkal kódolod. Nekem rendelkezésre állnak ezek a számok, illetve a könyvekből alkotott adatbázis. Először is kiszűröm azokat a kiadványokat, amelyek nagyobb oldalszámot, illetve sorszámot használnak, mint amiket használsz. Aztán a nyelv jellegzetességei alapján (mit tudom én a magyarban a leggyakoribb az "e" betű) a varázscompúteremmel átnézetem, hogy mely könyvek dobnak a koordináták alapján azonos arányú "e" betűt. Az esélyesekkel átfordíttatom a számsort és ha értelmes a szöveg bingó! Elismerem eléggé "brute force" megoldások ezek, de manapság rendelkezésre állnak hozzá mind az adatbázisok, mind az erőforrások.

No persze ha az üzenet túl rövid a visszafejtés gyakorlatilag lehetetlen. Ennek azonban nem a módszer a korlátja, hanem a rendelkezésre álló anyag. Hasonló kép gondot okot, ha nem nyomtatott kiadványt használsz, hanem mondjuk egy, írásban sehol sem létező, ám a kommunikálók által fejből megtanult vers. A gond ott van, hogy ez viszont nem lehet akármilyen hosszú, hát ha az üzenet hosszabb nála óhatatlan ismétlődések fognak benne előfordulni és abból a nyelv szerkezetét ismerve statisztikai módszerekkel eredményre lehet jutni.

No hát ezért mondom, hogy amit írsz az nem visszafejthetetlen. Lehet nehéz megoldani - de nem lehetetlen. (És én még csak nem is értek ehhez a témához igazán, sőt.)

Szóval szerintem ne legyünk elbizakodottak. Visszafejthetetlen titkosírás nem igen létezik - olyan meg pláne valószínűtlen, amit műkedvelő amatőrként a fotel kényelméből kiagyalunk. Inkább arról van szó, hogy a titkosított információ kevesebbet érjen, mint a visszafejtésre fordított erőforrás szükségessége.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 15:28:22

@szita szita péntek: csak egy példa: meg van beszélve, hogy x napon megjelenő y napilap a kulcs. Ha nem követnek és lesik, hogy mit kukáztam aznap, máris nyert ügyem van. :-)
De ha valaki komolyan gondolja, vannak olyan szabadon elérhető, számítógépes titkosítási módszerek, amelyek záros időn belüli feltöréséhez napjaink technikája kevés.
De itt már elkalandoztunk a témától.

Szóköz és írásjel egyébként ugyanolyan karakter, mint bármely másik. (látszik, hogy számítógépek közt nőttem fel :-D)

Visszafejthetőség meg ugye: olyan erősen kell kódolni, hogy a kulcs nélküli visszafejtés tovább tartson, mint ameddig az adott infó érvényes.
Ott még talán nem tartunk, hogy a nem eléggé fideszhű egyének lakását rendszeresen átkutatná a III/3 utódszervezete... (AVH v. mia... ;-) )

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 15:31:18

@szita szita péntek: egyébként épp az adatbázisok hiányosságaira építem az elképzelésemet. :-)
Egy ideje rendszeresen olvasok online elérhető könyveket, teli vannak sajtóhibával.
Másrészt: a "könyv" (ezt nem írtam az előbb) lehetne akár egy random karaktereket tartalmazó egyedi nyomtatvány, többszáz oldallal. Hiszen ez a kulcs, és abból a feltételezésből indultunk ki, hogy a kulcshoz nem fér hozzá a kíváncsiskodó.

szita szita péntek 2013.02.18. 15:38:45

@fidesz = népirtó csőcselék: Nem mondom, hogy nem lehet megnehezíteni a visszafejtést, azt viszont igen, hogy a könnyen elérhető, biztosnak gondolt módszerek nem biztosak. Nyilván az üzleti versenytársunktól megvédenek, de nem úgy a "komoly" kíváncsiskodóktól. Ráadásul a titkosítás maga jelzi a rejtegetni valót, hát felhívja a figyelmet rád. (Lenne egy fogadásom arra, hogyha elküldesz egy 60-70 jegyből álló számsort sms-en valamilyen szinten felhívod magadra a hivatásosak figyelmét. :) Szerintem az a jó módszer, amit nem lehet nagyüzemileg ellenőrizni (azaz kizárt a telefon, internet, posta) vagy/és az üzenetből nem egyértelmű annak üzenet jellege. Pld bírhat üzenet értékkel az is, hogy pontosan hány mikor kommentelsz - csak itt már akkor megint ott vagyunk, hogy rövid a jel, korlátozott az átadható információ + ha már eleve figyelnek téged és a beszélgető társadat feltűnhet, hogy ugyan azt a blogot látogattátok meg. Áhh - macerás na. Ilyen "titkai" tényleg csak a csúnya bácsiknak szokott lenni, nem is értem mit agyalok itt ezen... :D

szita szita péntek 2013.02.18. 15:46:38

@fidesz = népirtó csőcselék: Ha már itt tartunk a "könyv" lehet egy fotó is a kiscicádról, ahol is az adott koordinátán elhelyezkedő pixel számokban kifejezve ad valami plusszot a kódhoz... Beépítheted azt is, hogy ha a küldéskor Honkong fölött felhős volt az ég, akkor máshogy kell visszafejteni, mint ha nem. Lehet marha bonyolult rendszereket alkotni - nem vitatom. De ha a te számítógépeden és a címzettén is ugyan az a cicás fotó van és mindketten megnéztétek Honkong időjárását, az azért már gyanús...

szita szita péntek 2013.02.18. 15:52:06

Az igazán tuti titkosítás az, ahol mind a kódolt szöveg, mind a visszafejtés módszere ismert a kíváncsiskodó számára, csak a kód nem. A kód viszont legyen viszonylag rövid, megjegyezhető, hogy ne kelljen annak fizikailag sehol sem léteznie. Léteznek is ilyen kriptográfiai eljárások - amiket megvallom őszintén nem igazán értek. Valami olyasmin alapulnak, hogy a prím tényezőkre bontás bizonyos számok fölött már olyan számítástechnikai hátteret feltételez, ami jelenleg nem elérhető, illetve a jelenlegivel százéves nagyságrendű lenne a visszafejtésre fordított gépidő. Anno olvastam valami cikket róla, aminek az volt a lényege, hogy valami cég kijött egy ilyennel a piacra, de korlátoznia kellett a kód hosszát (talán 11 jegyről 9-re?) mert akkor az volt a maximum, amit az amik vissza tudtak fejteni.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 16:09:05

@szita szita péntek: egyébként az egészhez képest... Tudtommal a PGP egyelőre csak hosszas próbálkozással törhető, ettől kezdve miről beszélünk? ;-)

És még mindig ott tartok: kizárólag arról volt szó eredetileg, hogy a kulcs nélkül nem törhető. Ha valamilyen módon hozzáférnek a kulcshoz, akkor annyi. Ez szinte minden módszerre igaz.

szita szita péntek 2013.02.18. 16:13:05

@fidesz = népirtó csőcselék: Igaz, ha a kulcs hosszabb, mint a kódolt szöveg és a kulcs nem hozzáférhető akkor a titkosítás nagy valószínűséggel törhetetlen.

Ugyanakkor maga a titkosítottság és a címzett személye már önmagában infromáció.

szita szita péntek 2013.02.18. 16:57:58

@fidesz = népirtó csőcselék: Félreértés ne essék, de nem az ilyen "piszlicsáré" kérdésekre lövik el az arzenáljukat. Ha az jönne le a sajtóból, hogy höhö, milyen állat az állami kémprg, mer' megmentette Gipsz Jakab életét, akkor az ahhoz vezetne, hogy az egységsugarú user sokkal átgondoltabban használná a netet. Az meg nem cél.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 17:13:32

@szita szita péntek: no igen... ez tény... Pedig inkább ilyesmire kellene használni.

szita szita péntek 2013.02.18. 17:38:46

@fidesz = népirtó csőcselék: Tudod mit? Legyünk megengedőek és feltételezzük használják is. Csak nem kötik az orrunkra. Ki tudja milyen forrásokból jön az infó, hamikor lebukik egy-egy bűnbandda - lehet mégsem véletlen közúti ellenőrzés volt... A fene tudja...

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.18. 17:42:11

@szita szita péntek: erről az egészről Hofi jut eszembe. ;-)
("... azért, mert késtem pár percet, nem kellett volna szólni a főhadnagy elvtársnak! ..." :-DDD )

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.19. 02:08:30

hup.hu/node/112393#comment-1431010
Még az is lehet, hogy megváltozik a véleményem? (közel egy éve keletkezett a fenti hozzászólás)

a66os 2013.02.19. 11:25:53

Az átvilágítás leghatékonyabb eszköze pénzforgalom követése és adatbányászata. Ezért tólják a készpénzmentes fizetést hatóságok és nagyvállalatok karöltve. A listán első kellett volna hogy legyen a Bitcoin a digitális anonym készpénz. Lásd: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Um63OQz3bjo

Fodrosnagykocka 2013.07.01. 16:28:37

Kezdésnek ez is megteszi: disconnect.me
A google/faszkönyv/twitter cuccait kiszedi az oldalról = gyorsabban töltődik az oldal, nem tudnak trackelni cookie alapján, stb.
süti beállítások módosítása