sorok között

sorok között

Az éhséglázadás-modell

2012. szeptember 03. - Politikai Ateista

A New England-i Összetett Rendszerek Kutatóintézete (New England Complex Systems Institute) augusztus 10-én jelentette meg tanulmányát  "Élelmiszer-krízisek és politikai instabilitás Észak-Afrikában és a Közel-Keleten" (The Food Crisises and Political Instability in North Afrika and in the Middle East) címmel.

A tanulmány készítői ( M.Lagi, K.Z. Bertrand, Y. Bar-Yam) az elmúlt évek zavargásai, illetve forradalmai és az élelmiszerárak változásainak összefüggéseit vizsgálták.

Foodcrisis.jpg

A szociális nyugtalanság számos tényezőre visszavezethető, olyanokra például mint a szegénység, a munkanélküliség, vagy a társadalomban érzékelhető igazságtalanságok. A fennáló lehetőségek ellenére az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten 2008-ban, illetve 2011-ben tapasztalt erőszakos megmozdulások egybeesnek a globális élelmiszerárak tetőzésével. Meghatározható egy olyan határérték amely felett a zavargások egyre valószínűbbé válnak. A megfigyelések arra utalnak, hogy a zavargások nem kizárólag a kormányok elhibázott politikájára vezethetők vissza, hanem a kiszolgáltatott populáció helyzetének hirtelen romlására is. Ha az élelmiszerárak tartósan magasak maradnak növekszik az esélye a globális társadalmi zavarok fokozódó és ismétlődő megnyilvánulásainak. Az élelmiszerárak hirtelen tetőzésén kívül, megfigyelhető az árak növekedésének folyamatos tendenciája is. - NECSI


A kutatók szerint az eredményeik arra utalnak, hogy az élelmiszerárak 2012-2013 folyamán minden bizonnyal átlépik majd az általuk meghatározott lázadás-küszöböt, az ebből fakadó társadalmi problémákra pedig elsősorban azokban az országokban lehet számítani ahol a háztartások a jövedelmük jelentős részét már most is élelmiszerekre fordítják. A NECSI elemzői az elmúlt évek árnövekedésének okaként a bioetanol termelést, és az árupiaci spekulációs kereskedést azonosították, amit jövőre súlyosbítani fog az Egyesült Államokban 1938-óta nem tapasztalt aszály.

Az Independent tegnap előtt számolt be arról, hogy az angol Barclays több mint 500 millió fontot kaszált az elmúlt két évben a szója és a búza árával kapcsolatos spekulációs kereskedelemmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr594747996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bucbuc 2012.09.03. 17:34:42

Az sem utolsó szempont, hogy az energia drágul.
A növényvédőszerek, műtrágyák előállítáűshoz mind olaj kell. Nameg a gépek működéséhez is.

Na persze a peak oil az összeesküvés-elmélet lesz akkor is mikor 2000 ft lesz egy liter benya akkor is arab összeesküvésnek fogják gondolni a fő megmondók.

innovacio.blog.hu 2013.10.25. 16:45:58

Amíg a világ egy részén a biodízel lobbinak sikerül elérnie, hogy a sokkal olcsóbban és ésszerűbben előteremthető kőolaj helyett bioüzemanyagok termelésére használják a földek egy részét, addig ne csodálkozzunk, hogy sok helyett éheznek.
süti beállítások módosítása