sorok között

sorok között

Orbán Viktor finanszírozhatatlan királysága

2012. június 28. - Politikai Ateista

Még februárban írtam egy bejegyzést amelyben megkíséreltem lerombolni azt a mítoszt amely szerint Magyarország képes a piacokról finanszírozni magát. Nem jártam különösebb sikerrel.

Orbán Viktor június 12 -én a bécsi Die Presse magazinnak adott interjújában megosztotta a világgal, az ezzel kapcsolatos nézeteit:

Arra a kérdésre, hogy Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy államadósságát refinanszírozza, Orbán Viktor úgy reagált, hogy nem erről van szó. "Képesek vagyunk arra, hogy IMF-hitel nélkül finanszírozzuk az államot. Habár a kamatok nagyon magasak, nem az a kérdés, hogy tudjuk-e finanszírozni az államot. A kérdés az, hogy milyen áron. Még mindig a pénzpiacokon vagyunk és nem is akarjuk elhagyni" - fejtette ki. - Portfolio.hu

Orbán szerint nincs itt különösebb probléma, a pénzpiacokon vagyunk, még akkor is ha ezért meglehetősen magas árat kell fizetni. Ez stimmel. Uzsorahitelekből, sőt akár Provident-kölcsönökből is el lehet éldegélni egy darabig, akkor kezdődnek a problémák amikor eljön a törlesztés pillanata. Mondjuk a hosszabb távlatokban gondolkodás egyébként sem erőssége a kormányunknak. A miniszterelnök nem hagyhatta ki azt mondatot sem amit minél gyakrabban ismételgetnek annál nevetségesebben hangzik: "Nem hitelre van szükségünk, hanem biztonsági intézkedésekre. Magyarországnak nem áll szándékában, hogy IMF-hitelből éljen hogy nem kívánunk az IMF-hitelből élni, csak a biztonsági hálóra van szükség". Naná. Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy az IMF-védőháló meddig marad érintetlen, én személy szerint tíz percet adok.

Ahogy korábban is írtam, az, hogy ki mit tart finanszírozhatatlanul magas kamattehernek személyes meggyőződés kérdése, erről a neves közgazdászoknak sem egységes a véleménye. Tegnap fedeztem fel a Napi Gazdaság cikkei között a spanyol miniszterelnök segélykiáltását. Mariano Rahoy azért kongatja a vészharangot mert szerinte az országa már nem képes sokáig finanszírozni magát a jelenlegi árakon. Rahoy azután esett kétségbe miután a 10 éves futamidejű spanyol államkötvények szerdán 6.81% -os hozam mellett keltek el. Sok? Nézőpont kérdése.

Van olyan kormányfő aki jóval magasabb kamatok mellett sem idegesíti magát, és képes szemrebbenés nélkül piaci finanszírozásról beszélni. Igaz, hogy a következményekkel ráérnek szembenézni 3, 5, vagy 10 év múlva.

A 10 éves kötvényt 8,50 százalékos átlaghozamon értékesítette az ÁKK, ez 16 bázisponttal maradt el az előző aukcióétól, és egy bázisponttal haladta meg a 10 éves kötvény 8,49 százalékos szerdai másodpiaci referenciahozamát. - Hirado.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr834615036

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.28. 11:36:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Putyilov gyári melós 2012.06.28. 10:34:06

A Templeton halálra keresi magát Magyarországon, miközben Orbán tücsök Simicskával muzsikál és hitelbôl mulatoznak.
Dzsentri tempó, annak is a késôkádárkori változata.
Húzzad cigány egyszer élünk...

Bryan élete 2012.06.28. 12:53:07

Hogyisvanez? Az előző kormányt feljelentették, mert 3-4 %-os IMF hitellel eladósította az országot. A hatalmas kamatfelárral, /7-9 %/ felvett kölcsönök már nem tartoznak az eladósítás kategóriájába? A dupla kamat évi tízmilliárdokat vesz ki a magyarok zsebéből, amit mi, állampolgárok fizetünk meg, fölöslegesen. Ki más. De az a legpofátlanabb, ahogy mindezt beadagolják.

laci0011 2012.06.28. 14:48:36

@Spániel: Hogy van az hogy 2 hétnél is hosszabb a memóriád?Milyen magyar vagy?

utópista 2012.06.28. 19:11:41

Orbán nem azért akart hatalomba kerülni, hogy hatalmas támogatattságával rendbe tegye az országot, hanem azért mert így tudja lenyúlni az EU-s támogatást. Tesz Ő az emberekre és az országra is! A nemzet érdekében tetszelegve szarja le az országot! Populista genya!

NYJetsTD 2012.06.28. 20:52:38

Tulajdonképpen lassanként teljesen mindegy lesz ki nyer két év múlva... addigra, szarrá lesz rabolva az ország, az eu pénzek szétmutyizva, jövőre lenyúlják az MNB vésztartalék nagy részét is, pár év múlva pedig kezdhetjük törleszteni a kitermelhetetlen 8-9%-os kamatokat... de sebaj, addig még lesz pár békemenet a birkatelepnek, meg tizmilliárdos veszteségek melletti álságos kötélhúzás az IMF-el...

Na mindegy, ahogy mondani szokták, én is szeretem a választási kampányokat.
Ilyenkor tele vannak a villanyoszlopok politikusokkal...

utópista 2012.06.28. 22:49:51

@NYJetsTD: Igazad van, Simort is csak azért támadták, mert nem volt hajlandó az MNB tartalékát átadni Viktornak! Már tavaly tavasszal arról beszéltek a Szent Jobbal, hogy az MNB-nek kötelessége részt venni a válság elleni háborúban. Miután Simor ellenállt, letámadták. Amikor megválasztották akkor még Varga Mihály ellenzékiként támogatta frakciójával együtt. Ha ez a banda ráteszi a mancsát az MNB - az ország tartalék alapjára -, tényleg végünk van.
Akkor igazán kiűrítik a kasszát.

A villanyoszlopos hasonlatoddal nem értek egyet!

Arra leszek csak kiváncsi, ki lesz jövőre Simor utódja! Mert, hogy nem független bankszakember, az biztos. Ja, igen, a most módosított jegybanktörvény szerint az MNB nem lesz köteles negyedévente közölni devizatartalékát! Simor azt mondta, amíg ő az elnök, addig tudni fogjuk. Azután pedig majd találgatunk! Ezeket kúrvára nem érdekli az ország!

NYJetsTD 2012.06.28. 23:14:17

@utópista: "Arra leszek csak kiváncsi, ki lesz jövőre Simor utódja!"

Ha név nélkül megfelel neked, akkor már most biztosan állíthatjuk, hogy egy marionett figura. Szerintem azt már eldöntötte ovi, a devizatartalékokhoz mindenképpen hozzányúl. Most már csak az idő, a módszer és az einstand kommunikációja kérdéses csak.

Aki pedig itt marad, a konzervek betárazása...

utópista 2012.06.28. 23:51:57

@NYJetsTD: Név nélkül bőven megfelel, de mivel mazoista vagyok, nagyon várom! Szerintem Kusza Szem! Megérdemli, dolgos, Viktor csak benne bízik meg! Járai és Bod Péter Ákos kilőtte magát, Chikán ugyanez, Varga? Simicska?

30 éve azt hallgatom, most egy kicsit megszorítunk, sprórolunk, takarékoskodjunk, tárazzuk be a konzerveket! Ez alatt az idő alatt egyszer voltam igazi szabadságon, mert spórolásra tanítottak! Mit tanítottak, lehetővé tették, hogy gyakoroljam!

Na, azért, megengeded nekem, ugye, hogy rágjam a körmöm izgalmamban! Ezekhez képest még Nagy Imre padlásügyi sepregető miniszter is kismiska! Pedig ő a példaképük!

A konzervekről szólva, ovi úgy lesz itt húsz évig, hogy mindenki tudni fogja, milyen hivatást vállalt anyukája! A leggyakrabban emlegetett édesanya lesz!
süti beállítások módosítása