sorok között

sorok között

Nemzetek Munka Nélkül

2011. október 01. - Politikai Ateista

 

Feladta a kormány az egymilliós tervet?

 

Index

Semmi meglepetés, ez a nagyszabású terv már a kijelentés pillanatában sem hangzott reálisnak. Papíron lehet játszani a számokkal, a segélyen élőket, és a munkanélkülieket közmunkásokká keresztelni, de a lényegen ez nem sokat változtat, ezeket az embereket továbbra is az állam tartja el. Talán egyszer akad valami munka is.

Ennyi erővel az állami támogatásokat osztaléknak is nevezhetnénk, és ezáltal a munkanélküliek részvényesekké válnának. A Magyarország RT büszkélkedhetne az 1000 lakosra jutó legtöbb befektetővel.

Munkahelyek még a nagytekintélyű kétharmad szavára sem bújnak elő a föld alól, közvetlen befolyásuk legfeljebb az állami szektorban lehet, de ott is inkább leépítésekre lehet számítani, bővítésre nincs keret.

Az államilag finanszírozott beruházások kedvező hatást gyakorolnak a munkanélküliségi mutatókra, és a GDP-re, de ehhez is pénz kell. Hitelek, és magántőke (ppp) bevonása esetén pedig mindenképpen gazdaságilag életképes koncepcióra van szükség, megfelelő stratégia nélkül ugyanis a rövidtávú előnyöket a későbbiekben súlyos következmények árnyékolhatják.

Az állam közvetlen munkahelyteremtési lehetőségei korlátozottak, és kockázatosak, a kormányoknak elsősorban a munkahelyek létrejöttéhez szükséges kedvező gazdasági környezet megteremtése lenne a feladata.

Vitathatatlan, hogy az elmúlt 20 évben történtek lépések ennek érdekében, de ezek a lépések elsősorban a külföldi tőkének igyekeztek megfelelő működési környezetet biztosítani. Ez kétségtelenül az egyszerűbb megoldás, de ez már egy másik bejegyzés témája.

Az egymillió munkahely ígérete pusztán a számok tükrében is marhaságnak hangzik. Megválasztása évében 2008-ban Barack Obama 3 millió új munkahely "teremtését" igérte az amerikaiaknak. Ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Államoknak nagyjából 300 millió lakosa van, akkor látható, hogy Obama jelentős mértékben aláígért a magyar miniszterelnöknek, annak ellenére, hogy az USA számos tekintetben kedvezőbb helyzetben van mint hazánk. Orbáni "önbizalommal" az amerikai elnök minimum 30 millió új munkahelyet ígérhetett volna.

Obama increases jobs goal to 3 million

 

MSNBC

Obama az elnökségi ciklusának a végéhez közeledik, és ezt a szerény ígéretét sem sikerült teljesítenie. Néhány kritikusa szerint viszont egyenesen túlteljesítette a tervet, mivel minimum 3 millió új munkahelyet sikerült teremtenie, Kínában.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr323253082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása