sorok között

sorok között

A bankárok jelöltje

2012. november 06. - Politikai Ateista

Ezt jól benéztem. Egy korábbi bejegyzésben azt írtam, hogy Barack Obama elbúcsúzhat az elnöki széktől, mert kevesebb kampánytámogatást sikerült összegyüjtenie mint az ellenfele Mitt Romney. Az akkor rendelkezésre álló adatokból én ezt olvastam ki, ez azonban vagy megváltozott, vagy csak simán idióta vagyok. A helyzet most már nem ennyire egyértelmű, Obama személy szerint többet gyűjtött és költött az elnöki párbajra, viszont a pártjaik tekintetében fordított a helyzet a republikánus oldal túlszárnyalta a demokratákat. Nem akarok találgatni, és végülis teljesen mindegy ki lesz a győztes, az elnök csak egy arcot kölcsönöz a rendszernek, a törvényalkotási folyamatokban sokkal nagyobb szerep jut a különböző gazdasági érdekcsoportoknak. Teljesen mindegy, hogy miről beszélnek a kampány ideje alatt, szerintem sokkal fontosabb, hogy ki tömi a zsebüket.

RomvsOB.jpeg

Obamac.JPGRomney.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bőkezű támogatók Obama VS Romney. Forrás:Opensecrets.org

A cégek önmagukban nem támogatják a jelölteket, legalábbis nem hivatalosan. A táblázatban szereplő adományokat elvileg a cégek alkalmazottai, illetve azok családtagjai dobták össze.

A tisztán gazdasági érdekcsoportok, illetve a nagyobb cégek általában biztonsági játékot játszanak, és bizonyos mértékben mindkét jelöltet támogatják. Idén ez annyira nem jellemző, a Wells Fargo és a Deloitte kivételével nem található egyezés a csúcstámogatók listáján. A táblázat alapján jól látható, hogy a pénzügyi szektor jeles amerikai képviselői Mitt Romney mögé sorakoztak fel, a technológiai szektor viszont inkább Obama újraválasztására fogad. Véleményem szerint az elnök személye nem lényeges, de Romney esetleges győzelemét - a szponzorai miatt - egy kicsit aggasztóbbnak találnám.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr934893476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.11.06. 17:12:14

"...csak simán idióta vagyok."
Szimpatikus az olyan blogger, akinek van önkritikája. :)
Egyébként pedig nincs szoros összefüggés a támogatás nagysága és a választási siker között.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.06. 18:34:00

Hehe, azt itt is érdemes megnézni a ki a bankárok jelöltje.

Mindenki tippelhet.

Kámasuka 2012.11.06. 18:49:35

Ez elég vicces lehetne, csakhogy már 20 évvel ezelőtt is 100 millió dolárokban mérték a kampányktgeket.

A poszt táblázatában pedig pár millióról van szó. Már milliószor leírták, hogy az amerikai kampányfinanszírozási rendszer is (mint a magyar) teljesen átláthatatlan. Ezek az adatok semmit sem mondanak, amit itt a legnagyobb amerikai bankok hozzájárulásának mondasz, az 1 db. amerikai középkategóriás családi ház ára, vagy pl. ugyanolyan összeg amit Soros bácsi a mariska legalizálását segítő kampányra adott csak Kaliforniában.

Akinek ez így kerek annak gratula.

Fallandraise 2012.11.06. 19:15:34

@BenFranklin: amiről te beszélsz az itten van :

www.opensecrets.org/pres12/index.php

930millió kontra 1,028milliárd

ennyi pénzből vehettek volna egy fél Lucasfilmset....

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2012.11.06. 20:58:12

Ez porhintés, tétje semmi sincs a jelöltségnek.
Csak olyan fejek kerülhetnek be akiket már az egyetem gondosan kiválogattak és ápolgatták karrierjüket, terelgették őket a cél fele. A támogatók mögött meg ugyanaz az érdekcsoport áll, nekik tök mindegy ki nyer, saját ember mind.
Kennedy óta tudjuk, aki beszél az ólmot kap.
Ennyi.

misc · http://misc.blog.hu 2012.11.06. 21:37:07

az elméleted ott bukik meg, hogy 2008-ban a nagy bankok mind Obamát támogatták. 4 éve a Goldman Sachs dolgozói adták a 2. legtöbb pénzt Obamának ( www.opensecrets.org/pres08/contrib.php?cid=N00009638 )

Zombika 2012.11.06. 21:45:26

nekem elsőre teljesen logikusnak tűnik, hogy a klasszikus kapitalisták (pl. a bankok) azt a jelöltet támogatják, aki adócsökkentést és kisebb államot ígér.
Az egyetemek és a technológiai cégek pedig azt, aki magasabb adók (újraelosztási ráta) mellett több állami programot hirdet,tehát akitől több célzott állami (pl. kutatás-fejlesztési) támogatást várhatnak.
Vagy túl egyszerűen látom a világot?

vomit 2012.11.07. 08:45:11

@Zombika: igen. jim traficant elmondja neked, hogyan megy ez:
www.youtube.com/watch?v=sCnHkjkJFOc

Zombika 2012.11.07. 09:03:09

@vomit: nincs kedvem negyed órát bámulni egy ránézésre is elmeháborodott jockey ewingot.
Összefoglalnád pár sorban, hogy mit mond, illetve hogy TE mit akarsz ezzel mondani nekem?
Mert valamiért biztos megszólítottál.
süti beállítások módosítása